Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

ponedeljek, 15. april 2019 6. Famnitov biološki večer

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

šesti letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Invazivne zoonoze jugovzhodne Azije«,

ki bo v sredo, 17. 4. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predavala bo dr. Katja Kalan.

 

O predavanju:
Območje jugovzhodne Azije je znano kot endemično žarišče zelo nevarnih zoonoz, tj. bolezni, ki se iz okužene živali lahko prenesejo na ljudi in zaradi katerih je v zadnjih dvajset letih umrlo veliko ljudi.
Na predavanju bo dr. Katja Kalan predstavila zoonoze, ki se vsakoletno pojavljajo na obiskanem območju na Tajskem, ter njihove prenašalce. Predavanje bo podkrepljeno s predstavitvijo dela v okviru delavnice iz medicinske entomologije, ki so jo v začetku študijskega leta izvedli entomologi doc. Dr. Vladimir Ivović, doc. Dr. Jure Jugovic in dr. Katja Kalan na Tajskem.
Delavnica je potekala v okviru projekta Erasmus + LIFE for SEA-AD – Learning to Investigate by Field Experiment for Southeast Asian Emerging Diseases, v katerem so se združili strokovnjaki medicinske entomologije, mikrobiologije in parazitologije iz Slovenije, Francije in Portugalske. Glavni cilj projekta je, da raziskovalci in predavatelji s treh največjih tajskih univerz spoznajo invazivne zoonoze ter najnovejše metode in tehnike za njihovo preučevanje.

O predavateljici:
Dr. Katja Kalan je od leta 2010 kot raziskovalka in asistentka zaposlena na Univerzi na Primorskem, kjer sodeluje pri izvedbi mednarodnih in nacionalnih projektov, pa tudi pri izvedbi študijskih programov na UP FAMNIT.
Leta 2012 se je vpisala na študijski program tretje stopnje Ekološke znanosti na Fakulteti za matematiko in naravoslovje Univerze v Mariboru ter leta 2018 zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Potencial širjenja tigrastega komarja, Aedes albopictus (Diptera: Culicidae), invazivne vrste v Sloveniji.
Kot strokovnjakinja za komarje je Slovenijo zastopala na številnih mednarodnih posvetih, ki sta jih večinoma organizirala Evropski center za nadzor bolezni ter Svetovna zdravstvena organizacija.


ponedeljek, 15. april 2019 Šesto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na šesto letošnje predavanje z naslovom

»Milni mehurčki, verižice, trulli in stolnica sv. Pavla«,

ki bo potekalo v sredo, 17. aprila 2019, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predavala bo dr. Jasna Prezelj, UL FMF, UP FAMNIT in IMFM.

 

Kaj povezuje milne mehurčke, verižice, trulle in stolnico sv. Pavla?
Na prvi pogled ne prav dosti, ko pa na to pogledamo skozi matematična očala, ugotovimo, da gre za posebne primere variacijskega računa. Na zadnjem letošnjem predavanju si bomo zgodovinski razvoj tega matematičnega orodja in pogledali nekaj primerov njegovih uporab. 

O predavateljici:
Jasna Prezelj je doktorirala leta 2000 iz kompleksne analize. Po doktoratu se je zaposlila na FMF kot asistentka. Trenutno je zaposlena kot raziskovalka na IMFM, na UL FMF in na UP FAMNIT. Poučuje splošne matematične predmete, matematično modeliranje in analizo. Njeno raziskovalno področje je kompleksna analiza. Od leta 2015 na UP FAMNIT ureja spletni nagradni kviz za dijake in osnovnošolce Matematični adventni koledar.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 15. april 2019 Prenos znanja - projekt PKP Učinkovitost preventivnih aktivnosti pri osebah s kognitivnim upadom in demenco

V okviru aktivnosti projekta PKP Učinkovitost preventivnih aktivnosti pri osebah s kognitivnim upadom in demenco vabimo vse študente in zaposlene na predstavitev razvoja preventivnih aktivnosti, ki krepijo kognitivne, zaznavne in motorične zmožnosti pri starejših in osebah s kognitivnim upadom in demenco, ki bo v četrtek, 18. aprila 2019, ob 15. uri v predavalnici FAMNIT-VP2.

Za demenco velja, da je ne moremo preprečiti, lahko pa s preventivnimi aktivnostmi ohranjamo in krepimo obstoječe zmožnosti in vplivamo na kvaliteto življenja starejših in oseb z demenco.

Blagovna znamka Silway bo v prvem delu srečanja predstavila namizne igre za osebe z demenco na katere se odzovejo, ker so prilagojene upadu njihovih sposobnosti. Gre za enostavne igre, ki aktivirajo dolgoročne spomine in spodbudijo komunikacijo, ter so namenjene domači ali institucionalni rabi.
Namizne igre so bile razvite z namenom bolj smiselne zapolnitve veliko prostega časa, ki ga imajo osebe z demenco, saj so zaradi specifik bolezni postopoma zelo omejene ali onemogočene pri mnogoterih aktivnostih. Obstoječe namizne igre zaradi prezahtevnosti in neprilagojenosti zanje niso primerne.

V drugem delu bo predavanje namenjeno tematiki podjetništva in  prodiranju inovacijskih produktov na domač in tuji trg ter preverjanje učinkovitosti produkta oz. storitve podjetja.

Predavateljici:

 • Samira Lah, magistrica psihologije in univ. dipl. ped. in soc. kultur,  z večletnimi izkušnjami na področju svetovanja in izobraževanja učencev s posebnimi vzgojno izobraževalnimi potrebami, pridobljenim znanjem s področja nevrolingvističnega programiranja, realitetne terapije, specialne in socialno pedagoške dokvalifikacije ter  montessori in waldorfske pedagogike.
 • Damjana Pangerčič, magistrica poslovnih ved, članica študentske sekcije Društva za marketing Slovenije, vodja povezovanj z društvi, članica ekipe na treh marketinških konferencah fANfARA, Društva za marketing Slovenije, Društva slovensko–avstrijskega prijateljstva: članica upravnega odbora in blagajničarka; soorganizatorka kulturnih dogodkov.

Prijavite se lahko na tej povezavi.

Vljudno vabljeni!


torek, 9. april 2019 Razpis rednih volitev članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem

Rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič je v sklepom razpisal redne volitve članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem - predstavnikov Univerze na Primorskem, z rokovnikom pa so določena volilna opravila ter roki za izvedbo le-teh.

Volitve potekajo skladno z določili Statuta UP in Pravilnika o volitvah organov UP.na vrh

Redne volitve članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem - predstavnikov Univerze na Primorskem, bodo potekale v sredo, 12. junija 2019, predčasne pa v petek, 7. junija 2019. Predčasne volitve bodo potekale v času od 9. do 12. ure, redne volitve pa od 9. do 16. ure.

Informacije o volitvah članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem so objavljene TUKAJ.


sobota, 6. april 2019 5. Famnitov biološki večer

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

peti letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Ljubezen, laži in prevare - evolucija mutualističnih odnosov med rastlinami in živalmi«,

ki bo v sredo, 10. 4. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 1 (VP1) na Glagoljaški 8.

Predavala bo doc. dr. Živa Fišer Pečnikar. 

O predavanju:
Vprašanje, kako so rastline v relativno kratkem obdobju zemeljske zgodovine dosegle tako veliko raznovrstnost, je stoletja begalo znanstvenike. Med približno 370.000 vrstami semenk najdemo milimetrsko vodno lečo ter več kot 100 metrov visoke sekvoje; puščavske rastline, ki celoten življenjski cikel zaključijo v nekaj tednih ter metuzalemske borovce v Kaliforniji, ki dosegajo starosti čez 5.000 let. 

A evolucijo rastlin najlepše opazujemo skozi raznolikost cvetov. Kakšni so bili prvi cvetovi? In zakaj so se iz prvih preprostih cvetov razvile raznolike, raznobarvne in opojno dišeče strukture, ki krasijo današnjo podobo Zemlje?

O predavateljici:
Živa Fišer Pečnikar je na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT zaposlena od leta 2008. Doktorirala je iz filogeografije in varstvene genetike Blagajevega volčina, trenutno pa se ukvarja predvsem z raziskavami ogroženih rastlinskih vrst.

Vljudno vabljeni!


petek, 5. april 2019 Od ponedeljka, 8. aprila 2019 možna prijava za vpis v podiplomski študij na UP FAMNIT

V ponedeljek, 8. 4. 2019 se pričenja 1. prijavni rok za vpis v magistrske in doktorske študijske programe na UP FAMNIT:

 • do 29. 8. 2019 se lahko prijavijo slovenski državljani in državljani EU,
 • do 1. 7. 2019 se lahko prijavijo Slovenci brez slovenskega državljanstva in tujci izven EU.

RAZPIS ZA VPIS za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj:
https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-19-20#heading2

Vabljeni na INFORMATIVNI DAN, ki bo potekal v petek, 10. maja 2019 ob 16. uri na sedežu fakultete. Podrobne informacije bodo objavljene naknadno na spletni strani fakultete v rubriki Bodoči študenti/ Informativni dnevi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. +386 (5) 611 75 75).


petek, 5. april 2019 Preko 100 osnovnošolcev na tradicionalnem Matematičnem dnevu

V petek, 5. aprila 2019, je na Famnitu potekal 13. Famnitov matematični dan. Tradicionalnega spomladanskega dogodka se je tokrat udeležilo rekordnih 111 učencev (in dodatnih 10 spremljevalcev) iz OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Ledina, OŠ Šenčur, OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici in OŠ Ruše, ki so fakulteto napolnili z živahnim spomladanskim vzdušjem.

Mladi matematični navdušenci so se z dr. Karlo Ferjančič najprej seznanili s fraktali, tj. očarljivimi vzorci neskončnih struktur in zapletenosti, ki jih najdemo povsod. Gre za matematične objekte, ki imajo podobno strukturo ne glede na to, kako blizu jih gledamo ali kolikokrat jih povečamo. Nato so poiskali njihovo povezavo z naravo, saj ta razodeva mnogo fraktalnih geometrij, z njimi pa lahko računalniško modeliramo različne oblike okrog nas, npr. gorovja, pokrajine, oblake, ledene rože... in tudi obalo.

S pomočjo dr. Boštjana Freliha pa so udeleženci ugotavljali, kako zelo pomembna je matematika v športu. Že samo štetje in beleženje rezultatov, vodenje lestvic ter raznorazni statistični podatki, ki so prisotni, potrebni in koristni pri različnih športih, govorijo namreč o tem, da je matematika v športu še kako prisotna. Pomembno pa je vedeti, katero vrsto matematike in računanja je potrebno uporabljat.

 

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli devet tovrstnih srečanj za osnovnošolce in dva za srednješolce, na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje ter dojemanje matematike.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!

 


nedelja, 31. marec 2019 Naši matematiki tudi letos tekmovali na Češkem

V petek 29. marca 2019, je v Ostravi na Češkem potekalo 29. tekmovanje Vojtěch Jarník International Mathematical Competition– najstarejše tekmovanje matematike za študente v Evropski uniji, katerega se študenti UP FAMNIT tradicionalno udeležujejo že vrsto let.

Na letošnji izvedbi je tekmovalo 145 študentov s 35 evropskih univerz. V prvi kategoriji (za študente 1. in 2. letnika oziroma mlajše od 22 let) so Famnitove barve zastopali Đorđe Mitrović (2. letnik Matematike), Eva Siladji in Besfort Shala (oba 1. letnik Matematike), v drugi kategoriji je tekmoval Roman Solodukhin (2. letnik Matematičnih znanosti).

Shala, Mitrović in Solodukhin so pridobili certifikat uspešnega udeleženca.

Čestitamo našim študentom in jim želimo še veliko uspešnih nastopov!


sobota, 30. marec 2019 Razpis rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem

Senat Univerze na Primorskem je na 39. redni seji sprejel Sklep o razpisu rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem za mandatno obdobje štirih let, od 23. novembra 2019 do 22. novembra 2023.

Hkrati s sklepom je senat sprejel tudi rokovnik volilnih opravil. Redne volitve bodo potekale v četrtek, 23. maja. Postopek rednih volitev bo vodila in izvedla volilna komisija in volilni odbori. Skladno s sklepom lahko za rektorja kandidirajo redni profesorji, zaposleni na Univerzi na Primorskem za poln delovni čas in izpolnjuje druge pogoje skladno s Statutom Univerze na Primorskem. 

Rok za vlaganje kandidatur poteka od 27. marca do 26. aprila 2019 do 12. ure.

Do 15. maja bodo kandidati javno predstavljeni. Predčasne volitve bodo potekale 20. maja, redne pa tri dni kasneje. Rezultati  in morebitni razpis ponovnih volitev (2. krog) bodo objavljeni 24. maja. V primeru drugega kroga bodo predčasne volitve 3. junija, izvedba ponovnih volitev 6. junija, trinajst dni kasneje, t.j. 19. junija, pa objava rezultatov.  

Informacije o volitvah rektorja Univerze na Primorskem so objavljene TUKAJ.


petek, 29. marec 2019 Prof. dr. Klavdija Kutnar imenovana za predsednico Sveta RS za visoko šolstvo

Z velikim veseljem sporočamo, da je bila dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar, na včerajšnji redni seji Vlade RS imenovana za novo predsednico Sveta Republike Slovenije za visoko šolstvo.

Med novimi člani sveta so tudi prof. dr. Štefko Miklavič (UP FAMNIT in UP IAM), rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič (član po položaju rektorja), prof. dr. Igor Žagar Žnidaršič (UP PEF) in izr. prof. dr. Gregor Pobežin (UP FHŠ).

Člane sveta imenuje Vlada Republike Slovenije za obdobje štirih let, pristojnosti organa pa so: svetovanje pri strokovnih izhodiščih in oblikovanju nacionalnega programa visokega šolstva, pri pripravi in spreminjanju visokošolske zakonodaje, pri načrtovanju razvoja visokega šolstva; podaja mnenja k nacionalnemu ogrodju kvalifikacij; opravljanje drugih nalog v skladu z zakonom. Svet za visoko šolstvo pri svojem delu sodeluje s strokovnimi sveti za posamezna področja vzgoje in izobraževanja ter znanosti in tehnologije in Nacionalno agencijo Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu.

Več na tej povezavi.

Novim članom sveta iskreno čestitamo!


četrtek, 28. marec 2019 Objavljen Razpis za vpis v podiplomske študijske programe 2019/20

UP FAMNIT v študijskem letu 2019/20 razpisuje:

 • doktorska študijska programa: Matematične znanosti (v slovenskem in angleškem jeziku), Računalništvo in informatika (v slovenskem in angleškem jeziku);
 • magistrske študijske programe: Matematične znanosti (v slovenskem in angleškem jeziku), Matematika s finančnim inženiringom, Računalništvo in informatika, Varstvo narave, Biopsihologija, Uporabna psihologija, Trajnostno grajeno okolje (v slovenskem in angleškem jeziku), Podatkovna znanost (v slovenskem in angleškem jeziku).

Prijavni roki za SLOVENSKE DRŽAVLJANE IN DRŽAVLJANE EU:

 • prvi prijavni rok: 8. 4. do 29. 8. 2019,
 • drugi prijavni rok: 13. 9. do 18. 9. 2019,
 • tretji prijavni rok: 25. 9. do 26. 9 . 2019 do 12. ure.

Prijavni roki za SLOVENCE BREZ SLOVENSKEGA DRŽAVLJANSTVA IN DRŽAVLJANE IZVEN EU:

 • prvi prijavni rok: 8. 4. do 1. 7. 2019,
 • drugi prijavni rok: 17. 7. do 29. 8. 2019,
 • tretji prijavni rok: 13. 9. do 18. 9. 2019,
 • četrti prijavni rok: 25. 9. do 26. 9. 2019 do 12. ure.

