Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

petek, 2. december 2022 Rene Rodriguez Aldama, nov doktor znanosti

Danes, 2. 12. 2022, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

Rene Rodriguez Aldama, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti, na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Generic constructions of minimal codes from special classes of functions over finite fields, pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Nastje Cepak.

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


petek, 2. december 2022 Zagovor doktorske disertacije študenta Amarja Bapića

Amar Bapić, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti, na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Constructing new superclasses of bent functions and further constructions of cryptographically significant mappings outside M#, pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Samirja Hodžića.

Zagovor bo potekal v sredo, 7. 12. 2022 ob 11. uri v predavalnici FAMNIT-MP1 na UP FAMNIT in prek IKT orodja Zoom:

https://upr-si.zoom.us/j/84774424318?pwd=MGpCSG5MbEZ3dWo2NDJvNU9lczNkZz09

Meeting ID: 847 7442 4318
Passcode: 359135

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.                         

Vljudno vabljeni!


sreda, 30. november 2022 Vabljeni k ogledu videoposnetka drugega predavanja Famnitovih izletov v matematično vesolje

Drugo predavanje letošnjega cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje z naslovom Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja​, je izvedel Dr. Branko Kavšek, docent na področju računalništva in informatike, član Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT in Laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan.  

V tokratnem matematičnem vesolju so spoznali, kaj Rubikova kocka sploh je, kako je sestavljena, kaj je to permutacija Rubikove kocke in kako permutacije lahko opišemo z matematično teorijo grup. Dotaknili so se tudi algoritmov na Rubikovi kocki, spoznali, kaj je to »božje število«, »božji algoritem« in »seksi premik« ter na kratko orisali osnovni postopek reševanja Rubikove kocke.

Na koncu so se podali še v vode hitrostnega reševanja Rubikove kocke (po angleško: speedcubing) in spoznali t.i. »hitrostne kocke«. Videli so, da za hitrostno reševanje osnovni postopek ne zadošča, ter tako spoznali Friedrich-ovo (ali krajše CFOP) metodo. Seveda pa samo poznavanje metod in algoritmov reševanja pri hitrostnem reševanju ne zadošča, zato so se dotaknili še vseh ostalih »malih trikov«, ki nam na koncu lahko omogočijo, da Rubikovo kocko sestavimo v manj kot minuti, 30 sekundah, morda celo v manj kot 10 sekundah.  

     

      

Vabimo vas k ogledu videoposnetka in prosojnic letošnjega drugega predavanja.


     

Naslednji dogodek bo v sredo, 25. januarja 2023, ob 18.00 uri. Dr. Ted Dobson, bo izvedel predavanje z naslovom When are two graphs really the same?

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.


ponedeljek, 28. november 2022 Zagovor doktorske disertacije študenta Reneja Rodrigueza Aldame

Rene Rodriguez Aldama, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti, na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Generic constructions of minimal codes from special classes of functions over finite fields, pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Nastje Cepak.

Zagovor bo potekal v petek, 2. 12. 2022 ob 10. uri v predavalnici FAMNIT-VP3 na UP FAMNIT in prek IKT orodja Zoom:

https://upr-si.zoom.us/j/83971162925?pwd=YXlOTGJkK2JkeUg1bDA4WnlnSzJOUT09

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.                     

Vljudno vabljeni!


petek, 25. november 2022 Vabljeni k ogledu 1. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2022/23

Prvo predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov predavanje z naslovom "Restoring nature - from international commitments to local actions"je izvedla Dr. Dagmar Hagen, višja znanstvena raziskovalka na Norveškem inštitutu za raziskovanje narave (NINA). Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM. 

Prvo predavanje se je pričelo s predstavitvijo širšega pogleda na potrebo po obnovi ekosistemov in na to, kako je prenova teh v zadnjih letih vstopila v mednarodno, politično, znanstveno in gospodarsko okolje. Predavateljica je opisala in prikazala povezavo globalnih ciljev z lokalnim načrtovanjem in iskanju pravih rešitev v lokalnem okolju. Na primerih dobrih praks že izvedenih projektov je izpostavila obnove in blaženja posledic, aplicirane v različnih tipih narave. Pri tem je predstavila tudi pomen obnove ekosistema k zmanjšanju izgube naravnega okolja in obnovi degradiranih zemljišč. V sklopu predavanja je seznanila s tem kako vključevati deležnike, sodelovati z lokalnimi izvajalci in integracijo znanstvenega in “tihega” znanja, ki prinaša merljive rezultate za ekologijo, družbo in gospodarstvo. 

          

Naslednji dogodek bo v sredo, 30. novembra 2022, ob 19.00 prek aplikacije ZOOMAja Bončina (UP FAMNIT) bo izvedla predavanje z naslovom ""EDUFarm projekt: Ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini: vloga pridelovalcev in finančnih mehanizmov".

     


petek, 25. november 2022 Drugo predavanje FAMNITovih bioloških izletov 2022/23

      Vljudno vabljeni na drugo letošnje predavanje z naslovom 

»EDUFarm projekt: Ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini: vloga pridelovalcev in finančnih mehanizmov«,

ki bo v sredo, 30. novembra 2022, ob 19.00,

predavanje bo potekalo v hibridni izvedbi: Velika predavalnica 3, UP FAMNIT in preko videokonferenčne povezave ZOOM.

Predavala bo Aja Bončina (UP FAMNIT).

Predavanje se bo osredotočilo na uvedbo naravovarstvenih ukrepov na kmetijah na naravovarstvenih območjih.  Predstavljeni bodo primeri dobrih kmetijskih praks na naravovarstvenih območjih v tujini ter izkušnje dveh kmetij, ki sodelujeta v projektu EDUFarm. Dve gostujoči kmetiji bosta predstavili svoje izkušnje alternativnega, okolju prijaznega kmetovanja v Sloveniji. V sklopu predavanja bodo predstavljeni tudi rezultati raziskave, naslovljene na približno 100 pridelovalcev v Sloveniji, ki delno razkriva težave kmetij na naravovarstvenih območjih. Na podlagi povratnih informacij o problematiki in v sodelovanju s pilotnimi kmetijami so razvili orodja za izboljšanje izpolnjevanja naravovarstvenih ukrepov in upravljanja na kmetijah v Sloveniji v prihodnje, in sicer v obliki izobraževalnih delavnic in lažjega dostopa do finančne podpore za naravovarstvene ukrepe. Več uporabnih informacij o obstoječih razpisih, subvencijah in prijaznih upraviteljskih strategijah lahko najdete na spletni strani.

O PREDAVATELJICI:

Aja Bončina je magistrica varstva narave, asistentka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Njeno delo vključuje uporabo molekularnih metod pri raziskovanju naravovarstvenih in evolucijskih vprašanj. Sodeluje na mednarodnih in nacionalnih projektih znotraj katerih skupina za molekularno ekologijo uporablja genetska orodja kot pomoč pri ohranjanju biotske raznovrstnosti in upravljanju prostoživečih živali. Skupina se ukvarja tudi s projekti, ki poudarjajo pomen državljanske (ljubiteljske) znanosti v raziskavah, saj je le-ta zelo pomembna za zbiranje podatkov o populacijskih trendih in prostorskih vzorcev prostoživečih živali v Sloveniji. Aja trenutno sodeluje tudi  na projektu EDUFarm, ki ga vodi prof. dr. Elena Bužan in financira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Poleg Aje bosta aktivnosti projekta EDUFarm predstavili tudi dve posebni gostji - lastnici kmetij Lili Mahne in Petra Lambergar, ki s svojim izjemnim znanjem upravljata svoje kmetije na nekoliko drugačen, alternativen način.


petek, 25. november 2022 Znani so rezultati volitev v Študentski svet UP FAMNIT 2022/23

Znani so rezultati včerajšnjih volitev v Študentski svet UP FAMNIT!

Izvoljeni kandidati so:

 1. Diar Gashi, 2. letnik Matematika (dodiplomski)
 2. Teodora Ilić, 1. letnik Matematika v ekonomiji in financah (dodiplomski)
 3. Tilen Gimpelj, 3. letnik Bioinformatika (dodiplomski)
 4. Mihail Filipovski, 3. letnik Bioinformatika (dodiplomski)
 5. Tinka Terčon, 3. letnik Varstvena biologija (dodiplomski)
 6. Anja Deu Janežič, 2. letnik Varstvena biologija (dodiplomski)
 7. Žan Stanković, 2. letnik Računalništvo in informatika (dodiplomski)
 8. Marko Taleski, 3. letnik Računalništvo in informatika (dodiplomski)
 9. Pavel Jolakoski, 2. letnik Računalništvo in informatika (dodiplomski)
 10. Katarina Marjanovič, 3. letnik Biopsihologija (dodiplomski)
 11. Gabriela Laznik Zalaznik, 2. letnik Biopsihologija (dodiplomski)
 12. Jelena Pilipović, 3. letnik Biopsihologija (dodiplomski)
 13. Matija Zagoranski, 2. letnik Biopsihologija (podiplomski)
 14. Lucia Nikolić, 2. letnik Varstvo narave (podiplomski)
 15. Karolina Trajkovska, 1. letnik Računalništvo in informatika (podiplomski)

Za več informacij (število glasov, volilna udeležba,...) si lahko preberete zapisniku Volilne komisije ŠS UP FAMNIT.

Čestitke vsem izvoljenim in uspešno delo!


četrtek, 24. november 2022 Na Akademskem zboru UP FAMNIT izvoljeni člani Senata UP FAMNIT iz vrst visokošolskih učiteljev in znanstvenih delavcev v novem mandatu (2023 - 2026)

Akademski zbor UP FAMNIT je na seji dne 21. novembra 2022 izvolil člane Senata UP FAMNIT iz vrst visokošolskih učiteljev in znanstvenih delavcev v novem štiriletnem mandatu, ki se prične dne 3. januarja 2023.

Senat UP FAMNIT sestavlja 15 članov, in sicer poleg dekana, ki je član senata po položaju, še 11 visokošolskih učiteljev/znanstvenih delavcev ter trije predstavniki študentov.

Kratko predstavitev članov Senata UP FAMNIT iz vrst visokošolskih učiteljev in znanstvenih delavcev v novem mandatu najdete tukaj.

Predstavnike študentov bo izvolil Študentski svet UP FAMNIT. Skladno z Zakonom o visokem šostvu in s Statutom Univerze na Primorskem namreč člane senata iz vrst visokošolskih učiteljev in znanstvenih delavcev voli akademski zbor članice, člane iz vrst študentov pa študentski svet članice, pri čemer študenti, ki so člani akademskega zbora, volijo le člane senata članice, ki so predstavniki študentov.

Novoizvoljenim senatorjem čestitamo in želimo uspešno delo v naslednjem štiriletnem mandatu.


sreda, 23. november 2022 Razstava Ambasadorji trajnostnega razvoja na UP Famnit

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je skupaj z OŠ Šmarje pri Kopru, OŠ Dušana Bordona, OŠ Škofije, Gimnazijo Koper, Mestno občino Koper in Univerzo na Primorskem, pripravil razstavo Ambasadorji trajnostnega razvoja.

Na razstavi so predstavljeni izdelki nadarjenih učencev in dijakov, ki so nastali med delavnicami, v okviru projekta Ambasadorji trajnostnega razvoja, financiranega s strani Mestne občine Koper. Projekt je bil oblikovan predvsem z zavestjo, da je dolžnost šole, skrb, da učenci sprejmejo odgovornost do lastnega učenja in znanja, za osebno, predvsem pa tudi širšo družbeno korist. Današnji učenci so jutrišnji socialni, intelektualni, ekonomski in kulturni voditelji, kar pomeni, da njihovega razvoja ne gre prepustiti slučaju.

Razstava bo na ogled do 2. 12. 2022, v avli Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Kasneje bo razstava potovala po osnovnih šolah, ki so bile del projekta.

Lepo vabljeni k ogledu!

sreda, 23. november 2022 FTP - Fakultetno tekmovanje v programiranju

      

FTP (Fakultetno tekmovanje v programiranju) je natečaj, v katerem študentje na zabaven način preizkusijo svoje programerske sposobnosti. Študentje razvijejo program (Igralca), ki v njihovem imenu igra potezno igro proti ostalim tekmovalcem. Cilj je razviti program (Igralca), ki se najbolje odziva na strategije ostalih tekmovalcev, brez vpogleda v njihovo izvorno kodo.

K sodelovanju vabimo vse študente UP FAMNIT!

Pričetek: 24. 11. 2022
Konec: 1. 1. 2023

Finale: TBA

Spletna stran tekmovanja: https://tekmovanje.famnit.upr.si/


torek, 22. november 2022 VISOKOŠOLSKI UČITELJ - DOCENT (»THREE-YEAR TENURE TRACK FACULTY POSITION«)

Članica: UP FAMNIT

Univerza na Primorskem vabi zainteresirane kandidate, da oddate prijavo na razpis za delovno mesto  D019001 VISOKOŠOLSKI UČITELJ (za obdobje treh let z možnostjo pridobitve pogodbe za nedoločen čas). Iščemo kandidata z doktoratom znanosti s področja ved o življenju (molekularna biologija, ekologija, biologija, gozdarstvo, veterina, biokemija ...). Prednost bodo imeli kandidati z izkušnjami na področju genomike prostoživečih živali; zahtevane so podoktorske in pedagoške izkušnje. Delovno mesto je uvrščeno v 46. plačni razred, s 1.4.2023 pa v 47. plačni razred. Poskusno delo treh (3) mesecev. Predviden začetek zaposlitve je mesec februar 2023.

Izbrani kandidat bo postal del skupine za molekularno ekologijo na Oddelku za biodiverziteto, Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Skupina za molekularno ekologijo se ukvarja s številnimi izzivi na področju upravljanja in varstva prostoživečih živali z uporabo genetskih orodij. V okviru mednarodnih projektov smo zelo dejavni tudi na področju državljanske znanosti (angl. citizen science).

Vaše naloge:

Raziskovalec bo sodeloval pri vodenju nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih projektov, vzdrževanju in spodbujanju praks odprte znanosti. Raziskovalec bo tudi poučeval minimalno en predmet v semestru in mentoriral študente; usklajeval delo; načrtoval, vzpostavljal in izpopolnjeval protokole; pripravljal poročila; sodeloval na projektih skupine. Delovno okolje bo vključevalo tudi mednarodna potovanja zaradi projektnih sestankov.

Vaš profil:

 • Ustrezna univerzitetna izobrazba z zaključenim doktoratom znanosti in potrebnim raziskovalnim potencialom.
 • Izkušnje z izvajanjem populacijskih genomskih analiz so zaželene, vendar niso obvezne.
 • Izjemne organizacijske sposobnosti in velika sposobnost samostojnega opravljanja nalog.
 • Pedagoške izkušnje ali mentorstva so zahtevana.

Navodila za prijavo:

Zainteresirani kandidati naj pošljejo prijavo v elektronski obliki na naslov razpisi@famnit.upr.si, v predmetu pa naj navedejo " Razpis na delovno mesto - D019001 VISOKOŠOLSKI UČITELJ – DOCENT ".

V prijavi priložite v pdf formatu:

 • spremno pismo, v katerem pojasnite, zakaj vas delovno mesto zanima in kako ustrezate opisu,
 • življenjepis,
 • seznam objav s poudarkom na petih najpomembnejših.

Rok prijave: 23. december 2022

   


torek, 22. november 2022 Matematični adventni koledar 2022

Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) ponovno organiziramo tradicionalni nagradni kviz za osnovnošolce in dijake srednjih šol  Matematični adventni koledar

Osnovnošolci (8. in 9 razred) in dijaki se lahko v obliki reševanja zabavnih matematičnih nalog preizkusijo v matematičnem znanju od 2. do 21. decembra 2022. Vsaka naloga kviza bo na voljo za reševanje en dan (od poldneva do polnoči). 

Tekmovanje bo razporejeno v tri kategorije: 8. in 9. razred, 1. in 2. letnik in 3. in 4. letnik. V vsaki tekmovalni kategoriji bomo podelili tri enakovredne nagrade: Famnitove nahrbtnike!

Tekmujejo lahko samo osnovnošolci (8. in 9. razred) in dijaki in sicer tako, da ustvarite svoj račun tukaj. Ostali se lahko prijavite  tukaj in osvežite svoje matematično znanje.

Kviz se nahaja na tej povezavi.

Vabljeni k sodelovanju!

                   


ponedeljek, 21. november 2022 V raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE uspešno organizirali mednarodno konferenco o stavbah in materialih za trajnostno prihodnost

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem sta med 17. in 18. novembrom 2022, organizirala mednarodno konferenco InnoRenew CoE 2022 »Na novo premišljene stavbe in materiali za trajnostno prihodnost«. V Izoli so se zbrali številni mednarodni strokovnjaki in znanstveniki ter si izmenjali znanja za izboljšanje gradbenih praks z uporabo obnovljivih materialov.

Konferenca se je pričela z uvodnim pozdravom dr. Michaela Burnarda, namestnikom direktorice v InnoRenew CoE: »Vesel sem, da ste danes tukaj z namenom, da bi razpravljali o različnih področjih in interdisciplinarnih temah, povezanih s stavbami, da bi zmanjšali podnebne vplive in spodbujali inovacije na tem področju.«

  
Foto: InnoRenew CoE

Osrednji nagovor udeležencev je imel izr. prof. dr. Thomas Brudermann, ki je profesor na Univerzi v Gradcu in doktor znanosti na področju psihologije. Spregovoril je o nujnem premisleku vloge individualnih odločitev za trajnostno prihodnost: »Ljudje še vedno nimamo dovolj znanja o podnebnih spremembah in vse prevečkrat imamo napačne predstave, precenimo naše sposobnosti in znanje.« Poudaril je tudi, da je za doseganje bolj trajnostne družbe, potrebno razumeti kontekst individualnih odločitev, ki omogočajo okolju prijazno ravnanje posameznikov.

V sklopu štirih tematskih sklopov so udeleženci prisluhnili predstavitvam o okolju prijaznih in energetsko učinkovitih materialih ter praksah za izboljšanje grajenega okolja, najsodobnejših rešitvah za načrtovanje in ocenjevanje stavb, grajenem okolju za dobro počutje ter o načinih za premostitev vrzeli med raziskavami in družbo.

Poleg tega so organizatorji pripravili tudi posebno delavnico v okviru evropskega leta mladih z naslovom Modeliranje tokov lesa: vprašanja, izzivi in boljša prihodnost za našo mladino.

  
Foto: InnoRenew CoE

»Z delavnico želimo deliti naše izkušnje pri zbiranju in primerjanju podatkov iz različnih virov in osebnih intervjujev v okviru projekta E-LVO (Ekonomski, okoljski in družbeni vidiki predelave in rabe lesa in v njem vezanega ogljika),« je dejal dr. Balázs Dávid in dodal: »Poleg ovir, na katere smo naleteli v projektu, smo predstavili tudi na novo zasnovane rešitve, ki lahko izboljšajo sistem zbiranja podatkov.« Projekt E-LVO je sofinanciran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Udeleženci konference so se lahko udeležili tudi delavnice, ki je bila organizirana v sklopu evropskega projekta MSCA. Dr. Esakkiammal Sudha Esakkimuthu je predstavila proces priprave kompozitov iz obnovljivih materialov. V okviru projekta je predstavila tudi modificirane nanodelce lignina za izdelavo kompozitov in embalažo.

Mednarodna konferenca je bila tudi letos forum za celovito izmenjavo znanja in razpravo o nastajajoči vedi o obnovljivih materialih namenjenih razvijanju grajenega okolja, ki ugodno vpliva na človekovo zdravje in okolje, kot tudi o inovacijah na tem področju.


petek, 18. november 2022 Univerza na Primorskem bo zaposlila kar 6 svojih diplomantov v novi Alumni pisarna UP

UP vzpostavlja novo Alumni pisarno, kjer bo zaposlila kar 6 svojih diplomantov v okviru projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem (GDI UP). Delovno razmerje bo sklenjeno za določen čas, do 30.6. 2025, za polni delovni čas. Alumni pisarna bo zagotavljala interdisciplinarno sodelovanje med diplomanti različnih študijskih področij in okoljem.

                                  


ALUMNI PISARNA UP

Alumni pisarna bo:

 • osrednja točka sodelovanja Univerze z okoljem (pri tem pa bo sodelovala tudi z drugimi službami in centri univerze;
 • stična točka za nove projekte univerze, ki bodo vplivali na univerzitetni razvoj v mednarodnem in nacionalnem okolju;
 • pisarna bo skrbela za večjo vpetost in sodelovanje univerze (npr. za organizacijo družabnih, strokovnih in drugih dogodkov) tako z organizacijami, kot z diplomanti;
 • skrbela bo za aktualen razvoj študijskih programov in odgovorno poslovanje univerze.

DELO bo zelo raznoliko in kreativno.

Univerza na Primorskem si je tekom skoraj 20 letnega delovanja že ustvarila renome inovativne in mednarodno vpete srednje velike univerze, sama še vedno vidi dodatne možnosti razvoja v njenem:

 • trajnostnem delovanju (skladno s cilji trajnostnega razvoja),
 • odgovornem sodelovanju z okoljem (odprta znanost, usmerjanje razvoja, pridobivanje projektov),
 • tehnološkem razvoju (prenos praks, intelektualna zaščita) in
 • razvoju donatorstva po zgledu zahodnih univerz.

Vse to pa je mogoče le ob dobrih odnosih, ki jih poganjajo mehke vsebine in dogodki.

KOGA IŠČEMO - PROFIL KANDIDATOV:

Iščemo zelo raznolike profile, diplomante Univerze na Primorskem, ki bodo snovali nove oblike aktivnosti za naše alumne in širše. Pozicije so odprte tudi za kandidate iz drugih držav. Delovni jezik bo angleščina.

Naš idealni kandidat je zaključil študij na UP in nato del svoje kariere preživel v podjetjih in organizacijah v tujini ali Sloveniji, sedaj pa želi del svojih izkušenj prenesti v akademsko okolje. Pozna delovno okolje in razume kakšno vlogo bi morala univerza igrati kot gonilec regionalnega razvoja, ter se zaveda procesov, ki jih mora akademska institucija opraviti, da bo to vlogo tudi prevzela. 

Strokovni sodelavci bodo izbrani na način, da bo zagotovljeno vsebinsko pokritje vseh študijskih vsebin, ki jih razvija UP.

 KAJ PONUJAMO?

 •  delo v mednarodnem okolju z možnostjo mednarodnih izmenjav,
 •  strokovni in osebni razvoj, podprt z izobraževanji in strokovnim mentorstvom,
 •  posluh in odprtost ekipe za vpeljevanje izboljšav in vzpostavitev novih procesov,
 •  po potrebi uvajanje s pomočjo mednarodnih partnerjev,
 •  neomejeno količino novih izzivov.

POTREBNA ZNANJA, KOMPETENCE:

 •  aktivno znanje angleščine,
 •  odlične komunikacijske in organizacijske sposobnosti,
 •  občutek za odgovornost in usmerjenost k rezultatom,
 •  smisel za upravljanje s časom in razporejanje prioritet,
 •  pozitivna naravnanost in vztrajnost,
 •  sposobnost navezovanja stikov in mreženja,
 •  sposobnost učinkovitega govornega in pisnega izražanja,
 •  fleksibilnost in samoiniciativnost,
 •  poznavanje paketa MS Office in
 •  poznavanje načel performace marketinga in socialnih platform.

IZOBRAZBA:

 •  zaključen magistrski študijski program 2. stopnje na Univerzi na Primorskem

DELOVNE IZKUŠNJE:

 •  najmanj 3 leta delovnih izkušenj na področju magistrske izobrazbe pridobljene na Univerzi na Primorskem

*(vključujoč izkušnje iz različnih oblik prostovoljstva, društev, študentskega dela, ipd.)

DELOVNO RAZMERJE:

Delovno razmerje bo sklenjeno za določen čas od 1. 1. 2023 do 30. 6. 2025 za polni delovni čas, 40 ur na teden, s poskusnim delom treh (3) mesecev in se sklepa za potrebe projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem (GDI UP). Delovno mesto je uvrščeno v 33. plačni razred. 

ZAINTERESIRANI?

Pošljite pisno ponudbo z življenjepisom, motivacijskim pismom in dokazili o izpolnjevanju pogojev do:

 • 10. 12. 2022
 • na e-naslov: kadrovska@upr.si (ali po pošti na naslov: Univerza na Primorskem, Pravna in kadrovska služba, Titov trg 4, 6000 Koper)

Kontaktna oseba:Martina Viler, Pravna in kadrovska služba UP

E-naslov: martina.viler@upr.si,  telefon: 05 61 17 532

Celotno besedilo razpisa >


POSTANITE DEL NAŠE EKIPE IN V MLADEM KOLEKTIVU SOUSTVARJAJTE NOVE OBLIKE SODELOVANJA V DRUŽBI PRIHODNOSTI! NAREDITE PRVI KORAK IN ODDAJTE VAŠO PRIJAVO!  

Zelena, digitalna in vključujoča UP so trije pilotni projekti osredotočeni na kurikularno prenovo visokošolskih strokovnih študijskih programov na UP z namenom podlage širše nacionalne reforme za zelen odporen prehod v Družbo 5.0. Projekt GDI UP je financiran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) in je del nacionalnega projekta »Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod«.


sreda, 16. november 2022 Drugo predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2022/23

Vabimo vas na drugo letošnje predavanje z naslovom

»Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja«,

Sreda, 23. november 2022, ob 18.00, Velika predavalnica 3, UP FAMNIT /ZOOM povezava

Dr. Branko Kavšek, UP FAMNIT in IJS

Vsi poznamo Rubikovo kocko, a ne? Pravijo, da je to najbolj prodajana igrača na svetu. Vse od leta 1974, ko jo je izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Ernő Rubik, je bilo prodanih skupaj prek 300 milijonov kock po vsem svetu (če upoštevamo tudi njene izpeljanke). Rubikova kocka je svoj višek popularnosti dosegla v 80-ih letih prejšnjega stoletja, ko je postala predmet preučevanj tako matematikov, računalničarjev, kot nasploh vseh ljubiteljev te sestavljanke.

V tokratnem matematičnem vesolju bomo spoznali, kaj Rubikova kocka sploh je, kako je sestavljena, kaj je to permutacija Rubikove kocke in kako permutacije lahko opišemo z matematično teorijo grup. Dotaknili se bomo algoritmov na Rubikovi kocki, spoznali, kaj je to »božje število«, »božji algoritem« in »seksi premik« ter na kratko orisali osnovni postopek reševanja Rubikove kocke.

Na koncu pa se bomo podali še v vode hitrostnega reševanja Rubikove kocke (po angleško: speedcubing) in spoznali t.i. »hitrostne kocke«. Videli bomo, da za hitrostno reševanje osnovni postopek ne zadošča in bomo tako spoznali Friedrich-ovo (ali krajše CFOP) metodo. Seveda pa samo poznavanje metod in algoritmov reševanja pri hitrostnem reševanju ne zadošča, zato se bomo dotaknili še vseh ostalih »malih trikov«, ki nam na koncu lahko omogočijo, da Rubikovo kocko sestavimo v manj kot minuti, 30 sekundah, morda celo v manj kot 10 sekundah.

O predavatelju: 

Branko Kavšek je docent na področju računalništva in informatike, član Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT in Laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan. Raziskovalno deluje na področjih strojnega učenja, podatkovnega rudarjenja in umetne inteligence. Na UP FAMNIT poučuje predmeta Osnove strojnega učenja in podatkovnega rudarjenja in Teorija formalnih jezikov in izračunljivosti na dodiplomskem študiju računalništva in informatike ter predmet Inteligentni sistemi na istoimenskem magistrskem študiju.

Rubikovo kocko se je naučil sestaviti že leta 1985, v 4. razredu osnovne šole, a se je letos ponovno navdušil nad to najbolj prodajano igračo, ko je vstopil v svet hitrostnega reševanja Rubikove kocke.

>>> ZOOM povezava za vsa predavanja <<<

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.


petek, 11. november 2022 Prvo predavanje FAMNITovih bioloških izletov 2022/23

Vljudno vabljeni na prvo letošnje predavanje z naslovom 

»Restoring nature – from international commitments to local actions«,

ki bo v sredo, 16. novembra 2022, ob 19.00,
 prek ZOOM povezave.

Predavala bo dr. Dagmar Hagen (Norveški inštitut za raziskovanje narave - NINA).

Predavanje se bo pričelo s predstavitvijo širšega pogleda na potrebo po obnovi ekosistemov in na to, kako je prenova teh v zadnjih letih vstopila v mednarodno, politično, znanstveno in gospodarsko okolje. Predavateljica bo opisala in prikazala povezavo globalnih ciljev z lokalnim načrtovanjem in iskanju pravih rešitev v lokalnem okolju. Na primerih dobrih praks že izvedenih projektov bo izpostavila obnove in blaženja posledic, aplicirane v različnih tipih narave. Pri tem bo predstavila tudi pomen obnove ekosistema k zmanjšanju izgube naravnega okolja in obnovi degradiranih zemljišč. V sklopu predavanja nas bo seznanila s tem kako vključevati deležnike, sodelovati z lokalnimi izvajalci in integracijo znanstvenega in “tihega” znanja, ki prinaša merljive rezultate za ekologijo, družbo in gospodarstvo. 

O predavateljici:

Dr. Dagmar Hagen je višja znanstvena raziskovalka na Norveškem inštitutu za raziskovanje narave (NINA). Doktorirala je iz obnovitvene ekologije s poudarkom na upravljanju in obnovi degradiranih območij. Dr. Dagmar ima več kot 20 let izkušenj s področja raziskovanja obnove in obnovitvenih posredovanj s poudarkom na stiku z družbenimi in naravoslovnimi znanostmi, kot tudi z znanostjo in obnovo na terenu. Poleg tega je vodilna ekologinja pri dveh največjih projektih obnove na Norveškem. Sodeluje tudi pri projektu ReNature, ki je del Norveškega finančnega mehanizma EGS, med Norveško/NINA in Slovenijo. Norveški inštitut za raziskavo narave (NINA), je vodilna institucija za aplikativno obnovitveno ekologijo na Norveškem, ki trenutno izvaja projekte v različnih naravnih okolji in sodeluje z različnimi deležniki iz stroke.


četrtek, 10. november 2022 Dean Lipovac, prvi doktor znanosti, ki je zaključil študij na doktorskem programu Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja

V petek, 11. 11. 2022, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

Dean Lipovac, študent doktorskega študijskega programa Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja na UP FAMNIT, je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Human preference for wooden materials and their role in restorative environments, pod mentorstvom doc. dr. Michaela Davida Burnarda.

Dean Lipovac je prvi doktor znanosti, ki je zaključil študij na doktorskem programu Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja.

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

        
 


četrtek, 10. november 2022 RAZPIS ZA MEDNARODNE MOBILNOSTI OSEBJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ V PARTNERSKE DRŽAVE - ODHODNE MOBILNOSTI

Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) je v okviru razpisa Erasmus+ 2022 Univerzi na primorskem odobril projekt (KA171) v okviru programa Erasmus+, ključni ukrep 1 – učna mobilnost posameznikov. Odobrili so 20 odhodnih mobilnosti za namen poučevanja v Egipt, Izrael, Južna Afrika, Kenija in Uzbekistan (glej priloga_1 dodeljene mobilnosti).

Obdobje mobilnosti in pogoji

Mobilnost lahko traja 5 dni (maksimalno število), z dodatkom 2 dni za pot. Mobilnost za namen poučevanja mora zajeti vsaj 8 pedagoških ur na teden oziroma sorazmerno več glede na trajanje mobilnosti.

Mobilnosti morajo biti izvedene do konca trajanja projekta, to je 31.7.2025.

Kandidati lahko načrtujejo mobilnost na eni izmed organizacij gostiteljic, ki mora biti partnerska visokošolska institucija iz Egipta, Izraela, Južne Afrike, Kenije ali Uzbekistana

Partnerske univerze so sledeče:

Egipt

 • Damanhour University

Izrael

 • Ben Gurion University of the Negev
 • University of Haifa

Južna Afrika

 • Stellenbosch University

Kenija

 • Maseno University

Uzbekistan

 • Bukhara Engineering Technological Institute
 • Urgench State University

Pred začetkom mobilnosti se mora institucija gostiteljica strinjati s programom nalog, ki jih bo opravilo gostujoče osebje (Erasmus+ Mobility Agreement / Program mobilnosti za namen poučevanja). 

ROK PRIJAVE: odprt oziroma do zapolnitve mest.

Besedilo celotenga razpisa: RAZPIS KA171 2022

     


četrtek, 10. november 2022 Letošnje jesensko srečanje Botaničnega društva Slovenije je uspešno gostil Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT

Botanično društvo Slovenije že od leta 2011 na vsakoletnem srečanju obeležuje Wraberjev dan. V soboto, 5. 11. 2022, je tradicionalno jesensko srečanje gostil Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT v objektu Livade 1.0 v Izoli.

Wraberjevi dnevi so bili poimenovali po slovenskem botaniku Tonetu Wraberju, častnemu članu Botaničnega društva Slovenije.

Na dogodku so bile obravnavane aktualne tematike s področja botanike, med drugim smo odgovarjali tudi na vprašanja o tem, kaj nam DNA razkriva o evoluciji kranjskega mlečka (Euphorbia carniolica) in kako raznolik je sladki mleček (Euphorbia dulcis).

Spodaj delimo nekaj foto utrinkov z dogodka.


                                                                                                        Foto: Jože Lango

       
                                                                                 Foto: Jože Lango

         
                                                                                   Foto: Jože Lango

         
                                                                                      Foto: Jože Lango

         
                                                                                        Foto: Jože Lango


sreda, 9. november 2022 Andrés David Santamaría-Galvis, nov doktor znanosti

Včeraj, 8. 11. 2022, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

Andrés David Santamaría-Galvis, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP FAMNIT, je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom On partitionability and shellability of relative simplicial complexes, pod mentorstvom izr. prof. dr. Russa Woodroofa.

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


ponedeljek, 7. november 2022 Zagovor doktorske disertacije študenta Deana Lipovca

Dean Lipovac, študent doktorskega študijskega programa Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja, na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Human preference for wooden materials and their role in restorative environments, pod mentorstvom doc. dr. Michaela Davida Burnarda.

Zagovor bo potekal v petek, 11. 11. 2022 ob 15. uri v predavalnici Sequoia na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE (Izola) in prek IKT orodja Zoom:

https://upr-si.zoom.us/j/86388284637

Meeting ID: 863 8828 4637

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT v prihodnjih dneh.

Vljudno vabljeni!


petek, 4. november 2022 Zagovor doktorske disertacije študenta Andrésa Davida Santamaríe-Galvisa

Andrés David Santamaría-Galvis, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom On partitionability and shellability of relative simplicial complexes, pod mentorstvom izr. prof. dr. Russa Woodroofa.

Zagovor bo potekal v torek, 8. 11. 2022 ob 17. uri v predavalnici Famnit-MP1 (Glagoljaška 8, Koper) in prek IKT orodja Zoom:

https://upr-si.zoom.us/j/84023181429?pwd=dDBMVlFnVTZGcmwzc09jQllNTlhCQT09

Meeting ID: 840 2318 1429
Passcode: 399720

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT v prihodnjih dneh.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 3. november 2022 Nadaljevanje uspešnega sodelovanja Oddelka za biodiverziteto z organizacijami iz prakse

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT je v sredo, 26. 10. 2022, gostili dogodek, namenjen izmenjavi mnenj in predstavitvam organizacij, v katerih so študentke in študentje Varstvene biologije (1. stopnja) in Varstva narave (2. stopnja) v preteklosti že opravljali študijsko prakso. Na dogodek, ki je potekal v hibridni obliki, se je odzvalo kar 13 organizacij, 8 pa se jih je na samem dogodku tudi podrobneje predstavilo.

Dogodek je bil organiziran z namenom povečanja kvalitete izkušnje študijske prakse ter boljšega povezovanja z organizacijami, ki jim je v interesu sodelovanje z oddelkom in študenti.

»Zelo nas veseli, da smo lahko gostili takšen dogodek, saj menimo, da so študenti poleg priložnosti za prakso, ki jih ponujajo različne organizacije, ki delujejo na področjih varstva narave, biologije ter tudi izobraževanja, pri tem dobili prvi vtis o svojih potencialnih delodajalcih in njihovem poslanstvu,« je povzel asist. Martin Senič z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT.

Za udeležbo in sodelovanje se zahvaljujemo vsem prisotnim organizacijam in njihovim predstavnikom:

                                 


sreda, 2. november 2022 Wraberjev dan 2022 – Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT gosti tradicionalno jesensko srečanje Botaničnega društva Slovenije

V soboto, 5. 11. 2022, bo Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT gostil tradicionalno jesensko srečanje Botaničnega društva SlovenijeWraberjev dan 2022.

Wraberjevi dnevi se odvijajo vsako leto, leta 2011 pa so ga poimenovali po slovenskem botaniku Tonetu Wraberju, častnemu članu Botaničnega društva Slovenije. Letošnje srečanje gosti Univerza na Primorskem v objektu Livade 1.0 v Izoli.

Vabimo vas, da se nam pridružite pri poslušanju aktualnih tematik s področja botanike! Več o dogodku in natančen program najdete tukaj.

Srečanje se začne z jutranjo kavo ob 9.00, sledijo kratka predavanja z vmesnim kosilom ter predvidenim zaključkom ob 15.00.

Zaradi naročila kosila vas vljudno prosimo, če lahko svojo udeležbo do srede, 2. 11. 2022, potrdite na naslednji povezavi: https://forms.gle/LXr1k9DTmmhj4JzWA

Vljudno vabljeni!


petek, 28. oktober 2022 Vabljeni k ogledu videoposnetka prvega predavanja Famnitovih izletov v matematično vesolje

Prvo predavanje letošnjega cikla Famnitovih Izletov v matematično vesolje je potekalo v hibridni obliki.

V okviru predavanja je dr. Primož Šparl (UL PeF, UP IAM in IMFM) obravnaval precej preprost princip s področja kombinatorike, ki mu rečemo Princip golobnjaka, znan pod imenom Dirichletov princip, ki pravi naslednje: če v nek dani nabor golobnjakov spravimo več golobov, kot imamo golobnjakov, bomo imeli v vsaj enem golobnjaku vsaj dva goloba. 

                        

Vabimo vas k ogledu videoposnetka in prosojnic letošnjega prvega predavanja. 

                     

Naslednji dogodek bo v sredo, 23. novembra 2022, ob 18.00 uri. Dr. Branko Kavšek bo izvedl predavanje z naslovom Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.


sreda, 26. oktober 2022 Na Centru za Oblikovanje in Razvoj Aplikacij - CORA razpisani dve delovni mesti

UP Inštitut Andrej Marušič, Center za Oblikovanje in Razvoj Aplikacij - CORA razpisuje kar dve prosti delovni mesti. Delovna razmerja bodo sklenjena za polni delovni čas, 40 ur na teden (100% zaposlitev), za določen čas 12 mesecev in s trimesečnim poskusnim delom. Predviden začetek dela v skladu z dogovorom.

Delovno mesto Samostojni strokovni delavec VII/1 - J017100 (30. pl. raz.)

Splošen opis del in nalog glede na področje dela:

 • pripravljanje dokumentacije za organiziranje in izvajanje dejavnosti NOE,
 • skrb za reševanje zadev in izvajanje dejavnosti s področja dela NOE,
 • pripravljanje gradiv za seje organov in komisij s področja, ki ga pokriva NOE, pisanje zapisnikov,
 • spremljanje zakonodaje s področja dela NOE,
 • sodelovanje pri izdelavi predlogov in planov s področja dela NOE,
 • pripravljanje objav in razpisov ter vodenje postopkov s področja dela NOE,
 • oblikovanje strokovnih podlag za odločanje o projektih in programih s področja dela,
 • opravljanje drugih sorodnih del po nalogu nadrejenega delavca.

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

 • sodelovanje pri razvoju kadrovskega sistema UNIS, pomoč pri administraciji sistema, odpravljanje tekočih napak,
 • sodelovanje na slovenskih in mednarodnih raziskovalnih in razvojnih projektih.

Pogoji za opravljanje dela:

 • specializacija po višješolski izobrazbi (prejšnja) ali
 • visokošolska strokovna izobrazba (prejšnja) ali
 • visokošolska strokovna izobrazba ali
 • visokošolska univerzitetna izobrazba,
 • aktivno znanje svetovnega jezika

Druga zaželena znanja/sposobnosti:

 • programiranje spletnih aplikacij z ogrodji Javascript (AngularJS)

Delovno mesto Razvojni sodelavec - H017006 (42. pl. raz.)

Splošen opis del in nalog:

 • uvajanje in preskušanje znanih, opisanih metod in postopkov,
 • razvoj novih metod in postopkov,
 • sodelovanje pri pripravi programa raziskovalnega dela,
 • izdelava strokovnih analiz, poročil in elaboratov, meritev, preizkusov za potrebe raziskovalnorazvojnih nalog,
 • strokovno sodelovanje z domačimi in tujimi strokovnjaki,
 • pisanje prispevkov in poročil s področja raziskovalnorazvojnega in strokovnega dela
 • sodelovanje pri izvajanju domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov, programov in nalog,
 • publiciranje razvojnega dela doma in v tujini,
 • sodelovanje na znanstvenoraziskovalnih in strokovnih posvetovanjih in srečanjih,
 • sodelovanje pri delu strokovnih organov ter pri skupnih projektih in nalogah,
 • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih.

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

 • sodelovanje pri razvoju kadrovskega sistema UNIS, pomoč pri administraciji sistema, odpravljanje tekočih napak,
 • sodelovanje na slovenskih in mednarodnih raziskovalnih in razvojnih  projektih.

​​​​​Pogoji za opravljanje dela:

 • specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja) ali
 • visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali
 • magistrska izobrazba,
 • aktivno znanje svetovnega jezika.

Druga zaželena znanja/sposobnosti:

 • izvolitev v naziv razvojni sodelavec oziroma izpolnjevanje pogojev za izvolitev v navedeni naziv,
 • programiranje spletnih aplikacij z ogrodji Javascript (AngularJS).
   

Več informacij o prostih delovnih mestih: Samostojni strokovni delavec VII/1 - J017100 in Razvojni sodelavec - H017006.

Rok za prijavo je 15. november 2022. Kandidati/-ke lahko pisne ponudbe pošljejo na e-naslov kadrovska.famnitiam@upr.si


        torek, 25. oktober 2022 PODELITEV CERTIFIKATOV ZA USPEŠNO OPRAVLJENO DELO TUTORK ŠTUDENTK IN TUTORJEV ŠTUDENTOV ZA ŠTUDIJSKO LETO 2021/22

        Tutorski sistem na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) že več let uspešno pomaga premagovati izzive tako pri študijskih kot tudi praktičnih življenjskih izzivih, s katerimi se srečujejo študentje. V lanskem študijskem letu je na UP FAMNIT delovalo kar 27 tutorjev, večina od njih pa je bila pripravljena pomagati tudi študentom iz tujine pri spopadanju z vsakodnevnimi težavami. Veliko tutorjev je s svojim doprinosom prispevalo tudi k promociji fakultete na raznih predstavitvah za srednješolce, informativnih dnevih in drugih dogodkih. 

            

        Med njimi je bil tudi študent Biopsihologije na 2. stopnji, Matija Zagoranski , ki je sicer tutor tudi v letošnjem študijskem letu, in je na podelitvi certifikatov v svojem govoru izpostavil prvo vlogo tutorjev ob prihodu bruck in brucev: »Za nove študente smo najboljši prijatelji preden spoznajo najboljše prijatelje.«

        Ker vložen trud in številne ure, ki so jih tutorji namenili študentom, niso nekaj samoumevnega, smo jim včeraj, 24. oktobra 2022, ob 12. uri, v Avli fakultete podelili certifikate o uspešno opravljenem tutorskem delu za študijsko leto 2021/22.  

        Certifikat za opravljeno tutorsko delo v študijskem letu 2021/2022 prejme 19 aktivnih študentov, to so:

        • MIHAIL FILIPOVSKI, študent univerzitetnega študijskega programa Bioinformatika,
        • INGA RAIČ, NADEEN AL HAWAMDEH, ELENA SPIROVA in PAVLE MIHAILOVSKI, študentke in študent univerzitetnega študijskega programa Računalništvo in informatika,
        • KAROLINA TRAJKOVSKA in MILAN MILIVOJČEVIĆ, diplomantka in diplomant univerzitetnega študijskega programa Računalništvo in informatika,
        • DOROTEA REDŽEPI inNEVENA STOJNIĆ, študentka univerzitetnega študijskega programa Matematika,
        • AJLA ŠEHOVIĆ, diplomatka študijskega programa Matematika,
        • SINOLICHKA NAUNOVSKA in EVA KREBL, študentki univerzitetnega študijskega programa Biopsihologija,
        • MATIJA ZAGORANSKI, študent magistrskega študijskega programa Biopsihologija,
        • CITA JENKO, študentka magistrskega študijskega programa Psihologija,
        • MARUŠA PENCA KOCJAN, MOJCA PUNGERČAR in ZALA HORVAT, študentke univerzitetnega študijskega programa Varstvena biologija,
        • LUKA DUNIŠ, magister Varstva narave,
        • ARSEN MATEJ GOLUBOVIKJ, študent magistrskega študijskega programa Podatkovna znanost.

        Za njihovo delo in za vse ure, ki so jih namenili študentom skozi preteklo študijsko leto, se iskreno zahvaljujemo in jim želimo veliko uspehov še naprej.  

            

             

             

             

             

         b   

              


        četrtek, 20. oktober 2022 Žiga Velkavrh, nov doktor znanosti

        Danes, 20. 10. 2022, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

        Žiga Velkavrh, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP FAMNIT, je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Behavioral traits across time and countries: essays on indirect reciprocity, deception and nationality, pod mentorstvom prof. dr. Klavdije Kutnar in somentorstvom izr. prof. dr. Aljaža Uleta.

        Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


        četrtek, 20. oktober 2022 Promocija doktoric in doktorjev znanosti Univerze na Primorskem

        Rektorica Univerze na Primorskem je v četrtek, 20. oktobra 2022, v Armeriji UP, na slovesnosti promovirala 11 doktoric in doktorjev in znanosti, ki so svoje doktorske disertacije zagovarjali med marcem in oktobrom 2022. Do sedaj je doktorski študij na UP zaključilo 307 študentov.

        Med novo promoviranimi doktorji znanosti je tudi Aleksandar Tošić, asistent in raziskovalec na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehhnologije. Na UP Famnit je zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Tradeoffs in using blockchain technology for security, privacy, and decentralization: theoretical and empirical perspectives / Empirična študija uporabe tehnologije veriženja blokov v obstoječih sistemih in arhitekturah« pod mentorstvom izr. prof. dr. Jerneja Vičiča in somentorstvom doc. dr. Michaela Davida Burnarda.

        Povzetek doktorske disertacije
        Disertacija predstavlja štiri prispevke znanosti na področju porazdeljenih sistemov. Študija vsebuje teoretična izhodišča in empirične rezultate uporabe tehnologije veriženja blokov v različnih domenah. Rezultati vključujejo nov mehanizem za dosego konsenza, ki temelji na preverljivih funkcijah zakasnitve, postopek za detekcijo anomalij v grafovskih omrežjih, decentralizirano ogrodje za večigralske igre in izboljšave pri varnosti in zasebnosti brezžičnih senzorskih omrežjih.

        Iskrene čestitke vsem doktoricam in doktorjem znanosti!         


        četrtek, 20. oktober 2022 Uspešen zaključek mednarodne konference »Growth Mindset Teaching in (Higher) Education« na UP FAMNIT

        V sredo, 19. oktobra 2022, je na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) potekal zaključni dogodek Erasmus+ projekta GrowthMinds – mednarodna konferenca »Growth Mindset Teaching in (Higher) Education«.

        Na dogodku so visokošolski, osnovnošolski in srednješolski učitelji, šolski svetovalni delavci ter izobraževalci odraslih imeli priložnostspoznati različne metode, orodja in dobre prakse pri poučevanju študentov različnih smeri ter se udeležiti različnih vsebinskih diskusij na temo razvojne miselnosti.

                          

        Več o programu konference lahko preberete tukaj.

        Kaj je razvojna miselnost in zakaj je pomembno, da jo krepimo pri študentih?

        Osebe z razvojno miselnostjo (t.i. growth mindset) v večji meri kot tiste s fiksno miselnostjo verjamejo, da se njihove sposobnosti lahko spreminjajo, so bolj pripravljene na spopadanje z izzivi in dlje časa vztrajajo kljub neuspehom. Dosedanje izkušnje kažejo, da se razvojno miselnost pri študentih da krepiti z različnimi načini.

        Študenti z razvojno miselnostjo iščejo boljše povratne informacije, dlje vztrajajo, bolje se spoprijemajo s spremembami in razvijejo boljše samo-regulacijske spretnosti. Razvojna miselnost se povezuje tudi z blagostanjem, nižjimi nivoji stresa, prosocialnim vedenjem in drugimi ugodnimi psiho-socialnimi izidi.

        Visokošolski učitelji ter drugi, ki zagotavljajo učne izkušnje za študente, imajo pomembno vlogo pri vzpostavljanju spodbudnega in vključujočega okolja zanje. Učitelji lahko z različnimi pristopi pomagajo svojim študentom ne samo uspeti, temveč jim tudi verjeti, da njihov uspeh izhaja iz truda in uporabe učinkovitih (učnih) strategij.

        GrowthMinds projekt

        Dvoletni GrowthMinds projekt, ki ga vodi predstojnik Centra za pozitivno psihologijo doc. dr. Kristijan Musek Lešnik in se je pričel 1. novembra 2020, vključuje pa univerzitetne učitelje in študente, za katere so bili oblikovane posebne izobraževalne vsebine in treningi.

        Nosilni partner projekta je UP FAMNIT, sodelujoči partnerji pa so še STEP Inštitut Zavod za psihologijo dela in podjetništvo (Slovenija), Balıkesir University (Turčija), University of Medicine and Pharmacy of Târgu Mureş (Romunija) in University of Klagenfurt (Avstrija).

        Sofinancira ga Evropska unija v okviru programa Erasmus+ KA203 - programa za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport.

                            


        sreda, 19. oktober 2022 Prvo predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2022/23

        Vabimo vas na prvo letošnje predavanje z naslovom

        »O golobih in golobnjakih«,

        ki bo v sredo, 26. oktobra 2022, ob 18.00,
        v Veliki predavalnici 3 (UP FAMNIT, Glagoljaška 8) in prek ZOOM povezave.

        Predaval bo dr. Primož Šparl (UL PeF, UP IAM in IMFM).

        V okviru predavanja si bomo ogledali precej preprost princip s področja kombinatorike, ki mu rečemo Princip golobnjaka, znan pa je tudi pod imenom Dirichletov princip (čeprav naj bi princip prvi obravnaval že Leurechon, več kot 200 let pred Dirichletom). V svoji najbolj preprosti obliki princip pravi naslednje: če v nek dani nabor golobnjakov spravimo več golobov, kot imamo golobnjakov, bomo imeli v vsaj enem golobnjaku vsaj dva goloba. Ker gre za nekaj tako »zelo očitnega«, se zdi, da ta princip za kakšne netrivialne matematične uganke in probleme ni uporaben. Ogledali si bomo nekaj primerov, ki pokažejo, da je to precej daleč od resnice.

        O predavatelju:

        Dr. Primož Šparl je na področju matematike diplomiral (leta 2002) in nato doktoriral (leta 2007) na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je bil v letih od 2012 do 2016 tudi predstojnik Oddelka za matematiko in računalništvo, poučuje bodoče učitelje matematike. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov in uporabo algebrskih orodij pri njihovem študiju.

        >>> ZOOM povezava za vsa predavanja <<<

        Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.

        O matematičnih izletih 

        Živimo v času, ko so izjemni tehnološki dosežki vsakomur dostopni zgolj s pritiskom na gumb in smo kar nekako ponosni, da nam ni treba nič vedeti o njiho­vem delovanju. Tako zlahka pozabimo na tisočletna odkritja matematikov: filozofov, zvezdogledov, zemljemercev, inženirjev, kozmologov, ekonomistov, računalničarjev in drugih, katerih spoznanja oblikujejo današnji svet.

        Ali je sploh še mogoče mladim približati pravo matematiko - ta čudoviti jezik idej, ustvarjalnosti in domišljije – ko pa se zdi, da je za dijake pomembno le še rutinsko reševanje maturitetnih nalog brez kakršnegakoli razumevanja časa in okolja, v ka­terem matematika nastaja? Seveda! Na Izletih v matematično vesolje izbrani predavatelji z najrazličnejšimi temami nagovarjajo tudi tiste, ki o tem dvomijo.

        Letos se bo izvajal že štirinajsti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu. Predavali bodo izkušeni predavatelji, ki so povezani z našo fakulteto. Na prvem predavanju bo tekla beseda o tem, kako uporabno je preprosto načelo, ki ga lahko ponazorimo z golobi in golobnjaki, pri dokazovanju netrivialnih matematičnih ugank. Naslednje predavanje bo namenjeno Rubikovi kocki. Nato se bomo ukvarjali s preprostimi diskretnimi objekti, ki jim rečemo grafi. Sledilo bo predavanje o uporabi matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov. V naslednjem predavanju bomo analizirali, kaj se zgodi, ko dvignemo gotovino na bankomatu. Za konec se bomo spraševali, kako vemo, kaj vemo.

        Že štirinajsto leto zapored bomo na poljuden način odkrivali starodavne in sodobne matematične koncepte ter njihovo uporabnost v različnih vejah znanosti, naravoslovja in družboslovja.

        Vljudno vabljeni!


        ponedeljek, 17. oktober 2022 REKTORIČIN DAN 2022

        Tudi letos bomo Rektoričin dan (19. 10. 2022) obeležili s športnimi in družabnimi aktivnostmi. Zaposleni na UP bomo ta dan imeli na voljo bogat program delavnic, pohodov, izletov in drugih srečanj, na katera so vabljeni tudi študenti. 

        PROGRAM:

        ŠPORTNO 

        • Jutranja joga s ŠportUP: (Težavnost: 2) 

        Jutranja joga, s katero lahko začnete dan. Dvorišče Armerije ali v primeru slabega vremena oz. prevelikega števila prijavljenih bo aktivnost izvedena na UP FM (P6),  ob 8.00.  Prijava 

        • Sprehoda ob morju od Kopra do Izole (in nazaj): (Težavnost: 1) 

        Sproščen sprehod do Simonovega zaliva z možnostjo vodenega ogleda Arheološkega parka ALI sproščen sprehod do Simonovega zaliva z možnostjo vodenega ogleda stavbe InnoRenew CoE.  