Razpis za vpis in več informacij o oddaji prijave lahko najdete v rubriki Bodoči študenti/ Prijava za vpis.

Vabljeni na informativni dan, ki bo potekal v petek, 10. maja 2019 od 16. ure. Podrobne informacije bodo objavljene naknadno na spletni strani fakultete v rubriki Bodoči študenti/ Informativni dnevi.

Dodatne informacije in pojasnila lahko kandidati dobijo tudi v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


sreda, 27. marec 2019 Univerzitetni programerski maraton 2019

V mesecu aprilu se bo pričel Univerzitetni programerski maraton 2019 - UPM.

UPM je tekmovanje za študente v programiranju. Poudarek je na algoritmih in ne toliko na samih tehnikah programiranja. UPM sestoji iz poskusnega kola (5. april 2019), treh predkol (18. april 2019, 12. maj 2019 in 3. oktober 2019) in finala (12. oktober 2019), ki bo letos v Ljubljani.

Na tekmovanju sodelujejo tričlanske ekipe. Vsaka ekipa za reševanje nalog uporablja en računalnik. Letos bodo na voljo programski jeziki C, C++, Java, Pascal, Python 2, Python 3 in C# (Mono).
Arhiv nalog iz preteklih let je na voljo na tej povezavi.

Svojo ekipo lahko prijavite tukaj.


torek, 26. marec 2019 8ECM: uspešno srečanje predsednikov članic Evropskega matematičnega društva

    

 

23. in 24. marca 2019 je na univerzi TU v Berlinu potekalo letno srečanje predsednikov članic Evropskega matematičnega društva. Gre za tradicionalno srečanje predsednikov več kot 100 nacionalnih organizacij in matematičnih raziskovalnih institucij, katerega namen je izboljšanje mreženja in raziskovalnih dejavnosti na področju matematike.

Na dnevnem redu sestanka je bila tudi predstavitev priprav na 8ECM, ki bo potekal v Portorožu julija 2020 in za katero sta poskrbela predsednik organizacijskega odbora 8ECM prof. dr. Tomaž Pisanski in dekanja UP FAMNIT ter podpredsednica organizacijskega odbora prof. dr. Klavdija Kutnar. Obisk v Berlinu je bil priložnost za srečanje s prof. dr. Volkerjem Mehrmannom, predsednikom Evropskega matematičnega društva, s katerim je pogovor tekel v zvezi aktivnostmi, ki se bodo zvrstile do do kongresa.

Prof. dr. Mehrmann je od leta 2000 zaposlen na Inštitutu za matematiko berlinske Technische Universität. Raziskuje na področju numerične matematike, natančneje numerična linearna algebra in kontrolne teorije. Predsedovanje EMS je prevzel januarja letos za obdobje štirih let.

 

(Na fotografiji: prof. dr. Volker Mehrmann, predsednik EMS, prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT in podpredsednica organizacijskega odbora 8ECM ter prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik organizacijskega odbora 8ECM)


ponedeljek, 25. marec 2019 Uspešno srečanje Znanstvenega odbora 8ECM v Portorožu

    

V začetku februarja je v portoroškem Hotelu St. Bernardin potekalo srečanje Znanstvenega odbora 8. Evropskega kongresa matematike, ki se vneto pripravlja na ta pomembni znanstveni dogodek, ki ga bo naša Univerza gostila julija 2020. Srečanju je predsedovala Maria J. Esteban (CNRS and Université Paris-Dauphine), Evropsko matematično društvo EMS (European Mathematical Society) pa je imenovalo člane odbora z namenom, da ti določijo predavatelje, ki bodo nastopili na kongresu.

6. februarja 2019 sta udeležence sprejela rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič in predsednik organizacijskega odbora 8ECM prof. dr. Tomaž Pisanski. Sledilo je določanje predavateljev plenarnega dela kongresa kot tudi vabljenih predavateljev, hkrati pa so si člani odbora lahko ogledali tako prostore kongresnega centra Bernardin kot tudi prostore UP FTŠ – Turistice, kje bo potekal del programa.

 

(Foto: prof. dr. Maria J. Esteban, predsednica znanstvenega odbora, prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik organizacijskega odbora in prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP)

     

Predsednica znanstvenega odbora:

Maria J. Esteban - CNRS and Université Paris-Dauphine

Člani znanstvenega odbora:

 • Luigi Ambrosio - Scuola Normale Superiore di Pisa
 • Tadeusz Januszkiewicz - Polish Academy of Science
 • Barbara Kaltenbacher - University of Klagenfurt
 • Alexander Kuznetsov - Steklov Mathematical Institute
 • Halil Mete Soner - ETH Zürich
 • Péter Pál Pálfy - Hungarian Academy of Sciences
 • Tomaž Pisanski - University of Primorska
 • Pavel Pudlák - Institute of Mathematics, Czech Academy of Sciences
 • Tudor Stefan Ratiu - Shanghai Jiao Tong University
 • Oliver Riordan - University of Oxford
 • Zeev Rudnick - Tel-Aviv University
 • Valeria Simoncini - Università di Bologna
 • Stefaan Vaes - K. U. Leuven
 • Aad van der Vaart - Leiden University
 • Joachim Weickert - Saarland University

 

Prvič v zgodovini evropskih kongresov matematike bodo med vabljenimi  predavatelji tudi slovenski matematiki, in to kar trije: akademik prof. dr. Franc Forstnerič kot plenarni predavatelj ter dr. Andrej Bauer in dr. Špela Špenko kot vabljena predavatelja.

Celoten seznam plenarnih predavateljev je objavljen na tej povezavi https://www.8ecm.si/programme/plenary-speakers, imena vabljenih predavateljev pa najdete tukaj: https://www.8ecm.si/programme/invited-speakers.

Zahvaljujemo se članom Znanstvenega odbora 8ECM za opravljeno delo pri izboru predavateljev!

 


petek, 22. marec 2019 Pridobili sponzorska sredstva za 8. kongres matematike 2020!

      

Slovensko zavarovalniško združenje, GIZ bo spoznor 8ECM

Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da je bila danes, v petek, 22. 3. 2019, podpisana sponzorska pogodba med Slovenskim zavarovalnim združenjem, GIZ in UP Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Slovensko zavarovalno združenje je tako postal glavi sponzor 8ECM, ki ga bo med 5. in 11. julijem 2020 v Portorožu gostila Univerza na Primorskem s soorganizatorji.

Slovensko zavarovalno združenje se bo na kongresu predstavilo na kariernem dnevu, kjer bodo imeli priložnost dostopati do najboljših mednarodnih kadrov s področja aktuarstva in finančne matematike. Teh nikakor ne bo primanjkovalo, saj naslednje leto v Portorožu pričakujemo do 2.000 znanstvenikov, raziskovalcev in študentov s področja matematike.

 
(Foto: Mag. Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja in prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMINIT)

Na kongresu bomo gostili velika imena v matematiki, med drugim sta prisotnost potrdila Fieldsov nagrajenec Sir Vaughan Jones ter Jean-Pierre Bourguignon, predsednik ERC – European Research Councila.

Evropski kongresi matematike potekajo vsake štiri leta in do sedaj so jih gostile Evropske prestolnice, kot so Pariz, Budimpešta, Barcelona, Stockholm, Amsterdam, Krakov in Berlin. Zato je to nedvomno velika čast in priložnost, tako za slovensko matematiko, kot Univerzo na Primorskem ter vse sodelujoče institucije, da bo naslednji kongres potekal v Sloveniji.

Pomembnost tega dogodka je s svojim častnim pokroviteljstvom prepoznal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Veselimo se sodelovanja s Slovenskim zavarovalnim združenjem in se jim hkrati zahvaljujemo za sponzorsko podporo pri 8. Evropskem kongresu matematike!


(Foto: prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP, mag. Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja, prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik organizacijskega odbora 8ECM)


petek, 22. marec 2019 Med prejemniki nagrad Univerze na Primorskem tudi naša sodelavca in študentka

V četrtek, 21. marca 2019, je s 16. slovesno akademijo dosegel višek letošnji Teden Univerze na Primorskem, ki ga je kot vsako leto oblikovala tudi naša fakulteta. V protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 16 priznanj in nagrad profesorjem, študentom in zaposlenim Univerze na Primorskem. Najvišji naziv je letos pripadel novemu častnemu doktorju, filozofu, esejistu in likovnemu kritiku Andreju Medvedu.

Med prejemniki priznanj in nagrad so letos tudi:

 • doc. dr. Ademir Hujdurović, profesor in raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM, ki je prejel nagrado za znanstveno odličnost za leto 2018 za področje naravoslovja in tehnike,
 • doc. dr. Michael David Burnard, profesor in raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM, ki je prejel Svečano listino Univerze na Primorskem,
 • Maja Jerman, diplomantka magistrskega študijskega programa Uporabna psihologija, je prejela nagrado »Srečko Kosovel za študente Univerze na Primorskem«. Nagrado je prejela za izredne dosežke pri pripravi zaključne naloge z naslovom »Samozavedanje spolne identitete pri transspolnih osebah« (mentor: izr. prof. dr. Gregor Žvelc, somentorica: doc. dr. Maja Smrdu).

Vsem prejemnikom priznanj in nagrad iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo za dragoceno delo, ki ga opravljajo za našo fakulteto in univerzo, obenem pa jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti!

Več o slovestnosti in o prejemnikih nagrad ter priznanj si lahko preberete na tej povezavi.


(Na fotografiji: prejemniki priznanj in nagrad Univerze na Primorskem za leto 2018)


torek, 19. marec 2019 Preizkusno predavanje dr. Slobodan Filipovski

Dr. Slobodan Filipovski bo imel v četrtek, 21. 3. 2019 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom "A connection between a question of Bermond and Bollobas and
Ramanujan graphs
" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP4, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 18. marec 2019 Prireditev ob 40-letnici smrti matematika Iva Laha

Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica vabi na prireditev ob 40-letnici smrti matematika Iva Laha, ki bo potekala v sredo, 20. marca 2019, ob 18.uri v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica.

Ob otvoritvi priložnostne razstave bo o delu slovenskega matematika spregovoril prof. dr. Tomaž Pisanski (UP FAMNIT). Razstavo si bo mogoče ogledati do 6. aprila.

Ivo Lah, matematik, statistik, demograf in aktuar se je rodil 5. septembra 1896 v Štrukljevi vasi, umrl je 23. marca 1979 v Ljubljani. Najbolj znan je po Lahovih številih (številsko zaporedje v kombinatoriki), ki jih je odkril leta 1955.


ponedeljek, 18. marec 2019 Bogat program Tedna Univerze na Primorskem 2019

Danes se pričenja Teden Univerze na Primorskem, s katerim že tradicionalno praznujemo rojstni dan naše univerze.  Do petka, 22. marca, se bo zvrstilo preko 40 dogodkov, ki jih skupaj sooblikujejo zaposleni in študenti vseh članic, višek praznovanja pa predstavlja 16. slovesna akademija Univerze na Primorskem, ki bo v četrtek, 21. marca, s pričetkom ob 18. uri v protokolarni dvorani Sv. Frančiška. Na proslavi bodo podeljena najvišja priznanja pedagoškim, raziskovalnim in strokovnim zaposlenim ter študentom. Letošnja slavnostna govornica bo slovenska klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je tudi častna doktorica Univerze na Primorskem.

Tudi UP FAMNIT aktivno sodeluje pri programu in vabljeni ste, da se udeležite katerega od naslednjih dogodkov:

Celoten program Tedna Univerze na Primorskem najdete na tej povezavi.

Prisrčno vabljeni na naše dogodke!

 


ponedeljek, 18. marec 2019 Predavanje diplomantke Biopsihologije Zale Slabe

Oddelek za psihologijo UP FAMNIT in Društvo študentov Biopsihologije
vabita na predavanje Zale Slabe, mag. biopsih.,

ki bo v sredo, 20. marca, ob 18.00
v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

 

Zala Slabe je v sklopu doktorskega študija zaposlena na Netherlands Institute for Neuroscience, kjer v raziskovalni skupini svetovno priznanega nevroznanstvenika prof. dr. Dick Swaaba, raziskuje nevropeptid PACAP v človeškem hipotalamusu. S svojim dosedanjim raziskovanjem je Zali Slabe kot prvi uspelo dokazati povezavo med prisotnostjo nevropeptida PACAP v možganih in motnjami razpoloženja, zlasti depresijo in bipolarno motnjo.
Rezultati njene študije na vzorcih človeškega post mortem možganskega tkiva prikazujejo specifične spolne razlike pri izražanju nevropeptida PACAP. Razumevanne PACAP sistema je ključno pri nadaljnjem razvoju terapevtskih strategij za zdravljenje razpoloženjskih motenj kot sta depresija in bipolarna motnja.

Predavateljica nam bo predstavila tako samo raziskovanje na post mortem človeškem možganskem tkivu kot tudi Nizozemsko možgansko banko ter dosedanje ugotovitve njenega raziskovanja.

Predavanju bosta sledila diskusija in čas za ostala vprašanja o študiju in delu na Nizozemskem.

Vabljeni!


(Diplomantka UP FAMNIT Zala Slabe, mag. biopsih.)


sobota, 16. marec 2019 Matematični kenguru za študente / Mathematical Kangaroo Competition

Vsi študenti dodiplomskih študijskih programov 1. stopnje so vabljeni k sodelovanju na tekmovanju Matematični kenguru za študente.
Letošnje tekmovanje bo potekalo v četrtek, 21.3.2019 ob 16:00 v predavalnici FAMNIT-MP1. Najboljše uvrščeni se bodo uvrstili na državno tekmovanje študentov v znanju matematike za Vegova priznanja.
Prijavni obrazec najdete na naslednji povezavi: https://www.dmfa.si/Tekmovanja/MaVS/Prijava.aspx
Vabljeni!
___________________________________________________________________________________________________
Students of all undergraduate study programmes are invited to participate to year's Mathematical Kangaroo Competition, which will take place on 21 March 2019 at 16:00 in the classroom FAMNIT-MP1.
The best students from this competition will be invited to the competition on the state level.
If you want to participate, please register at: https://www.dmfa.si/Tekmovanja/MaVS/Prijava.aspx


sobota, 16. marec 2019 Peto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na peto letošnje predavanje z naslovom

»Vsakdanji problemi - matematične rešitve (zgledi uporabe dominacije v grafih)«,

ki bo potekalo v sredo, 20. marca 2019, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predavala bo dr. Nina Chiarelli, UP FAMNIT in UP IAM. 

 

Na predavanju si bomo ogledali, kako nam lahko teorija grafov, natančneje teorija dominacije v grafih, pomaga pri reševanju vprašanj, kot so: načrtovanje postavitev avtobusnih postaj, načrtovanje postavitev radijskih oddajnikov, iskanje množice predstavnikov in drugih vsakdanjih problemov.

O predavateljici:
Nina Chiarelli je leta 2011 diplomirala na Pedagoški fakulteti v Kopru s področja matematike in računalništva in leta 2016 doktorirala na UP FAMNIT s področja matematičnih znanosti. Od leta 2014 je na UP FAMNIT zaposlena kot asistentka, od leta 2017 pa tudi na UP IAM kot raziskovalka. Raziskovalno se ukvarja z diskretno matematiko s poudarkom na teoriji grafov.

Vljudno vabljeni!


sobota, 16. marec 2019 4. Famnitov biološki večer: Zasledovanje pevcev pragozdov Sumatre

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

četrti letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Zasledovanje pevcev pragozdov Sumatre«,

ki bo v sredo, 20. 3. 2019, ob 19.00,
v Mali predavalnici 1 (MP1) na Glagoljaški 8.