        Zbirališče bo ob vstopu na makadamsko parkirišče v Žusterni ob 9.30.  Prijava 

        • Sprehoda ob morju od Turistice do Pirana (in nazaj), z ogledom Akvarija: (Težavnost: 1) 

        Sproščen sprehod do Pirana z možnostjo ogleda Akvarija. Zbirališče bo na parkirišču ob Turistici ob 9.30.  Prijava 

        • Pohod Tinjan s Šport UP: (Težavnost: 3 | cca. 2,5h) 

        Krožni sprehod po poti na Tinjan. Zbirališče bo na parkirišču pri pokopališču v vasi Dekani ob 9.30. Prijava 

        • Kolesarski izlet po Parenzani od Kopra do Pirana (in nazaj): (Težavnost: 3) 

        Kolesarski izlet od Kopra do Pirana, z možnostjo ogleda Akvarija in nazaj. Obvezna je popolna oprema. Zbirališče bo pred stavbo UP ob 9.00 (možna kombinacija z jogo) in v Žusterni ob 9.15. Prijava 

        KULTURNO - DRUŽABNO:

        • Terapevtska čajanka ob branju poezije (od 9.00 do 10.30, avla Armerije UP): Srečanje Knjižnega kluba UP bo potekalo v obliki čajanke, na kateri bomo kaj prebrali in si prisluhnili, namen srečanja pa je, da preživimo nekaj časa v kavarniškem vzdušju... v družbi knjige, seveda. 
        • Delavnica UPreplet (Prostovoljstvo UP) (od 10.30 do 12.30 v avli Armerije UP): Rokavčki pomagački so pleteni ali kvačkani kvadrati velikosti 30 x 30 cm, ki se jih nato zašije v tubo, našije gumbe in druge okraske. Namenjeni so osebam z demenco, saj jih pomirjajo in pomagajo pri terapijah, blagodejnost je potrjena s strani Društva Spominčica, ki jih tudi sprejema po dogovoru. Rokavčke lahko izdelujete ves čas, lahko  pa začnete in nato predate naslednjemu ali pa se le ustavite ob ustvarjanju in poklepetajte ob kavi in čaju. 
        • Turnir družabnih iger (od 10.30 do 12.30 v Sejnih sobah  Armerije UP): V prostoru bodo potekala tekmovanja v activityju in taroku.  
        • UPdate (od 10.00 do 11.00, različne lokacije): prijavite se lahko na klepet s sodelavkami ali sodelavci. Po zaprtju prijav bomo oblikovali skupine, na mail boste prejeli uro in lokacijo srečanja, kjer boste spoznali 3 sodelavke ali sodelavce UP in z njimi poklepetali – pustite se presenetiti. Če pogovor ne bo stekel, vam bodo pomagale pogovorne kartice. 
        • Ponovitev premiere PEF Teatra (od 19.30 do 20.30) v Centru mladih Koper. Napoved predstave: V premožni družini se prepletajo prijateljstvo, sovraštvo, ljubezen, ljubosumje in spletke. Po pretresljivem dogodku detektiv preiskuje primer in ga poskuša rešiti. Katera ženska ima dovolj velik motiv? Je zločin zakrivilo več žensk? Je sploh katera kriva?  Predstava je prirejena je po francoskem filmu z istoimenskim naslovom, pripravili pa so jo študenti UP PEF. Vstopnina: prostovoljni prispevek. 

        Prijava 

        PREDAVANJA (ZOOM) IN KONFERENCA:

        • Luka, ŠportUP: O spancu (delavnica, od 13.00–14.00): Virtualna delavnica nas bo poučila o bioloških ritmih, ki pomembno vplivajo na kakovost spanca in posledično na nivoje energije v budnosti in dolgoročno na naše zdravje. Spoznali bomo tudi različne vrste spanca in njihov pomen.  

        Prijava 

        • Growth Mindset Teaching in (Higher) Education mednarodna konferenca. Udeležba je brezplačna, dogodek pa je namenjen vsem višješolskim učiteljem. Program je celodnevni, lahko pa se udeležite le nekaj predavanj. Več o projektu na www.unigrowthminds.eu

        Prijavnica in program dogodka sta na voljo na povezavi

        DAN POTEM: DODATEN DOGODEK 20. OKTOBRA 2022 

        Ob svetovnem dnevu etike, ki ga obeležujemo 20. oktobra, Komisija UP za etiko v raziskavah, ki vključujejo delo z ljudmi (KER) organizira dogodek, namenjen predvsem višanju etične zavesti. Na njem želijo poudariti vsebine, ki ob vlaganju vlog na KER največkrat povzročajo težave. Dogodek je namenjen vsem zaposlenim UP, predvsem tistim, ki ste ali še boste oddajali vloge.  Več >> TUKAJ. 

         


        petek, 14. oktober 2022 Najdi.se – spletni most do destigmatizacije duševnih stisk med mladimi

        Mladi se v odraščanju soočajo z najrazličnejšimi izzivi. Normalizacija teme duševnega zdravja je med mladimi ključnega pomena, saj že vsak četrti izkuša duševne stiske. Kar 50-odstotkov vseh duševnih motenj se začne do 14. leta, 75-odstotkov pa pred 25. letom starosti. Raziskovalka Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM, dr. Nuša Zadravec Šedivy, pravi, da se mladi neradi odločajo za iskanje pomoči, saj se velikokrat soočajo z občutki sramu in strahovi o nerazumljenosti. Se pa velikokrat obrnejo na posameznike, s katerimi imajo najtesnejše stike.

        Za reševanje duševnih stisk je nujna preventiva, ki je lahko zelo učinkovita. Mladi si želijo pridobiti pravih kompetenc za samopomoč in nudenje podpore sovrstnikom, predvsem pa si želijo izenačenja obravnave duševnih in fizičnih tegob – tudi v smislu financiranja, saj je do strokovnjakov za obravnavo duševnih stisk izjemno težko priti. Zato so mnenja, da je internet odlično orodje, kjer lahko pridobijo informacije s področja duševnega zdravja, z digitalnimi vsebinami pa se lahko hitro in učinkovito obrnejo tudi po pomoč, “s tem pa se presegajo tradicionalne metode in razvijajo nove možnosti preventivnih aktivnosti,” pojasnjuje dr. Nuša Zadravec Šedivy.

        Spletna platforma Najdi.se predstavlja digitalno motivacijsko vstopno točko za reševanje duševnih izzivov mladih. Platforma je del projekta Najdi.se, s katerim se na pozitiven in motivacijski način pristopa k promociji in varovanju duševnega zdravja ter destigmatizaciji duševnih stisk med mladimi.

        S pomočjo Samo Iskalnikainovativnega spletnega orodja za samoaktualizacijo, lahko mladi na platformi raziščejo izpovedi vrstnikov in se skozi poistovetenje lažje soočajo s svojimi občutki in situacijami, v katerih so se znašli. Samo Iskalnik, glede na njihove odgovore, ponudi konkretne rešitve – predlog zapisa na temo težave in pogovor s strokovnjakom ali društvom, specializiranim za njihove težave.

        Spletna platforma Najdi.se je povezana še z Instagram profilom @dusozlom, katerega gonilna sila so študentke psihologije Zoja Anžur, Urša Likar in Tinkara Prosenc. Zoja je povedala, “namen profila je grajenje skupnosti mladih, ki prispevajo izjave, zgodbe, anonimno izpostavijo izzive in težave. Naša naloga pa je, da te zgodbe, stiske, izzive osvetlimo, nudimo oporo in pomoč ter jim želimo pokazati, da niso sami in da nam je mar za njih.”

        Spletna platforma je bila realizirana s pridobitvijo sofinanciranja Ministrstva za javno upravo, Sklada za nevladne organizacije (NVO). Vodilna partnerja sta Zavod VOZIM in Mladinski center Dravinjske doline, kot pridružena partnerja pa sta pri snovanju platforme sodelovala še UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora in NIJZ.

        UP Slovenski center za raziskovanje samomora je pri oblikovanju spletne platforme sodeloval s strokovnimi usmeritvami pri vsebinskih vprašanjih, v načrtu pa je tudi sodelovanje pri drugih aktivnostih projekta v prihodnje.

        Spletna platforma najdi.se // Instagram profil @dusozlom // Video predstavitev delavnic za mlade: https://www.youtube.com/watch?v=ci1XRElHCoQ

             

        Grafike je ustvarila agencija Luna TBWA, s pomočjo orodja Midjourney, ki ga poganja umetna inteligenca.


        četrtek, 13. oktober 2022 MATCOS-22 – Srednjeevropska konferenca o uporabnem teoretičnem računalništvu

        V prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) se je danes, 14. oktobra 2022, uspešno zaključila konferenca MATCOS-22 Srednjeevropska konferenca za uporabno teoretično računalništvo (angl. The Middle-European Conference on Applied Theoretical Computer Science). Dvodnevni dogodek sta organizirala UP Inštitut Andrej Marušič in UP FAMNIT v sodelovanju z raziskovalnim inštitutom InnoRenew CoE.

                           

        MATCOS-22 je bil izveden kot del 25. multikonference o informacijski družbi (25th Multi-Conference on Information Society), ki je potekala od 10. do 14. oktobra 2022 v Ljubljani.

                              
                    Udeležence MATCOS-22 je nagovoril tudi dekan UP FAMNIT, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović

        Za obseg konference so si zadali dva cilja – zbrati ideje in rešitve s področja teoretičnega računalništva, ki so lahko neposredno uporabljene v realnih aplikacijah in zbrati teoretične rezultate, ki temeljijo na takšnih idejah, da bi jih bilo mogoče uporabiti pri reševanju praktičnih problemov. Poseben poudarek je bil na uporabi v aplikacijah, kot so simulacija, bioinformatika, digitalna obdelava signalov in slik, podatkovna znanost, digitalna forenzika, logistika, pametni domovi/mesta in IoT (angl. Internet of Things).

                             
                                   Prof. dr. Andrej Brodnik, sopredsednik programskega odbora MATCOS-22

        »Tudi letos smo, tako kot lani, uvedli redne in kratke prispevke in na ta način omogočili večje število udeležencev in medsebojno izmenjavo idej. Program je vključeval skupno kar 32 prispevkov (11 rednih in 21 kratkih), predstavitve pa so potekale v dveh vzporednih sekcijah, da bi udeleženci imeli dovolj časa za razpravo. Veseli nas, da je bilo del konference več kot 40 udeležencev, ki so prispevali h kreativni atmosferi dogodka,« je povzel izr. prof. dr. Rok Požar, predsednik Organizacijskega odbora MATCOS-22.

                          

        Letošnji vabljeni govorec je bil prof. dr. György Turán z Univerze Illinois v Chicagu in Raziskovalne skupine za umetno inteligenco na Univerzi v Szegedu. V predavanju z naslovom »Interpretability of deep-learned error-correcting codes« je odgovarjal na vprašanja o tem, ali se kode za popravljanje napak, ki so danes pogosto ustvarjene z globokim učenjem, razlikujejo od tistih tradicionalnih, katerih obstoj je dokazal C. Shannon leta 1948.

                                                        Skupinska fotografija organizatorjev in udeležencev MATCOS-22

        Za podrobnejše informacije o konferenci obiščite spletno stran konference: http://matcos.iam.upr.si.


        sreda, 12. oktober 2022 Zagovor doktorske disertacije študenta Žige Velkavrha

        Žiga Velkavrh, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Behavioral traits across time and countries: essays on indirect reciprocity, deception and nationality, pod mentorstvom prof. dr. Klavdije Kutnar in somentorstvom izr. prof. dr. Aljaža Uleta.

        Zagovor bo potekal v četrtek, 20. 10. 2022 ob 15. uri v predavalnici Famnit-VP2 in prek IKT orodja Zoom:

        https://upr-si.zoom.us/j/85053548014?pwd=RmIzdFY0cXI1SThDYk13TE96SGYzUT09

        Meeting ID: 850 5354 8014

        Passcode: 365102

        Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT v prihodnjih dneh.

        Vljudno vabljeni!


        sreda, 12. oktober 2022 Preizkusno predavanje dr. Karla Ferjančič

        Dr. Karla Ferjančič bo imela v četrtek, 20. oktobra 2022 ob 8:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Matematika«.

        Predavanje z naslovom »Konstrukcija gibanj z Euler-Rodriguesovim ogrodjem PH krivulj« bo potekalo v predavalnici Famnit-MP1.

        Vljudno vabljeni k udeležbi.


        sreda, 12. oktober 2022 DIGI-MAT: OBRAVNAVA MATEMATIČNIH UČNIH VSEBIN Z UPORABO DIGITALNIH ORODIJ

        Včeraj se je uspešno zaključilo izobraževanje »DIGI-MAT: OBRAVNAVA MATEMATIČNIH UČNIH VSEBIN Z UPORABO DIGITALNIH ORODIJ«, ki je potekalo med 1. in 11. oktobrom 2022, v živo na UP FAMNIT in prek aplikacije ZOOM.

        Izobraževanje je bilo del nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, ki smo ga izvedli na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT).

        Profesionalno usposabljanje DIGI-MAT je bilo vsebinsko razdeljeno na tri teme, ki so jih sodelujočim predstavili izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, prof. dr. Martin Milanič, prof. dr. Štefko Miklavič in doc. dr. Nino Bašić..

        Usposabljanje pa je bilo izvedeno v kombinirani obliki, in sicer dva dneva po 5 ur v živo in dve Zoom srečanji po 3 ure.

                 
                   Predavanje prof. dr. Martina Milaniča                                   Predavanje doc. dr. Nino Bašića

        »Letos smo na Oddelku za matematiko prvič organizirali seminar za osnovnošolske in srednješolske učitelje matematike »DIGI-MAT: Obravnava učnih vsebin s pomočjo digitalnih orodij«, kjer so se udeleženci spoznali z osnovami kriptografije, kombinatorike in uporabe programskega jezika Python. Eden od namenov izobraževanja je povezovanje učiteljev matematike na celotni izobraževalni vertikali - torej od osnovne šole do fakultete. Na ta način si lahko izmenjamo izkušnje, izpostavimo morebitne težave in iščemo rešitve. Prvi odzivi udeležencev so pozitivni, tako da se že veselimo bodočih izvedb«, je povzela dr. Ana Zalokar, koordinatorica izobraževanja.

        Po sistemu KATIS (Katalog programov nadaljnega izobraževanja in usposabljanja strokovniih delavcev v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2022/2023) so udeleženci za opravljeno izobraževanje prejeli 1 točko.

        Natančen program usposabljanja je dostopen tukaj.   

             


        ponedeljek, 10. oktober 2022 USPEŠEN SKOK V NOVO ŠTUDIJSKO LETO - ŠTARTUP

        V soboto, 8. oktobra 2022, se je v Obmorskem parku Žusterna odvijal že drugi ŠtartUP - družabno-športni dogodek, namenjen dobrodošlici vsem študentkam in študentom Univerze na Primorskem.  

        Dogodek je namenjen spoznavanju bruck in brucev s starejšimi študenti in medsebojnim spoznavanjem, bolj osebnemu pristopu do študentov, saj so jim prisotne strokovne kontaktne službe, ki so v stiku s študenti skozi celoten študij (mednarodne službe, referati) predstavile vsebine, ki jim bodo pomagale pri študiju. Nenazadnje se je dogodka udeležilo tudi pedagoško osebje, tako so lahko navezali osebne stike, ki so zaradi manjših skupin, prednost študija na Univerzi na Primorskem.  

                          

        Nataša, vodja mednarodne pisarne na Turistici, je povedala, da se ji zdijo taki dogodki "odlična priložnost za povezovanje in spoznavanje študentov in zaposlenih in to ne le znotraj posameznih članic, ampak na ravni celotne univerze. Predvsem pa prek socialnih, športnih in družabnih iger na zanimiv in zabaven način spoznati možnosti vključevanja v dejavnosti univerze in njenih članic ter v obštudijske dejavnosti, ki jih ponujajo razna društva. Toliko bolj je to pomembno in potrebno po zadnjih dveh letih pandemije, ko smo se že skoraj navadili na to razdaljo. Upamo in želimo si, da bo to leto končno drugačno in se bomo vrnili v stare tirnice, ko so taki dogodki bili redno na sporedu." 

        Doc. dr. Mike Burnard, koordinator programa Podatkovne znanosti na UP FAMNIT poudarja, da je  “dogodek ŠtartUP tudi priložnost za profesorje in asistente, da spoznajo svoje študente in okrepijo vezi med sodelavci iz članic.” 

        Ob pedagoških članicah in inštitutu UP, so se predstavili tudi centri in enote univerze, ki so namenjeni tudi sodelovanju s širšo skupnostjo in povezovanjem vsebin univerze z okoljem.  

        UP Inštitut Andrej Marušič (IAM) je predstavil akcijo “Prekolesarimo svet” (Cycle Around The Globe), katere cilj je prekolesariti obseg Zemlje in s tem, ozaveščati o prevenciji samomora ter tako na dogodku nabral kar 200 km za namen akcije in udeležence poučil o znakih in načinih prepoznavanja stiske.

        Letošnja novost je bilo vabilo lokalnim društvom in organizacijam, da se na dogodku predstavijo  - tako dobijo priložnost predstavitve aktivnosti, nabor novih članov ali pa novih obiskovalcev. Izjemno veseli smo, da je več kot 20 lokalnih društev in organizacij  prepoznalo dogodek kot priložnost za predstavljanje študentom in prepoznalo doprinos, ki ga ima študentska populacija v obmorskim mestih. Lep odziv smo prejeli tudi od lokalnih podjetij, ki so donirala darila za srečelov.  

                          

        Stojnice so bile sicer ponujene s simbolično kotizacijo, ki pa je bila v celoti in neposredno nakazana društvu Palčica Pomagalčica, tako je imel dogodek tudi humanitarno noto.  

        Letos je več kot 400 študentk in študentov obiskalo dogodek, sprejelo pa jih je več kot 100 zaposlenih in predstavnikov društev, tako je bila dobrodošlica resnično množična in je obogatila dogajanje v novem Obmorskem parku Žusterna.   

        Študentka Naja iz UP FTŠ Turistica je izpostavila "dogodek mi je zares všeč, ogromno je dogajanja, veliko je novih stvari s katerimi sem se seznanila”. Lana iz UP PEF je pohvalila, "... zelo dobra organizacijo dogodka ter vse pripravljene aktivnosti točk na katerih smo nabirali žige za sodelovanje v Srečelovu UP". 

        Katja Kosem, predsednica Študentskega sveta UP FTŠ in predsednica Študentskega sveta UP se je na dogodku aktivno pridružila stojnici UP FTŠ, ki je za študente oblikovala informativen in zabaven kviz o turizmu, da preverijo brucke in bruce, kaj so se naučili na uvodnih dnevih. “Pripravili smo tudi igro, kjer moraš v eni minuti spakirati kovček skupaj z kartončkom kjer navedeš svojo sanjsko destinacijo in kaj “ne-materialnega” bi s s sabo vzel na to destinacijo. Je aktivnost, ki je privabila največ študentov”.  

        Vsem študentkam in študentom želimo uspešen začetek, potek in zaključek študijskega leta 22/23! 

                          

                            

                            

                            

                           

                           


        četrtek, 6. oktober 2022 Mednarodna konferenca InnoRenew CoE 2022

        O KONFERENCI

        Mednarodna konferenca InnoRenew CoE 2022 »Na novo premišljene stavbe in materiali za trajnostno prihodnost« ponuja forum na temo obnovljivih materialov ter njihove uporabe pri ustvarjanju zdravih in trajnostnih zgradb. Sestavljena je iz petih tematskih sklopov:

        • Okolju prijazni in energetsko učinkoviti materiali ter prakse za izboljšanje grajenega okolja

         Izboljšave obdelave materialov in oblikovanja izdelkov v vseh fazah življenjskega cikla stavbe za zmanjšanje škode in povečanje učinkovitosti.

        •  Trajnost v grajenem okolju: Izzivi in rešitve

         Ovire in priložnosti za gradnjo z obnovljivimi materiali, od krožnosti do arhitekture, ocene učinka in še več.

        •  Najsodobnejše rešitve za načrtovanje in ocenjevanje stavb

         Tehnologije za optimizacijo načrtovanja stavb, trajnostno upravljanje gradnje in spremljanje življenjske dobe, vključno z informacijskim modeliranjem stavb (BIM), digitalnim dvojčkom, senzorsko tehnologijo, internetom stvari (IoT), oceno življenjskega cikla (LCA) in izračunom stroškov življenjskega cikla (LCC).

        •  Grajeno okolje za dobro počutje

         Materiali, oblikovanje, tehnologije in promocijske dejavnosti za izboljšanje telesnega ter duševnega zdravja.

        •  Premostitev vrzeli med raziskavami in družbo

        Interdisciplinarne raziskave, študije primerov, prenos znanja, študije sprejemanja, industrijske prakse, oblikovanje politike, komunikacijske strategije in vse, kar je vmes in prispeva k usmerjanju družbe v trajnostno prihodnost.

         V okviru konference bo potekala okrogla miza o Evropskem letu mladih 2022.

        Konferenca je tako priložnost za celovito izmenjavo znanja in razpravo o nastajajoči vedi o obnovljivih materialih, namenjenih razvijanju grajenega okolja, ki ugodno vpliva na človekovo zdravje in okolje, pa tudi o inovacijah na tem področju.

        Pomembni datumi

        • Rok za oddajo povzetkov 31. avgust 2022
        • Rok za registracijo 1. november 2022
        • Rok za plačilo registracije 4. november 2022
        • Mednarodna konferenca InnoRenew CoE 2022

        Pozziv za oddajo povzetkov

        Poziv za oddajo povzetkov

        Povzetke predstavitev za IRIC2022, ki so v okviru petih tematskih sklopov in ne presegajo 300 besed, sprejemamo do 31. avgusta 2022.

        • Okolju prijazni in energetsko učinkoviti materiali in prakse za izboljšanje grajenega okolja
        • Trajnost v grajenem okolju: Izzivi in rešitve
        • Najsodobnejše rešitve za načrtovanje in ocenjevanje stavb
        • Grajeno okolje za dobro počutje
        • Premostitev vrzeli med raziskavami in družbo

         Povzetke pripravite s pomočjo predloge in jih oddate na tej povezavi.

        Osrednji nagovor

        prof. dr. Thomas Brudermann  

        Thomas Brudermann je izredni profesor na Univerzi v Gradcu. Deluje na interdisciplinarnem področju raziskav trajnosti in inovacij, pri čemer se osredotoča na procese sprejemanja odločitev, povezanih s prehodi na trajnostni razvoj in podnebno psihologijo. Magistriral je iz informatike in doktoriral iz psihologije. 

        Thomas sodeluje tudi z nacionalnimi in mednarodnimi raziskovalnimi ustanovami, med drugim z Mednarodnim inštitutom za uporabno sistemsko analizo, Dunajsko univerzo za ekonomijo in poslovanje ter Univerzo v Celovcu. Bil je gostujoči raziskovalec na Nacionalnem inštitutu za okoljske raziskave na Japonskem in gostujoči član fakultete na Azijskem tehnološkem inštitutu na Tajskem. 

        Kraj

        Konferenca bo potekala v novi stavbi inštituta InnoRenew CoE v Izoli. Naslov: Livade 6a, 6310 Izola, Slovenia 

           

        Registracija

        • Celotna registracija: €150
        • Za študente: €75
        • Konferenčna večerja: €60
        • Cene vključujejo DDV.

        Registracija bo možna do 1.novembra 2022, 23:59 CEST.

        Plačilo

        Plačilo mora biti izvedeno z bančnim nakazilom. Kopija bančnega nakazila mora biti priložena pri registraciji.

        Informacije za bančno nakazilo:

        • Ime imetnika računa: InnoRenew CoE
        • Naslov imetnika računa: Livade 6a, SI-6310 Izola, Slovenija
        • Ime banke: NLB, d. d.
        • Naslov banke: Trg republike 2, 1520 Ljubljana, Slovenija
        • SWIFT: LJBASI2X
        • IBAN: SI56029220262173147
        • Referenčna številka: 00-00

        Pri plačilu v polje »Namen« navedite:

        • ime udeleženca/–ke
        • priimek udeleženca/–ke
        • naslov za izdajo računa (lahko je osebni naslov ali naslov organizacije. V primeru, da se izda račun na naslov organizacije je potrebno pripisati davčno številko organizacije).

        Rok za plačilo je 4. november 2022, 23:59 CEST.

        Račun boste prejeli po zaključeni konferenci.

        Namestitve in potovanje

        Hoteli v Izoli:

        Letališča:

        Prevozni ponudniki:

        Z letališča do Izole najlažje potujete s prevoznimi ponudniki, kot je GoOpti. Rezervacijo za prevoz lahko opravite neposredno v svojem hotelu. Cene so nižje, če je prevoz rezerviran vnaprej (1–2 meseca). Možen je tudi prevoz s taksijem.

        Avtobus ali vlak:

        • avtobusom lahko potujete do Izole.
        • Do Kopra, Trsta in Ljubljane se z lahko z vlakom pripeljete iz večine evropskih držav. Da pridete nato do Izole, pa potrebujete avtobusni ali kakšen drug prevoz.

        Sponzorji konference

        Bi radi povečali svojo prepoznavnost na interdisciplinarnem področju obnovljivih materialov za zdrava grajena okolja? Postanite sponzor Mednarodne konference InnoRenew CoE 2022 in nam pošljite elektronsko sporočilo na conference@innorenew.eu.

        Sponzorski letak

        Znanstveni odbor

        Richard Acquah, Mateja Erce, Niki Hrovatin, Albert Kravos, Dean Lipovac, Han Lei, Nastja Podrekar Loredan, Sasikala Perumal, Faksawat Poohphajai, Lea Primožič, Nežka Sajinčič.

        Organizacijski odbor

        Elizabeth Dickinson, Gertrud Fabian, Lea Primožič, Amy Simmons.

        Organizatorji

        InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem.

        Kontaktne informacije 

        Morebitna vprašanja ali komentarje  sporočite po elektronski pošti na naslov conference@innorenew.eu.

        Pretekle konference

                 


        četrtek, 6. oktober 2022 Kako spodbuditi razvojno miselnost pri študentih? Vabljeni na mednarodno konferenco »Growth Mindset Teaching in (Higher) Education« na UP FAMNIT

        V sredo, 19. oktobra 2022, bo od 9.00 do 16.30 v Avli Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) potekal zaključni dogodek Erasmus+ projekta GrowthMinds  mednarodna konferenca »Growth Mindset Teaching in (Higher) Education«.

        Konferenca je namenjena vsem visokošolskim, osnovnošolskim in srednješolskim učiteljem, šolskim svetovalnim delavcem ter izobraževalcem odraslih.

        Natančen program konference je dostopen tukaj.

        Udeležba je brezplačna, potrebna je le prijava na tej povezavi.


        O projektu GrowthMinds

        Mednarodni projekt GrowthMinds, katerega nosilni partner je UP FAMNIT, obsega vrsto aktivnosti, s katerimi bodo lahko pedagoški delavci na univerzitetni ravni razvili nove kompetence za uporabo t. i. koncepta growth mindset (v prevodu: razvojne miselnosti) pri svojem delu.
        Cilj projekta je povečati kakovost učnega procesa z uporabo novih učnih tehnik, sofinancira pa ga Evropska unija v okviru programa Erasmus+ KA203 - programa za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport.

        Dvoletni projekt, ki ga vodi predstojnik Centra za pozitivno psihologijo doc. dr. Kristijan Musek Lešnik in se je pričel 1. novembra 2020, vključuje pa univerzitetne učitelje in študente, za katere so bili oblikovane posebne izobraževalne vsebine in treningi.

        Skupni delež sofinanciranja znaša 171.459 EUR.

        Sodelujoči partnerji na projektu so:

            


        ponedeljek, 3. oktober 2022 Študijsko leto začenjamo z do sedaj najštevilčnejšo generacijo Famnitovih študentk in študentov

        Študijsko leto 2022/23 smo pričeli s tradicionalno slovesnostjo, ki je letos potekala v objektu Livade 1.0 v Izoli, kjer so se zbrali vodstvo univerze in njenih članic, predstavniki občin slovenske Istre, predstavniki Študentskega sveta UP in Študentske organizacije UP. Dobrodošlico je vsem študentom najprej izrekla rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar.

        V Izoli so bili prisotni tudi študentje in študentke prvih letnikov dodiplomskih študijskih programov Sredozemsko kmetijstvo in Varstvena biologija, ki so po uradnem delu dogodka imeli srečanja s koordinatorji študijskih programov v sodobno opremljenih predavalnicah objekta.

        Bruce in brucke ostalih dodiplomskih programov smo zjutraj pričakali v Muzejskem parku pred UP FAMNIT v Kopru. Po skupinskem fotografiranju so se študentje napotili v predavalnice, kjer so skupaj s koordinatorji programov prek spletne povezave spremljali prenos iz izole v živo.

        Vse študente je preko video nagovora pozdravil tudi dekan UP FAMNIT, izr. prof. Ademir Hujdurović.


        Nagovor rektorice UP pred objektom Livade 1.0


        Skupinska fotografija Famnitovih bruck in brucev Varstvene biologije in Sredozemskega kmetijstva z dekanom UP FAMNIT
        pred objektom Livade 1.0


        Skupinska fotografija Famnitovih brucev in bruck s tutorji in tutorkami na Muzejskem trgu pred UP FAMNIT

        V imenu pričetka študijskega leta z modernim in bolj zelenim pristopom h komunikaciji s študenti, smo jim predstavili tudi aplikacijo STUDO, ki je namenjena vsem študentom in omogoča hiter in enostaven dostop do ključnih univerzitetnih informacij. Znotraj nje pa kot prva univerza v Sloveniji predstavljamo tudi digitalno študentsko izkaznico, s katero stopamo v bolj zeleno in trajnostno prihodnost.

        Po srečanjih s koordinatorji je sledilo druženje z letošnji tutorji in tutorkami, ki so študentom na voljo za reševanje morebitnih težav ter pomoč pri uvajanju v študentsko življenje.

        Dogajanje ob začetku novega študijskega nadaljujemo v soboto, 8. oktobra, ko bomo v Obmorskem parku Žusterna izpeljali dogodek Štart UP – športno-družabni dogodek za vse študente UP, kjer bodo potekale predstavitve različnih organizacij z Univerze ter iz lokalnega okolja, poskrbljeno pa bo tudi za glasbeni program in nagrade za uspešno opravljene aktivnosti na posameznih točkah.

        Še nekaj statistike

        Na UP FAMNIT pa smo pozdravili že 16. generacijo študentk in študentov, letos zopet najštevilčnejšo do sedaj.

        Uradni podatki o vpisu za študijsko leto 2022/2023 bodo sicer znani čez mesec dni, Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije je po neuradnih podatkih vpisanih 933 študentk in študentov, od tega jih 440 prihaja iz tujine, kar predstavlja kar 47 odstotni delež. Tuji študentje prihajajo iz 27 držav, in sicer iz Severne Makedonije, Gane, Bosne in Hercegovine, Kosova, Srbije, Hrvaške, Rusije, Šrilanke, Ukrajine, Belorusije, Indije, Črne Gore, Združenih držav Amerike, Filipinov, Grčije, Španije, Madžarske, Bolgarije, Kitajske, Bangladeša, Estonije, Brazilije, Irana, Azerbajdžana, Uzbekistana, Poljske in Tunizije.

        V prvi letnik je v letošnjem študijskem letu prvič vpisanih 361 študentk in študentov. 278 jih je na dodiplomskih študijskih programih, 68 na magistrskih programih, na doktorskih programih pa je v prvi letnik prvič vpisanih 15 študentk in študentov.

        Vsem študentkam in študentom želimo uspešno, zanimivo, pa tudi zabavno študijsko leto!

         


        nedelja, 2. oktober 2022 Mladi raziskovalci so nas obiskali na delavnicah ob Evropski noči raziskovalcev 2022

        V petek, 30. 9. 2022, je potekala letošnja izvedba Evropske noči raziskovalcev, v sklopu katere je  Univerza na Primorskem za obiskovalce pripravila številne zanimive delavnice

        Dogodek se vsako leto odvija na pobudo Evropske komisije in je v letu 2022 financiran iz programa HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, v okviru ukrepov Marie Skłodowske Curie, in s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS. Letošnji projekt Evropska noč raziskovalcev 2022 (ENR2022) se je izvajal pod sloganom 'ZnAnosT za vsE' (akronim: ZATE).

        Delavnice so potekale od 8.00 do večernih ur na različnih lokacijah v Kopru (Rektorat Univerze na Primorskem, MuzejskI trg, UP Fakulteta za humanistične študije, UP Fakulteta za management), na Kozini (Mitski park Rodik), v Izoli (objekt Livade 1.0, InnoRenew CoE, Arheološki park Simonov zaliv, UP Fakulteta za vede o zdravju) in v Piranu (Center znanosti Univerze na Primorskem, Akvarij Piran).

        V Kopru so se v družbi naših raziskovalcev UP Famnit spoznavali z izgledom notranjosti najbolj prodajane mehanske uganke/igrače na svetu - Rubikove kocke. Predstavili smo jim tudi pravilne in nepravilne poliedre, s poudarkom na simetričnih, ki so v očeh matematikov še posebej zanimivi.

        V sklopu delavnice 'Štekam se' smo jih ozaveščali tudi o pomembnosti varovanja duševnega zdravja in zdravega življenjskega sloga.

        V objektu Livade 1.0 v Izoli pa so mladi entuziasti skupaj s Famnitovimi raziskovalci razkrinkali nevidne divje živali v našem okolju in spoznavali aromatične rastline ob upoštevanju okoljskih in ekoloških značilnosti sredozemskega pridelovalnega območja.

        Več o delavnicah, ki so jih pripravili raziskovalci UP Famnit in preostalem programu lahko preberete tukaj.

        Spodaj objavljamo nekaj utrikov z delavnic 'Rubikova kocka' in 'Spoznajmo poliedre'.

           


        petek, 30. september 2022 UP Famnit sodeluje pri projektu ReNature za obnovo mokrišč in travišč

        Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije je eden izmed partnerjev pri projektu ReNature – obnova mreže mokrišč in travišč, pomembnih za Natura 2000 in druge zavarovane vrste in habitatne tipe v Biosfernem območju Kras in porečje Reke ter Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera. 

        Pri projektu, katerega vodilni partner je Javni zavod Park Škocjanske jame, poleg UP Famnit sodelujejo še Občina Pivka, Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani in Norveški inštitut za raziskovanje narave (NINA).

        Javni zavod Park Škocjanske jame bo v okviru ReNature na širšem območju Brkinov obnovil 8 kalov in velban studenec, vkopan in obokan izvir, ki je značilen za Brkine. Ena od pomembnejših dejavnosti vodilnega partnerja je med drugim vzpodbujanje in organiziranje raziskovalnega dela, ter sodelovanje pri njem. 

        Po letošnjem uspešnem pričetku izvajanja projekta ReNature v maju, so se sredi preteklega meseca, med 12. in 15. septembrom 2022, na uradnem dogodku srečali projektni partnerji, in sicer na območju Škocjanskih jam. Poleg organizacije dela partnerjev, je bil dogodek namenjen tudi  ogledu projektnih območij in spoznanju širšega območja Brkinov, doline reke Reke, Košanske doline in Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera.

         

        Projekt v vrednosti 1.196.385,00 € bo trajal dve leti, njegov rezultat pa bo obnovitev 45 ha travnikov in visokodebelnih sadovnjakov ter 8 kalov in velban studenca na območju Brkinov, Vremščice in Košanske doline. Sofinancirajo ga Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP 2014 -2021 ter Republika Slovenija.

        ReNature se izvaja v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, v sklopu Izboljšano upravljanje ekosistemov pod pritiskom zaradi podnebnih sprememb – Boljša usposobljenost za upravljanje ekosistemov.

        Namen projekta in vloga UP Famnit

        Travniške in mokriščne ekosisteme zelo hitro izgubljamo. Ker so ta območja zelo učinkoviti zbiralniki ogljika in življenjski prostor evropsko pomembnih živalskih in rastlinskih vrst Nature 2000, bomo z njihovo obnovo v projektu ReNature prispevali k blaženju podnebne krize in krize biotske raznovrstnosti.

        Več 10 ha travnikov na območju Vremščice bo obnovila Veterinarska fakulteta v sodelovanju z Agrarno skupnostjo Gabrče, v Košanski dolini pa bo travniške površine obnavljala Občina Pivka.

        Strokovnjaki UP Famnit (Oddelek za biodiverziteto) s področja biologije, ekologije in varstva narave ter partnerji Norveškega inštituta za raziskovanje narave bodo v projektu kartirali in popisali ekosistemske storitve (koristi človeka od lokalne krajine in narave), ki nam jih nudijo travniški in mokriščni ekosistemi. Ta območja opravljajo različne funkcije, ki so pomembne za življenje različnih rastlinskih in živalskih vrst, in človekovih dejavnosti. Zaradi podnebnih sprememb (suša, izhlapevanje, erozija, razpoke, poškodbe ruše …) in spremenjene rabe ter vnašanja invazivnih tujerodnih vrst rastlin in živali pa jih zelo hitro izgubljamo, zato so ozaveščevalne in izobraževalne aktivnosti, ki jih bodo partnerji izvedli do spomladi 2024, zelo pomemben del načrta.

        Naši raziskovalci skupaj z ostalimi partnerji stremijo k ohranjanju kulturne krajine in s tem identitete našega prostora, novo znanje in izmenjava izkušenj pa je dobro izhodišče za nove raziskave o učinkih ukrepov za prilagajanje na podnebne spremembe.         


        petek, 30. september 2022 OBJAVLJEN JE DODATNI RAZPIS ERASMUS+ (KA131) ZA ŠTUDIJSKO LETO 2022/2023

        Objavljen je dodaten Erasmus+ razpis za študente za izmenjave v študijskem letu 2022/2023. Razpis omogoča prijave za študijske izmenjave ali izmenjave z namenom praktičnega usposabljanja v obdobju od 1.6.2022 do 30.9.2023.

        Rok za oddajo prijave je 10. oktober 2022.

        Razpis in več informacij so na voljo na tej povezavi.

        Vabljeni k prijavi!

             


        petek, 30. september 2022 Od Lova za zakladom v Kopru do Evropske noči raziskovalcev v Izoli: ORIENTACIJSKI DNEVI 2022

        Na Univerzi na Primorskem ob vsakem pričetku semestra organiziramo Orientacijske dnevenamenjene tujim študentom. Septembrski so običajno večji, saj se jih udeležijo tako redni študentje kot študentje na mednarodnih izmenjavah (na drugih pa večinoma slednji).

        Orientacijski dnevi so priložnost, da tuji študentje spoznajo tako novo okolje kot tudi nove osebe, ki bodo del njihovega študijskega življenja. Tako so najprej spoznali ključne informacije o Univerzi na Primorskem – tako o okolju kot študiju. Pomemben del sprejema je tudi pomoč pri pripravi ustreznih obrazcev in listin za Upravno enoto.

        Srečali so se s predstavniki ŠOUP-a, ki so jim podali pomembne informacije o obštudijskem dogajanju. Spoznali so prve besede v slovenskem jeziku in tutorje – tako na fakultetah kot predstavnike ESN (Erasmus Student Network), ki jih bodo podpirali s podajanjem informacij tekom študija.

        Članica ESN, prostovoljka za organizacijo dogodkov, Jelena, študentka Biopsihologije na UP Famnit je bila med prostovoljci, ki so pomagali na prvi študijski dan: »Prvič sem pomagala v organizacijski ekipi na Orientacijskih dnevih in bila je resnično izjemna izkušnja, hvaležna sem za tako dragoceno izkušnjo, ki mi bo služila pri nadaljnjem delu in pa seveda možnosti, da sem spoznala in sodelovala s tako izjemnimi ljudmi.«

        Svojo okolico so spoznali tako prek tradicionalnega Lova na zaklad po Kopru, med katerim spoznajo ključne točke za življenje in študij v mestu, pa tudi z obiskom aktivnosti v okviru Evropske noči raziskovalcev. Program zaokroži sobotni izlet v Škocjanske jame.

        Letošnjih Orientacijskih dni se je udeležilo skoraj 230 študentov iz 23 držav. Največ tujih študentov, ki so se odločili za redni študij na Univerzi na Primorskem, je iz Severne Makedonije, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Med študenti, ki bodo pri nas preživeli semester iz programa mobilnosti, pa jih je največ iz Španije, Italije, Češke in Portugalske.

        Sprejem je prikazan tudi v kratkem videu o dogajanju na prvi dan.

                
         

          
          
        Utrinki z Lova za zakladom


        Srečanje mednarodnih študentov s koordinatorjem dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika, doc. dr. Brankom Kavškom


        Sprejem mednarodnih študentov na UP FAMNIT

        Vsem želimo uspešen začetek študijskega leta!


        sreda, 28. september 2022 Univerza na Primorskem sodeluje v novem evropskem projektu Biodiversity Genomics Europe

        Kako z genetiko in genomiko upočasniti upad biodiverzitete po svetu

        Univerza na Primorskem kot koordinatorica slovenskega konzorcija ERGA, ki je del evropskega konzorcija European Reference Genome Atlas (ERGA), sodeluje v projektu Biodiversity Genomic Europe (BGE), katerega namen je z genetskimi in genomskimi pristopi upočasniti izumiranje vrst in upadanje biodiverzitete po svetu.

        Slovenski konzorcij povezuje osem slovenskih inštitucij, ki delujejo na področju molekularne ekologije in varstva narave: Univerzo na Primorskem, Univerzo v Mariboru, Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za varstvo okolja iz Velenja, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Nacionalni inštitut za biologijo, Gozdarski inštitut Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije.

        Univerza na Primorskem sodeluje tudi kot partner z izkušnjami na področju državljanske znanosti (angl. Citizen Science), ki jih razvija znotraj projekta Step Change, financiranega s strani finančnega mehanizma Obzorje 2020.

        Projekt, ki se uradno začenja prav danes, 28. septembra 2022, bo z novimi pristopi korenito spremenil ohranjanje vrst (conservation science), zatrjujejo znanstveniki. Pomen projekta primerjajo z nič več in nič manj kot Projektom človeški genom (Human Genome Project), za katerega je skupina znanstvenikov leta 2002 dobila Nobelovo nagrado za medicino.

        Časa ni več na pretek. Kar četrtini vseh vrst na našem planetu – v grobem gre za živali, rastline in glive – grozi izumrtje, zaradi česar so ogroženi pridelava hrane, oskrba z vodo in cikli hranil. Genomika je eno od ključnih orožij v boju proti izumiranju, konzorcij BGE pa bo z novim načinom njene uporabe poskrbel za velikanski skok naprej.

        Kljub stoletjem znanstvenih raziskav kar 80 odstotkov vseh vrst na svetu še vedno čaka, da jih znanstveniki odkrijejo in opišejo. A celo ko so vrste enkrat formalno opisane, je nekatere zaradi številnih podobnosti težko ločevati med sabo. Tu priskočita na pomoč genetika in genomika, ki bosta omogočili popis (t. i. mapiranje) sorodnosti in soodvisnosti med vrstami, v naslednji fazi pa bo mogoče tudi izoblikovati predvidevanja, kako se posamezniki in skupine utegnejo odzvati na spremembe v okolju. Znanstvenoraziskovalne ustanove v konzorciju BGE bodo to dosegle z uporabo dveh metod, ki temeljita na genskem zapisu v DNK: t. i. DNK črtne kode (DNA barcoding) in genomsko sekvenciranje (genome sequencing).   

        Kaj so DNK črtne kode? Gre za tehnologijo, ki na podlagi kratkih sekvenc DNK razlikuje med različnimi vrstami – podobno kot se med sabo razlikujejo proizvodi v supermarketu, označeni vsak s svojo črtno kodo. Z genomskim sekvenciranjem pa po drugi strani pridobimo vrstni red nukleotidov v DNK za cel genom (celoten genski zapis organizma).


        Foto: Royal Botanic Garden Edinburgh

        Projekt BGE je vreden več kot 20 milijonov evrov, v njem pa sodeluje 29 držav. Slovenija tu nastopa kot ena od t. i. vročih točk biodiverzitete – območij z nenavadno visoko stopnjo biodiverzitete. Slovenija, kot vroča točka biodiverzitete, bo lahko v sklopu projekta določila celotne referenčne genome več kot 30-tih vrst, ki jih bodo izbrali raziskovalci iz članic slovenskega konzorcija.

        Prof. dr. Elena Bužan (Univerza na Primorskem), ki je vodja projekta BGE za Slovenijo in koordinatorica odbora za Citizen Science pri ERGI, je povedala: »Zelo smo ponosni, da smo uspeli v zelo kratkem času povezati pravzaprav vse slovenske inštitucije, ki delujejo na področju genomike in varstva narave, v delujoči konzorcij in tako pripraviti naš predlog vključitve Slovenije kot vroče točke biodiverzitete. Menim, da je to začetek izjemnega sodelovanja tako na slovenskih kot evropskih in svetovnih tleh med raziskovalci, ki delujejo na področju genomike in biodiverzitete. Vsekakor bo projekt prispeval tudi k dvigu ozaveščenosti med različnimi deležniki (ministrstva, industrija, nevladne organizacije, državljani) o pomenu poznavanja genov in genomske biodiverzitete za pridobitev novih znanj za razvoj bioekonomije, kmetijstva in medicine, kakor tudi o pomenu genetske zasnove kot pomembnega dejavnika za prilagajanje vrst na prihajajoče okoljske spremembe. Nova znanja bodo močno okrepila vrednost raziskav, povezanost med raziskovalci in končnimi uporabniki raziskovalnih dosežkov ter, kar je morda najpomembnejše, tudi zaupanje med različnimi deležniki.«


        Prof. dr. Elena Bužan

        Več informacij je dostopnih tukaj.

         


        ponedeljek, 26. september 2022 UP pridobila kar 6 novih ARRS projektov

        Raziskovalci Univerze na Primorskem so uspešno pridobili nove raziskovalne projekte na Javnem razpisu za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2022 Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). V okviru štirih temeljnih projektov in enega podoktorskega projekta bodo, raziskovalci UP Famnit in UP IAM, opravljali raziskovalno delo na področju matematike, računalništva, informacijskih znanosti in psihologije.

        Vodje novo pridobljenih temeljnih projektov na UP Famnit so prof. dr. Dušanka Janežič, prof. dr. Martin Milanič, prof. dr. Enes Pasalic, prof. dr. Vladimir Batagelj in dr. Tina Podlogar s pridobljenim podoktorskim projektom. Na Univerzi na Primorskem je temeljni projekt pridobila še izr. prof. dr. Sabina Ličen s Fakultete za vede o zdravju (UP FVZ).

        Temeljni raziskovalni projekti predvidevajo eksperimentalno oziroma teoretično delo, s katerim želimo pridobiti predvsem novo znanje o osnovah pojavov in zaznavnih dejstvih. Glede na to, da so med kriteriji za ocenjevanje projektov znanstvena odličnost raziskovalcev ter znanstvena, tehnološka in inovacijska odličnost samega projekta, je nov uspeh še ena potrditev kakovostnega dela raziskovalcev Univerze na Primorskem.

        Rezultati razpisa so dosotopni na tej povezavi

        Vsem raziskovalcem iskreno čestitamo in jim želimo uspešno delo!

        Do konca leta 2025 bodo realizirani naslednji projekti, ki jih vodijo zaposleni na UP Famnit in UP IAM:


        • Naslov: ProBiS-Fold pristop za določanje vezavnih mest za celoten strukturni človeški pro-teom pri odkrivanju zdravil 
        • Področje: Računalniško intenzivne metode in aplikacije
        • Tip projekta: temeljni - manjši
        • Vodilna raziskovalna organizacija: UP Famnit
        • Vodja: prof. dr. Dušanka Janežič
        • Partnerji: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Kemijski Inštitut

        Pristop ProBiS-Fold, na katerem temelji spletni strežnik ProBiS-Fold, bo kot prvič omogočil iskanje interakcij med večino človeških proteinskih struktur ne omejenih zgolj na strukture iz Protein Data Base, napovedovanje selektivnosti in vezave ligandov ter opazovanje učinkov ohranjene vode in različic zaporedja o vezavi liganda, kar bo omogočilo preseči človekovo vpletenost pri razvoju zdravil. To delo bo znanstveni skupnosti zagotovilo prosto dostopen, vsestranski strežnik, ki ga bodo raziskovalci in kliniki zlahka uporabljali iz spleta za odkrivanje molekul, ki se vežejo na preučevane proteine. Naša orodja ProBiS bodo omogočila kombiniranje več sicer nepovezanih raziskovalnih področij, npr. graf teoretični pristopi, študije genskih variacij, študij proteinskih struktur in simulacije molekulske dinamike.


        • Naslov: Drevesno neodvisnostno število grafov
        • Področje: Matematika
        • Tip projekta: temeljni - manjši
        • Vodilna raziskovalna organizacija: UP Famnit
        • Vodja: prof. dr. Martin Milanič
        • Partnerji: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Mariboru, Fakulteta za naravoslovje in matematiko, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu

        Naši preliminarni rezultati nakazujejo, da je drevesno neodvisnostno število pomemben dodatek v zbirko orodij v strukturni in algoritmični teoriji grafov. Ne tvori le skupne posplošitve drevesne širine in tetivnosti, ampak je povezano tudi s slavno domnevo Erdősa in Hajnala in s hitro razvijajočo se teorijo hi-omejenosti. Vse te motivacije vodijo do glavnega cilja predlaganega projekta: temeljite študije drevesnega neodvisnostnega števila, s končnim ciljem razvoja teorije te nove invariante grafov. Naš cilj je raziskati številna pomembna vprašanja, razdeljena na dve medsebojno povezani raziskovalni temi (Tema 1: temelji, Tema 2: izboljšave), vsaka z več podnalogami. Pričakujemo, da bo predlagan projekt dodatno utemeljil uporabnost drevesnega neodvisnostnega števila in z njim povezanih širinskih parametrov grafov, kar bo pripomoglo k povečanemu razumevanju strukturnih lastnosti (tw, omega)-omejenih razredov grafov in računske kompleksnosti različnih grafovskih optimizacijskih problemov na takih razredih.


        • Naslov: Določeni kombinatorični objekti v spektralni domeni - križiščna analiza
        • Področje: Matematika
        • Tip projekta: temeljni - manjši 
        • Vodilna raziskovalna organizacija: UP Famnit
        • Vodja: prof. dr. Enes Pasalic
        • Partnerji: Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič

        Glavni cilj tega projekta je zagotoviti nadaljnjo analizo nekaterih kombinatornih objektov, ki so ključnega pomena v kriptografiji in ki izhajajo iz nekaterih težkih problemov v diskretni matematiki, ki vključujejo diskretne eksponentne vsote. Natančneje, obstajajo posebni razredi polinomo končnimi polji, ki imajo izjemne (optimalne) lastnosti glede na dve dobro uveljavljeni kriptoanalitični metodi, diferencialno in linearno kriptoana razredi funkcij (oz. polinomov) se imenujejo APN funkcije (skoraj popolnoma nelinearne – almost perfect nonlinear) in AB funkcije (skoraj ukri– almost bent), katerih splošne metode načrtovanja še niso bile razvite. Končni cilj je raziskati obnašanje komponentnih funkcij v spektralni domeni in razviti nekaj teoretičnih rezultatov, vezanih na načrtovanje AB in APN funkcij.


        • Naslov: Višjestopenjske bibliografske storitve
        • Področje: Informacijska znanost in bibliotekarstvo
        • Tip projekta: temeljni - manjši  
        • Vodilna raziskovalna organizacija: UP Famnit
        • Vodja: prof. dr. Vladimir Batagelj
        • Partnerji: Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko

        Cilji projekta vključujejo identifikacijo potencialnih storitev višje stopnje, razvoj več prototipnih bibliografskih analiz in ustreznih orodij, v skladu s potrebami izbranih končnih uporabnikov. Razvoj metod in algoritmov za kakovostno določanje bibliografskih enot na osnovi analize bibliografskih omrežij. To nam bo omogočilo implementacijo procesnih tokov, ki jih je mogoče uporabiti v bibliografskih bazah podatkov za pridobivanje periodično osveženih visokokakovostnih in ažurnih bibliografskih podatkov. Nadaljnji razvoj metodologij in algoritmov za analizo bibliografskih omrežij, ki temeljijo na naših preteklih raziskavah (dvovrstna omrežja, časovna omrežja in časovne količine), motiviran s časovno analizo razvoja znanosti (na podlagi prednatisov).


        • Naslov: Raziskovanje in spodbujanje prevzemanja vloge vratarjev sistema med slovenskimi učitelji v kontekstu posledic epidemije COVID-19
        • Področje: Psihologija
        • Tip projekta: podoktorski – temeljni
        • Vodilna raziskovalna organizacija: UP Famnit
        • Vodja: dr. Tina Podlogar

        Cilji projekta vključujejo – raziskati obstoječe intervencije za učitelje kot vratarje sistema in sistematično zbrati rezultate empiričnih študij o njihovi uporabnosti in učinkovitosti. Preučiti vlogo dejavnikov, povezanih z pripravljenostjo in kompetentnostjo učiteljev za prevzemanje vloge vratarjev sistema; tako splošnih (npr. subjektivno blagostanje učiteljev, zadovoljstvo z delovnim okoljem, pismenost o duševnem zdravju, stigmatizirajoča stališča v zvezi s samomorilnim vedenjem, izkušnje, specifična izobraževanja itd.), kot tudi potencialno relevantnih specifičnih dejavnikov, povezanih s trenutnimi okoliščinami epidemije COVID-19 in njenimi dolgoročnimi posledicami (npr. doživljanje pandemične utrujenosti pri učiteljih, spremembe v pogostosti in kakovosti interakcij med učitelji in mladostniki, zaznave učiteljev glede vpliva epidemije na duševno zdravje otrok in mladostnikov kot ranljivih skupin, itd.). Razviti in pilotno izvesti intervencijo za krepitev pripravljenosti in kompetentnosti učiteljev za prevzemanje vloge vratarjev sistema. Evalvirati učinek intervencije z objektivnimi in subjektivnimi merami. Pripraviti smernice za nadaljnjo izvajanje intervencije za učitelje z namenom krepitve njihovih kompetenc in pripravljenosti za prevzemanje vloge vratarjev sistema.


        sobota, 24. september 2022 Predstavnik UP Famnit na srečanju ob 35. obletnici programa Erasmus +

        Program Erasmus+ je evropski program, ki podpira izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport v Evropi. V letošnjem letu obeležuje 35. obletnico, ki sovpada z evropskim letom mladih. Ob tej priložnosti je tako Mariya Gabriel, Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade povabila 35 mladih iz različnih evropskih držav na srečanje 20. septembra 2022 v Bruslju. Z njimi je izmenjala pretekle izkušnje in prihodnja pričakovanja glede programa Erasmus+. Kot predstavnik Slovenije se je srečanja udeležil Milan Milivojčević, študent tretjega letnika študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Famnit.