Predavala bo biologinja in popotnica Živa Justinek. 

O predavateljici: 
Živa Justinek je biologinja, popotnica, raziskovalka in ljubiteljica »divje« narave že odkar pomni. Zase pravi, da je že kot študentka biologije vedno imela občutek, da je svet in vse, s čimer nam je evolucija postregla, preveliko in preštevilno, da bi lahko vse zaobjeli ter se ob vsem navduševali. Že v času študija je uspešno sodelovala na izjemno zanimivih projektih ter lokacijah; raziskovala je jamske čričke, proučevala madagaskarske pajke v domačih laboratorijih ter morske pse na Filipinih, zaporedoma vse noči enega meseca je lovila netopirje, terenila z Morigenovci, sledila sesalcem v Srednji Ameriki kot del terenskega diplomskega dela ter nazadnje izkusila tudi divjino pragozdov Indonezije, kjer je po dnevnih obveznostih dela z giboni poskušala izslediti še sumatranske slone.

O predavanju:
Ste kdaj razmišljali, kako je živeti v tisti pravi džungli, brez signala in z obilico lačnih krvojedcev? Jaz sem o tem dosti razmišljala in bilo je točno tako čudovito, kot sem si zamislila. Moje ime je Živa in imela sem čudovito priliko, da se kot biologinja pridružim projektu na gibonih, ki se podijo po eni izmed biodiverzitetno najbogatejših regij tega sveta – ekosistemu Leuser v severni Sumatri. Na potepu po zelenih slikah boste srečali naše bližnje sorodnike, se zabavali ob lačnih pijavkah ali pa sestradanih podganah, boste pa seveda tudi malce pobližje spoznali metode antropološkega raziskovanja ter kakšne ovire, ki se pojavijo pri terenjenju v tropih. Vabim Vas na večer prigod, ki so se mi zgodile v enem letu bivanja na odročnih raziskovalnih postajah v pragozdu Sumatre.

Vabljeni!


četrtek, 14. marec 2019 Do ponedeljka, 18.3.2019 je še možna oddaja Prve prijave za vpis na dodiplomski študij UP FAMNIT

Do ponedeljka, 18. 3. 2019 je še možna oddaja Prve prijave za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija na UP FAMNIT v prihodnjem študijskem letu 2019/20.

Razpis za vpis in navodila za oddajo prijave so objavljeni tukaj: https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-19-20

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


torek, 12. marec 2019 Preizkusno predavanje dr. Samir Hodžić

Dr. Samir Hodžić bo imel v ponedeljek, 18. 3. 2019 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom "On secondary constructions of bent and plateaued functions" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 12. marec 2019 Pridobili nov raziskovalni projekt na področju matematike

Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da je bila raziskovalna skupina UP IAM P1-0285 - Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger ponovno uspešna pri pridobivanju novih raziskovalnih projektov.

Na osnovi ocene B pri prijavi na razpis Evropskega raziskovalnega sveta ERC Consolidator Grant (razpis ERC-2018-COG) je namreč izr. prof. dr. Martin Milanič pridobil sredstva ARRS za izvajanje prilagojenega projekta N1-0102 Teme v strukturni teoriji grafov: invariante, separatorji in presečne predstavitve.

Projekt, ki se bo pričel maja letos in bo trajal tri leta, bo preučil več ključnih problemov znotraj čiste in algoritmične teorije grafov, s poudarkom na grafovskih invariantah in razredih grafov – tj. na področju, kjer kljub številnim nedavnim napredkom ostaja odprtih še veliko globokih vprašanj. Končni cilj projekta je razvoj novih orodij za globoko in algoritmično uporabno matematično analizo strukture grafov v hereditarnih razredih, učinek projekta pa bo izboljšano temeljno razumevanje meja učinkovite rešljivosti za več praktično relevantnih problemov diskretne optimizacije na grafih.

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije sofinancira prilagojene raziskovalne projekte, ki so v postopku mednarodne evalvacije dosegli uspešnost, z namenom, da se prijaviteljem zagotovi pogoje, da izpopolnijo lastno znanstveno odličnost in prvotno idejo raziskovalnega projekta. Omenjen razpis ERC Consolidator Grant pa je namenjen podpori odličnim raziskovalcem na karierni stopnji, ko že utrjujejo svojo samostojno raziskovalno skupino ali program. Ob prijavi morajo prijavitelji izkazati prelomnost, ambicioznost in izvedljivost svoje znanstvene ideje.

Več o vsebinah in sodelujočih raziskovalcih lahko preberete na spletni strani raziskovalnega programa.


petek, 8. marec 2019 3. Famnitov biološki večer: »The wild boar, it's complicated«

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

tretji letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»The wild boar, it's complicated«,
ki bo 
v sredo, 13. 3. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 1 (VP1) na Glagoljaški 8.

Predavala bo dr. Laura Iacolina, predavanje bo v angleškem jeziku.

This time we’ll see what are the characteristics and the human interests that make wild boar such a controversial species. We’ll see what makes it an important species in the ecosystem and how high densities can disrupt ecological equilibrium. At the same time, we’ll address human interests and activities and how they influence the management and perception of wild boar.

=== == =
About the lecturer:
Dr. Laura Iacolina main long term topics of interest are Conservation, Population and Evolutionary Genetics/Genomics. She is also interested in directional hybridization patterns and the investigation of the possible Evolutionary implications of the gene flow of human selected genes into wild populations. Recently, her research additionally included the identification of genes under selection for disease resistance, the implementation of Population Genetics data in the understanding and contingency of disease spread and the use of eDNA to understand feeding strategies, food preferences and inter species competition. During her career she worked mostly with vertebrate species, either of conservation (e.g. wolf) or management (e.g. wild boar) concern.


sreda, 6. marec 2019 Vabilo na okroglo mizo »Znanost ali družina? Moramo res izbirati?«

Na mednarodni dan žena vas vabimo na okroglo mizo z naslovom

»Znanost ali družina? Moramo res izbirati?«,

ki bo potekala v petek, 8. 3. 2019, ob 11.00
na Kemijskem inštitutu Slovenije (
Hajdrihova 19, Ljubljana).

S kakšnimi ovirami in miti se raziskovalci srečujejo na različnih stopnjah svoje kariere? Gre namreč za temo, ki se pogosto smatra za žensko, a zadeva tudi vse več moških, ki jim družina predstavlja vrednoto. Je ob družinskih obveznostih mogoče začeti in predvsem obdržati kariero v znanosti?

O obravnavani temi:
Ženske in dekleta predstavljajo polovico svetovne populacije in tudi polovico celotnega svetovnega potenciala. Spodbujanje enakosti spolov je ključnega pomena za vsa področja razvoja družbe, od zmanjševanja revščine do spodbujanja zdravja, izobraževanja in globalnega napredka. Osmega marca praznujemo mednarodni dan žena, ki letos nosi naslov Balance For Better. Zato bo na okrogli mizi ogora o tem, s kakšnimi  ovirami (a tudi miti) se raziskovalci srečujemo na različnih stopnjah svoje kariere. Gre za temo, ki se pogosto smatra za žensko, a zadeva tudi  čedalje več moških, ki jim družina predstavlja vrednoto in ki svojo energijo povečajo tudi družini.

Ta tema je še posebej aktualna, ko se za kariero v znanosti šele odločamo. V ospredje spet stopi, ko je potrebno del svojega časa in pozornosti usmeriti tudi v družino. Z namenom odgovoriti na vprašanje, ali je ob družini mogoče začeti in tudi obdržati kariero v znanosti, smo povabili prof. dr. Marto Klanjšek Gunde (KI), doc. dr. Matjaža Kljuna (UP), dr. Jerneja Stareta (KI), Liljano Rušnjak (NLZOH), asis. Saro Zupan (UP) in dr. Emo Žagar (KI). Preko komentiranja kariernih nasvetov, objavljenih v različnih medijih, ter aktualnih družbenih razprav o tem bomo predstavili osebne izkušnje in videnja. Pri tem bomo skušali najti vedro noto in morda tudi predlagati konkretne ukrepe, ki jih pri tem lahko izvedejo raziskovalne in izobraževalne institucije, pa tudi mi sami.  S tem dogodkom stremimo k spodbujanju in ozaveščanju javnosti o poti in vlogi ženske kot študentke, znanstvenice, žene, mame in raziskovalke.

Dogodek poteka po okriljem PLOTINA Kemijskega inštituta ter StarBios2 UP FAMNIT, ki aktivno sodeluje pri vpeljevanju načel odgovorne znanosti v univerzitetno in raziskovalno okolje. Ena od ključnih točk odgovorne znanosti je področje enakih možnosti za oba spola. UP FAMNIT pripravlja in izvaja akcijski načrt za doseganje strukturnih sprememb s področij enakopravnosti med spoloma, družbene vpetosti, etike, odprtega dostopa do podatkov in raziskav ter izobraževanju. O pomenu RRI se izobražujejo in usposabljajo študenti, raziskovalci kakor tudi ostali pomembni deležniki za doseganje aktivnih in dolgotrajnih sprememb. V okviru PLOTINA Kemijski inštitut že tretje leto izvaja načrt za enakost spolov, s katerim prispevamo k spremembam v našem delovnem okolju:  da bomo imeli ženske in moški enake možnosti in priložnosti za uresničevanje svojih potencialov, ciljev in potreb v raziskavah in znanosti.

 

 


petek, 1. marec 2019 2. Famnitov biološki večer: »Use, Management and Conservation of Natural Resources in Baja California«

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

drugi letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Use, Management and Conservation of Natural Resources in Baja California (Lower California), Mexico«,
ki bo
v sredo, 6. 3. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 1 (VP1) na Glagoljaški 8.

Predavala bo mag. Milena Gucić, predavanje bo v angleškem jeziku.

Baja California is the northernmost and westernmost state of Mexico. It has 880 km of coastline (Pacific Ocean and Sea of Cortez) and it is one of the most biodiverse states of Mexico. It has 700 plant endemic species, 25 endemic species of terrestrial fauna, and 740 marine endemic species with 40% of all marine mammals in the world. It is also the state with the largest area under some environmental protection status. The Sea of Cortez is one of the top five marine ecosystems of the world in terms of productivity and biodiversity. Unplanned urban growth has caused direct and indirect negative impacts on biodiversity.
Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste CIBNOR (previously CIB – Center for Biological Research) was established in 1975 by the Government of the State of Baja California Sur and CONACYT (National Council for Science and Technology) to promote science and technology development in the area. CIBNOR has strengthened as a highly recognised institution at national and international level and as one of the best in the country. CIBNOR carries out a wide range of studies and biological research, paying special attention to four principal fields: Aquaculture, Agriculture in Arid Zones, Fisheries Ecology and Environmental Planning and Conservation.
Marine migratory species are subject to a myriad of human-induced pressures, including fishing, habitat destruction and climate change, that cannot be mitigated by the unilateral action of one state or agency. There are several important organisations, like MigraMar network that conducts the scientific research needed to better understand and safeguard healthy populations of marine migratory species in the Eastern Pacific.


About the lecturer:
Milena Gucić graduated from the University of Belgrade with Diploma in General Biology, Animal Ecology department. While pursuing her Master degree in Mexico, La Paz, CIBNOR (Aquaculture department), she discovered her talents and matched them to a need for conservation. She began to realise one of the biggest parts in Conservation Biology was education and outreach. Milena Gucić is also a competent teacher who worked in the British International Schools of Belgrade and Ljubljana between 2010 and 2018.


petek, 1. marec 2019 Razpis Študentskega sveta UP FAMNIT za sofinanciranje študentskih projektov in aktivnosti

Študentski svet UP FAMNIT je objavil razpis za sofinanciranje študentskih projektov in aktivnosti, ki jih študenti kot posamezniki, ali povezani v društva, izvajajo ali bodo izvajali za študente naše fakultete.

Z njimi želi ŠS vse študente spodbuditi k ustvarjanju projektov izobraževalne narave, hkrati pa bo njihova izvedba nekoliko lažja, saj organizacija aktivnosti vsakič predstavlja velik strošek. Ob ustvarjanju novih obštudijskih aktivnosti izobraževalne narave želijo člani sveta povečati raznolikost in kakovost vsebin ter povezati čim več študentov različnih strok s širšo javnostjo.

Svoje projekte lahko študenti prijavijo od 1. marca do konca leta.

Besedilo razpisa in prijavnico najdete na tej spletni povezavi.

 


torek, 26. februar 2019 Naši študenti aktivni v treh novih projektih

Študentom Famnita se tudi v spomladanskem semestru obetajo nove možnosti sodelovanja pri projektih povezovanja z negospodarskim in neprofitnim sektorjem.
Uspešno smo namreč pridobili sredstva za izvajanje treh novih projektov v okviru Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem - Študentski inovativni projekti za družbeno korist Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije.

Do konca julija letos bodo tako študenti skupaj z učitelji-mentorji in delovnimi mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij, vključeni v naslednje projekte:

Študentom, ki bodo sodelovali pri projektih želimo uspešno delo!

 
Utrinki iz projekta nePOZAB.

»Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru osi: »10. Znanje, spretnosti in vseživljenjsko učenje za boljšo zaposljivost«, 10.1. prednostne naložbe: »Krepitev enake dostopnosti vseživljenjskega učenja za vse starostne skupine v formalnem, neformalnem in priložnostnem okolju, izpolnjevanje znanj, spretnosti in kompetenc delovne sile ter spodbujanje prožnih oblik učenja, vključno prek poklicnega usmerjanja in validiranja pridobljenih kompetenc«.

 

 


ponedeljek, 25. februar 2019 Julija 2020 bosta znanstvena dogodka povezovala znanstvenike iz vse Evrope

 

      

Začelo se je sodelovanje med 8ECM in Odprtim forumom Evropske znanosti

 

Julija 2020 bo Univerza na Primorskem gostila 8. Evropski kongres matematike, na katerem je pričakovati do 2.000 raziskovalcev in študentov z različnih področij matematike. Istočasno bo v Trstu potekal ESOF 2020 – Odprti forum Evropske znanosti, kjer gostitelji pričakujejo čez 5.000 znanstvenikov iz vse Evrope.

V želji, da bi odmevna mednarodna dogodka tudi vsebinsko povezali in na tak način ponudili udeležencem dodatne možnosti kakovostnega dela in mreženja, je v petek, 22. 2. 2019, potekalo uradno srečanje med rektorjem Univerze na Primorskem, prof. dr. Draganom Marušičem in rektorjem Univerze v Trstu, prof. dr. Mauriziom Fermegliem

Na srečanju so bili prisotni tudi prof. dr. Tomaž Pisanski, vodja organizacijskega odbora 8ECM ter prof. dr. Stefano Fantoni in izr. prof. dr. Bruno Della Vedova iz ustanove Fondazione Internazionale Trieste – FIT, pod okriljem katere poteka ESOF 2020. Poudarili so enkratno priložnost za povezovanje obeh dogodkov, ki bosta v prihajajočem letu zaznamovala čezmejno območje. 

V okviru ESOFA bodo namreč potekala znanstvena srečanja na različnih področjih, kot so računalništvo, trajnostni razvoj, znanost ter humanistika itn. Prav tako pa se bo v Trstu od 27. junija do 11. julija 2020 odvijal Festival znanosti, ki bo gostil razne gledališke predstave, koncerte, ulične dogodke, razstave in mnogo več. Pester spremljevalni program pa lahko pričakujemo tudi med 5. in 11. julijem 2020 v Portorožu, ko bo kot rečeno Univerza na Primorskem gostila 8ECM.

Koordinacija skupnih pobud se bo nadaljevala že prihodnjega 16. aprila v Vipavi, kjer bo potekal Slovensko-italijanski raziskovalni dan. Med udeleženci bodo prisotni tudi organizatorji obeh dogodkov, ki bodo podrobneje predstavili skupne korake pri sodelovanju in viziji k uresničitvi 8. Evropskega kongresa matematike ter Odprtega foruma Evropske znanosti.

 
 
 

ponedeljek, 18. februar 2019 Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom

»Optimizacija in načrtovanje prevozov v sistemu GoOpti«,

ki bo potekalo v sredo, 20. februarja 2019, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo dr. Jan Grošelj, UL FMF in Abelium d.o.o.

 

Podjetje GoOpti od leta 2011 uvaja nove smernice pri organizaciji prevozov v Sloveniji in njeni okolici. Osrednji produkt podjetja je sistem, ki potnike, ki želijo potovati na podobnih relacijah v istih časovnih okvirih, dinamično združuje v manjše skupine, primerne za prevoz s kombiji.
Načrtovanje prevozov zaradi prilagodljivega potniškega modela predstavlja zapleten logističen problem, ki je uspešno avtomatiziran z uporabo različnih računalniških in matematičnih orodij. Predavanje bomo posvetili obravnavi nekaterih mehanizmov matematične optimizacije, ki so v pomoč pri odločanju, kako organizirati potne naloge po merilih zadovoljstva potnikov, zanesljivosti prevozov in minimizacije stroškov.
 
O predavatelju:
Jan Grošelj je doktoriral leta 2016 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (UL FMF). Udejstvuje se na različnih področjih uporabne matematike. Na UL FMF je asistent pri predmetih numerične matematike, raziskovalno pa se posveča področju računalniško podprtega geometrijskega oblikovanja. Poleg tega je zaposlen v podjetju Abelium, kjer deluje kot razvijalec in raziskovalec na projektih, povezanih z matematičnim modeliranjem in optimizacijo. V okviru teh sodeluje tudi pri načrtovanju logističnih procesov v sistemu GoOpti.
 
Vljudno vabljeni!

ponedeljek, 18. februar 2019 Vračajo se Famnitovi biološki večeri

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

prvi letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Healthy Seas – kako postati aktiven na področju okoljevarstva«, ki bo
v sredo, 20. 2. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 2 (MP1) na Glagoljaški 8.

 

Predaval bo Klemen Leonard, študent magistrskega študija Management Trajnostnega razvoja (UP FM), član Inštituta za krožno gospodarstvo in ambasador mednarodne organizacije Healthy Seas. V okviru svoje diplomske naloge je analiziral ravnanje z odpadno embalažo v podjetju AquafilSLO.

Predavanje se bo osredotočilo na problematiko ribiških mrež (vzrok za kopičenje mrež in posledice na biotski prostor), na predavateljevo osebno krožno zgodbo (sodelovanja z Aquafilom in pot do mesta ambasadorja Healthy Seas), spoznali bomo organizacijo Healthy Seas in družbo Aquafil ter skupaj pogledali v prihodnost, kjer bomo našli odgovor na vprašanje: kako lahko vsak prispeva k pospeševanju zbiranja mrež?

 

Famnitovi biološki večeri

V spomladanskem semestru se na UP FAMNIT vračajo priljubljeni biološki večeri, v okviru katerih so v zadnjih letih strokovnjaki in znanstveniki z različnih področij spregovorili o aktualnih temah, ki so tako ali drugače vezane na naše okolje.
Letošnja predavanja bodo na sporedu pogosteje kot doslej: vsako drugo sredo do maja bodo namreč predavatelji tako iz Slovenije kot tudi iz tujine v slovenskem ali angleškem jeziku obravnavali aktualne izzive varstvene biologije, predstavljali pa bodo tudi najsodobnejše študije in primere raziskovanja z različnih koncev sveta.

Podnaslov letošnjega niza je »Za odgovorno znanost«, saj se večeri izvajajo pod okriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, in znotraj katerega raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT razvijajo in uveljavljajo akcijske načrte, ki vodijo v strukturne spremembe na področju odgovornih raziskav in inovacij v znanosti (RRI – Responsible Research and Innovation).

Drugo predavanje bo že 6. 3. 2019, ko bo varstvena biologinja mag. Milena Gučić spregovorila o možnostih varovanja in upravljanja biodiverzitete Kortezovega morja, ki danes predstavlja enega od petih najpomembnejših ekosistemov na svetu. Urbanizacija, gradnja, ribolov in podnebne spremembe so na tem bogatem območju že povzročili veliko škode, ki jo skušajo različne organizacije zajeziti tako preko znanstvenega raziskovanja kot tudi osveščanja širše javnosti. Predavanje z naslovom »Use, Management and Conservation of Natural Resources in Baja California (Lower California), Mexico« bo potekalo v angleškem jeziku.

Vabljeni!


torek, 5. februar 2019 Študenti odstranjevali invazivne vrste rastlin v Ospu

V okviru čezmejnega projekta LIKE – Živeti na kraškem robu je v soboto, 19. 1. 2019, potekala delovna akcija odstranjevanja invazivnih vrst rastlin v Ospu, ki jo je organiziral Zavod RS za varstvo narave.

Na vrsti je bil tokrat »stari  znanec« grmasti slakovec (Fallopia baldschuanica), ki je že tradicionalno predmet tovrstnih akcij - z Velike stene v Ospu so ga odstranjevali že v letih 2014 in 2016. Zaradi izjemne sposobnosti vegetativnega razmnoževanja ga je zelo težko popolnoma izkoreniniti, saj v tleh tvori kar obsežen preplet korenin.
Tik pod Veliko steno je bil najbrž zasajen v spomin na ponesrečenega alpinista, danes pa se razrašča visoko v steno in ogroža izjemno redke rastlinske vrste, ki lahko uspevajo samo na tem mestu in med katerimi je tudi tommasinijeva popkoresa (Tommasinijeva popkoresa). Slednjo raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT že vrsto let gojijo v laboratoriju in z namenom preselitve v naravno okolje na njej izvajajo različne vrste oprašitvenih poizkusov.

 

Poleg slakovca so udeleženci akcije odstranjevali še sestoj mladih rastlin velikega pajesna (Ailanthus altissima), ki raste v bližini novega parkirišča v Mišji peči, urejenega v sklopu omenjenega čezmejnega projekta. Gre za invazivno tujerodno vrsto, ki se v naravi prekomerno razširja in s tem povzroča škodo ter je nevarna tudi za zdravje ljudi.

V akciji so sodelovali tudi študenti UP FAMNIT, Društvo za ohranjanje naravne dediščine Slovenije DONDES ter študenti Višje strokovne šole - Grm Novo mesto, brez katerih zarasti v tako velikem obsegu ne bi uspeli odstraniti. Na pomoč je priskočil tudi plezalec Jurij Ravnik, član Planinske zveze Slovenije, ki je populil zarast slakovca s strmih kraških sten. Opravil je zahtevno delo, ki ga sami ne bi zmogli. Akcije ne bi mogli izvesti brez pomoči domačinov iz Ospa, ki redno sodelujejo pri tovrstnih pobudah. Dan se je zaključil s predavanjem doc. dr. Žive Fišer Pečnikar o invazivnih tujerodnih vrstah rastlin.

 


ponedeljek, 4. februar 2019 Discrete Biomathematics Afternoon at the Adriatic Coast 2019

UP FAMNIT in UP IAM,
v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko,
vabita na konferenco z naslovom

Discrete Biomathematics Afternoon at the Adriatic Coast 2019,

ki bo potekala v sredo 13. februarja, od 12.30 dalje na UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).


UP FAMNIT and UP IAM,
in coollaboration with the Slovenian Discrete and Applied Mathematics Society,
are pleased to invite everyone to the conference

Discrete Biomathematics Afternoon at the Adriatic Coast 2019,

which will take place on Wednesday 13 February, starting from 12.30 at UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Following a series very successful meetings Biomathematics Afternoon in Ljubljana – the last one took place on February 17, 2016 – we now organise a one-day meeting in Koper to present and exchange the uses of various mathematical notions (such as topology) in the bio-sciences. Majority of participants will be members of the traditional 34th Winterseminar in Bled blended with the local mathematical and scientific community.

Registration form and details about submitting abstracts are available on this link.


ponedeljek, 4. februar 2019 Novi študentski projekti sodelovanja z gospodarstvom

Študenti UP FAMNIT bodo tudi v drugem semestru tekočega študijskega leta svoje znanje nadgradili s projektnimi izkušnjami. Tudi v 2. odpiranju razpisa Po kreativni poti do praktičnega znanja smo namreč uspešno pridobili pet novih projektov, v okviru katerih bodo študenti, v sodelovanju z mentorji-učitelji, vključeni v inovativno, problemsko in skupinsko reševanje izzivov v delovnem okolju podjetij in drugih organizacij.

Natančneje bodo do poletja sodelovali v naslednjih projektih:

V projektih so vključeni študenti različnih študijskih programov in tudi fakultet, saj delo poteka interdisciplinarno, hkrati pa ponuja udeležencem možnost učenja oziroma spoznavanja novih področij znanja in dela.

Z novimi projekti UP FAMNIT nadgrajuje izkušnje, pridobljene na prejšnjih razpisih Po kreativni poti do praktičnega znanja, v okviru katerih je fakulteta uspešno izvedla 27 projektov in v katere je bil vključen 141 študent UP FAMNIT in 23 partnerskih institucij.

Vsem študentom in mentorjem želimo uspešno delo!


Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport.


petek, 1. februar 2019 Prijava za vpis v dodiplomski študij na UP FAMNIT!

POZOR: od 12. 2. 2019 (slovenski državljani in državljani EU) oz. od 18. 2. 2019 (Slov. brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU) bo možna prijava za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2019/20!

V prvem roku se lahko prijavijo:

 • Slovenski državljani in državljani EU – ROK: do 18. 3. 2019,
 • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: 24. 5. 2019.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni tukaj:
https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-19-20

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


petek, 1. februar 2019 Osnovnošolci spoznali svet oljkarstva

V petek, 1. februarja, so nas obiskali učenci 7. razreda Osnovne šole Ledina Ljubljana, ki so teden v Slovenski Istri zaključili tako rekoč znanstveno. Raziskovalci Oddelka za aplikativno naravoslovje so jim namreč predstavili oljko, ki je v Sredozemlju močno vpeta v vsakdanjik človeka.

 

Radovedni učenci so tako spoznali, kako poteka pridelava oljk in oljčnega olja, ugotavljali so, zakaj je olje zdravo in z okušanjem so se naučili prepoznati, katero je dobro in katero ne. Ob tem pa so se preizkusili še v laboratorijskem delu in na kratko preučili molekule DNK ter na dokaj enostaven in zabaven način pridobili DNA iz rastlin.

Njihovi odzivi potrjujejo, da je znanost resna, ampak hkrati tudi zabavna zadeva!

   


četrtek, 31. januar 2019 Naši entomologi pomagajo preučevati invazivne nalezljive bolezni na Tajskem

Raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT svoje izkušnje redno delijo z drugimi raziskovalci in partnerji iz gospodarstva. Tokrat so svoje znanje ponudili strokovnjakom na Tajskem, katerim z najsodobnejšimi metodami in tehnikami pomagajo preučevati invazivne nalezljive bolezni, ki se z živali prenašajo na človeka.

V začetku študijskega leta so tako entomologi doc. Dr. Vladimir Ivović, doc. Dr. Jure Jugovic in dr. Katja Kalan izvedli delavnico iz medicinske entomologije na Tajskem, pri kateri so sodelovali raziskovalci z univerz Prince of Songkla University iz mesta HatYai in Chulalongkorn University iz Bangkoka.

Predavanja o komarjih, klopih in flebotomskih muhah so bila podkrepljena z demonstracijami vzorčenja ter določanja preučevanih prenašalcev bolezni na terenu in v laboratoriju. Ves čas delavnice je potekalo tudi snemanje videoposnetkov, ki jih bodo v prihodnje lahko uporabljali profesorji medicinske entomologije, mikrobiologi in zdravniki v izobraževalne namene.

  

Delavnica je potekala v okviru projekta Erasmus + LIFE for SEA-AD – Learning to Investigate by Field Experiment for Southeast Asian Emerging Diseases, v katerem so se združili strokovnjaki medicinske entomologije (ti raziskujejo žuželke in pajkovce, ki prenašajo različne bolezni na ljudi in živali), mikrobiologije in parazitologije iz Slovenije, Francije in Portugalske. Glavni cilj projekta je, da raziskovalci in predavatelji s treh največjih tajskih univerz spoznajo, z uporabo najnovejših metod in tehnik, invazivne zoonoze (nalezljivih bolezni, ki se z živali prenašajo na človeka in so prenašalci komarji, flebotomske muhe in klopi).

  

Območje jugovzhodne Azije je znano kot endemično žarišče zelo nevarnih zoonoz, tj. bolezni, ki se iz okužene živali lahko prenesejo na ljudi in zaradi katerih je v zadnjih dvajset letih umrlo veliko ljudi. Zato v prvi fazi projekta poteka ozaveščanje predvsem lokalnih strokovnjakov, s katerimi so naši entomologi obiskali tudi lokacije, kjer so bili v zadnjem času izbruhi lišmanioze, mrzlice čikungunja, denga in malarije.

V okviru projekta je predvidenih še več delavnic, ki se bodo izvajale na Tajskem, tako da bodo raziskovalci naše univerze še nekajkrat odšli na teren. Naslednja delavnica bo maja, in sicer na tematiko lišmanije, nato pa ponovno oktobra na temo vzorčenja prenašalcev.


ponedeljek, 28. januar 2019 Uspešen nastop Famnita na 11. Informativi

V petek, 25., in soboto 26. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvila 11. Informativa – največji slovenski sejem izobraževanja in poklicev. Razstavni prostor Univerze na Primorskem je kot običajno obiskalo veliko število dijakov in njihovih staršev, katerim so študenti in zaposleni Famnita predstavili študijske programe in ostalo dogajanje na fakulteti.

 

Istočasno so okoli stojnic potekale interaktivne delavnice na temo genetike, reševanja rubikove kocke s pomočjo algebre, računalništva in varstva želv, v predavalnici UP pa smo lahko prisluhnili predavanju oziroma interaktivni delavnici doc. dr. Ane Arzenšek na temo priprave na razgovor pri delodajalcu, doc. dr. Klen Čopič Pucihar se je spraševal, ali bo moč misli nova oblika komunikacije s svetom, asist. Matic Jančič pa je predstavil stanje varstva morskih želv v naših morjih.

   

Čestitke vsem študentom in zaposlenim za odlično opravljeno delo, s katerim so tudi letos pritegnili res veliko število potencialnih novih brucev in ostalih radovednežev!

Naslednji informativni dogodek bodo Informativni dnevi 2019. Več o letošnjem programu in o možnosti brezplačnega prevoza do Kopra lahko preberete na tej povezavi.

 


četrtek, 24. januar 2019 Alejandra Ramos Rivera nova doktorica znanosti

V četrtek, 24. januarja, je mlada raziskovalka Alejandra Ramos Rivera, uspešno zaključila doktorski študij Matematičnih znanosti.

Pod mentorstvom izr. prof. dr. Primoža Šparla je pripravila in zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Strukturni rezultati o vozliščno in povezavno tranzitivnih grafih (Structural results on vertex- and edge-transitive graphs).

Iskrene čestitke novi doktorici znanosti in želimo ji uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

  


četrtek, 24. januar 2019 Informativni dnevi 2019 – Spoznaj Famnit!