        Sam ima s programom bogate izkušnje – svoje prvo študijsko leto je preživel na izmenjavi Erasmus+ na češki Jan Evangelista Purkyně University in Ústí nad Labe. Med izmenjavo je postal aktiven v mreži ESN (Erasmus Student Network), v kateri je prepoznal priložnosti in po vrnitvi na domačo univerzo podal predlog za ponovno vzpostavitev mreže, kar je vodstvo sprejelo kot odličen predlog. Okoli sebe je zbral 30 prostovoljcev, ki nudijo podporo študentom na izmenjavi. Začasno so bili znani kot Primorska Student Exchange Network, saj so z junijem 2022 prejeli potrditev kandidature. S svojim delom so dnevno nudili podporo študentom, premostili vrzel med študenti in vodstvom ter predstavljali dragocen vir informacij. Opisano je Milan Milivojčević predstavil komisarki med srečanjem v Bruslju.

        Vtise o obisku je strnil z naslednjimi besedami: »Obisk v Bruslju je bil odlična priložnost za srečanje z evropsko komisarko in podpredsednikom komisije Margaritisom Schinasom. Pogovarjali smo se o trenutnem stanju projekta Erasmus+, možnih izboljšavah ter prihodnjih načrtih in promociji. Prav vsak od nas, 35 predstavnikov iz evropskih držav, je imel priložnost izraziti svoje mnenje in sodelovati. Zanimiv del je bila predstavitev začetkov in razvoja programa, saj smo prisluhnili neposredno članom ustanovne ekipe, Hywelu Ceriju Jonesu, Alanu Smithu, Angeliki Verli in Davidu O'Sullivanu. Z gospodom Jonesom sem se lahko tudi fotografiral in mu izrazil svoje navdušenje in hvaležnost za idejo projekta Erasmus+

        Omenjeno uspešnost programa na evropski ravni kaže tudi dejstvo, da je ocenjeni proračun programa za obdobje 2021-2027 kar 26,2 milijarde evrov, skoraj dvakrat več v primerjavi s predhodnim sedemletnim obdobjem (2014–2020). Prenovljeni in okrepljeni program namenja velik poudarek socialnemu vključevanju, zelenemu in digitalnemu prehodu ter spodbujanju udeležbe mladih v demokratičnem življenju. Navedeno je tudi del prizadevanj Univerze na Primorskem, vidnih v projektu, ki se prične z oktobrom – GDI: Green, Digital, Inclusive / Zelena, Digitalna, Vključujoča UP.

        Program Erasmus+ je za Univerzo na Primorskem tako en ključnih programov pri sledenju cilja internacionalizacije in udejanjanju vizije. Program že od leta 1987 ponuja priložnosti za mobilnost in sodelovanje na različnih področjih (visokošolsko izobraževanje, poklicno izobraževanje in usposabljanje, šolsko izobraževanje, izobraževanje odraslih, mladina in šport). Priložnosti za izmenjave je v 35 letih delovanja izkoristilo že več kot 10 milijonov oseb (tako iz EU, ostalih evropskih držav, pa tudi širše). Z Univerze na Primorskem se je v skoraj 20 letih obstoja izmenjav udeležilo 2.519 študentov, ki so gostovali na UP in pa 1.398 študentov UP, ki so obiskali tujino.

        Erasmus+ prinaša nove izkušnje, spoznavanje drugih kultur, včasih pa pomeni stalne selitve, saj naj bi po statistiki Evropske komisije kar 20 odstotkov v času izmenjave našlo ljubezen.

             
             
             


        petek, 23. september 2022 GROW 2022 – matematiki Univerze na Primorskem, SDAMS in Univerze v Ljubljani uspešno izpeljali še eno mednarodno konferenco

        Matematiki Univerze na Primorskem in Slovensko društvo za diskretno in uporabno matematiko – SDAMS, v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani  – FMF, so v letu 2020 pridobili organizacijo mednarodne konference GROW 2022 – The 10th Workshop on Graph Classes, Optimization, and Width Parameters, ki je potekala od 19. do 22. septembra 2022 v prostorih Univerze na Primorskem. 

        Delavnice GROW so osredotočene na razrede grafov, različne širinske parametre ter optimizacijo. Dogodek je povezal različne strokovnjake, z namenom snovanja novih strategij pri soočanju z računsko zelo zahtevnimi problemi na grafih.

        Plenarna predavanja so letos izvedli:

        Organizacijo delavnice je koordiniral Martin Milanič (UP FAMNIT in UP IAM) v sodelovanju s Sergiom Cabellom (UP FMF). V organizacijskem odboru so bili še Nina Chiarelli in Matjaž Krnc (oba UP FAMNIT in UP IAM), Peter Muršič (UP FAMNIT), Clément Dallard (LIFOUniverza v Orléansu) in Kenny Štorgel (UP FAMNIT in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu).


        Z leve proti desni: Martin Milanič in Sergio Cabello

        »Organizacija je zahtevala veliko truda in dela, ki pa sta bila poplačana z znanstveno izjemno uspešno izvedbo dogodka, ki je vključeval tri plenarna predavanja in še 26 drugih predavanj, dve seji odprtih problemov, 65 udeležencev pa je imelo v času delavnice na voljo številne predavalnice za diskusije v manjših skupinah. Dogodku bo namenjena posebna izdaja mednarodne SCI revije Discrete Applied Mathematics,« je povzel Martin Milanič.

        Predavanja so potekala v predavalnici Tramontana na Fakulteti za humanistične študije, druženje udeležencev izven predavalnic pa je bilo omogočeno v okviru sprejema, ki je potekal v nedeljo, 18. septembra na UP FAMNIT, pohoda na Kraškem robu od Črnega Kala do Socerba v torek, 20. septembra, in večerje v sredo, 21. septembra. Dan po delavnici so imeli udeleženci na voljo tudi prostor v predavalnicah UP FAMNIT za delo v manjših skupinah.


        Sprejem udeležencev GROW 2022 konference

        »Konferenca je bila zelo dobro organizirana in lepo je bilo videti, da so vsi komunicirali in se povezovali z ljudmi, ki jih še niso srečali. Skupine ljudi so na tej konferenci začele delati na novih programih in super je, da imamo takšno skupnost, ker dobiš občutek, da pripadaš neki večji skupini, pa tudi v smislu pridobivanja vseh informacij, do katerih na enostaven način prek spleta ali e-pošte ne moremo dostopati,« je povedala Marthe Bonamy, ki je bila navdušena tudi nad Koprom in čudovitimi sončnimi zahodi.


        Marthe Bonamy

        Bart M. P. Jansen je izpostavil pomembnost sodelovanja znanstvene skupnosti in izmenjave znanj, tudi on pa je poudaril lepote lokalnega okolja: »Po nekaj letih, v katerih fizične konference niso bile mogoče, je bilo čudovito ponovno vzpostaviti stik s kolegi in osebno spoznati novo generacijo mladih raziskovalcev. Za učinkovito raziskovanje je pomembno vedeti, na čem delajo drugi in kako daleč so že prišli, tako da lahko gradimo na združenem znanju celotne skupnosti in tako napredujemo. GROW ponuja čudovito mešanico visokokakovostnih predavanj vrhunskih raziskovalcev na tem področju in priložnosti za neformalne razprave. Pohod po kraški planoti je ponudil čudovite razglede na morje, obenem pa povezal raziskovalce med seboj na osebni ravni. Koprska lokacija je idealna za srečanje te oblike: ima velike sodobne predavalnice, strnjeno staro mestno jedro pa omogoča enostavno srečanje ob obrokih.«


        Bart M. P. Jansen

          
          
        Utrinki s pohoda na Kraškem robu od Črnega Kala do Socerba

        »Zelo pomembno je dejstvo, da imamo pri nas tako visoko usposobljene znanstvenike, saj gre za področje, ki ima redne konference in vlogo organizatorjev prevzamejo samo najbolj aktivni. Iz tega vidika je torej gostitev konference tudi potrditev matematičnih znanstvenih rezultatov naših profesorjev. Poleg tega pa je to lahko odlična izkušnja za domače študente, ki imajo priložnost videti, kako take konference potekajo,« je dodal Bojan Mohar.


        Z leve proti desni: Nina Chiarelli, Martin Milanič, Bojan Mohar

        Gre za serijo konferenc, ki potekajo že od leta 2001, ravno 10. izvedba konference pa je potekala v Kopru. Posebnost GROW konferenc je, da je udeležba možna samo na podlagi povabila, poleg tega pa potekajo vsako liho leto - zadnjo konferenco je leta 2019 gostila raziskovalna skupina Tehnične univerze na Dunaju

        Seznam preteklih konferenc je na voljo tukaj

        Za uspešno izvedbo konference gre zahvala tudi študentom prostovoljcem UP FAMNIT (Ina Bašić, Sadmir Kudin, Andrej Perković, Dorotea Redžepi, Gregory Robson, Nevena Stojnić, Ajla Šehović in Draženka Višnjić).


        Skupinska fotografija organizatorjev in udeležencev GROW 2022 konference

        Še nekaj foto utrinkov s konference delimo spodaj.

         
         
         


        četrtek, 22. september 2022 Možnost prijave na razpis za vpis za študij na UP Famnit – od 22. do 23. 9. 2022

        Od danes, 22. septembra 2022, do vključno petka, 23. septembra 2022, imate kandidati v okviru razpisov za vpis v študijskem letu 2022/2023 še možnost prijave za vpis na dodiplomske, magistrske in doktorske študijske programe na Univerzi na Primorskem.

        Odprti so naslednji prijavni roki:

        • tretji prijavni rok za dodiplomske študijske programe za slov. državljane in državljane EU ter Slov. brez slov. državljanstva,
        • četrti prijavni rok za dodiplomske študijske programe za državljane izven EU,
        • drugi prijavni rok za dodiplomske študijske programe za razseljene osebe iz Ukrajine z začasno zaščito,
        • tretji prijavni rok za podiplomske študijske programe za slov. državljane in državljane EU,
        • četrti prijavni rok za podiplomske študijske programe za Slovence brez slovenskega državljanstva in državljane izven EU,
        • četrti prijavni rok za podiplomske študijske programe za Razseljene osebe iz Ukrajine z začasno zaščito.

         Študijski programi Univerze na Primorskem, na katerih so prosta mesta za prijavo kandidatov, so objavljeni:

        Razpis za vpis in navodila za oddajo prijave so objavljena TUKAJ.

        Vse informacije lahko kandidati dobijo v referatu za študente.


        torek, 20. september 2022 Akcija »Prekolesarimo svet« v znamenju preprečevanja samomora

        Vsako leto obeležujemo 10. september – svetovni dan za preprečevanje samomora, zato smo z namenom ozaveščanja problematike v Sloveniji, letos na Univerzi na Primorskem organizirali dogodek v ljubljanski Cukrarni. Namenjen je bil ravno seznanjanju javnosti z aktivnostmi ob svetovnem dnevu in pa uradno naznanitvijo gostovanja 32. Svetovnega kongresa Mednarodnega združenja preprečevanja samomora, ki ga septembra naslednje leto, organizirata Univerza na Primorskem in IASP.

        Tudi letos se UP IAM in Slovenski center za raziskovanje samomora priključujeta akciji »Prekolesarimo svet«, naše raziskovalke so se že pridružile kolesarjem s celega sveta, skupen cilj pa je prekolesariti dolžino obsega Zemlje oz. 40.075 kilometrov.

        Z akcijo želimo povečati ozaveščenost o prizadevanjih za preprečevanje samomora po vsem svetu, da skupaj zmanjšamo število samomorov in samomorilno vedenje. Našo skupnost pozivamo k povezovanju in širjenju ozaveščenosti – prekolesarite lahko poljubno razdaljo po katerikoli cesti, progi, v telovadnici ali doma – samomore lahko skupaj preprečujemo in trpečim sporočajmo, da v stiski niso sami.

        Od 10. septembra do 10. oktobra vas vabimo, da sedete na kolo in vaše prevožene kilometre tudi sporočite preko spletnega obrazca, ki ga najdete tukaj. Na Facebook dogodku Prekolesarimo svet 2022 lahko s skupnostjo delite vaše utrinke s kolesarskih potepov.

          


        ponedeljek, 19. september 2022 PONEDELJEK, 3. 10. – SESTANKI BRUCK IN BRUCEV S KOORDINATORJI PROGRAMOV

        Pozdravljeni, brucke in bruci!

        Kmalu se bo pričelo novo študijsko leto 2022/2023.

        Da bi prvo študijsko leto kar najbolje pričeli, se boste v ponedeljek, 3. oktobra sestali s koordinatorji študijskih programov. Sestanki bodo potekali na dveh lokacijah: na sedežu fakultete v Kopru (Glagoljaška 8) in v objektu Livade 1.0, Livade 6, Izola:

        • KOPER – študenti se zberete ob 9.30 v parku pred fakulteto, od 10.00 do 11. 30 pa bodo potekali sestanki s koordinatorji:
         • Matematika (izvedba v slovenskem jeziku) in Matematika v ekonomiji in financah: v predavalnici Famnit-MP1 (1. nadstropje),
         • Računalništvo in informatika (izvedba v slovenskem jeziku): v predavalnici Famnit-VP3 (2. nadstropje),
         • Bioinformatika (izvedba v slovenskem jeziku): v predavalnici Famnit-MP6 (1. nadstropje),
         • Biopsihologija: v predavalnici Famnit-VP2 (1. nadstropje),
        • IZOLA - študenti se zberete ob 9.30 pred vhodom v objekt, od 10.00 do 11. 30 pa bodo potekali sestanki s koordinatorji:
         • Varstvena biologija: v predavalnici Livade-Famnit 3 (3. nadstropje),
         • Sredozemsko kmetijstvo: v predavalnici Livade-Epsilon (pritličje).

        Sestanki koordinatorjev s študenti, ki ste vpisani na angleško izvedbo programov Računalništvo in informatika, Bioinformatika, Matematika, bodo potekali v okviru Orientacijskih dni UP za tuje študente (več informacij: https://welcome.upr.si/en/arrive/orientation). Vse, ki se še niste prijavili, vabimo, da se prijavite čim prej.

        Študente prosimo, da pridete pravočasno, saj se bodo uvodni sestanki pričeli točno ob 10.00 s pozdravom rektorice univerze.

        Od torka, 4. oktobra dalje potekajo predavanja in vaje v skladu z urnikom (https://www.famnit.upr.si//sl/urniki).

        Vsa obvestila Referata, ki se nanašajo na spremembe urnika, so objavljena tukaj (https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila). Svetujemo vam, da se naročite na prejemanje obvestil po e-pošti.

        Veselimo se srečanja z vami!

        Učitelji in sodelavci ter študenti UP FAMNIT


        ponedeljek, 19. september 2022 PODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2022/23

        Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2022/2023, ki se prične v ponedeljek, 3. oktobra 2022 in zaključi v petek, 20. januarja 2023.

        Na tej strani (na dnu strani) je dostopen tudi kratek posnetek, ki prikazuje postopek preverjanja urnika in vam bo v pomoč.

        Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

        • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden semestra, saj se lahko razlikuje med posameznimi tedni;
        • NAKNADNE SPREMEMBE URNIKA: do petka, 30. septembra 2022 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno ponedeljka, 3. oktobra 2022 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

        V letošnjem letu se bo študijski proces ponovno izvajal tudi v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli. Lokacija in predavalnica so objavljeni na urniku.

        Termini sestankov koordinatorjev programov s študenti 1. letnika:

        • Matematične znanosti – izvedba v slovenskem jeziku (PMA): ponedeljek, 3. oktobra ob 16:00 v Famnit-MP3 (Glagoljaška 8, Koper, 2. nadstropje);
        • Računalništvo in informatika (PRIN): ponedeljek, 3. oktobra ob 11:30 v Famnit-MP7 (Glagoljaška 8, Koper, pritličje);
        • Varstvo narave (PBI): ponedeljek, 3. oktobra ob 15:00 v Livade-Epsilon (Univerzitetni kampus Livade v Izoli, Livade 4, pritličje);
        • Biopsihologija (PBP): ponedeljek, 3. oktobra ob 12:00 v Brolo-B2 (Trg Brolo 12, Koper, 2. nadstropje);
        • Psihologija (UPSI): četrtek, 6. oktobra ob 14:00 v Famnit-VP3 (Glagoljaška 8, Koper, 2. nadstropje);
        • Podatkovna znanost – izvedba v slovenskem jeziku (PZ): ponedeljek, 3. oktobra ob 15:00 v FAMNIT-MP2 (Glagoljaška 8, Koper, 2. nadstropje)

        Sestanki koordinatorjev s študenti, ki ste vpisani na angleško izvedbo programov Matematične znanosti in Podatkovna znanost, bodo potekali v okviru Orientacijskih dni UP za tuje študente (več informacij: https://welcome.upr.si/en/arrive/orientation).

        V prvi polovici oktobra 2022 bodo koordinatorji sklicali sestanke s študenti 2. letnika. Točni termini bodo objavljeni naknadno med obvestili Referata.

        Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata na naslovu: https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti in redno spremljate naša obvestila.

        Referat za študente UP FAMNIT


        ponedeljek, 19. september 2022 DODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2022/23

        Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2022/2023, ki se prične v ponedeljek, 3. oktobra 2022 in zaključi v petek, 20. januarja 2023.

        Na tej strani (na dnu strani) je dostopen tudi kratek posnetek, ki prikazuje postopek preverjanja urnika in vam bo v pomoč.

        Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

        • SKUPINE: delitev v skupine PRI VAJAH je predvidena pri nekaterih predmetih dodiplomskih študijskih programov. SEZNAM predmetov bo objavljen na zgoraj navedeni spletni strani najkasneje do sobote, 1. 10. 2022, obvestilo o skupini pa boste študenti prejeli na študentski univerzitetni e-naslov oz. osebni e-naslov, če ste prvič vpisani v 1. letnik in vam univerzitetni e-naslov še ni bil dodeljen. V skupine za letnik bodo uvrščeni le študenti, ki so prvič ali ponovno vpisani v letnik oz. imajo podaljšan status. Ostali študenti (pavzerji; študenti, ki opravljajo obveznosti za pretekli letnik; študenti, ki opravljajo diferencialne izpite; študenti, ki jim je bilo odobreno opravljanje predmetov višjega letnika), se za vključitev v skupino za vaje pri predmetu dogovorijo neposredno z nosilcem predmeta oziroma z asistentom pri predmetu;
        • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden jesenskega semestra, saj se lahko razlikuje med posameznimi tedni;
        • NAKNADNE SPREMEMBE URNIKA: do petka, 30. septembra 2022 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno ponedeljka, 3. oktobra 2022 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

        V letošnjem letu se bo študijski proces ponovno izvajal tudi v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli. Lokacija in predavalnica so objavljeni na urniku.

        Bruci imajo v ponedeljek, 3. oktobra 2022 sestanke s koordinatorji študijskih programov, tako da pričnejo s predavanji in vajami od torka, 4. oktobra 2022 dalje (v skladu z urnikom).

        Študenti višjih letnikov pričnejo s predavanji in z vajami v ponedeljek, 4. oktobra 2021 (v skladu z urnikom). V prvi polovici oktobra 2022 bodo koordinatorji sklicali sestanke s študenti višjih letnikov. Točni termini bodo objavljeni naknadno med obvestili Referata.

        Sestanki koordinatorjev s študenti, ki so vpisani na angleško izvedbo programov Računalništvo in informatika, Bioinformatika, Matematika, bodo potekali v okviru Orientacijskih dni UP za tuje študente (več informacij: https://welcome.upr.si/en/arrive/orientation).

        Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata na naslovu: https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti.

        Referat za študente UP FAMNIT


        ponedeljek, 19. september 2022 Študenti UP Famnit že drugič z uspešno izvedbo Biološko-psihološke študentske konference

        Pretekli konec tedna, 15. - 17. septembra 2022, je na Famnitu potekala že druga izvedba Biološko-psihološke študentske konference. Z izvedbo so bili zadovoljni tako udeleženci kot tudi organizatorji, ki so dogodek organizirali že drugo leto zapored.

        Na konferenco je bilo prijavljenih 34 udeležencev iz vseh treh javnih slovenskih univerz ter iz Hrvaške (Zagreb, Pula, Zadar), ki so se konference udeležili v živo, v prostorih UP Famnit. Prijavljeni so predstavljali prispevke s področja biologije in psihologije, nekateri pa so ti dve področji celo uspešno povezali med seboj.

        Za popestritev in dvig kakovosti vsebin so organizatorji k sodelovanju povabili še štiri gostujoče predavatelje, ki so konferenci z veseljem dali pridih pravega znanstvenega dogodka. Organizatorji in vsi udeleženci so ob koncu konference zelo hvaležni dr. Davidu Gosarju (Pediatrična klinika, UKC Ljubljana), dr. Nini Gunde-Cimerman (UL Biotehniška fakulteta), dr. Nevenu Iveši (Faculty of Natural Sciences, Juraj Dobrila, University of Pula) ter dr. Tini Tinkari Peternelj (UP Famnit).

        Pri organizaciji je sodelovalo približno 20 študentov, članov Društva varstvenih biologov - BIODIVA ter Društva študentov biopsihologije, na pomoč pa so jim priskočili tudi profesorji in asistenti UP Famnit, ki so sodelovali v strokovni komisiji in tako poskrbeli, da je bila konferenca organizirana na nivoju, rezultat skupnega dela pa je Zbornik povzetkov 2. Biološko-psihološke študentske konference, ki je že objavljen in dostopen tukaj.

        Anja Klepac, predsednica konference je svojo izkušnjo opisala takole: »Druga Biološko-psihološka študentska konferenca je po 340 dneh od prve ponovno uspela. Tokrat smo našo pozornost še bolj usmerili v spremljevalni in družabni program. Ob zadovoljstvu strokovne komisije smo poslušali o raznovrstnih aktualnih znanstvenih temah, ki si seveda vodile v daljše debate. Kljub številnim neprespanim nočem organizatorjev so zadovoljstvo udeležencev in novo sklenjena prijateljstva odtehtala ves vloženi napor.‎«

        Taja Pajmon Rak, druga predsednica konference pa nam je povedala, da "smo bili zelo veseli, da smo letos uspeli organizirati konferenco popolnoma v živo in med udeleženci imeti tudi kar nekaj pasivnih, torej takih, ki so prišli le poslušati program. Lani to žal ni bilo možno in celoten program smo morali prenašati prek spleta, letos pa smo se odločili, da gremo le v izvedbo v živo in s tem spodbujamo druženje in povezovanje med študenti (in veseli smo, da je to bilo možno). Proti koncu smo v ekipo dobili kar nekaj mlajših študentov, ki so poprijeli za delo, čeprav o organizaciji konferenc niso vedeli še ničesar. Tako v glavni organizacijski ekipi polagamo visoke upe na mlajše, nadobudne študente, ki bodo (seveda ob naši pomoči) organizacijo te konference nadaljevali še dolga leta zatem, ko nas ne bo več tu. Želja je seveda ta, da bi naša konferenca postala stalnica in bi študenti iz cele Slovenije ter tujine prihajali k nam vsako leto." ‎

        Organizatorji so hvaležni Študentskemu svetu UP Famnit, UP Famnit ter Mestni občini Koper za finančno podporo projekta, UP Famnit pa še dodatno za vso podporo in pomoč, da je bil lahko dogodek izpeljan na takem nivoju.

         
         
         


        petek, 16. september 2022 DIGI-MAT: OBRAVNAVA MATEMATIČNIH UČNIH VSEBIN Z UPORABO DIGITALNIH ORODIJ

        Vljudno vas vabimo na nadaljnje izobraževanje in usposabljanje strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, ki ga bomo izvedli na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT).

        Izobraževanje z naslovom »DIGI-MAT: OBRAVNAVA MATEMATIČNIH UČNIH VSEBIN Z UPORABO DIGITALNIH ORODIJ« bo potekalo med 1. in 11. oktobrom 2022v živo na UP FAMNIT in prek aplikacije ZOOM.

        Program profesionalnega usposabljanja DIGI-MAT je vsebinsko razdeljen na tri teme. Udeleženci boste na usposabljanju poglobili svoje znanje na področjih kombinatorike (4 ure predavanj) in teorije števil (4 ure predavanj) in se spoznali s programskim jezikom Python (8 ur delavnice). Usposabljanje bo izvedeno v kombinirani obliki, in sicer dva dneva po 5 ur v živo in dve Zoom srečanji po 3 ure.

        Izobraževanje je vredno 1 točko.

        Več o programu si lahko preberete TUKAJ.

        Katalog programov nadaljnega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2022/2023.

        Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na ana.zalokar@famnit.upr.si.

        Vljudno vabljeni!

             


        petek, 16. september 2022 Aleksandar Tošić, nov doktor znanosti

        Včeraj, 15. 9. 2022, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

        Aleksandar Tošić, študent doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP FAMNIT, je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Tradeoffs in using blockchain technology for security, privacy, and decentralization: theoretical and empirical perspectives, pod mentorstvom izr. prof. dr. Jerneja Vičiča in somentorstvom doc. dr. Michaela Davida Burnarda.

        Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


        četrtek, 15. september 2022


        četrtek, 15. september 2022 Pričeli z 2. Biološko-psihološko študentsko konferenco

        Z veseljem naznanjamo, da so letos študentje UP FAMNIT Društva varstvenih biologov - Biodiva in Društva študentov biopsihologije, ponovno združili moči tako letos že drugič organizirajo Biološko-psihološko študentsko konferenco, ki se je pričela danes in bo potekala do sobote, 17. septembra, zvečer .

        Prijavljenih udeležencev je zadovoljivih 34, prihajajo pa iz Slovenije in Hrvaške. Vsebine so ločene na biološki ter psihološki del, ki bosta potekala vzporedno.

        Poleg študentov bodo na konferenci svoje delo predstavili tudi štirje gostujoči predavatelji, pisatelj Damijan Janžekovič (Iz pekla do življenja. O depresiji in nasilju v družini.), ogledali pa si bodo tudi film The Undamaged, ki mu bo sledila debata z dr. Ernestom Ženkom, ki bodo konferenco še dodatno popestrili ter dvignili na višji nivo.

        Gostujoči predavatelji bodo:

        • dr. Nina Gunde - Cimerman (Black bloom in white Greenland),
        • dr. Neven Iveša (Incidence of termophilic fish species in the bay of Medulin),
        • dr. Tina Tinkara Peternelj (Človek kot ekosistem – naš odnos z mikroorganizmi in pomen za psihofizično zdravje),
        • dr. David Gosar (Razvoj možganov in umskih sposobnosti).

        Za več informacij si oglejte spletno stran.

        Dogodek sofinancirajo UP Famnit, Študentski svet UP Famnit ter Mestna občina Koper.

               


        sreda, 14. september 2022 Preizkusno predavanje dr. Vesna Jug

        Dr. Vesna Jug bo imela v četrtek, 22. septembra 2022 ob 9:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje Psihologija.

        Predavanje z naslovom »Spletne dejavnosti otrok in mladostnikov« bo potekalo na daljavo preko ZOOMa:

        https://upr-si.zoom.us/j/82940315301?pwd=RW5uQUgra3BzUHhaWWR1OC9FQk9OQT09

        Meeting ID: 829 4031 5301

        Passcode: 754103

        Vljudno vabljeni k udeležbi.


        torek, 13. september 2022 Zagovor doktorske disertacije študenta Aleksandra Tošića

        Aleksandar Tošić, študent doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Tradeoffs in using blockchain technology for security, privacy, and decentralization: theoretical and empirical perspectives, pod mentorstvom izr. prof. dr. Jerneja Vičiča in somentorstvom doc. dr. Michaela Davida Burnarda.