Vse dijake vabimo na Informativne dneve UP FAMNIT, na katerih vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip življenja na fakulteti in prednosti naših programov. Za pot v Koper lahko koristite brezplačen avtobusni prevoz, ki ga tudi letos organizira Univerza na Primorskem.  Za več informacij in prijavo kliknite tukaj.

Informativni dnevi bodo potekali na sedežu fakultete na Glagoljaški 8 v Kopru, kjer bodo profesorji, asistenti in študenti predstavili dodiplomske študijske programe kot sledi: 

 • petek, 15. februarja 2019 ob 10. uri v Veliki predavalnici,

 • petek, 15. februarja 2019 ob 15. uri v Veliki predavalnici,

 • sobota, 16. februarja 2019 ob 10. uri v Veliki predavalnici.

Program:

 • pozdrav dekanje,

 • predstavitev obštudijskih dejavnosti in aktivnosti študentov,

 • predstavitev posameznih študijskih programov na UP FAMNIT.

Želimo vam ponuditi čim več koristnih informacij, da se boste lažje odločili o svoji nadaljnji karierni in študijski poti!

Vljudno vabljeni!


sreda, 23. januar 2019 Matematični dan za dijake Gimnazije Koper

V sredo, 23. januarja, je na UP FAMNIT potekal 12. matematični dan, na katerega smo povabili dijake 3. letnika Gimnazije Koper. Na dogodek se je prijavilo 95 dijakov, ki so se v spremstvu profesoric za nekaj ur prepustili nekoliko drugačnemu, nešolskemu obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dneva je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju.

 

Program je bil kot vsakič zelo bogat, saj so se vsi dijaki udeležili dveh predavanj, izbirali pa so lahko med naslednjimi vsebinami: Milni mehurčki, verižice, trulli in stolnica sv. Pavla (izr. prof. dr. Jasna Prezelj), Praktični svet financ in kriptovalut (asist. mag. Rado Pezdir), Vsakdanji problemi — matematične rešitve (as. dr. Nina Chiarelli), Matematika v športu (asist. dr. Boštjan Frelih), Usklajevanje mnenj s pomočjo matematike (doc. dr. Matjaž Krnc), Kombinatorne igre (doc. dr. Nino Bašić), Digitalne tehnologije (doc. dr. Klen Čopič Pucihar), Matematične strategije in borzne peripetije (asist. mag. Rado Pezdir).

 

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli devet tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, že tretjič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!

 


ponedeljek, 21. januar 2019 Novost: VS Sredozemsko kmetijstvo

V študijskem letu 2019/2020 bo na UP FAMNIT prvič razpisan visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo (VS), ki bo zamenjal istoimenski univerzitetni program in tako ponudil možnost vpisa tudi dijakom, ki zaključujejo strokovne srednje šole in opravijo poklicno maturo. Program vključuje čisto vse panoge kmetijstva in daje kompetence v podjetništvu, trženju in ekonomiki ter znanja, ki so potrebna za uspešnejše črpanje evropskih sredstev in kandidiranje na različnih razpisih. Novost je tudi večji obseg praktičnega dela v podjetjih.

Prihodnosti brez kmetijstva enostavno ni!

Naša družba nujno potrebuje izobražene inženirje kmetijstva

Hrano potrebujemo vsak dan, večkrat na dan. Glede na stalno naraščanje svetovnega prebivalstva pa je že dolgo jasno, da bomo preživeli le, če se bo kmetijstvo kot gospodarska panoga razvijalo v pravo, trajnostno smer. V prihodnosti se bo namreč človeštvo soočalo z vse bolj zahtevnimi razmerami za pridelavo hrane, kar bo posledično vplivalo na živilsko industrijo, tekstilno industrijo in farmacijo.

Kljub temu kmetijstvo v današnjem času in družbi ne dobiva dovolj pozornosti, kot bi si jo moralo zaslužiti. Zavest o tem bi morali na državni in mednarodni ravni krepiti predvsem med mladimi, ki se bodo v svojem življenju soočali z velikimi težavami in še večjimi izzivi. »O kmetijstvu se med mladimi premalo govori. V bistvu dela v kmetijstvu sploh ne poznajo, še manj pa poznajo profil kmetijskega inženirja,« meni dr. Dunja Bandelj, koordinatorica novega visokošolskega strokovnega programa Sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT, in nadaljuje: »Danes bi morali o kmetijstvu govoriti kot o gospodarski panogi neštetih možnosti, saj ne omogoča le samooskrbe, z večplastno vlogo v naši družbi pomembno prispeva tudi k razvoju biogoriv in novih materialov ter k razvoju novih oblik doživljajskega turizma. To pa so le nekateri primeri.«

Kmetijstvo vpliva na okolje in na naše zdravje

Poleg naštetega ima kmetijstvo pomembno okoljsko funkcijo, saj vpliva na kakovost vode, tal, zraka in na biotsko raznovrstnost ter prispeva k ohranjanju kulturne krajine in zagotavlja vitalnost podeželja. »Kmetijsko panogo preko nutricionistike in dietetike vključujemo v načrtovanje boljšega življenjskega sloga in spreminjanje prehranskih navad. Zato lahko mirno trdimo, da kmetijstvo odločilno vpliva na naše zdravje in na kakovost našega življenja. Število prebivalcev na planetu naglo narašča, zato kmetijstvo, kot edina gospodarska panoga, ki se ukvarja s pridelavo hrane, potrebuje inženirje kmetijstva, ki bodo uspešno načrtovali in zagotavljali prehransko varnost naše družbe.« razlaga dr. Bandelj.

 

Dinamičen poklic širokih znanj, ki varuje naravo

Na področju pridelave hrane potrebujemo torej usposobljen kader z znanjem, ki ga lahko pridobimo le z ustrezno izobrazbo. Delo v kmetijstvu namreč zahteva širino: poleg interdisciplinarnega povezovanja naravoslovja, biotehnike, biotehnologije, živilstva, podjetništva, ekonomike in turizma, je potrebno neprestano slediti znanstvenemu napredku, razvoju in inovacijam. Inženirji morajo zato biti sposobni prepoznati ekološke značilnosti in prednosti pridelovalnega območja, ki jih bodo izkoristili za načrtovanje pridelave. Zato bodo svoje mesto v panogi našli strokovnjaki, ki bodo znali trajnostno koristiti naravne vire za konkurenčno pridelavo hrane in bodo sposobni trajnostno upravljati kmetijski prostor ter hkrati strogo varovati naravo.

 

Kakšno je delo v kmetijskem sektorju?

Delo v kmetijskem sektorju lahko opišemo kot eno najbolj dinamičnih in raznolikih. Je polno izzivov, iskanja rešitev za aktualne probleme, implementacije vedno bolj trajnostnih, ekoloških in inovativnih rešitev. Zahteva drznost, odprtost, samozavest in inovativnost. Delo kmetijskega inženirja prepleta pisarniško, terensko in laboratorijsko delo. Je lahko individualno ali timsko, vključuje pa vse – od pridelave do predelave in trženja izdelkov, pri čemer je za snovanje idej in spremljanje raziskav trga ter za oblikovanje blagovnih znamk pomemben tudi podjetniški pristop.


(Foto: Kmetijska zadruga Agraria Koper, z.o.o.)

Gospodarska panoga številnih možnosti

Mladi, ki načrtujejo svojo kariero, bodo v kmetijski panogi našli veliko možnosti: inženirji kmetijstva lahko svoje strokovno znanje uporabijo pri načrtovanju in realizaciji pridelave in predelave rastlin ter zootehnike, pri nadzoru pridelave oziroma reje živali, trženju in prodaji, v svetovalnih in izobraževalnih dejavnosti, fitofarmaciji, pri načrtovanju kmetijskih objektov in tehnologij, vzgoji in prometu sadilnega materiala, kontroli kakovosti, pri upravljanju varovanih območij s kmetijsko pridelavo, v parkih in agroturizmu. Skratka, veliko je možnosti tako v javnem kot zasebnem sektorju, saj se na trgu dela predstavljajo kot strokovnjaki s številnimi znanji.

Praktično znanje, praksa in projekti

Kakovost študijskega programa zagotavljajo visokošolski učitelji s svojim kontinuiranim raziskovalnim delom na posameznih strokovnih področjih ter svojo aktivno vpetostjo v domač in mednarodni raziskovalni prostor. Prav tako se lahko fakulteta pohvali s številnimi izvedenimi projekti s študenti za pridobitev praktičnega znanja in izkušenj v delovnem okolju podjetij, z vključevanjem študentov v raziskovalne in razvojne projekte za pridobivanje kompetenc in izboljšanje zaposlitvenih možnosti, s poletnimi šolami in tabori ter z možnostmi mednarodnih mobilnosti. Fakulteto odlikujejo tudi individualen pristop do študentov, spodbujanje razvoja inovativnih podjetniških idej študentov in aktivno sodelovanje z Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske pri natečajih iz agroživilstva in drugih podjetniških dogodkih.

Več informacij o programu je dostopnih na tej povezavi.


ponedeljek, 21. januar 2019 Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom

»Digitalne tehnologije — ko prepletanje digitalnega in realnega ustvari novo resničnost«,

ki bo potekalo v sredo, 23. novembra 2018, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo dr. Klen Čopič Pucihar, UP FAMNIT in FIŠ Novo mesto.

 

Živimo v času izredno hitrega razvoja. Vsakdo med nami je soočen z dejstvom, da bo za časa svojega življenja priča tehnološkemu preboju, ki bo pomembno vplival na prihodnost človeštva. Vsem tovrstnim odkritjem je skupno, da je nemogoče predvideti, kako bodo vplivala na gospodarstvo, družbo in posameznika.

V sklopu predavanja bomo pregledali zgodovinski razvoj digitalnih tehnologij, ki so privedle do tovrstnega preboja, in poizkušali sklepati o prihodnjih tovrstnih prebojih v kontekstu sodobnih načinov interakcije človek-računalnik. Podali se bomo v svet mobilnih tehnologij, virtualne in dopolnjene resničnosti, vseprisotnega računalništva, nato pa zaključili s pregledom možganskih vmesnikov, kjer moč misli omogoča komunikacijo s svetom.

Morda prihaja čas, ko bodo govor, pisanja in kretnje postali tako arhaičen način komuniciranja, kot so hieroglifi na piramidah v Gizi?

O predavatelju:
Klen Čopič Pucihar je leta 2014 doktoriral s področja računalništva na Univerzi v Lancastru, Velika Britanija. Trenutno deluje kot eden od predstojnikov Laboratorija za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem, kjer je tudi docent. Ukvarja se z raziskovanjem novih načinov za povečanje človeških sposobnosti z uporabo digitalnih tehnologij. Glavni izziv predstavlja uporabniški vmesnik, ki tvori ozko grlo med človekom in vseprisotno visoko procesorsko zmogljivostjo ter potencialom velikih količin podatkov. S tovrstnim izzivom se spopada prek raziskav, ki zadevajo sisteme dopolnjene in virtualne resničnosti, mobilnega računalništva ter vizualizacije podatkov.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!


petek, 18. januar 2019 Zagovor doktorske disertacije študentke Alejandre Ramos Rivera - Matematične znanosti

Alejandra Ramos Rivera, študentka doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Strukturni rezultati o vozliščno in povezavno tranzitivnih grafih (Structural results on vertex- and edge-transitive graphs), pod mentorstvom izr. prof. dr. Primoža Šparla.

Zagovor bo potekal v četrtek, 24. januarja 2019 ob 11. uri v FAMNIT-VP2 na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper (1. nadstropje).

Vljudno vabljeni!


sreda, 16. januar 2019 Znani zmagovalci kviza »Matematični adventni koledar 2018«

Decembra se je odvila že četrta izvedba Matematičnega adventnega koledarja, na katerem so se v reševanju matematičnih nalog pomerili tako osnovnošolci kot srednješolci iz Slovenije in tujine. Že drugo leto smo namreč mladim navdušencem nad matematiko ponudili tudi vaje v angleškem jeziku.

Na kviz se je prijavilo 360 tekmovalcev. Največ (335) jih je bilo iz Slovenije, ostali pa so bili iz Hrvaške, Italije, Latvije, Makedonije, Nizozemske, Romunije, Rusije, Slovaške in Združenih držav Amerike.

S praktičnimi nalogami iz vsakdanjega življenja so se udeleženci spoprijeli od 1. do 20. decembra 2018, za vsako nalogo pa so imeli na voljo le en dan.

Prejemniki nagrad so:

tekmovalci iz Slovenije:

 • OŠ: Kristina Gortan, Erik Gruden, Veronika Klemenčič;
 • SŠ, 1. in 2. letnik: Vid Kavčič, Jernej Oblak, Maša Toplak;
 • SŠ, 3. in 4. letnik: Klemen Bogataj, Ana Meta Dolinar, Marija Klemenčič;

tekmovalci iz tujine:

 • SŠ, 1. in 2. letnik: L2: Ivan Ivanovski, Filip Milisov;
 • SŠ, 3. in 4. letnik: Marko Filipovski, Nicholas Maznikovski, Manuel Norman;

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje.

Upamo, da bo med njimi tudi veliko takih, ki se bodo odločili za študij matematike!


ponedeljek, 7. januar 2019 UP pridobila nove projekte znanstvenoraziskovalnega sodelovanja z Bosno in Hercegovino

Leto 2019 začenjamo z lepo novico: Oddelek za matematiko UP IAM je pridobil sredstva še za dva projekta znanstvenoraziskovalnega sodelovanja, tokrat z Bosno in Hercegovino. Vodji odobrenih projektov za sodelovanje z Univerzo v Tuzli oziroma Univerzo v Zenici sta dr. Ademir Hujdurović in dr. Štefko Miklavič.

Med 48 odobrenimi projekti bodo financiranje prejeli tudi dr. Martina Blečić Kavur (UP FHŠ, sodelovanje z Univerzo v Banja Luki) in dr. Marko Kukanja (UP TURISTICA, sodelovanje z Univerzo v Sarajevu) ter dva projekta Zavoda InnoRenew CoE (dr. Andreja Kutnar za sodelovanje z JNU Banja Luka in dr. Anna Malgorzata Sanak za sodelovanje z UNIBL Banja Luka).

Vsem želimo uspešno raziskovanje in še nadaljnjo okrepitev sodelovanja s tujimi institucijami!

Rezultate razpisa lahko preberete na tej povezavi.


petek, 4. januar 2019 Konstituiranje Senata UP FAMNIT in komisij

Dne 3. januarja 2019 se je konstituiral novi Senat UP FAMNIT, in sicer je to četrti mandat senata od ustanovitve fakultete.

Člani senata iz vrst visokošolskih učiteljev in znanstvenih delavcev so bili izvoljeni na seji Akademskega zbora UP FAMNIT dne 20. novembra 2018, člane iz vrst študentov pa je izvolil Študentski svet UP FAMNIT.

Na konstitutivni seji so bile imenovane tudi komisije senata (z izjemo KSSK UP FAMNIT/UP IAM, ki bo imenovana naknadno).

Novo sestavo senata in komisij si lahko ogledate na tej povezavi

Novim članom senata in komisij želimo uspešno delo!
 


četrtek, 27. december 2018 Objavljen je razpis Erasmus+ za študijsko leto 2019/2020

Objavljen je razpis Erasmus+ za študente. Razpis omogoča prijave za študijske izmenjave ali izmenjave z namenom praktičnega usposabljanja v obdobju od 1.6.2019 do 30.9.2020.

Rok za prijavo na izmenjavo je 23.1.2019.

Razpis in druga dokumentacija (priloge, navodila) so dosegljivi na tej povezavi.

Vabljeni k prijavi!


petek, 21. december 2018 Naši matematiki pridobili osem novih projektov ARRS za sodelovanje z Rusijo

Oddelek za matematiko UP IAM zaključuje leto s še enim uspehom: naši raziskovalci so pridobili nova sredstva na Javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo v letih 2019 – 2020.

Do konca leta 2020 bodo z gostovanji okrepili sodelovanja z naslednjimi raziskovalnimi ustanovami: Lomonosov Moscow State University, National Research University Higher School of Economics,  Sobolev Institute of Mathematics of Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences, Steklov Mathematical Institute of Russian Academy of Sciences in Federal Research Centre 'Computer Science and Control'.

Vodje odobrenih projektov so: dr. Ademir Hujdurović, dr. Martin Milanič, dr. Edward Tauscher Dobson, dr. Štefko Miklavič, dr. Istvan Kovacs, dr. Klavdija Kutnar, dr. Vito Vitrih in dr. Russel Stephen Woodroofe.

Vsem želimo uspešno raziskovanje in še nadaljnjo okrepitev sodelovanja s tujimi institucijami!

Rezultate razpisa lahko preberete na tej povezavi.


petek, 21. december 2018 Izr. prof. dr. Andreja Kutnar članica Young Academy of Europe

Z veseljem in ponosom sporočamo, da je naša profesorica in raziskovalka ter direktorica Zavoda InnoRenew Coe, izr. prof. dr. Andreja Kutnar, postala članica Young Academy of Europe.
Gre za vseevropsko nevladno akademijo, ki združuje mlade vrhunske znanstvenike in predavatelje, ki s svojim delom močno prispevajo k razvoju znanosti in znanstvenih politik. Natančneje se njeni člani nadejajo, da bi evropske politike na področju znanosti prevetrili s pogledi mlajših znanstvenikov preko vključevanja le-teh v razvoj evropskih strategij. Akademija spodbuja mrežo vrhunskih mladih raziskovalcev na različnih področjih po celi Evropi in podpira njihovo delovanje.

Spomnimo, da je dr. Andreja Kutnar novembra prejela prestižno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke.

Čestitke za še en pomemben dosežek!


sreda, 19. december 2018 Vabilo na predavanje dr. Marinke Žitnik »Deep Learning for Network Medicine«

Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM vabita

na predavanje dr. Marinke Žitnik (Stanford University, ZDA)
z naslovom »Deep Learning for Network Medicine«,

ki bo v četrtek, 20. decembra 2018, bo ob 13.30 
v predavalnici FAMNIT-VP1 (Glagoljaška 8, Koper).
Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

O predavateljici:

Marinka Žitnik je leta 2012 diplomirala iz računalništva in matematike na Fakulteti za računalništvo in informatiko ter Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Študij je nadaljevala na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko, kjer je leta 2015 tudi doktorirala. Ukvarjala se je z razvojem algoritmov strojnega učenja, ki gradijo napovedne modele z zlivanjem velikih količin heterogenih podatkov. Razvite tehnike je skupaj s sodelavci uporabila za reševanje aktualnih problemov v bioinformatiki in sistemski biologiji. Dr. Žitnik je tekom študija gostovala na Univerzi v Torontu, Imperial College v Londonu, Baylor College of Medicine v Houstonu in na Univerzi Stanford. Trenutno je postdoktorska raziskovalka na oddelku za računalništvo Univerze Stanford (ZDA).


O predavanju (angl.):

Networks pervade medical research and practice. The primary challenge is how to learn on biomedical networks that involve rich interactions, spanning from the molecular scale all the way to the societal scale encompassing all human interactions. However, prevailing deep learning algorithms are designed for data with a regular, grid-like structure and cannot exploit rich interactions, the essence of biomedical networks.
In this talk, I will discuss methods that learn how to embed nodes in rich biomedical networks as points in a low-dimensional embedding space, where the geometry of this space is optimized to reflect the structure of interactions between the nodes. These embeddings methods are at the technical core of Decagon, the first approach for predicting side effects of drug combinations, not merely of individual drugs. Decagon composes a massive network describing how proteins in our bodies interact with each other and how different drugs affect these proteins. Decagon's deep embedding method uses the network to identify patterns in how side effects arise based on how drugs target different proteins. Today, in many cases, it is unknown what side effects might arise from adding another drug to a patient's personal pharmacy, and Decagon has the potential to lead to more effective and safer healthcare.

Vabljeni!


sreda, 19. december 2018 Preizkusno predavanje dr. Borut Toškan

Dr. Borut Toškan bo imel v ponedeljek, 7. 1. 2019 ob 12:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Biologija".

Predavanje z naslovom "DROBCI NEKDANJEGA OKOLJA. ARHEOZOOLOGIJA KOT ORODJE ZA PALEOOKOLJSKE RAZISKAVE" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP4, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 18. december 2018 Slobodan Filipovski nov doktor znanosti

V ponedeljek, 17. decembra 2018, je mladi raziskovalec Slobodan Filipovski uspešno zaključil doktorski študij Matematičnih znanosti.

Pod mentorstvom prof. dr. Roberta Jajcaya je pripravil in zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom O ekstremnih grafih z dano stopnjo in premerom/ožino (On extremal graphs of given degree and diameter/girth).

Iskrene čestitke novemu doktorju znanosti, želimo mu uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

 


petek, 7. december 2018 Zagovor doktorske disertacije študenta Slobodana Filipovskega

Slobodan Filipovski, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom O ekstremnih grafih z dano stopnjo in premerom/ožino (On extremal graphs of given degree and diameter/girth), pod mentorstvom prof. dr. Roberta Jajcaya.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 17. decembra 2018 ob 16. uri v FAMNIT-MP5  na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper (2. nadstropje). 

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


petek, 7. december 2018 Izjemen dosežek: UP IAM in UP FAMNIT do novega raziskovalnega programa ARRS

Raziskovalci Univerze na Primorskem so se podpisali pod še en izjemen dosežek: na razpisu Agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) je bil namreč sprejet nov raziskovalni program, ki sta ga skupaj prijavila UP IAM in UP FAMNIT. V naslednjih šestih letih bodo tako v okviru programa »Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij« razvijali inovativne možnosti temeljitega raziskovanja na področju matematike pod vodstvom prof. dr. Enesa Pasalica, vrhunskega znanstvenika na področju kriptografije simetričnih ključev in vodje Centra za kriptografijo UP FAMNIT. Ta bo sodeloval z mednarodno in interdisciplinarno ekipo raziskovalcev, doktorskih in podoktorskih študentov, ki so zaposleni na naši univerzi in na Zavodu InnoRenew CoE.

Uporaba matematike za varovanje informacij

Jedro novega programa je matematika v svoji najčistejši obliki s kriptologijo kot mostom do aplikativne matematike. »Kriptologija je področje, skozi katerega v vsakodnevnem življenju zaživijo najbolj abstraktne matematične ideje kot podstat delovanja najrazličnejših družbenih podsistemov. Varnost je pri tem ključnega pomena. V okviru programa bomo reševali pomembne raziskovalne izzive, ki segajo od temeljnih matematičnih problemov do uporabe v vsakdanjem življenju, s poudarkom na oblikovanju varnih, udobnih in zdravih grajenih okolij,« razlaga prof. dr. Enes Pasalic in hkrati izpostavlja velik poudarek na inovativnosti: »Razširili in nadgradili bomo dosedanje raziskave, ki so povezovale aplikativno matematiko z različnimi področji. To bo sprožilo razvoj novih pristopov in vodilo v smer prelomnega napredka na področju temeljne matematike. Ta bo predstavljal gonilo za inovacije v uporabi enkripcije in na splošno matematike v realnem življenju


(Prof. dr. Enes Pasalic je prejemnik nagrade za znanstveno odličnost UP za leto 2017 za področje naravoslovja in tehnike)

S sodobno tehnologijo do odličnosti

V ospredju bo torej velik poudarek na znanstveni, tehnološki in inovacijski odličnosti, kar bodo raziskovalci dosegli tudi s pomočjo sodobne opreme, ki bo podprla napredne metode zbiranja, modeliranja in analize podatkov, ter sodobnim IT okoljem, ki bo za potrebe dela ekipe zagotovilo shrambo podatkov, upravljanje z njimi, ter potrebno računalniško moč. Konkretni rezultati bodo zagotavljanje varne komunikacije s tehnologijo veriženja blokov (»blockchain«), razvoj inovativnih, interdisciplinarnih podatkovnih metodologij ter simulacij in modeliranje za tvorjenje prelomnih rezultatov na različnih področjih, povezanih z realnimi problemi, pri čemer bo poudarek na temah trajnostnega grajenega okolja.

Prenos znanja na študente in gospodarstvo

Raziskovalno dejavnost bodo lahko pobliže spoznali tudi študenti vseh stopenj, vpisani na programe s področij matematike, računalništva in informatike, trajnostnega okolja in znanosti o podatkih. Na tak način se bo razvila tudi kritična masa raziskovalcev in profesionalnih kadrov, ki bodo lahko še naprej razvijali raziskovalno področje in ga prenašali na gospodarstvo. Uporaba matematičnega znanja bo namreč bistvena za izboljšanje razvoja tehnologij IKT v resničnih okoljih, pri čemer bodo ključni uporabniki znanj – od ostalih raziskovalcev na področju naravoslovnih in tehničnih znanosti do že omenjenega gospodarstva.

Preko udeležbe v oblikovanju novih produktov, tehnologij in tehnoloških rešitev ter inovacij bo lahko v prihodnje zaznati opazen vpliv programa na ekonomski razvoj. Izmenjava tehnologije in znanja med raziskovalnim in gospodarskim svetom pa bo prinesla vpeljavo sistematičnih inovacij in bo povečala tempo novih odkritij, kar bo za posledico prineslo ekonomski in družbeni razvoj.

Opis in vsebine programa so na voljo na tej spletni strani.

Čestitke našim raziskovalcem za izjemen dosežek!

 


sreda, 5. december 2018 Vabilo na predavanje in delavnico "Pomen in uporaba računalniškega mišljenja v učenju in poučevanju"

Univerza na Primorskem, v okviru projekta

Inovativno učenje in poučevanje v visokem šolstvu (INOVUP)
vabi vse zaposlene na univerzi na predavanje in delavnico,

ki ju bosta izvedla

dr. Andrej Brodnik (UP FAMNIT)
in dr. Sonja Čotar Konrad (UP PEF),

POMEN IN UPORABA RAČUNALNIŠKEGA MIŠLJENJA
V UČENJU IN POUČEVANJU

v četrtek, 6. decembra 2018, od 13.00 do 14.30 v predavalnici VP2 (UP FAMNIT, Glagoljaška 8).

Število mest je omejenih, potrebna je predhodna prijava preko e-prijavnice:
https://goo.gl/forms/XzPSKrKTc82kjI1U2.

Računalniško mišljenje je način reševanja problemov (Wing, 2006). Računalniško mišljenje torej ne pomeni, da delujemo kot računalniki, niti pojem ni omejen na računalniško programiranje, ampak pomeni zmožnost posameznikove učinkovite orientacije v digitalnem svetu danes in postaja ena ključnih strategij za učinkovito spoprijemanje s sodobnimi (poklicnimi) izzivi v prihodnosti. Slednje pomeni, da je urjenje računalniškega mišljenja urjenje v reševanju problemov, zato je nujno, da se to strategijo in spretnost sistematično vključuje v učenje in poučevanje od vrtca do univerze.

Na predavanju bomo najprej opredelili, kaj računalniško mišljenje je, nato pa poudarili pomen urjenja in sistematičnega razvijanja računalniškega mišljenja pri otrocih in mladostnikih tudi za širši psihološki razvoj posameznika. V okviru delavnice bomo  predstavili primer dobre prakse uporabe in vključevanja računalniškega mišljenja pri obravnavi »neračunalniških« vsebin različnih predmetnih področij ter skušali odgovoriti na nekatera vprašanja, ki se pri vključevanju računalniškega mišljenja v pedagoški proces danes še odpirajo.

Vabljeni!


torek, 4. december 2018 Študenti in raziskovalci UP FAMNIT bodo v Istri uvajali smilj

Na Famnitu smo pridobili še en projekt, ki prispeva k razvoju širšega okolja: večletno partnerstvo s KZ Agrario Koper smo nadgradili s sodelovanjem s Centrom za trajnostni razvoj Live Green ter Kulturnim društvom Sloga Sv. Peter in uspešno pridobili sredstva na Javnem pozivu LAS Istre za izbor operacij, sofinanciranih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Do konca maja 2019 bodo tako raziskovalci z Oddelka za aplikativno naravoslovje in študenti Sredozemskega kmetijstva in Biodiverzitete oziroma Varstvene biologije, aktivno vključeni v operaciji, katere namen je izkoristiti endogene in gastronomske potenciale zaledja slovenske Istre ter to razvijati v skladnem odnosu med turizmom, okoljem in potrebami družbe. V ta namen bo vzpostavljen razvojni in učni kmetijski center slovenske Istre.

Cilji projekta so zelo konkretni in zanimivi za širšo okolico: »Vzpostavili bomo učilnico v naravi, ki bo služila kot podporno učno in podjetno okolje za mlade, pridelovalce, vrtičkarje, širšo javnost in druge obiskovalce, z namenom vključevanja vsebin, katerih cilj je medgeneracijsko učenje, popularizacija naravne in kulturne dediščine Istre na področju prehrane,« razlaga izr. prof. dr. Dunja Bandelj in ob tem poudarja: »Pomemben vidik bo vsekakor delo na področju diverzifikacije kmetijske dejavnosti in inovativnosti v kmetijstvu – na naši fakulteti bomo tako poskrbeli za vključevanje laškega smilja v ekološko pridelavo kot novo poslovno priložnost za kmetije in mlade podjetnike, hkrati pa bomo s programom izobraževanja in osveščanja okrepili konkurenčnost kmetijstva v slovenski Istri.«

 
Smilj je rastlina, značilna za sredozemsko vegetacijo, ki v zadnjih letih prehaja v kmetijstvo zaradi dragocenih biološko aktivnih sestavin, ki se uporabljajo predvsem v farmacevtske in kozmetične namene.

Natančneje bo Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT poskrbel za vzpostavitev trajnega demonstracijskega polja laškega smilja v okviru Centra za razvoj kmetijstva na Purissimi. S smiljem, tipično sredozemsko rastlino z latinskim imenom Helichrysum italicum se oddelek ukvarja že nekaj časa. Spomnimo, da so naši raziskovalci poleti kot prvi na svetu uspešno posekvencirali genom te rastline, ki je že prepoznana kot tržna niša na Korziki, intenzivno pa jo sadijo tudi v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem za pridelavo dragocenega eteričnega olja. To vsebuje učinkovine proti staranju in različnim vnetjem, zato ga že uporabljajo v farmaciji in kozmetiki (na primer podjetja L'Occitane, L'Oréal). Uvajanje smilja ponuja torej številne nove poslovne možnosti: »Podnebje v Slovenskem primorju ponuja idealne pogoje za uvajanje rastline in z zadružnim pridelovanjem bi lahko kmetje pridelek vključili v farmacevtsko ali zeliščarsko dejavnost oziroma razvijali nove produkte kot so denimo kreme ali destilati. S tovrstno diverzifikacijo pridelka bi lokalni pridelovalci imeli možnost dodatnega vira dohodka, ponudile pa bi se tudi možnosti za razvoj socialnega podjetništva. Ekološka pridelava trenutno zelo cenjene rastline pa bi predstavljala novo turistično atrakcijo,« našteva dr. Bandelj.