        Zagovor bo potekal v četrtek, 15. 9. 2022 ob 7. uri prek IKT orodja Zoom: https://upr-si.zoom.us/j/89620819803.

        Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

        Vljudno vabljeni!


        torek, 13. september 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Amarja Bapića

        Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Constructing new superclasses of bent functions and further constructions of cryptographically significant mappings outside M# študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Amarja Bapića.

        Predstavitev bo potekala v torek, 20. 9. 2022 ob 14.00 prek Zoom-a: https://upr-si.zoom.us/j/87358545922

        Vljudno vabljeni!


        ponedeljek, 12. september 2022 PRIHAJA RAZSTAVA "G. J. MENDEL IN MUKOTRPNA ZGODBA O GENIH"

        V okviru praznovanja 200. Obletnice rojstva utemeljitelja genetike g. J. Mendla vas vljudno vabimo na razstavo:

        J. MENDEL IN MUKOTRPNA ZGODBA O GENIH

        Razstava v obliki stripa ilustratorke Lucie Seifertove predstavlja življenje Gregora Johanna Mendla od njegovega rojstva, študijskih let na Češkem in Dunaju, vstopa v samostan, do učiteljske prakse. Osrednja pozornost je namenjena njegovi raziskovalni dejavnosti, predvsem poskusom pri križanju graha in posledičnemu odkritju, kako se prenašajo dedne lastnosti s staršev na potomce.

        Predstavljeno je Mendlovo (ne)uspešno predavanje o rezultatih raziskave. Razstava se ukvarja tudi z njegovimi nasledniki: Hugom de Vriesom, Carlom Erichom Corrensom in Erichom von Tschermakom, ki so leta 1900 neodvisno drug od drugega potrdili njegova odkritja in zaključke. Spominja se tudi odnosa nacizma in komunizma do genetike. Povzema, kako pridobljeno znanje genetike uporabljamo na različnih področjih, med njimi v kmetijstvu, kriminalistiki, medicini in arheologiji.

        Gregor Johann Mendel, pionir genetike in znanstvenik priznan v svetovnem merilu, je bil rojen v vasi Hynčice, na ozemlju današnje Češke republike. S svojimi odkritji in delom je zaznamoval določeno zgodovinsko obdobje in dal opazen prispevek k splošnemu dobremu človeštva, ki odmeva tudi v današnjem času.

        Častno pokroviteljstvo nad razstavo je prevzel veleposlanik Češke republike v Ljubljani, Nj. Eks. Juraj Chmiel. Gostovanje razstave je omogočila Mendlova univerza v Brnu.

        Razstava bo na ogled od 13. septembra do 13. oktobra 2022 v avli Armerije Univerze na Primorskem.

        Na dan otvoritve bodo ob 16. uri razstavo otvorili dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem, dr. Andreja Kutnar, direktorica Inštituta InnoRenew CoE in gospod Jan Beneš, namestnik veleposlanika Češke republike v Ljubljani.

             

             


        ponedeljek, 12. september 2022 InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem uspešno organizirala mednarodni kongres Woodrise 2022

        Kongres Woodrise 2022 je potekal v Bernardinu med 6. in 7. septembrom 2022 pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Več kot dvesto mednarodnih udeležencev je na kongresu prisluhnilo predavanjem o najboljših primerih trajnostne gradnje s celega sveta.

        Med ključnimi govorci je bil tudi Hans Joachim Schellnhuber, idejni vodja za razvoj Novega evropskega Bauhausa, ki je s svojim motivacijskim govorom poudaril nujnost ukrepanja za blažitev podnebnih sprememb: »Če bomo zadržali globalno segrevanje pod 2 stopinjami, kar je zelo težko doseči, lahko preprečimo številne naravne katastrofe. S temeljito preobrazbo grajenega okolja in z uporabo lesa, ki skladišči ogljikov dioksid, lahko to dosežemo. Prvo priložnost imamo že sedaj, ko bo nujno potrebno renovirati ukrajinska mesta, ki so v razsulu zaradi vojne.«

                                  Hans Joachim Schellnhuber. Foto: UP                            Okrogla miza na Woodrise 2022. Foto: UP

        Vsi ključni govorci so bili tudi del okrogle mize, kjer so delili svoje misli in poglede glede večnadstropne lesene gradnje, aktualnih arhitekturnih in inženirskih dosežkov. Predvsem so se osredotočili na temo renovacije, rehabilitacije in obnove obstoječih stavb z uporabo tehnologij lesene gradnje.

        V sklopu kongresa so potekale tematske delavnice, kjer so bili predstavljeni številni raziskovalni projekti o leseni gradnji in o zadnjih dognanjih glede lastnostih visoke lesene gradnje. Raziskovalni projekti so bili predstavljeni tudi na razstavi posterjev. Del kongresa je bila tudi potujoča razstava »Women Ambassadors Creating the Future of Wood Science«. Med ambasadorkami je tudi dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE in profesorica na Univerzi na Primorskem.

             
                                                                  Začetek osrednjih govorov na Woodrise 2022. Foto: UP

        Naslednja dva dneva (8. in 9. september 2022) pa sta namenjena strokovnim ekskurzijam in poslovnim obiskom glavnih akterjev s področja gradbene in lesnopredelovalne panoge v Sloveniji in bližnji okolici.

        Woodrise 2022 se zahvaljuje svojim sponzorjem – Securo AS, SHERPA Connection Systems, Schmid Schrauben Hainfeld, Langzauner, Sema Software, Rothoblaas, Beck Group, Hasslacher Norica Timber, iQwood, CBD, Jelovica hiše, M Sora in Gospodarska zbornica Slovenije.
         

                                    

         


        petek, 9. september 2022 SPOZNAVNI DOGODEK ZA VSE ŠTUDENTE UP - ŠtartUP

        ŠtartUP – spoznavni dogodek za vse študente UP se bo odvil v soboto, 8. oktobra 2022, od 9. ure dalje v čisto novem Obmorskem parku Žusterna, Koper.

        Dogodek poln športnih iger v organizaciji ŠportUP-jadruženja, spoznavanja in prepletanja novih poznanstev med študenti UP, predstavitev društev iz lokalnega okolja in aktivnosti, ki so jih pripravile fakultete UP nas bodo zabavale vse do poznega popoldneva.

        Na dogodek se je potrebno prijaviti 

        Napovednika dogodka ŠtartUP 2022 si lahko ogledate TUKAJ

        OSNOVNA NAVODILA:

        • Na prizorišču bosta postavljena pitnika Rižanskega vodovoda, zato s seboj imejte svojo steklenico, bidon ali flaško za hidracijo (kozarci ne bodo na voljo).
        • Za vse sodelujoče bo organizirano toplo kosilo, zaradi želje po trajnejšemu ravnanju (»zero waste«) vas spodbujamo, da s seboj prinesete pribor in globlji krožnik ali posodico (lahko s pokrovom, morda ostane kosilo za nedeljo).
        • Ob registraciji boste prejeli tudi zbirni kartonček, s katerim boste na različnih predstavitvenih točkah zbirali žige. Vsak študent bo za napolnjen kartonček sodeloval tudi v srečelovu z bogatimi nagradami, zato vas vabimo k aktivnem zbiranju in sodelovanju. Na prizorišče ni dovoljen vnos alkohola in drugih nedovoljenih substanc. Kršitelje bo odstranila varnostna služba.
        • Lokacija dogodka tudi letos omogoča neizmerne možnosti poležavanja na sončku, zato imejte v nahrbtniku ali torbi tudi kakšno kopalno brisačo ali piknik odejo.
        • Vsi udeleženci smo soodgovorni za red in čistočo na prizorišču zato vas prosimo, da smeti odlagate na za to namenjena mesta.

        URNIK dogodka:

        • 9.00 – Registracija, ob kateri prejmete zapestnico, kartonček z aktivnostmi in majico UP (možna do 11. ure)
        • 10.00 – Uradni začetek prireditve z nagovorom rektorice UP prof. dr. Klavdije Kutnar.
        • 10.00-13.00 – Športno-družabne aktivnosti ŠportUP, aktivnosti na točkah fakultetah, nepedagoških članicah in centrih UP ter drugih društev/organizacij za srečelov UP.
        • 13.00-14.00 – Postrežba kosila  
        • 14.00-17.00 –  Športno-družabne aktivnosti ŠportUP, aktivnosti na točkah fakultet, nepedagoških članic in centrih UP ter drugih društev/organizacij za srečelov UP.

        Vsi, ki ste se prijavili za AVTOBUSNI PREVOZ, boste točne podatke prejeli v naslednjih dneh. Zaradi velikega zanimanja vas prosimo, da se točno držite sporočenih ur in navodil, sicer vam prevoza ne moremo zagotoviti, saj avtobus ne bo čakal. Na postaji bodite vsaj 15 minut pred odhodom!

        Odhodi avtobusov so:

        • 9.00 - PORTOROŽ – (avtobusna  postaja pred UP FTŠ Turistica)
        • 9.30 - IZOLA (avtobusna postaja v centru Izole (pri Pošti Slovenije)

        Odhodi avtobusov po dogodku:

        • 17.00 – Avtobusna postaja Žusterna za IZOLO
        • 17.30 – Avtobusna postaja Žusterna za PORTOROŽ

        ***V kolikor ste prijavljeni na avtobus, pa ga ne boste potrebovali, nam to prosimo čimprej javite na 031 713 527 s pripisom imena in priimka, e-pošte ter vstopne in izstopne postaje. Prav tako tisti, ki se niste prijavili pa bi si ga želeli.

        Ne dvomimo, da bo dogodek odlična popotnica v novo študijsko leto tako za vas, kot za nas.

        Se vidimo v soboto v Obmorskem parku Žusterna!

        ***V kolikor bi se želeli priključiti dogodku kot prostovoljec, ki pomaga pri organizaciji dogodka tako ŠtartUP kot Orientacijskih dni za tuje študente, te lepo vabimo, da se nam pridružiš s svojo prijavo tukaj > https://forms.office.com/r/qrT2RJYbWU

        – ŠtartUP ekipa.

            


        petek, 9. september 2022 Prvi diplomant dodiplomskega študijskega programa 1. stopnje Varstvena biologija

        V petek, 2. septembra 2022, je  Luka Kostadinovski zaključil dodiplomski študij Varstvena biologija z diplomsko nalogo »Stanje populacije barjanskega okarčka, Coenonympha oedippus (Lepidoptera: Rhopalocera: Nymphalidae), na Cerju dve leti po požaru« pod mentorstvom doc. dr. Jureta Jugovica in somentorstvom doc. dr. Martine Lužnik.

        Njegovo raziskovalno delo je potekalo na območju Cerja, ki ga je v letu 2019 prizadel močan požar. V raziskovalnem delu je tako primerjal velikost populacije barjanskega okarčka med letoma 2020 in 2021.  Kot je povedal, je ta eden izmed najbolj ogroženih vrst metuljev v celotni Evropi. Izsledki raziskave so pokazali, da se je populacija barjanskega okarčka povečala dvakrat, prav tako se je obnovil tudi habitat v primerjavi z letom 2020. 

        "Smer Varstvena biologija me je navdušila že od samega začetka, saj se nam zaradi manjšega števila študentov profesorji bolj posvetijo. Prav tako pa sem pridobil in nadgradil strokovno znanje v katerem ni manjkalo praktičnega dela. Zelo sem hvaležen vsem profesorjem in asistentom, še posebej pa svojemu mentorju doc. dr. Juretu Jugovicu in somentorici doc. dr. Martini Lužnik pri izdelavi zaključne naloge."  je dodal.

        Luka Kostadinovski je prvi diplomant dodiplomskega študijskega programa 1. stopnje Varstvena biologija in je z zaključkom študija pridobil strokovni naslov diplomirani varstveni biolog.

        V letu 2017 je bil študijski program prenovljen. Med večjimi spremembami je tudi sprememba imena študijskega programa - študijski program Biodiverziteta smo preimenovali v Varstvena biologija, pri čemer ostaja strokovni naslov diplomanta nespremenjen - diplomirani varstveni biolog (UN) oz. diplomirana varstvena biologinja (UN). Spremembe študijskega programa, vključno z novim imenom programa, veljajo za študente, ki so se prvič vpisali v študijski program v študijskem letu 2018/19.

        Iskrene čestitke in veliko uspeha na nadaljnji raziskovalni poti!

             
                                                                                         Luka Kostadinovski


        četrtek, 8. september 2022 MOŽNOST PRIJAVE NA RAZPIS ZA VPIS V PODIPLOMSKI ŠTUDIJ

        Danes, 8. septembra 2022, se v okviru razpisa za vpis v podiplomske (magistrske in doktorske) študijske programe v študijskem letu 2022/2023 na Univerzi na Primorskem pričneta:

        • drugi prijavni rok za slovenske državljane in državljane članic EU ter
        • tretji prijavni rok za tujce iz držav nečlanic EU in Slovence brez slovenskega državljanstva.

        Roka bosta odprta do vključno četrtka, 15. septembra 2022.

        Študijski programi Univerze na Primorskem, na katerih so prosta mesta za prijavo kandidatov, so objavljeni:


        četrtek, 8. september 2022 Famnitova študentka Varstva narave na Evropskem kongresu varstvene biologije predstavila izsledke svoje raziskave o zavrženem prilovu stoječih pridnenih mrež malega ribolova v severnem Jadranu

        Študentka magistrskega programa Varstvo narave, Hana Hanžek-Turnšek, se je med 22. in 26. 8. 2022 udeležila šestega Evropskega kongresa varstvene biologije (6th European Congress of Conservation Biology), ki je potekal na Češki univerzi znanosti o življenju  v Pragi (Czech University of Life Sciences Prague).

        Na kongresu je študentka predstavila preliminarne rezultate raziskave z naslovom »Towards Sustainable Fisheries: Forgotten Catch of Small-Scale Bottom Set Nets in Northern Adriatic«.

        V raziskavi, pod mentorstvom izr. prof. dr. Bojana Lazarja in asist. Matica Jančiča, je z ostalimi so-avtorji raziskovala zavrženi prilov stoječih pridnenih mrež malega ribolova v severnem Jadranu. 

          
         

        Izsledki so pokazali, da ribiči severne Istre zavržejo velike količine celotnega ulova, večino teh zavržkov pa predstavljajo bentoški nevretenčarji. Velika količina zavržkov bi lahko bila problematična za ekosistem, saj so organizmi podvrženi mnogim stresnim dejavnikom, kot so barotravma, izpostavljenost zraku, telesne poškodbe idr. Vendar pa na podlagi teh rezultatov še ne morejo oceniti, ali ima ta veja ribištva resnično negativen vpliv na ekosisteme. 

        Evropski kongres Varstvene Biologije je bil študentkin prvi znanstveni dogodek, na katerem je predstavila izsledke svojih raziskav. »Udeležba na kongresu je bila izjemna izkušnja, saj sem imela priložnost spoznati mnogo novih tematik in metodoloških pristopov neposredno od cenjenih evropskih raziskovalcev in strokovnjakov, ki so jih razvili,« je povzela Hana Hanžek-Turnšek.

        Kongres, ki je namenjen srečevanju praktikantov in raziskovalcev znanosti o varstvu narave, izmenjavi znanj in promociji biotske pestrosti Evrope, vsake dve leti organizira evropska sekcija Društva za varstveno biologijo (Society for Conservation Biology). Na Češki univerzi znanosti o življenju pa se je letos ponovno odvijal po 13. letih. 


        sreda, 7. september 2022 Pričetek izvedbe študijskega procesa v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli v prihodnjem študijskem letu 2022/23

        Študente obveščamo, da se bo v prihodnjem študijskem letu 2022/23 študijski proces ponovno pričel izvajati tudi v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli.

        Za tri študijske programe – Varstvena biologija, Sredozemsko kmetijstvo in Varstvo narave – se bo študijski proces izvajal pretežno v Izoli, delno pa še vedno v Kopru.

        V Univerzitetnem kampusu Livade se bodo izvajali tudi posamezni predmeti nekaterih drugih študijskih programov, in sicer:

        • Bioinformatika (dodiplomski): vaje in nekatera predavanja pri bioloških predmetih;
        • Biopsihologija (dodiplomski): vaje pri po enem predmetu 1. in 3. letnika;
        • Biopsihologija (magistrski) in Psihologija (magistrski): izbirni predmet Molekularne osnove nevrodegeneracije.

        Natančni podatki o izvedbi v prvem semestru 2022/23 bodo znani ob objavi urnika, predvidoma 2 tedna pred pričetkom novega študijskega leta.

        Referat UP FAMNIT


        torek, 6. september 2022 Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor slavnostno otvoril mednarodni kongres Woodrise 2022

        Včeraj, 5. septembra 2022, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, slavnostno otvoril mednarodni kongres Woodrise 2022, ki bo potekal na Bernardinu pod predsednikovim častnim pokroviteljstvom. Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem ga organizirata med 6. in 7. septembrom 2022.

        »V čast mi je, da vas lahko nagovorim kot predsednik Republike Slovenije in častni pokrovitelj 4. mednarodnega kongresa Woodrise, svetovno priznane konference s področja sodobne trajnostne gradnje,« je uvodoma dejal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in dodal: »Vesel sem, da je Slovenija gostiteljica kongresa, saj je Slovenija kot ustvarjena za trajnostni razvoj. Surovin prihodnosti, ki jih potrebujemo za trajnostni razvoj, imamo pri nas v izobilju. Imamo tudi ljudi, ki znajo z njimi odgovorno ravnati. Vse to me navdaja z optimizmom, da v trajnostnem razvoju ne vidimo grožnje zdajšnji blaginji, marveč zagotovilo za prihodnost, v kateri bomo lahko vsi živeli v čistem, mirnem, naravnem in varnem okolju.«
         
        Dr. Andreja Kutnar, direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, pa je dejala: »Jasno je, da moramo grajeno okolje spremeniti in zelo sem vesela, da na kongresu Woodrise 2022 združujemo pod isto streho raziskovalce, predstavnike industrije in odločevalce, saj sem prepričana, da lahko le tako skupaj začrtamo novo pot za ustvarjanje novih rešitev, ki jih potrebujemo pri prenovi grajenega okolja.«
         
                
                Slovesnost ob začetku mednarodnega
        kongresa Woodrise 2022. 
        Daniel Novakovič/STA                  Dr. Andreja Kutnar.  Foto: Daniel Novakovič/STA
         
        Udeležence je nagovoril tudi dr. Iztok Šušteršič, predsednik kongresa Woodrise 2022 in vodja raziskovalne skupine v InnoRenew CoE: »Evropa si je zadala zelo jasen cilj razogljičenja. Šla je celo dlje in zasnovala programe kot je Novi evropski Bauhaus, ki strmijo k ustvarjanju trajnostne prihodnosti. Prav zato je ta kongres zelo pomemben, saj bodo svetovni strokovnjaki delili svoje izkušnje kako uporabili trajnostne, naravne materiale, kot je les, za prenovo in obnovo stavbnega fonda tako v Evropi kot drugje.«
         
                                                          
         Dr. Iztok Šušteršič. Foto:Daniel Novakovič/STA                          Pogostitev. Foto: Daniel Novakovič/STA.
         
        Med gosti slavnostne otvoritve kongresa Woodrise 2022, katero je povezovala gospa Breda Biščak, je bil tudi župan Občine Piran g. Đenio Zadković, ki je udeležencem izrazil dobrodošlico v mestu, dr. Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem in ostali gostje. Za popestritev kulturnega programa je poskrbela glasbenica Marina Martensson.
         
                                                      
                                           Slovesnost ob začetku mednarodnega kongresa Woodrise 2022.
                                                                      Foto: Daniel Novakovič/STA.   
         
        Glavni del kongresa Woodrise 2022 bo sicer potekal 6. in 7. septembra 2022 v kongresnem centru hotela Bernardin, kjer bodo predstavljeni najboljši primeri uporabe lesa za trajnostne prenove obstoječega stavbnega fonda. Med osrednjimi govorci je tudi dr. Hans Joachim Schellnhuber, idejni vodja za razvoj Novega evropskega Bauhausa, ki bo udeležencem predstavil nujno prenovo grajenega okolja, če si želimo doseči ambiciozne podnebne cilje Evropske Unije.
         
        Kongres Woodrise 2022 je en od najpomembnejših svetovnih kongresov s področja sodobnega trajnostnega gradbeništva, ki je na slovensko obalo pripeljal vrhunske mednarodne strokovnjake s področja večnadstropne lesene gradnje, ki bodo na dvodnevnem predstavili aktualne arhitekturne in inženirske dosežke v tej panogi.
         
        Woodrise 2022 se zahvaljuje svojim sponzorjem – Securo AS, SHERPA Connection Systems, Schmid Schrauben Hainfeld, Langzauner, Sema Software, Rothoblaas, Beck Group, Hasslacher Norica Timber, iQwood, CBD, Jelovica hiše, M Sora in Gospodarska zbornica Slovenije.
         

        petek, 2. september 2022 URADNA NAZNANITEV 32. SVETOVNEGA KONGRESA MEDNARODNEGA ZDRUŽENJA ZA PREPREČEVANJE SAMOMORA IN SVETOVNI DAN PREPREČEVANJA SAMOMORA

        V ljubljanski Cukrarni je 2. septembra 2022 potekal dogodek, namenjen seznanjanju javnosti z aktivnostmi ob Svetovnem dnevu samomora, ki bo 10. septembra in uradni naznanitvi ključnega dogodka na področju preprečevanja samomora – Univerza na Primorskem bo septembra septembra 2023 gostila 32. Svetovni kongres Mednarodnega združenja preprečevanja samomora (IASP), kar predstavlja posebno čast in dokaz odličnega dela raziskovalk in raziskovalcev na področju samomora, ki na Univerzi na Primorskem od leta 2011 delujejo v okviru Slovenskega centra za raziskovanje samomora na UP Inštitutu Andrej Marušič.  

              

        V prvem delu programa, ki ga je povezovala dr. Vita Poštuvan, so prisotne pozdravili dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP, ki je poudarila, da so tovrstni veliki mednarodni dogodki dokaz odlične vpetosti univerze v mednarodno okolje. Prek povezave je čestitke organizatorjem predal dr. Rory O’Connor, predsednik IASP. Dr. Diego De Leo, predstojnik Slovenskega centra za raziskovanje samomora in ugleden svetovni suicidiolog je poudaril pomen slovenske gostitve IASP - kongresa na temo samomora, ki predstavlja ključen javnozdravstveni problem na nacionalni ravni. Besedo je predal dr. Mojci Gobec, vodji sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na Direktoratu za javno zdravje Ministrstva za zdravje RS. Napoved kongresa je zaključila ga. Wendy Orcharddirektorica IASP, ki je poudarila kako pomembno je preučevanje in preprečevanje samomora.  

        Na drugem delu dogodka so prisotni predstavili aktivnosti, ki so v preteklem letu pomagale pri izboljševanju duševnega zdravja in ki bodo to podpirale v prihodnjem. 10. September poteka že 20. leto, tokrat pod geslom &ldquo“Ustvarjajmo upanje z dejanji” - ključni aktivnosti sta prižiganje svečk na svetovni dan in pa akcija Prekolesarimo svet, ki poteka od 10. septembra do 10. oktobra, svetovnega dne duševnega zdravja. Aktivnosti je predstavila dr. Vita Poštuvan ob ostalih aktivnostih Slovenskega centra za raiskovanje samomora. Dr. Saška Roškar (NIJZ) je predstavila aktivnosti in pa podatke nacionalnega inštituta, Anamarija Zavasnik (predstavnica Slovenskega združenja za preprečevanje samomora /Center za psihološko svetovanje Posvet) pa aktivnosti za osebe v stiski. Več o aktivnostih je na voljo v sporočilu. (LINK) 

         Program je s plesno interpretacijo stiske in duševnega zdravja obogatila plesalka Lia Ujčič v trodelnem nastopu, ki je gledalca popeljal od telesne stiske, prek čustvene stiske do končne osvoboditve. 

        Če ste v stiski, prosimo - poiščite pomoč. 

        SOS – prva pomoč 

        116 123: Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)  
        116 111: TOM telefon otrok in mladostnikov (12-20h)  
        01 520 99 00: Klic v duševni stiski (19-7h)  
        Več o strokovni pomoči tukaj. 


        torek, 30. avgust 2022 Razpis za mesto raziskovalnega asistenta z doktoratom na projektu Horizon Europe BGE

        Univerza na Primorskem odpira mesto raziskovalnega asistenta z doktoratom na področju genomike in bioinformatike, in sicer na področju sekvenciranja celotnega genoma. Delovno mesto je za polni delovni čas (40 ur na teden) za dve leti z možnostjo podaljšanja. Izbrani kandidat bo večinoma vključen v projekt Obzorje Evropa "Biodiversity Genomic Europe" ki ga financira EU, in v nacionalni raziskovalni projekt na področju genomike prostoživečih živali.

        Skupina za molekularno ekologijo na Oddelku za biodiverziteto, uporablja molekularna orodja za raziskovanje številnih problemov na področju genomike prostoživečih živali, kar odpira možnosti za dodatno sodelovanje.

        Vaše naloge vključujejo sodelovanje pri:

        • raziskovalnih projektih ter
        • vzdrževanju in spodbujanju praks odprte znanosti.

        Posebne naloge lahko vključujejo:

        • delo z genomskimi vzorci,
        • izdelavo knjižnic DNK in RNK,
        • razvoj in uporabo bioinformacijskih cevovodov,
        • izvajanje populacijskih genomskih in sorodnih analiz,
        • izvajanje drugih podatkovnih in statističnih analiz,
        • dokumentiranje opravljenega dela,
        • vzdrževanje podatkovnih baz,
        • sodelovanje pri raziskovalnih objavah ter ustvarjalno reševanje različnih problemov,
        • poučevanje in usposabljanje študentov,
        • usklajevanje dela,
        • načrtovanje, vzpostavljanje in izpopolnjevanje protokolov,
        • pripravljanje poročil,
        • sodelovanje na projektih skupine.

        Odvisno od interesa kandidata je lahko delno vključen tudi v pedagoško delo. Delovno okolje bo vključevalo tudi mednarodna potovanja zaradi projektnih sestankov.

        Vaš profil:

        • ustrezna univerzitetna izobrazba z zaključenim doktoratom/doktoratom in potrebnim raziskovalnim potencialom,
        • znanje ukaznih vrstic UNIX in visokozmogljivega računalništva,
        • znanje vsaj enega od programskih jezikov (R, Python ali Perl),
        • izkušnje s pripravo populacijskih genomskih knjižnic, razvojem bioinformacijskih postopkov in izvajanjem populacijskih genomskih analiz so zaželene, vendar niso obvezne,
        • izjemne organizacijske sposobnosti in velika sposobnost samostojnega opravljanja nalog,
        • pripravljenost za mentoriranje diplomskih/magistrskih del in spodbujanje mladih raziskovalcev,
        • zahtevana je odlična govorjena in pisana angleščina.

        Ponujamo:

        • Razpisano delovno mesto je za začetno obdobje 2 let.
        • Delovno mesto bo plačano v skladu s kategorijo iz Kolektivne pogodbe za zaposlene na slovenskih univerzah.
        • Ponujamo sodelovalno, podporno in interdisciplinarno delovno okolje, možnost sodelovanja v številnih mednarodnih raziskovalnih projektih, priložnosti za usposposabljanje in strokovni razvoj ter pričakovano soavtorstvo pri znanstvenih objavah.
        • Ob koncu dvoletnega obdobja se lahko pogodba ob pozitivni oceni podaljša v docenturo.