V delovanje omenjenega demonstracijskega polja na Purissimi bodo kot rečeno vključeni tudi študenti in raziskovalci UP FAMNIT. Po pripravi polja jih bo čakala proučitev vpliva gojenja smilja na naravo in okolje, nato pa bodo pripravili tehnološka navodila za gojenje in oskrbo nasada za pridelovalce v Slovenski Istri, ki se bodo odločili za implementacijo rastline v kmetijsko pridelavo. Delo v laboratoriju bo imelo za rezultat vzpostavitev lastnega sadilnega materiala, katerega bo potrebno še razmnoževati. Pomembne bodo tudi izobraževalne aktivnosti, saj bo potrebno seznaniti širšo javnost in posamezne ciljne skupine v zvezi z uporabo in zdravilnimi učinkovinami smilja.


ponedeljek, 3. december 2018 Konstituiran Študentski svet UP FAMNIT v študijskem letu 2018/19

Na konstitutivni seji, ki je potekala v četrtek, 29.11.2018, se je konstituiral Študentski svet UP FAMNIT (ŠS UP FAMNIT).

ŠS UP FAMNIT je bil izvoljen na volitvah, ki so bile izvedene 21. novembra 2018.

Člani ŠS UP FAMNIT v študijskem letu 2018/19 so:

 1. Amar Bapić (Matematične znanosti, magistrski),
 2. Malvina Baša (Biopsihologija, magistrski),
 3. Sara Brglez (Biopsihologija, dodiplomski),
 4. Nina Đukić (Računalništvo in informatika, dodiplomski),
 5. Arsen Matej Golubovikj (Računalništvo in informatika, dodiplomski),
 6. Stina Jurkota Rebrović (Varstvena biologija, dodiplomski),
 7. Nina Klobas (Matematične znanosti, magistrski),
 8. Dijana Kosič (Varstvo narave, magistrski),
 9. Robert Logar (Biodiverziteta, dodiplomski),
 10. Đorđe Mitrović (Matematika, dodiplomski),
 11. Taja Pajmon Rak (Varstvo narave, magistrski),
 12. Rok Pogelšek (Matematika v ekonomiji in financah, dodiplomski),
 13. Damjan Tonkli (Bioinformatika, dodiplomski),
 14. Hana Truta (Sredozemsko kmetijstvo, dodiplomski),
 15. Nives Žunec (Biopsihologija, dodiplomski).

Na konstitutivni seji je bila za predsednico izvoljena Taja Pajmon Rak, za podpredsednico Nives Žunec, za tajnika Damjan Tonkli, študente UP FAMNIT pa bo v Študentskem svetu UP poleg predsednice ŠS UP FAMNIT predstavljala še študentka Sara Brglez.

Volitve so bile izvedene v skladu s Statutom UP, Pravilnikom o načinu volitev predstavnikov študentskih svetov članic Univerze na Primorskem in imenovanju predstavnikov študentov v organe ter komisije in delovna telesa članic UP in Pravili UP FAMNIT. Informacije o poteku volitev so dostopne na spletni strani fakultete (rubrika Študenti/Študentski svet).

Študentskemu svetu UP FAMNIT želimo uspešno delo!


ponedeljek, 3. december 2018 Preizkusno predavanje dr. Graham Luke Morgan

Dr. Graham Luke Morgan bo imel v torek, 11. 12. 2018 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom "Semiprimitive groups and the graph-restrictive property" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski3, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 3. december 2018 Prof. dr. Gretta Pecl (Univerza na Tasmaniji) o podnebnih spremembah v oceanih

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na predavanje z naslovom 

Podnebne spremembe v svetovnih oceanih (Climate changes in world’s oceans), ki bo

v sredo, 5. decembra ob 13.00 v predavalnici Famnit VP-2 (Glagoljaška 8, Koper).
Predavala bo prof. dr. Gretta Pecl (Univerza na Tasmaniji).


Foto vir: Twitter

S ponosom in z velikim veseljem obveščamo, da na Oddelek za biodiveziteto UP FAMNIT prihaja prof. dr. Gretta Pecl, direktorica Centra za morsko socio-ekologijo Univerze v Tasmaniji (Avstralija). Prof. Pecl, ki je sicer tudi slovenskih korenin, sodi med vodilne strokovnjake na področju ekologije podnebnih sprememb z objavami v številnih prestižnih znanstvenih revijah, vključno s Science in Nature.

S kolegi z mednarodnega okolja dr. Pecl preučuje dolgoročne vplive podnebnih sprememb v oceanskih območjih, ki se najhitreje in najbolj segrevajo, kot so npr. vzhodna obala Tasmanije, kjer so zabeležili 4-kratno stopnjo segrevanja v primejavi s svetovnim popvprečjem, Madagaskar, Južna Afrika, Indija in Brazilija. Več informacij o delu in objavah dr. Pecl je dostopnih na: http://www.utas.edu.au/profiles/staff/imas/Gretta-Pecl.

Predavanje z naslovom Podnebne spremembe v svetovnih oceanih (Climate changes in world’s oceans) bo potekalo v angleškem jeziku.

Vabljeni!


četrtek, 29. november 2018 Matematični adventni koledar 2018 – nagradni kviz za dijake in osnovnošolce

Oddelek za matematiko UP FAMNIT tudi letos organizira nagradni kviz Matematični adventni koledar.

Osnovnošolci (8. in 9. razred) in dijaki so vabljeni, da se preizkusijo v reševanju matematičnih nalog, natančneje v treh kategorijah: 8. in 9. razred, 1. in 2. letnik in 3. in 4. letnik. 

Z matematičnim adventnim koledarjem se lahko vsi zabavamo od od 1. do 20. decembra 2018. Za reševanje vsake naloge pa je na voljo le en dan (od polnoči do polnoči).

V vsaki tekmovalni kategoriji bomo podelili tri enakovredne nagrade: USB ključek in majico.

Udeleženci si morajo najprej ustvariti svoj račun na tej povezavi.

Tudi letos vabimo k sodelovanj mlade po celem svetu, saj so naloge tudi v angleškem jeziku


sreda, 28. november 2018 Izr. prof. dr. Andreja Kutnar prejela Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke

Z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da je izr. prof. dr. Andreja Kutnar prejela prestižno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke, in sicer za znanstvene dosežke na področju lesarstva.
Gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v državi.


(Na fotografiji: izr. prof. dr. Andreja Kutnar in prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP)

Dr. Andreja Kutnar je izredna profesorica na Oddelku za aplikativno znanost (področje znanost o lesu) na UP FAMNIT ter višja znanstvena sodelavka na UP IAM ter direktorica zavoda InnoRenew CoE. Uvršča se med vodilne svetovne znanstvenike na področjih lesnih kompozitov, termo-hidro-mehanske obdelave lesa, trajnostno grajenih okolij ter analize vplivov na okolje. Z interdisciplinarnimi mednarodnimi raziskavami je soustvarila in uveljavila novo raziskovalno področje – restorativno okoljsko in ergonomsko oblikovanje, ki je tudi eno izmed glavnih raziskovalnih področij InnoRenew CoE.

Poleg tega, da je bila med snovalci ter ustanovitelji projekta in raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, ki ju tudi uspešno vodi, je med drugim koordinirala več mednarodnih konzorcijev in v okviru Akcije COST v mrežo povezala raziskovalce iz 39 držav.
Njena bibliografija obsega 54 izvirnih ter 10 preglednih znanstvenih člankov, 39 objav v recenziranih zbornikih mednarodnih znanstvenih konferenc, 11 poglavij v znanstveni monografiji ter znanstveno monografijo, ki jo je souredila in je leta 2014 izšla pri ugledni založbi Springer. O veliki odmevnosti njenega dela priča 353 čistih citatov v zadnjih desetih letih oziroma 292 čistih citatov po podatkih iz baze WoS in 342 iz baze Scopus.

Dr. Kutnar je priznanja vesela: »Počaščena sem, da sem prejela to nagrado, in z velikim veseljem ugotavljam, da tudi širša družba z mano deli strast do lesa


(Slavnostne podelitve se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport RS, dr. Jernej Poikalo – na fotografiji s sodelavci Univerze na Primorskem in zavoda InnorRenew Coe, ki so se v velikem številu udeležili podelitve.)

Slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih nagrad in priznanj ter priznanj ambasador znanosti Republike Slovenije je potekala v torek, 27. novembra 2018. Slavnostni govornik dogodka je bil slovenski predsednik Borut Pahor, nagrajenih pa je bilo 15 znanstvenikov. Prejemnika Zoisove nagrade za življenjsko delo sta letos dr. Milica Kacin Wohinz (področje zgodovinopisja) in akad. prof. dr. Boštjan Žekš (področje teorijske fizike). Več o vseh nagrajencih si lahko preberete na tej povezavi.

Posnetek prenosa proslave si lahko ogledate na tej povezavi – portret dr. Kutnar pa najdete od minute 40:30 dalje.

Za ta izjemni dosežek in pomembno nagrado dr. Andreji Kutnar iskreno čestitamo!


torek, 27. november 2018 UP FAMNIT ima nova prodekana

Delovanje UP FAMNIT se že nekaj let močno širi in vse več je področij, ki se intenzivno razvijajo. Yaradi tega je dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar, imenovala dva nova prodekana fakultete, ki bosta v prihodnje skrbela za mednarodno sodelovanje in povezovanje z drugimi visokošolskimi institucijami ter za kakovost.

Do marca 2020 bosta prodekana fakultete tudi:

- izr. prof. dr. Elena Bužan - prodekanja za kakovost,
- doc. dr. Ademir Hujdurović - prodekan za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje.

 

Spomnimo, da ima naša fakulteta še dva prodekana, in sicer

- izr. prof. dr. Dunja Bandelj - prodekanja za študijske zadeve,
- izr. prof. dr. Marko Orel - prodekan za znanstveno-raziskovalno delo.

Naj bo delo novih prodekanov polno pozitivnih izzivov in uspešnih sodelovanj!


ponedeljek, 26. november 2018 Študenti UP FAMNIT nagrajeni na natečaju Podjetna Primorska

V petek, 23. novembra, se je s tradicionalno slavnostno razglasitvijo zmagovalcev zaključil letošnji natečaj za najboljšo poslovno idejo Primorske »Podjetna Primorska 2018«, ki ga v sodelovanju s partnerji že dvanajsto leto organizira UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

Na letošnji natečaj se je prijavilo preko 30 podjetniških skupin, a le 17 je uspel preboj v veliki finale. Izbranim je Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske nudil možnosti za razvoj in izvedbo inovativnih podjetniških storitev in produktov. Z mentorskih programom, kjer so izpopolnjevali svojo poslovno idejo s pomočjo različnih strokovnjakov in številnimi delavnica, ki so jih organizirali, so finalisti osvojili znanja, ki jim bodo pomagala pri lažjem prodoru na trg.

V kategoriji Start-up Academic – Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem, ki je namenjena najboljšim podjetniškim idejam študentov UP, so podelili tri nagrade. Strokovno komisijo sta najbolj prepričali Nika Tomažič (Biodiverziteta) in Monika Kršić (Sredozemsko kmetijstvo) z biorazgradljivim lončkom iz tropin Cupgrape. Na drugo mesto se je uvrstil Goran Tubić (Računalništvo in informatika, MAG) z aplikacijo Domači zabojček, na tretje pa je pripadlo blogerki Jeri Lenardič, ki je predstavila Jerino slaščičkarno.

Vsem iskreno čestitamo za večmesečni trud, ki so ga vložili v razvoj originalne podjetniške ideje!

Več o ostalih nagradah in projektih lahko preberete na spletni strani UIP.


četrtek, 22. november 2018 Evropsko matematično društvo sponzor doktorske poletne šole Rogla 2019

UP FAMNIT in UP IAM z velikim zadovoljstvom sporočata, da bo naslednja doktorska šola iz diskretne matematike organizirana s finančno podporo Evropskega matematičnega društva (European Mathematical Society). Sponzorstvo tradicionalne poletne doktorske šole, ki vsako leto poteka na Rogli, predstavlja – poleg dobrodošle finančne pomoči – tudi simbolno potrditev pomembnega raziskovalnega dela, ki ga opravljajo matematiki naše univerze.

Poletna šola na Rogli je bila prvič organizirana leta 2011 in do danes se je je udeležilo več kot 600 raziskovalcev in študentov z vseh celin. Prepoznavnost tega znanstvenega srečanja lahko razberemo že v izjavi letošnje gostujoče predavateljice prof. dr. Colve Roney-Dougal z University of S. Andrews, ki je takole dejala: »Ko so me povabili, sem najprej preverila, kdo se je šole udeležil v prejšnjih letih. Zelo sem bila presenečena nad imeni uglednih znanstvenikov, ki so tu predavali, in tudi nad kakovostjo predavanj. Rekla sem si: sem pa nujno moram!« Več o vtisih letošnje izvedbe lahko preberete na tej povezavi.

9. doktorska šola bo potekala od 30. junija do 6. julija 2019. Registracije že potekajo in bodo možne vse do 31. maja 2019. Doktorski študenti lahko pri prijavi zaprosijo tudi za finančno podporo.

Glavna predavatelja bosta tudi tokrat dve pomembni imeni s področja diskretne matematike, in sicer: dr. Daniel Kráľ (Masaryk University, Češka) in dr. Alice Devillers (The University of Western Australia). Ob njiju bodo nastopili še drugi vabljeni predavatelji, doktorski študenti pa se bodo lahko potegovali za nagrado za najboljšo predstavitev.

Več o poletni šoli si lahko preberete na tej spletni strani.


Na fotografiji: udeleženci poletne doktorske šole 2018.

 


ponedeljek, 19. november 2018 Drugo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na drugo letošnje predavanje z naslovom

»Računanje v starih civilizacijah«,

ki bo potekalo v sredo, 21. novembra 2018, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo dr. Marjan Jerman, UL FMF in UP FAMNIT.

 

Ko v naši civilizaciji učimo otroke osnovne računske operacije, se sploh ne zavedamo, koliko izjemnih idej je za na videz enostavnim zapisom števil in računanjem z njimi. Lep primer so že rimske številke, s katerimi je težko napisati velika števila, deljenje pa je praktično nemogoče. Na predavanju bom predstavil nekaj osnovnih idej, ki pokažejo izjemno matematično ozadje v primeru egipčanske in babilonske notacije števil.

O predavatelju:
Marjan Jerman je študiral teoretično matematiko in doktoriral leta 2003 na področju urejenih algebrskih struktur. Je področni urednik Preseka in član uredniškega odbora Matematike v šoli. Poleg teoretične matematike (linearna algebra in urejene algebrske strukture) ga zelo zanima tudi popularizacija matematike, poučevanje in zgodovina matematike. Je soavtor učnega načrta za pouk matematike v gimnazijah.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!


petek, 16. november 2018 Priprava na 8ECM: predsednik RS Borut Pahor častni pokrovitelj kongresa!

 

 

 

 

 

Priprava na 8ECM: predsednik RS Borut Pahor častni pokrovitelj kongresa!

 

Z velikim veseljem sporočamo, da 8. Evropski matematični kongres poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja!

8. Evropski kongres matematike (8ECM) je pomemben mejnik in odlična priložnost za prepoznavnost slovenske matematike in matematike v regiji. Slovenski matematiki objavijo v mednarodnih revijah približno 300 prispevkov letno, njihovo delo na raziskovalnem področju pa je imelo vedno močne vezi z mednarodno skupnostjo.


Tako kot je pomembno negovati in razvijati sodelovanje zunaj državnih meja, pa je ključno imeti trdno znanstveno podporo tudi v slovenskem okolju. Naš namen je, da 8ECM v slovenskem prostoru pusti viden pečat pri spodbujanju učenja matematike kot interdisciplinarne vede, zlasti med mlajšimi generacijami. Pokazati in dokazati jim moramo, da imajo podporo in obilo možnosti za raziskovanje na vseh področjih znanosti.