        Navodila za prijavo:

        Zainteresirani kandidati naj pošljejo prijavo v elektronski obliki na naslov stepchange@famnit.upr.si, v predmetu pa naj navedejo "Postdoc in bioinformatics".

        V formatu pdf priložite:

        • spremno pismo, v katerem pojasnite, zakaj vas delovno mesto zanima in kako ustrezate opisu,
        • življenjepis,
        • seznam objav s poudarkom na petih najpomembnejših.

        Rok prijave: 15. oktober, 2022

                 


        petek, 26. avgust 2022 Avgust zaključujemo z uspešno vzporedno izvedbo dveh poletnih taborov

        Zadnje dneve avgusta smo preživeli v družbi mladih navdušencev nad matematiko in računalništvom, ki so se udeležili poletnih taborov Matematika je KUL in Orada RAčunalniška DelavnicA. Z enotno željo po odkrivanju tako matematičnih ugank kot računalniških znanj, se nam je v letošnji izvedbi pridružilo 15 osnovnošolcev in dijakov.

        Skozi predavanja, ki so potekala od 21. do 25. avgusta na UP Famnit, so udeleženci matematičnega tabora spoznavali začetke kriptografije, discipline, ki je omogočila varne zapise skrivnih receptur in postopkov, poleg tega so dobili vpogled tudi v statistiko, pri kateri so se seznanili z napovedmi, ki predvidijo kdo bo zmagal na volitvah in kakšno bo vreme prihodnjega dne. Med drugim so spoznavali tudi zanimiva dejstva s področja teorije grafov, uporabe matematike v biologiji in teorije iger.

                

        Mladi ljubitelji računalništva, ki so sestavljali radovedno skupino udeležencev tabora Orada Računalniška delavnica, so se z uporabo orodja Unity 3D naučili izdelati tudi čisto svojo računalniško igro, se bolj podrobno seznanili s svetom kriptovalut in skrivnih šifer nekdaj in danes.

        Novo pridobljeno znanje so učenci in dijaki uporabili na skupinskih delavnicah pri pripravi končnih izdelkov, ki so jih na zadnji dan taborov predstavili svojim staršem.

        Vsekakor pa je bilo poskrbljeno tudi za zabavni del, ki je bil udeležencem, kot so sami dodali, še posebej všeč. Družili smo se ob različnih miselnih igrah in športnih aktivnostih, preizkusili VR očala in zaplesali v oblekah za sledenje telesu.

             

        UP FAMNIT organizira tabora z namenom popularizacije matematike in računalništva, saj želi mladim s primeri iz prakse pokazati, da sta lahko ti področji zabavni, zanimivi in predvsem uporabni. Udeleženci, ki se na tabora vračajo, pa so dokaz o doseženem namenu in uspehu tabora.                                                     


        četrtek, 25. avgust 2022 Vabljeni na drugo izvedbo Biološko-psihološke študentske konference

        Študentje Društva varstvenih biologov - Biodiva in Društva študentov biopsihologije, pod okriljem Univerze na Primorskem, Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), vabijo na PASIVNO UDELEŽBO na drugo Biološko-psihološko študentsko konferenco v Kopru.

        Namen konference je promovirati znanost, spodbujati študente k vključevanju in sodelovanju v znanstveni skupnosti, jih motivirati za raziskovanje v stroki, omogočiti pridobivanje kompetenc pri pisnem in ustnem podajanju strokovnih vsebin ter povezati mlade študente in bodoče strokovnjake. 

        Na konferenci boste lahko prisluhnili zanimivim prispevkom kolegov študentov in diplomantov. Za udeležence konference pa bodo organizirana tudi predavanja gostujočih predavateljev ter bogat družabni program.

        • KDAJ: od 15. do 17. septembra 2022
        • KJE: v Kopru (Univerza na Primorskem, UP Famnit)*

        • PRIJAVE:: LINK

        • ROK ZA PRIJAVE: 8. september 2022

        Prijavnina: 10 eur (vključuje predavanja študentov, gostujočih predavateljev, coffee breaks in sodelovanje v pestrem družabnem programu)

        *Zaradi nepredvidljivih razmer epidemije virusa SARS-CoV-2, obstaja možnost, da bo konferenca organizirana prilagojeno, v skladu s takrat veljavnimi predpisanimi epidemiološkimi ukrepi.

        Informacije so na voljo tudi na Facebooku in Instagramu.

        Za vsa vprašanja so vam na voljo preko uradne elektronske pošte biopsi.konferenca@upr.si

        Več o konferenci

                                                   


        četrtek, 25. avgust 2022 Podaljšanje razpisa za mlade raziskovalce na UP IAM

        Univerza na Primorskem je objavila razpis za izbor kandidatov za mlade raziskovalce, ki bodo v letu 2022 pričeli z usposabljanjem za pridobitev doktorata znanosti. Pet doktorskih študentov bo ob študiju raziskovalo z mentorji, ki so bili izbrani na javnem razpisu Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), in sicer na Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM) in Fakulteti za vede o zdravju (UP FVZ).

        Na UP IAM je prijava podaljšana do 29. avgusta 2022 za prosta mesta pri mentorjih:

        Prof. dr. Enes Pasalic – področje: Matematika; raziskovalni program: P1-0404 Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij, UP Inštitut Andrej Marušič,

        Prof. dr. Bojan Kuzma – področje: Matematika; raziskovalni program: P1-0285 Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger, UP Inštitut Andrej Marušič,

        Prof. dr. Dragan Marušič – področje: Matematika; raziskovalni program: P1-0285 Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger, UP Inštitut Andrej Marušič.

        Pri mentorju je lahko izbran samo en kandidat. V primeru, da je kandidatov več, se razvrstijo po doseženi skupni oceni v skladu s kriteriji izbire. Izbran je najbolje ocenjeni kandidat. Če izbrani kandidat odstopi od kandidature ali ne dostavi potrebnih dokazil do roka, določenega v razpisu, se izbere naslednji kandidat glede na skupno doseženo oceno.

        Nov rok prijave je 29. avgust 2022.

        Javni razpis za mlade raziskovalce, navodila za prijavo in dodatne informacije so dostopne na spletni strani Univerze na Primorskem, na povezavi: www.upr.si/si/o-univerzi-/razpisi/razpisi-za-podrocje-raziskovanja/razpis-za-mlade-raziskovalce-v-letu-2022/


        petek, 19. avgust 2022 Vključevanje lovcev "ljubiteljskih znanstvenikov" v znanstveno-raziskovalno delo

        Vključevanje lovcev, zelo dobrih poznavalcev narave in živalskih vrst, kot "ljubiteljskih znanstvenikov" (angl. citizen scientists) v znanstveno-raziskovalno delo je pomemben cilj mednarodnega projekta StepChange, ki ga koordinira Univerza na Primorskem.

        Cilj projekta je ugotoviti potencial državljanske oz. ljubiteljske znanosti in pripraviti priporočila za vključevanje državljanov ali širše javnosti v raziskovalne procese, v primeru Slovenije na področju varstva narave oz. kompleksnega monitoringa prostoživečih živali.Konec julija smo skupaj z lovci iz lovskih družin Rižana in Vrhe Vrabče v njihovih loviščih postavili 30 fotopasti (kamer), da bi v povezavi z aplikacijo SRNA, ki smo jo razvili skupaj z Lovsko zvezo Slovenije, še izboljšali zanesljivost podatkov o opažanjih prostoživečih živali in potrdili pomembno vlogo lovcev pri zbiranju tovrstnih podatkov.

        Hkrati smo s tem naredili povezavo na vseevropsko platformo za monitoring prostoživečih živali (European Observatory of Wildlife; EOW); trenutno je njen najpomembnejši cilj razviti in vpeljati metodo za določanje številčnosti velikih sesalcev (predvsem pa divjega prašiča) s pomočjo fotopasti.Našim zelo prijaznim lovcem se iskreno zahvaljujemo za neprecenljivo pomoč pri terenskem delu! 

              

              


        petek, 19. avgust 2022 Odprt je 2.PRIJAVNI ROK za dodiplomske študijske programe za slovenske državljane in državljane EU ter Slovence brez slovenskega državljanstva

        Danes, 19. 8. 2022, se za slovenske državljane, državljane članic EU, ter Slovence brez slovenskega državljanstva, začenja drugi prijavni rok za vpis v 1. letnik v dodiplomske študijske programe v študijskem letu 2022/2023 in bo trajal do vključno 23. 8. 2022Prosta mesta so še na spodaj navedenih študijskih programih.

        Prosta mesta za slovenske državljane in državljane EU:

        • Bioinformatika (UN) slovenska in angleška izvedba
        • Matematika (UN) slovenska in angleška izvedba
        • Matematika v ekonomiji in financah (UN)
        • Računalništvo in informatika (UN) slovenska in angleška izvedba,
        • Sredozemsko kmetijstvo (VS)
        • Varstvena biologija (UN)

        Prosta mesta za Slovence brez slovenskega državljanstva:

        • prosta mesta so na vseh študijskih programih

        Razpis za vpis in navodila za oddajo prijave so objavljena TUKAJ.

        Vse informacije lahko kandidati dobijo v referatu za študente.


        četrtek, 18. avgust 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Petre Horvat

        Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Knowledge management systems at the civil engineering research organizations and their impacts on scientific excellence študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja Petre Horvat.

        Predstavitev bo potekala v sredo, 24. 8. 2022 ob 16.00 na InnoRenew CoE, Livade 6a, 6310 Izola, soba Tilia in preko Zooma na povezavi: https://upr-si.zoom.us/j/85282887807

        Vljudno vabljeni!


        torek, 16. avgust 2022 V sodelovanju z Univerzo Claude Bernard Lyon 1 ustvarili spletno aplikacijo za uravnavanje temperature

        Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je tokrat gostila izr. prof. dr. Lionela Medinija, ki se je v sklopu ERASMUS + izmenjave udeležil enotedenskega obiska od 2. avgusta do 8. avgusta 2022, pri prof. dr. Michaelu Mrissi. 

        Dr. Medini je raziskovalec in izredni profesor računalništva na univerzi Claude Bernard Lyon 1 v Franciji. 

        Obisk je bil namenjen tako raziskovalnim diskusijam, prenosu znanj in tudi predavanjem, ki so bila sestavljena iz treh različnih delov. Prvi del je vseboval tematiko o internetu stvari (IoT) in umetni inteligenci (Ai), sledil je razvoj spleta stvari (WoT) in razvoj spletnih aplikacij.

        Predavanja so se neposredno navezovala na praktično delo, kjer so študentje eksperimentirali in uporabljali strojno opremo v lasti Univerze Claude Bernard Lyon 1.  Tako so s pomočjo znanja in primerne opreme  ustvarili spletno aplikacijo za uravnavanje temperature.

        Spletna aplikacija dinamično zazna dejavnost uporabnika in tako tudi ustrezno prilagodi minimalno in maksimalno nastavitveno temperaturo.

        Več lahko preberete tukaj.

             
                                                                Izsek iz predavanj izr. profDr. Lionela Medinija


        torek, 9. avgust 2022 FAMNITOVI študentje zopet uspešni na 29. Mednarodnem študentskem matematičnem tekmovanju (IMC)

        Študenti na UP FAMNIT so se med 1. in 7. avgustom 2022 udeležili 29. Mednarodnega matematičnega študentskega tekmovanja (International Mathematics Competition for University Students 2022), na katerem se je pomerilo kar 667 študentov iz vsega sveta.  

        Univerzo na Primorskem (UP FAMNIT) so tokrat z izjemnimi rezultati zastopali Diar Gashi (študent 1. letnika programa Matematika), ki je z 21. točkami prejel bronasto medaljo, častno omembo pa so prejeli Dren Neziri (študent 1. letnika programa Matematika), Mirza Redzić (študent 1. letnika magistrskega programa Matematične znanosti) in Todor Antić (študent 3. letnika programa Matematika).

        Iskreno čestitamo tudi Dorotei Redžepi (študentka 2. letnika programa Matematika) in Ajli Šehović (študentka 3. letnika programa Matematika), ki sta prejeli certifikat o udeležbi.

        Tekmovanje je bilo organizirano pod okriljem Univerzitetnega kolidža v Londonu, ki ga je v Blagoevgradu gostila Ameriška univerza v Bolgariji in je po dveh letih zopet potekalo v živo. Hibridna udeležba je omogočala tudi tekmovanje na daljavo (preko spleta), vendar končni rezultati nalog tekmovalcev, ki so sodelovali na daljavo, še niso znani.

        Na dosežke naših študentov smo izjemno ponosni in jim iskreno čestitamo!

        Več informacij ter naloge, ki so jih reševali tekmovalci, so na voljo tukaj.

            
            Dosežki naših študentov


        ponedeljek, 8. avgust 2022 RAZISKOVALEC/KA za področje Psihologije – 2 delovni mesti

        Na UP IAM sta razpisani dve prosti delovni mestH017004 RAZISKOVALEC za področje Psihologija na Slovenskem centru za raziskovanje samomora (SCSR).

        Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim časom40 ur na teden (100 %), za določen čas, s štiri mesečnim poskusnim delom, za obdobje enega leta, začetek dela v skladu z dogovorom. Kandidatke in kandidati lahko pisne ponudbe z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev (obvezno priložiti dokazilo o doseženi izobrazbi in povprečni oceni na 1. in 2. stopnji študija) pošljejo na e-naslov kadrovska.famnitiam@upr.si.

        Rok prijave je 31. avgust 2022, do razpisa dostopate tukaj.

        Pogoji za opravljanje dela:

        • specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja) ali
        • visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) s področja (BIO)PSIHOLOGIJA ali
        • magistrska izobrazba s področja (BIO)PSIHOLOGIJA,
        • aktivno znanje svetovnega jezika.

        Druga zaželena znanja/sposobnosti:

        • izvolitev v znanstveni naziv asistent oziroma izpolnjevanje pogojev za izvolitev v navedeni naziv (povprečje najmanj 8),
        • dobro znanje angleškega jezika,
        • računalniška znanja in kompetence za uporabo različnih računalniških orodij,
        • dobro znanje statističnih metod in/ali metod za kvalitativno raziskovanje,
        • fleksibilnost pri delu, samoiniciativnost,
        • organizacijske sposobnosti, sposobnost timskega dela,
        • veselje do raziskovalnega, kliničnosvetovalnega in intervencijskega dela,
        • dobre spretnosti pisanja, izražanja,
        • poznavanje področje suicidologije in duševnega zdravja,
        • vozniški izpit.

        Opis del in nalog glede na področje dela:

        • sodelovanje pri oblikovanju in izvajanju domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov, programov in nalog,
        • raziskovanje in obdelovanje specialne problematike na področju delovanja, izvajanje analiz,   meritev in preizkusov za potrebe delovnega področja,
        • pisanje prispevkov in poročil s področja raziskovalnega in strokovnega dela,
        • sodelovanje na znanstvenoraziskovalnih in strokovnih posvetovanjih in srečanjih,
        • sodelovanje pri organizaciji konferenc in kongresov,
        • izvajanje predavanj in delavnic za strokovno in laično javnost ter druge aktivnosti na terenu,
        • pripravljanje, urejanje in arhiviranje projektne dokumentacije,
        • pripravljanje administrativnih in strokovnih podlag za delo notranje organizacijske enote,
        • sodelovanje pri delu strokovnih organov ter pri skupnih projektih in nalogah po dogovoru z vodstvom,
        • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih

        Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

        Delo na projektih Slovenskega centra za raziskovanje samomora (https://zivziv.si/projekti/), UP IAM v povezavi z delom na Oddelku za psihologijo UP FAMNIT. Delo vključuje koordinacijo različnih delovnih sklopov projektov, izobraževanja, izvajanje aktivnosti na terenu, izdelovanje statističnih, kronoloških in bibliografskih pregledov, pisanje prispevkov, strokovnih del in poročil s področja raziskovalnega dela za objavo, sodelovanje na znanstveno-raziskovalnih in strokovnih posvetovanjih in srečanjih, sodelovanje pri organizaciji konferenc in kongresov, sodelovanje pri delu strokovnih organov ter opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih.

        Delo med drugim na projektih:

        • Psihopatologija in samomorilno vedenje mladih – vloga novih tehnologij pri pojavnosti stisk in nudenju pomoči
        • A (se) štekaš?!? Integriran pristop krepitve duševnega zdravja in primarne preventive samomorilnega vedenja za mladostnike
        • Človek v primežu Covid19: psihološke posledice epidemije in preventivnih zaščitnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb
        • Živ? Živ! – Raziskovanje in preprečevanje samomora
        • Družbeni mediji in samomorilno vedenje: študija vpliva objav novinarskih prispevkov o samomoru na komentatorje in bralce.

        petek, 5. avgust 2022 Slovenski tekmovalci na CEOI 2022 na Hrvaškem

        Društvo ACM, Association for Computing Machinery je osrednje in največje svetovno združenje strokovnjakov s področja računalništva in informatike. Med partnerji slovenskega društva ACM Slovenija deluje tudi UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, v samo organizacijo društva pa so vključeni predavatelji in raziskovalci na  UP Famnit in UP IAM.

        Namen društva je spodbujati in prispevati k razvoju računalništva in informatike v Sloveniji in s tem podpirati strokovno rast svojih članov z zagotavljanjem priložnosti za vseživljenjsko učenje. ACM Slovenija se aktivno vključuje v organizacijo tekmovanj, s katerimi želijo povečati zanimanje za področje računalništva in informatike ter produkcijo izobraževalnih vsebin med učenci, dijaki in študenti.

        V Hrvaškem Varaždinu se je, med 24. in 30. julijem 2022, odvila 29. srednjeevropska računalniška olimpijada CEOI 2022, ki jo je gostila Prva gimnazija v Varaždinu, v organizaciji Hrvaške zveze informatikov (Hrvatski savez informatičara). Tekmovalo je kar 52 srednješolcev iz skupno 12 držav, Slovenijo so zastopali: Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj; ZRI), Matija Likar (II. gimnazija Maribor), Jošt Smrtnik (Gimnazija Vič) in Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka; ZRI). Naše tekmovalce sta spremljala dr. Nino Bašić (UP Famnit) in  Filip Koprivec (IMFM; AFLabs).

        Prvo mesto sta si delila Dorijan Lendvaj (Hrvaška) in Alexandru Luchianov (Romunija), dosegla sta 540 točk od 600 možnih. Slovenija je letos osvojila kar dve kolajni – Benjamin Bajd je za 14. mesto prejel srebrno kolajno, Jakob Žorž pa bronasto za 26. osvojeno mesto.  Matija Likar in Jošt Smrtnik sta se uvrstila na 38. in 39. mesto. Končni rezultati so dostopni tukaj.

        Slovenska reprezentanca se bo med 7. in 15. avgustom 2022 mudila v Indoneziji, kjer bo potekala  Mednarodna računalniška olimpijada IOI 2022.

        Iskrene čestitke nadobudnim fantom in vso srečo na nadaljnji poti!

                                                         


        petek, 5. avgust 2022 Aktivno poletje – udeležili smo se vseslovenskega tabora Taborniški zlet 2022

        Kljub poletnim počitnicam smo na FAMNITU še vedno aktivni, naši raziskovalci in študenti so se udeležili vseslovenskega taborniškega dogodka Taborniški zlet 2022, ki se ga je letos udeležilo preko 700 tabornikov in 300 prostovoljcev iz celotne Slovenije.

        Gre za največji vseslovenski tabor Zveze tabornikov, letos se odvija od 29. julija do 7. avgusta 2022 v Smučarskem centru Cerkno. Taborjenje v takšnem obsegu se pripravi vsaka štiri leta in je odlična priložnost za ponovno srečanje in hkrati za aktivno povezovanje z naravo in samim sabo so v povabilu mladim tabornikom zapisali organizatorji zleta.

        Kot v prispevku RTV Slovenija dodaja načelnik zveze Tabornikov Slovenije, je letos temelj programa kodeks obiskov v naravi ki ima različne sklope, eden izmed glavnih pa je, da smo v naravi in da imamo trajnostni in pozitivni vpliv na naravo.

        Taborniki so na začetku dogodka krenili na štiridnevno pot, po povratku pa so skupaj s prostovoljci na ravnini vrha Smučarskega centra Cerkno soustvarili skupno naselje, kjer so do povratka domov čas izkoristili za druženje in različne aktivnosti.

        Popoldnevi na zletu so namenjeni promociji znanosti in različnim delavnicam, nekaj od njih so pripravili tudi Famnitovi sodelavci in študentje. Tako so se lahko taborniki preizkusili v različnih miselnih igrah ter delavnicah s področja računalništva.

        Karolina Trajkovska, Famnitova študentka, ki je pomagala pri izvedbi ene od delavnic je tako povzela dogajanje: "S tabroniki je bilo delo zelo zabavno in v veselje nam je bilo pokazati nekatere stvari, ki jih počnemo na Famnitu in v HICUP laboratoriju. Verjamem, da so bile predstavitve všeč tudi njim, saj so z velikim zanimanjem obiskali našo delavnico. Pridobili so tudi nekaj znanja iz programiranja in se naučili nekaj novih japonskih besed. Če povzamem, preživeli smo zelo lep dan, izkušnjo pa bi z veseljem kadarkoli spet ponovila."

        Še nekaj utrinkov s Taborniškega zleta si lahko ogledate TUKAJ

        Več o taboru 

                


        četrtek, 4. avgust 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Lea Primožič

        Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Communication of sustainable construction concepts based on scientific evidence tailored to relevant stakeholders študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja Lee Primožič.

        Predstavitev bo potekala v torek, 9. 8. 2022 ob 16.00 na InnoRenew CoE, Livade 6a, 6310 Izola, soba Tilia in preko Zooma na povezavi: https://upr-si.zoom.us/j/87972240764

        Vljudno vabljeni!


        sreda, 3. avgust 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Lea Hana

        Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom "Viscoelastic properties of thermo-hydro-mechanically (THM) densified wood (Viskoelastične lastnosti termo-hitro-mehansko obdelanega lesa)" študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja Lea Hana.

        Predstavitev bo potekala v sredo, 11. 8. 2022 ob 10.00 na InnoRenew CoE, Livade 6a, 6310 Izola, soba Tilia in preko Zooma na povezavi: https://upr-si.zoom.us/j/85190103585

        Vljudno vabljeni!


        torek, 2. avgust 2022 Podaljšanje razpisa za mlade raziskovalce na UP IAM

        Univerza na Primorskem je objavila razpis za izbor kandidatov za mlade raziskovalce, ki bodo v letu 2022 pričeli z usposabljanjem za pridobitev doktorata znanosti. Pet doktorskih študentov bo ob študiju raziskovalo z mentorji, ki so bili izbrani na javnem razpisu Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), in sicer na Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM) in Fakulteti za vede o zdravju (UP FVZ).

        Na UP IAM je prijava podaljšana do 22. avgusta 2022 za prosta mesta pri mentorjih:  

        Prof. dr. Enes Pasalic – področje: Matematika; raziskovalni program: P1-0404 Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij, UP Inštitut Andrej Marušič,

        Prof. dr. Bojan Kuzma – področje: Matematika; raziskovalni program: P1-0285 Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger, UP Inštitut Andrej Marušič,

        Prof. dr. Dragan Marušič  – področje: Matematika; raziskovalni program: P1-0285 Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger, UP Inštitut Andrej Marušič.

        Pri mentorju je lahko izbran samo en kandidat. V primeru, da je kandidatov več, se razvrstijo po doseženi skupni oceni v skladu s kriteriji izbire. Izbran je najbolje ocenjeni kandidat. Če izbrani kandidat odstopi od kandidature ali ne dostavi potrebnih dokazil do roka, določenega v razpisu, se izbere naslednji kandidat glede na skupno doseženo oceno.

        Nov rok prijave je 22. avgust 2022.

        Javni razpis za mlade raziskovalce, navodila za prijavo in dodatne informacije so dostopne na spletni strani Univerze na Primorskem, na povezavi: www.upr.si/si/o-univerzi-/razpisi/razpisi-za-podrocje-raziskovanja/razpis-za-mlade-raziskovalce-v-letu-2022/


        četrtek, 28. julij 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Mateje Erce

        Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Addressing psychosocial needs with technology and building design študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja Mateje Erce.

        Predstavitev bo potekala v sredo, 10. 8. 2022 ob 10.00 na InnoRenew CoE, Livade 6a, 6310 Izola, soba Tilia in preko Zooma na povezavi: https://upr-si.zoom.us/j/83005355421

        Vljudno vabljeni!


        sreda, 27. julij 2022 UP AKTIVNO VKLJUČENA V EVROPSKO DEKLIŠKO MATEMATIČNO OLIMPIJADO

        Mednarodno tekmovanje v matematiki - Evropska dekliška matematična olimpijada (EGMO) – je namenjena srednješolkam, ki jih zanima matematika s poglobljenim vidikom, segajočim prek osnovnega šolskega programa. Za sodelovanje morajo udeleženke najprej opraviti nacionalne preizkuse, da se lahko z mentorji in delegacijami udeležijo širšega dogodka. Tega bo v 12. izvedbi gostila Slovenija – med 13. in 19. aprilom 2023 bo namreč okoli 240 tekmovalk iz 60 držav svoje znanje pomerilo v Portorožu..

        EGMO od prvega tekmovanja (2012) promovira mlade znanstvenice, povečuje delež deklet v ekipah na Mednarodnih matematičnih olimpijadah (IMO), poleg tega pa podpira socialno, kulturno in interdisciplinarno izmenjavo med najstnicami širom sveta. Navedeno je tudi del vrednot, ciljev in zavedanja Univerze na Primorskem, ki si želi privabljati uspešne in potencialne raziskovalke, zato je s ponosom aktivno udeležena pri pripravi in izvedbi olimpijade, ki jo kot krovna organizacija vodi Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenija (DMFA Slovenije).

        Več o konferenci je dostopno na posebni spletni strani, na kateri so zbrani vsi podatki in najnovejše informacije.

        Posebno pozornost dekletom (in ženskam) v znanosti smo namenili že med letošnjim 11. 2. (mednarodnim dnevom žensk in deklet v znanosti) in 8. 3. (mednarodnim dnevom žensk), s  serijo intervjujev z raziskovalkami UP (#ženskevznanosti).

                                         


        ponedeljek, 25. julij 2022 Raziskovalni obisk UP IAM in UP Famnit na ENS de Lyon

        Raziskovalca in predavatelja na UP IAM in UP Famnitdr. Martin Milanič in dr. Clément Dallard, sta v tednu od 18. do 22. julija gostovala pri raziskovalni skupini dr. Nicolasa Trotignona na CNRS, ENS Lyon, v Franciji.

        Obisk je potekal v okviru projekta "Širinski parametri in barvanje grafov", ki ga na slovenski strani sofinancira Javna agencija RS za raziskovalno dejavnost (ARRS). Gre za bilateralni raziskovalni projekt med Republiko Slovenijo in Francosko republiko, ki ga na UP Famnit vodi dr. Riste Škrekovski za obdobje 1. 1. 2022 - 31. 12. 2023.

        V okviru obiska so imeli dnevne raziskovalne diskusije s področja teorije grafov in s tem nadaljevali raziskovalno delo, pričeto ob obisku vodje projekta na francoski strani, dr. Nicolasa Trotignona, v Kopru, konec marca letos. Spopadli so se tudi z nekaterimi novimi raziskovalnimi problemi, ki naše raziskovalce žene v poglobitev in nadaljevanje samega raziskovalnega procesa.

        Kot zanimivost, si lahko preberete o projektu RubENS, ki so ga, ob 100-letnici Alana Turinga, ustvarili ravno na ENS de Lyon v Franciji. Zgradili so namreč računalnik, ki ga sestavljajo izključno LEGO® kocke. Računalnik je zasnovan po Turingovem stroju, abstraktnem modelu računanja, ki si ga je leta 1936, šele 24-letni Turing, sam zamislil.

        Projekt RubENS je vizualno in preprosto orodje, ki vsakomur pojasnjuje osnove računanja. Ustvarjeni Turingov stroj je v celoti mehanski: edina energija, ki jo uporablja, je stisnjen zrak pri 2 barih. Video je za ogled na voljo tukaj.


        (z leve) Pegah Pournajafi, doktorska študentka na ENS Lyon, Martin Milanič, Nicolas Trotignon, Clément Dallard
         


        petek, 22. julij 2022 Zgodbe mednarodnega sodelovanja in mobilnost profesorjev in raziskovalcev na UP FAMNIT

        Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) aktivno spodbuja mednarodno sodelovanje in mobilnost profesorjev in raziskovalcev. Tudi tokrat ponosno predstavljamo izkušnje naših raziskovalcev, ki so bili aktivno vključeni v mednarodno okolje, ter s tem prejeli dragocene izkušnje. Med njimi so doc. dr. Maja Smrdu, doc. dr. Nino Bašić in doc. dr. Vida Groznik, ki so nam zaupali nekaj svojih doživetij.

        Doc. dr. Maja Smrdu, specialistka klinične psihologije z Oddelka za psihologijo, se je udeležila mobilnosti na Univerzi v Haifi v Izraelu, gostovala je pri profesorici Avivi Berkovich-Ohana, vodji nevrofenomenološkega laboratorija, ki deluje v okviru univerze. Na univerzi je predavala Mikrofenomenologijo in deskriptivno vzorčenje izkušenj. Kot je sama izpostavila, je bila deležna zelo raznolikega kroga študentov, ki so imeli izredno željo po znanju, ter tudi odličen pristop do znanosti. Vnema do dela je bila prisotna tako pri profesorjih in študentih, kot tudi pri udeležencih v študijah, ki so se odvijale v času njenega obiska. »Prav izmenjava znanj ter neposredna vključenost v skupne projekte je bil tisti ključni motivator za izmenjavo«, je povedala doc. dr. Smrdu.

        Skozi raziskovalno delo je prepoznala visoko incidenco posttravmatske stresne motnje v Izraelu, zaradi česar so tam pogoste teme raziskovanja dojemanje lastne umrljivosti, smrti, zdravljenje s psilocibinom in vpliv meditacije na našo zavest in jaz. »Vsi trije meseci so bili precej intenzivni in so mi po eni strani dali potrditev znanja, ki ga imamo v Sloveniji in na FAMNITu in se ga morda sami premalo zavedamo«, povzema.  

        Verjame, da imamo na fakulteti veliko raziskovalnega zagona, idej in povezav za katere upa, da bodo v prihodnje prinesle dolgotrajno sodelovanje in razširile znanje o tem kdo smo, kako se naše doživljanje povezuje z delovanjem naših možganov in kako lahko izboljšamo zdravljenje različnih duševnih bolezni.


        Dekanja Univerze v Haifi, prof. dr. Roza Leikin, doc.dr. Maja Smrdu in prof. dr. Aviva Berkovich-Ohana

        Doc. dr. Nino Bašić z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije se je udeležil mednarodne izmenjave na Univerzi v Sheffieldu v Veliki Britaniji. Kot glavni motiv za izmenjavo pa je izpostavil delo z uglednim profesorjem Patrickom W. Fowlerjem, FRS (Fellow of the Royal Society), strokovnjakom s področja teoretične kemije, s katerim sta že objavila dva znanstvena članka, ki sta nastala med izmenjavo, trije pa so še v pripravi.

        Poleg tega je doc. dr. Bašić  na gostujoči univerzi predaval izbrana poglavja iz matematične kemije, po njegovih besedah pa je ERASMUS+ izmenjava odlična priložnost za doseganje novih znanj in izzivov, ki jih ponuja novo okolje. Sam se želi tudi v prihodnje udeležiti podobne izmenjave.


        Prof. dr. Patrick W. Fowler in doc. dr. Nino Bašić

        Pedagoško-raziskovalnega obiska na Univerzi v Cádizu v Španiji se je udeležila doc. dr. Vida Groznik, ravno tako z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije, kjer je doktorskim študentom nanoznanosti predajala znanje s področja umetne inteligence.

        Zaradi zanimive tematike so se jim pridružili tudi študenti drugih področij (medicine, psihologije, ipd.), saj so bila predavanja in praktične vaje zastavljene na način, da so bila primerna tudi za študente, ki nimajo predznanja s področja računalništva oz. programiranja. Raziskovalno je sodelovala predvsem z uveljavljenimi raziskovalci na področju neonatologije z Univerze v Cádizu in Univerzitetne bolnišnice Puerta del Mar, kjer so se osredotočali na uporabo pristopov umetne inteligence za zgodnjo diagnostiko nevrokognitivnih motenj pri nedonošenčkih. 

            

        Doc. dr. Vida Groznik z raziskovalci Univerze v Cádizu

        Vsi trije udeleženci mednarodne izmenjave so se strinjali, da gre za nepozabno izkušnjo z veliko dragocenih znanj ter da bi jo nedvomno ponovili tudi v prihodnje.


        petek, 22. julij 2022 Laborant na Oddelku za biodiverziteto – UP FAMNIT

        RAZPISANO DELOVNO MESTO: J016037 Strokovni delavec - Laborant na Oddelku za biodiverziteto

        Opis del in nalog glede na področje dela:

        • izvajanje zahtevnejših strokovnih nalog s področja dela NOE,
        • vodenje evidenc, pripravljanje gradiv, sodelovanje na sejah in delovnih sestankih, pisanje zapisnikov in povzetkov, sodelovanje pri pripravi splošnih aktov in projektne dokumentacije, tehnično spremljanje dela komisij in drugih strokovnih organov,
        • skrb za informiranje in obveščanje vodstva članice ali univerze ter strokovnih sodelavcev o izbranih podatkih notranjega informacijskega sistema,
        • opravljanje drugih sorodnih del po nalogu nadrejenih.

        Podroben opis del in nalog glede na področje dela: 

        • urejanje delovnega okolja, skrb za zbirke (zoološka, botanična),
        • naročanje laboratorijskega in drugega materiala,
        • vzdrževanje manjše laboratorijske opreme (npr. mikroskopi), pomoč pri pripravi laboratorijskih in terenskih vaj (priprava materiala, kemikalij, zbiranje materiala),
        • opravljanje drugih aktivnosti organizacijske enote v skladu z usposobljenostjo zaposlenega.

        Pogoji za opravljanje dela:

        • višješolska (prejšnja) oz. višja strokovna izobrazba biološke in sorodne vede,
        • visokošolska 1. stopnje, visokošolska strokovna (prejšnja) ipd., biološke in sorodne vede, podrobneje neopredeljeno.

        Zahtevana znanja:

        • izobrazba s področja bioloških znanosti/vede o živi naravi,
        • znanje angleškega jezika, ki zajema dobro govorjenje in pisanje.

        Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

        • natančnost in odgovornost,
        • zanesljivost in komunikativnost,
        • znanja za delo z računalnikom,
        • sposobnost timskega dela.

        Delovno razmerje bo sklenjeno za polni delovni čas 40 ur na teden (100 %), za določen čas 12 mesecev, predvidoma od 1.10. 2022 do 30. 9. 2023.

        Več informacij lahko najdete TUKAJ.

        Kandidati lahko pisne ponudbe pošljejo na elektronski naslov: lara.gorela@upr.si

        Rok za prijavo: 1. avgust 2022.


        petek, 15. julij 2022 Odprt je razpis za sofinanciranje mobilnosti osebja za namen poučevanja ERASMUS+ za študijsko leto 2022/23

        RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN POUČEVANJA  V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ (KA131) ZA POGODBENO LETO 2021 

        ROK PRIJAVE: do 05. septembra 2022

        Več informacij in postopek prijave je objavljen v razpisni dokumentaciji.

        Vabljeni k prijavi!


        petek, 15. julij 2022 Častna omemba za članek »Solids on Soli: Millimetre-Wave Radar Sensing through Materials« na konferenci EICS

        Na konferenci EICS (Engineering Interactive Computing Systems), ki se je v zadnjih dnevih junija odvijala v mestu Valbonnu v Franciji, je članek »Solids on Soli: Millimetre-Wave Radar Sensing through Materials« prejel častno omembo. Nagrado je prevzel eden izmed avtorjev, izr. prof. dr. Klen Čopič Pucihar z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT.

        Ostali avtorji članka so še asist. Nuwan T. Attygalle, izr. prof. dr. Matjaž Kljun (oba z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT), prof. dr. Christian Sandor (Univerza Pariz-Saclay) in izr. prof. dr. Luis A. Leiva (Univerza v Luksemburgu).


        Nagrado je predal prof. dr. Philippe Palanque (na sliki levo) z Univerze Paul Sabatier (Toulouse III).

        EICS je letna mednarodna konferenca, posvečena inženiringu uporabnih in učinkovitih interaktivnih računalniških sistemov. Večina raziskovalnega dela, predstavljenega na EICS, se osredotoča na metode, procese, tehnike in orodja, ki podpirajo specifikacijo, načrtovanje, razvoj in uvajanje interaktivnih sistemov. Zbornik konference izdaja ACM (Association for Computing Machinery) in je objavljen v ACM Digital Library.

        Celoten članek je dostopen tukaj.

        Vsem avtorjem iskreno čestitamo!


        petek, 15. julij 2022 Mesto doktorskega kandidata na Univerzi na Primorskem - Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja

        LOKACIJA: IZOLA, KOPER

        TEMA: Razvoj bioloških materialov in formulacij iz industrijskih stranskih proizvodov, bogatih z aromatskimi spojinami

        Opis:

        Univerza na Primorskem išče dobro usposobljenega in visoko motiviranega doktorskega kandidata. Raziskovalno področje se osredotoča na trajnostno valorizacijo lignina in drugih stranskih produktov lesne industrije, bogatih z aromatskimi spojinami, za aplikacije z visoko dodano vrednostjo. Raziskovalec se bo zaposlil tudi na InnoRenew CoE (dodatnih 20 %), v skupini za modifikacijo lesa (pod vodstvom izr. prof. Anne Sandak), pod mentorstvom dr. Oihane Gordobil, in postal doktorski kandidat na Univerzi na Primorskem (doktorski študijski program Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja). Kandidat bo delno vključen tudi v projekt ERC “Bioinspired living skin for architecture” (ARCHI-SKIN), GA #101044468, ki ga financira Evropski raziskovalni svet. Kandidat bo delo opravljal v Izoli in Kopru.

        Kaj iščemo:

        Poudarek dela na tem položaju bo na oblikovanju in razvoju novih, biotsko osnovanih formulacij, in s tem na valorizaciji podcenjenih industrijskih stranskih proizvodov. Od kandidata pričakujemo proaktivnost in motiviranost za izvajanje interdisciplinarnih raziskav, ki zajemajo področja od sinteze ter funkcionalizacije materialov in formulacij na osnovi lignina, do njihove uporabe in ocenjevanja učinkovitosti. Zaželene so izkušnje na področju lignocelulozne biomase, kemije, farmacije, znanosti o materialih in koloidnih sistemih ter strokovno znanje na področjih kromatografije, mikroskopije, spektroskopije in uporabe druge laboratorijske opreme. Kandidat mora imeti dobro ustno in pisno znanje angleščine.

        Katere sposobnosti pričakujemo:

        Idealen kandidat za to mesto ima magisterij iz kemije, kemijskega inženirstva, biotehnologije, farmacije, znanosti o koloidih, znanosti o materialih ali sorodnih področij, po možnosti z izkušnjami s področja biorafinerijskih procesov, ki se uporabljajo za lignocelulozno biomaso, in poznavanjem bioloških materialov in formulacij. Nadaljnje zahteve vključujejo: odlične komunikacijske veščine v angleščini, sposobnost navezave stikov in sodelovanja z industrijo in drugimi raziskovalci ter sposobnost oblikovanja in sporočanja novih raziskovalnih idej (priprava raziskovalnih predlogov). Od kandidata se pričakuje zanimanje za interdisciplinarno delo in sposobnost za delo v mednarodnem okolju. Kandidat mora izpolnjevati tudi pogoje za doktorskega študenta Univerze na Primorskem.

        Več podrobnosti:

        https://www.famnit.upr.si//sl//izobrazevanje/podiplomski-doktorski-studij/obnov-mater

        https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava

        Kaj ponujamo:

        Ponujamo delovno mesto v okviru Univerze na Primorskem, kandidat pa bo tesno sodeloval z raziskovalnim inštitutom InnoRenew CoE, ki se osredotoča na uporabo obnovljivih materialov v trajnostno grajenih okoljih.

        • 1-letna pogodba z možnostjo podaljšanja (priporočeno trajanje doktorskega študija je 3 leta)
        • Konkurenčna plača z možnostjo povišanja glede na uspešnost
        • Priložnost za sodelovanje pri prestižnem projektu ERC

        Pri možnostih zaposlitve, vpisnih politikah, dejavnostih, nudenju storitev in zmogljivosti Univerza na Primorskem in InnoRenew CoE ne izključujeta nobene osebe na podlagi rase, barve kože, starosti, spola, vere, nacionalnega porekla ali invalidnosti.

        Kako poteka prijava:

        Zainteresirani kandidati naj pošljejo:

        • življenjepis,
        • motivacijsko pismo za to doktorsko mesto (največ ena stran A4),
        • povzetek prejšnjih raziskovalnih izkušenj (na primer magistrsko delo),
        • overjeno kopijo magistrskega spričevala in uradnega izpisa ocen ter njunih prevodov, če izvirniki niso v angleščini.

        Vsa gradiva morajo biti v angleškem jeziku in oddana v obliki PDF najkasneje do 5. septembra 2022.

        Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na naslov elektronske pošte: coe@innorenew.eu.

        Za nadaljnje informacije o raziskovalni temi se obrnite na dr. Oihano Gordobil (oihana.gordobil@innorenew.eu).

        Predvideni datum začetka zaposlitve je 1. oktober 2022.

        InnoRenew CoE si pridržuje pravico, da iz utemeljenih razlogov pusti delovno mesto odprto, podaljša prijavni rok in upošteva kandidate, ki v prijavnem roku niso oddali prijave.


        sreda, 13. julij 2022 Raziskovalke Slovenskega centra za raziskovanje samomora na ECP 2022

        V Cankarjevem domu v Ljubljani se je v petek, 8. julija 2022, zaključil 17. Evropski kongres Psihologije (ECP2022), v organizaciji Društva psihologov Slovenije in pod okriljem EFPA – European Federation of Psychologists' Associations.

                             

        Kongresa so se aktivno udeležile tudi raziskovalke Slovenskega centra za raziskovanje samomora (SCSR IAM) in Oddelka za Psihologijo (UP Famnit). Opravile so kar 13 samostojnih prezentacij znanstvenih izsledkov in prisostvovale predavanjem priznanih strokovnjakov s področja psihologije.

        Tema letošnjega kongresa “Psychology as a Hub Science: Opportunities & Responsability” ponuja možnost pregleda raziskovalnih izsledkov, strokovne prakse in teorije na področju psihologije v luči priložnosti in tudi odgovornosti, ki jih ima psihologija kot osrednja znanost v sodobni družbi.

        Mlada raziskovalka, Nina Krohne, je udeležbo na kongresu doživela kot odlično izkušnjo: »Vsebin je bilo ogromno, poslušali in spoznali smo številne strokovnjake iz najrazličnejših področij psihologije, ki delujejo širom sveta. Hkrati pa je bila to tudi enkratna priložnost za predstavitev rezultatov našega dela. Vesele smo udeležbe tako velikega dogodka na domačih tleh.«

            

                  


        četrtek, 7. julij 2022 UP FAMNIT mlade nadušence nad računalništvom ali matematiko vabi na kar dva poletna tabora

        Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije bomo letos organizirali kar dva poletna tabora: poletni tabor »Matematika je kul« in poletni tabor »Orada RAčunalniška DelavnicA«. Namenjena sta učencem z zaključeno osnovno šolo (osnovnošolcem z zaključenim 9. razredom in srednješolcem), potekala pa bosta v času od nedelje, 21. avgusta, do četrtka, 25. avgusta 2022.

        Poletni tabor »Matematika je kul«

        Že 11. poletni tabor »Matematika je kul« je namenjen učencem z zaključeno osnovno šolo (osnovnošolcem z zaključenim 9. razredom in srednješolcem), ki jih zanima matematika ali takim, ki morda še niso prepričani, da je matematika lahko tudi zabavna in uporabna.

        Tabor bo obsegal:

        • predavanja in delavnice o raznovrstnih zanimivih matematičnih temah v slovenskem in angleškem jeziku,
        • projektno delo v skupinah in
        • številne družabne in športne aktivnosti.

        Več informacij je na voljo na spletni strani tabora in prek e-pošte, tabor@famnit.upr.si.

        Do utrinkov lanskoletnega tabora lahko dostopate tukaj.

         

        Poletni tabor »Orada RAčunalniška DelavnicA«

        Poletni tabor ORADA je namenjen učencem z zaključeno osnovno šolo (osnovnošolcem z zaključenim 9. razredom in srednješolcem), ki jih zanima računalništvo.

        Tabor bo obsegal:
        • delavnico Razvoj 3D igez z Unity 3D (3 dni),
        • delavnico Crypto 101 (1 dan),
        • projektno delo v skupinah in
        • številne družabne in športne aktivnosti.

        Več informacij o prijavah je na voljo na spletni strani poletnega tabora: https://tabor.dist.famnit.upr.si/sl/prijave

        Več podrobnosti o taboru je dostopnih na spletni strani tabora in prek e-pošte tabor.dist@famnit.upr.si.

        Oba tabora omogočata 70% popust udeležencem, ki so se udeležili državnega Vegovega tekmovanja.

        Na voljo je omejena višina sredstev, s katerimi stroške udeležbe krijemo v celoti za udeležence, ki:
        • k prijavi predložijo dokazilo o udeležbi na mednarodni matematični olimpijadi, ali
        • k prijavi predložijo dokazilo o Zlatem Vegovem priznanju iz matematike ali najvišjega priznanja na državnem nivoju iz tekmovanja iz logike (ali Bober za tabor ORADA) v letih 2020, 2021 ali 2022.

        Prijave zbiramo do 31. 7. 2022. 

        Vabljeni! 


        četrtek, 7. julij 2022 Razpisani dve delovni mesti v Službi za raziskovalno-razvojno dejavnost

        UP Famnit razpisuje kar dve prosti delovni mesti v Službi za raziskovalno-razvojno dejavnost, in sicer SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/1 - J017100 in SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 (III) - J017104. 

        Delovno razmerje bo sklenjeno za polni delovni čas, 40 ur na teden (100% zaposlitev), za določen čas 12 mesecev z možnostjo podaljšanja in s trimesečnim poskusnim delom. Predviden začetek dela po dogovoru.

        Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

        • administrativno vodenje projektov,
        • samostojno svetovanje na svojem delovnem področju,
        • izvajanje operativnih nalog delovnega področja,
        • oblikovanje poročil, sklepov in stališč z delovnega področja,
        • koordinacija, spremljanje in izvajanje različnih upravnih postopkov iz delovnega področja,
        • spremljanje zakonodaje in informacij z delovnega področja,
        • opravljanje drugih nalog, ki vsebinsko sodijo v širše področje delovnega mesta po nalogu nadrejenega.

        Pogoji za opravljanje dela:

        Delovno mesto Samostojni strokovni delavec VII/1 - J017100

        • dokončana specializacija po višješolski izobrazbi (prejšnja) oz.
        • visokošolska strokovna izobrazba (prejšnja) oz.
        • visokošolska strokovna izobrazba oz.
        • visokošolska univerzitetna izobrazba.

        Delovno mesto Samostojni strokovni delavec VII/2 (III) - J017104

        • dokončana specializacija po višješolski izobrazbi (prejšnja) oz.
        • visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) oz.
        • magistrska izobrazba.

        Več informacij o prostih delovnih mestih: Samostojni strokovni delavec VII/1 - J017100 in Samostojni strokovni delavec VII/2 (III) - J017104.

        Kandidati/-ke lahko pisne ponudbe pošljejo na e-naslov: lara.gorela@upr.si

        Rok za prijavo je 31. julij 2022.


        sreda, 6. julij 2022 Znani so prejemniki Fieldsovih medalj 2022 za izjemne matematične dosežke

        Fieldsove medalje, ki jih vsake štiri leta na Mednarodnem matematičnem kongresu (International congress of mathematics – ICM) podelijo znanstvenikom, mlajšim od štirideset let, za izjemne matematične dosežke, so si letos nadeli Maryna Viazovska (EPFL), James Maynard (Univerza v Oxfordu), Hugo Duminil-Copin (Univerza v Ženevi) in June Huh (Univerza Princeton).

        Maryna Viazovska je druga ženska prejemnica te prestižne nagrade po Maryam Mirzakhani, ki je medaljo prejela leta 2014. Viazovska je lani prejela tudi nagrado EMS Prize 2020 na 8. Evropskem kongresu matematike (8 ECM), ki ga je prvič v zgodovini gostila Slovenija, in sicer v organizaciji Univerze na Primorskem pod okriljem Evropskega matematičnega združenja (European Mathematical Society – EMS).

        Ob prejemu nagrade je v intervjuju z Andreiem Okounkovim in Andreiem Konyaevim spregovorila tudi o vprašanju o tem, ali bodo matematike v prihodnosti zamenjali računalniki: »Še vedno sem mnenja, da je računalnik orodje. To pomeni, da računalnik ne ovira človeka – človek je tisti, ki se z uporabo tega orodja ovira. Če človeku daš žago, lahko hitro poseka drva ali pa si odreže prst. Če si odžaga prst, ni kriva žaga. Enako velja za umetno inteligenco. Po eni strani gotovo omogoča matematiko veliko prednosti in lahko opravi veliko nalog, ki jih sami ne bi mogli. Po drugi strani pa je vrednost matematikov v tem, da lahko razumemo, kaj se dogaja. Umetni inteligenci damo smiselne naloge in razumemo odgovore. Ni tako, da bo računalnik nekako mislil namesto mene. Nekateri ljudje so morda navdušeni nad iluzijo računalniškega razmišljanja, vendar je to le orodje.« Delila je tudi svoje razmišljanje o točki preloma ob prejemu tako imenitne nagrade, ki je do sedaj pripadla 64 matematikom: »Kaj bom počela do konca življenja? Šele začenjam živeti, a sem že dosegla najvišjo točko. Ideja o tem mi sploh ni bila všeč. Potem sem seveda pomislila tudi na to, kako to človeku nalaga veliko odgovornost. Potrebovala sem nekaj dni, da sem vse dojela.«

        Tudi James Maynard in Hugo Duminil-Copin sta že prejela EMS nagrado, in sicer leta 2016, na 7. Evropskem kongresu matematike v Berlinu.

        Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!


        ponedeljek, 4. julij 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Žige Velkavrha

        Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Behavioral traits across time and countries: essays on indirect reciprocity, deception and nationality študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Žige Velkavrha.

        Predstavitev bo potekala v sredo, 13. 7. 2022 ob 13.00 preko Zooma na povezavi:

         https://upr-si.zoom.us/j/84010213773

        Vljudno vabljeni!


        nedelja, 3. julij 2022 10. obletnica mednarodne doktorske poletne šole iz diskretne matematike na Rogli

        Zadnji junijski teden je obeležila uspešna izvedba že 10. mednarodne doktorske poletne šole iz diskretne matematike, ki jo skupaj tradicionalno organizirata UP FAMNIT in UP IAM. Na znanstveno srečanje, ki je potekalo na Rogli, se je prijavilo 65 matematikov, ki so v sklopu bogatega programa, med 26. junijem in 2. julijem, lahko razpravljali o svojem raziskovalnem delu.

        Glavni predavanji sta tudi tokrat izvedli dve pomembni imeni s področja diskretne matematike, in sicer: 

        • Michel Lavrauw, Sabancı University, Turkey: »Algebraic and geometric methods in tensor theory« ter
        • Mikhail Muzychuk, Ben-Gurion University of the Negev, Israel: »Coherent Configurations, Weisfeiler-Leman algorithm and Graph Isomorphism Problem«.

        Poleg njiju so nastopili še drugi vabljeni predavatelji:

        • Edwin van Dam, Tilburg University»Pseudo-geometric strongly regular graphs with a regular point«,
        • Robert Jajcay, Comenius University Bratislava: »Group based constructions of k-regular graphs of large girth and small degree«,
        • Daniel Kráľ (Masaryk University, Brno, Czech Republic): »Spectral method in extremal combinatorics« in
        • Tamás Szőnyi, Eötvös Loránd University and University of Primorska: »On large minimal blocking sets in projective planes of square order«.

        V okroglih desetih letih se je poletne šole udeležilo skoraj 700 profesorjev, raziskovalcev in študentov z vsega sveta. Med njimi je veliko takih, ki se leto za letom vračajo na Roglo, kar kaže na izjemno priljubljenost in kvaliteto tega znanstvenega srečanja.

        »Imeti priložnost poslušati o najnovejših rezultatih na področju matematike od številnih izvrstnih profesorjev in študentov je bilo zame neverjetno navdihujoče. Ne samo, da sem se veliko naučila, ampak sem ustvarila nekaj poznanstev in prijateljstev. Čudovita pokrajina Rogle je le češnja na vrhu. Takšni dogodki pomagajo pri širjenju mreže v strokovnem svetu, odpirajo nove priložnosti in preprosto naredijo učenje zabavno,« je povedala Ajla Šehović, ena od udeleženk.

          

        Študenti so se tudi letos potegovali za nagrado za najboljšo predstavitev. Odbor, ki so ga sestavljali Ted Dobson, Aleksander Malnič in Russ Woodroofe, je odločil, da je zmagovalec Sam Adriaensen (Vrije Universiteit Brussel), ki je za nagrado za najboljšo študentsko predstavitev z naslovom »Stability of Erdos-Ko-Rado Theorems in Circle Geometries« prejel prosto udeležbo na 11. doktorski poletni šoli iz diskretne matematike.


        Russ Woodroofe, Ted Dobson, Sam Adriaensen in Aleksander Malnič

        Letos je odbor je podelil častno priznanje Krisztini Szilagyi (Utrecht University) za predstavitev z naslovom »Polynomial Kernel For Face Cover«.

        Kot je povzel Rene Rodriguez Aldama, eden od udeležencev, je bila konferenca odlična priložnost za študente, da predstavijo svoje delo: »Namen poletne šole iz diskretne matematike je zbrati strokovnjake s tega področja in doktorske študente, ki lahko razpravljajo o različnih smereh raziskovanja in izpostavijo svoja aktualna dela. Letos smo imeli čast prisostvovati eminentnim povabljenim govorcem: Edwinu van Damu, Robertu Jajcayu, Danielu Králu in Tamásu Szőnyiju. Zame je dejstvo, da lahko študentje predstavijo svoje delo v tako mednarodnem okolju, velik plus. Tudi rekreativne aktivnosti so uspele: palačinke, karaoke, ples in veliko zabave. Hladno vreme in čudovita pokrajina na približno 1500 m nadmorske višine sta bila le še dodana vrednost.«

        Več o poletni šoli, predavateljih in njihovih posegih lahko preberete tukaj.