***
Univerza na Primorskem bo julija 2020 v Portorožu gostila 8. Evropski kongres matematike - 8ECM. Poleg svetovnega je evropski kongres matematike drugi največji dogodek na področju matematike na svetu. Organiziran je vsaka 4 leta, na njem pa sodeluje več kot 1.500 matematikov. 


Vabljeni k spremljanju spletne strani www.8ecm.si, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!

 

 

 

 


petek, 16. november 2018 Projekt SUSGRAPE - delavnica na temo napovednih modelov v kmetijstvu

V petek, 9. 11. 2018, so se študenti UP FAMNIT seznanili z razvojnim krogom gliv, ki povzročata peronosporo vinske trte in oidij ter z napovednimi modeli za potrebe ugotavljanja ugodnih razmer za razvoj omenjenih bolezni.

 

Delavnice so se udeležili študenti študijskih smeri Bioinformatika, Sredozemsko kmetijstvo in Varstvena biologija ter gostujoči doktorski študenti s Fakultete za biologijo Univerze v Beogradu, potekala pa je v okviru čezmejnega projekta SUSGRAPE (Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Italija za obdobje 2014-2020).

Eden od ciljev projekta je namreč vzpostavitev sistema za podporo pri odločanju (SZPO), ki bo v pomoč vinogradnikom za pravočasno izvedbo ukrepov varstva vinske trte. Delavnici je nato sledil ogled ene od meteoroloških postaj, ki so bile postavljene v okviru projekta, ter vinske kleti Vinakoper.

   


ponedeljek, 5. november 2018 Vabilo na delavnico "RRI Open Access - advantages and challenges for scientific community"

                                           

Visokošolski učitelji in raziskovalci Univerze na Primorskem

so vabljeni na delavnico z naslovom

RRI Open Access - advantages and challenges for scientific community,

ki bo potekala v petek, 16. novembra 2018 med 9.00 in 14.00,
v prostorih UP FAMNIT (Glagoljaška 8, predavalnica VP2)

Program delavnice je objavljen na tej povezavi, izvaja pa se v okviru evropskega projekta Starbios2 in v sodelovanju z Zavodom InnoRenew CoE.

Vljudno vabljeni!

 

Odprti dostop do znanstvenih publikacij (ang. Open Access) na svetovnem spletu ter upravljanje avtorskih pravic s prostimi licencami predstavlja inovativno orodje za promocijo slovenske znanosti in je v skladu z Nacionalno strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020 ter s četrtim načelom Načrta S (angl. Plan S) Evropske komisije in agencij za financiranje raziskovalne dejavnosti v nekaterih državah članicah EU. V ta namen je ARRS v letu 2018 objavila Javni razpis za povračilo stroškov znanstvenih objav v zlatem odprtem dostopu.

Pri tovrstnem dostopu imajo uporabniki pravico vsebino brati, shraniti in izpisati, a tudi razmnoževati, uporabiti, razširjati, prenesti ter javno prikazati, izdelati in razširiti v katerem koli digitalnem mediju za kateri koli odgovoren namen. Dovoljena in prepovedi uporabe so označena z različnimi licencami (npr. Creative Commons) in jih določi založnik.


ponedeljek, 5. november 2018 Naši matematiki pridobili pet novih projektov ARRS za sodelovanje z ZDA

Oddelek za matematiko UP IAM je uspešno pridobil nova sredstva na Javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Slovenijo in ZDA v letih 2018 in 2020.

Naši raziskovalci bodo tako do konca septembra 2020 z gostovanji okrepili sicer že uspešna sodelovanja z naslednjimi raziskovalnimi ustanovami: Kennesaw State University, The University of Mississippi, Emory University, Northen Arizona University in Washington University in St. Louis.

Vodje petih odobrenih projektov so: dr. Ademir Hujdurović, dr. Russell Stephen Woodroofe, dr. Primož Šparl, dr. Enes Pasalic in dr. Edward Tauscher Dobson.

Vsem želimo uspešno raziskovanje in še nadaljnjo okrepitev sodelovanja s tujimi institucijami!

Rezultate razpisa, na katerem so bili uspešni tudi raziskovalci InnoRenew Coe, UP FHŠ in UP FM, lahko preberete na tej povezavi.


četrtek, 1. november 2018 Đorđe Mitrović osvojil srebrno kolajno na prvi matematični olimpijadi za študente Al-Khwarizmi v Uzbekistanu

Med 26. in 31. oktobrom se je ekipa UP FAMNIT udeležila prve mednarodne matematične olimpijade za univerzitetne študente (1st Al-Khorezmi International Mathematical Olympiad for University Students), ki je letos potekala v mestu Urgench v Uzbekistanu.
Ekipa je bila na tekmovanje povabljena celo s strani organizatorjev: »V veselje in tudi čast nam je bilo, ko smo v začetku oktobra prejeli osebno vabilo s strani Univerze v Urgenchu, s katero smo v zadnjih letih že nekajkrat sodelovali,« je povedal vodja ekipe doc. dr. Nino Bašić. »Na fakulteti potekajo redne priprave na tekmovanja, zato smo ekipo hitro sestavili in odšli na pot. Pozitivno presenečeni smo tudi bili nad dejstvom, da so nam organizatorji pokrili vse stroške.« V ekipi, ki je zastopala Univerzo na Primorskem in hkrati Slovenijo, so bili: Filip Božić, Daniil Baldouski, Đorđe Mitrović in Aleksandar Avdalović (vsi dodiplomski študij Matematika UP FAMNIT), skupino pa je poleg dr. Bašića spremljal še Mitja Tretjak.

V dneh pred tekmovanjem, ki je potekalo v ponedeljek, 29. oktorba, so se člani ekipe spoznali z ostalimi tekmovalci, obiskali so antično mesto Hiva, ki je od leta 1990 na seznamu Unescove svetovne zgodovinske dediščine, in tamkajšnjo univerzo. »Sprejem je bil vedno topel in iskren, za nas so imeli veliko vprašanj, zanimalo jih je, kaj študiramo, kako živimo ipd.« so svoje občutke strnili študenti Famnita. »Slovenije tu ne poznajo, kar pa nas je nekajkrat pozitivno presenetilo in nas napolnilo s ponosom pa je bilo, da matematiki iz vseh držav poznajo našo univerzo. Vsi vedo, da bo Evropski kongres matematike potekal leta 2020 v Portorožu,« je še dodal Mitja Tretjak.

  

 
(Za tekmovalce je vladalo veliko zanimanje: naši študenti so v nekaj dneh dali ducat intervjujev)

Tekmovanje

Tekmovanje je bilo zahtevno, saj so morali udeleženci v petih urah rešiti pet nalog iz naslednjih področij: algebra, analiza, teorija števil, geometrija in kombinatorika. Člani Famnitove ekipe so izkoristili ves čas, ki so ga imeli na voljo, na koncu pa so se strinjali, da so bile tri naloge zahtevne, vendar primerne za tovrstno tekmovanje, četrta je predstavljala velik izziv, peta pa je bila izjemno zahtevna. Njihove besede potrjuje tudi dejstvo, da sta vseh pet nalog uspešno rešila le dva tekmovalca.

Podelitev nagrad je potekala na slavnostni večerji, katere so se udeležili tudi akademiki, politiki in znanstveniki iz širše regije. Večer je potekal ob glasbi in plesu, za člane slovenske ekipe pa je bil vrhunec večera novica, da je Đorđe Mitrović zasedel 23. mesto ter si s tem prislužil srebrno medaljo.

Dr. Nino Bašić pa je kot član žirije, ki je pred tekmovanjem izbrala naloge in jih nato dolgo v noč popravljala, za svoje neutrudno delo prejel pohvalo organizatorjev.

 

Kdo je bil Al-Khwarizmi?

V Hivi rojeni Muhammad Ibn Musa Al-Khwarizmi (780-850) je bil perzijski matematik, astronom in geograf uzbeškega porekla. Še danes velja za največjo osebnost zgodnje zgodovine arabske matematike ter enega najpomembnejših znanstvenih umov islamskega sveta. Na razvoj matematike je vplival kot nihče drug v srednjem veku in imenujejo ga tudi oče algebre.
Njemu se lahko zahvalimo za priredbo decimalnega številčnega sistema indijskih učenjakov. Indijske številke, ki poznajo tudi ničlo, od takrat imenujemo arabske številke.

Kult osebnosti Al-Khwarizmija je globoko zakoreninjena v širšem azijskem prostoru in število spomenikov njemu v čast lahko najdemo v vsakem mestu. Tudi udeleženci tekmovanja so se poklonili njegovemu delo s polaganjem cvetja na orjaškem spomeniku v središču Urgencha.

  
(Al-Khwarizmi in slovesno polaganje rož na njegovem spomeniku v Urgenchu)

Še nekaj zanimivosti

Pobudo za organizacijo olimpijade je dal sam predsednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev. Gre za eno od potez, s katerimi želijo pospešiti razvoj znanosti v državi, kamor vabijo tudi vse več mednarodnih znanstvenikov.

Prve izvedbe matematične olimpijade za študente se je udeležilo 234 dodiplomskih študentov iz 58 univerz.
Prišli pa so iz Armenije, Bolgarije, Češke, Estonije, Irana, Kazahstana, Kirgizije, Malezije, Mongolije, Kitajske, Belorusije, Rusije, Slovenije, Omana, Tadžikistana, Turkmenistana, Ukrajine, Arabskih emiratov, Združenega kraljestva in Uzbekistana.
Naslednja bo v mestu Samarkand leta 2020.

 


torek, 23. oktober 2018 Priprava na 8ECM: Javno predavanje na kongresu je napovedal Sir Vaughan F.R. Jones

 

 

 

 

 

 

Javno predavanje na kongresu je napovedal Sir Vaughan F.R. Jones

Z veseljem sporočamo, da je prejemnik Fieldosve medalje, Sir Vaughan F. R. Jones, sprejel vabilo, da v času 8. Evropskega matematičnega kongresa pripravi javno predavanje.

Sir Vaughan F. R. Jones je Novozelandski matematik, svetovno znan po svojem izjemnem delu na von Neumannovih algebrah in vozelnih polinomih.

 

Leta 1990 je bil nagrajen s Fieldsovo medaljo za svoja odkritja na področju  matematičnih študij vozlov - vključno z izboljšanjem Alexandrovega polinoma (zdaj imenovanega Jonesov polinom). Problema se je lotil iz nepričakovane smeri, in sicer iz teorije von Neumannovih algeber, področja analize, ki jo je že razvil Alain Connes. Ta odkritja so privedla do rešitve številnih klasičnih problemov v teoriji vozlov in hkrati do povečanega zanimanja za topologijo nizkih dimenzij.

Njegovo delo na področju polinomov in invariant v teoriji vozlov je imelo hkrati izjemno uporabno vrednost na področju molekularne biologije, kjer je prišlo do novih spoznanj pri odkrivanju procesov podvajanja DNK. Rezultati teh raziskav so postavili nov mejnik v sodobni matematiki, hkrati pa ves čas ponujajo  priložnosti za nova odkritja.

 

Profesor Jones je zaslužni profesor Univerze Berkley v Kaliforniji, kjer je bil zaposlen od leta 1985, prav tako od leta 2011 zaseda položaj častnega Stevenson profesorja na Univerzi Vanderbilt in je alumni profesor na Univerzi v Aucklandu.

Veselimo se, da bomo profesorja Jonesa pozdravili na 8. Evropskem kongresu matematike v Portorožu!

 

Vabljeni k spremljanju spletne strani www.8ecm.si, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!

 


torek, 23. oktober 2018 Naši študenti na finalu UPM 2018

V soboto, 13. oktobra 2018, je v Mariboru potekalo finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona 2018. Zaključni dogodek je organiziral Inštitut za računalništvo, odvil pa se je v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM. Zadnje programerske bitke so se udeležile ekipe, ki so dosegle najboljše rezultate na prvih treh kolih. Zbralo se je tako 16 ekip oziroma 46 tekmovalcev.

Udeleženci so imeli na voljo pet ur časa za reševanje devetih nalog (ogledate si jih lahko na sodniškem sistemu), izpostaviti pa gre, da so bile nekatere zelo zahtevne. Zmagovalna ekipa je rešila kar 7 nalog, drugouvrščena je rešila 6 nalog, tretjeuvrščena pa 5 nalog. Uradne rezultate si lahko ogledate tukaj.

Najboljše tri ekipe v skupnem seštevku so bile:

 1. mesto: Final Solution (v sestavi Žan Knafelc, Tim Poštuvan in Žiga Željko)
 2. mesto: muzik.si (v sestavi Luka Avbreht, Filip Koprivec in Samo Kralj)
 3. mesto: Jam (v sestavi Aljaž Eržen, Marko Rus in Žiga Vene)

Prvaki posameznih univerz so:

 • Univerza v Ljubljani: Final Solution (Žan Knafelc, Tim Poštuvan in Žiga Željko)
 • Univerza v Mariboru: ASMx64 (Vid Keršič, Niko Uremović in Mitja Žalik)
 • Univerza na Primorskem: Migos (Arsen Matej Golubovikj, Igor Saveski in Predrag Zvezdakoski)

   

V letošnji sezoni se je tekmovanj udeležilo 178 tekmovalcev oziroma 60 ekip. UP FAMNIT so poleg omenjenih prvakov zastopali še naslednje ekipe:

 • Avokado (Tilen Jesenko, Goran Tubić, Gašper Moderc)
 • Narcos (Eda Kaja, Lisi Qarkaxhija, Arber Avdullahu)
 • python3-1 (Mirza Krbezlija, Đorđe Mitrović, Isidora Rapajić)

Čestitke vsem udeležencem!

 

 

O Univerzitetnem programerskem maratonu:
Univerzitetni programerski maraton (UPM) je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, kjer je poudarek na poznavanju algoritmov in podatkovnih struktur. Tekmovanje je ekipno in sestoji iz treh predkol in finalna. UPM poteka na vseh treh slovenskih univerzah hkrati (na Univerzi v Ljubljani, na Univerzi v Mariboru in na Univerzi na Primorskem). Poleg tega UPM predstavlja kvalifikacije za CERC (Central Europe Regional Contest). CERC pa je sestavni del tekmovanja ACM International Collegiate Programming Contest, ki je največje, najprestižnejše in najstarejše tovrstno tekmovanje.


ponedeljek, 22. oktober 2018 Prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na prvo letošnje predavanje z naslovom

»Ali sme imeti na maturi polinom kompleksno ničlo?«,

ki bo potekalo v sredo, 24. oktobra 2018, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo ddr. Janez Žerovnik, UL FS in IMFM.

 

Radi se pohvalimo s tem, da je matematika zelo natančna in na logično korektnih dokazih osnovana znanost. Ob tem pa pogosto spregledamo (milo rečeno) nenatančnosti pri najbolj osnovnih konceptih. Zaradi pogoste uporabe smo se marsičesa navadili, zato se pri razmisleku, ali je neka naloga primerna, torej dovolj jasna in nedvoumna, za maturitetni izpit, presenetljivo pogosto pojavijo vprašanja, kot je tisto v naslovu. Na nekaj primerih iz srednješolske matematike bomo razmislili, kaj pravzaprav mislimo, ko zapišemo, da je »funkcija v točki naraščajoča«, da ima polinom kompleksne ničle in podobno. 

O predavatelju:
Janez Žerovnik je na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani diplomiral leta 1982 in magistriral leta 1988. Doktoriral je leta 1992 na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (računalništvo) in leta 1994 na Tehniški univerzi v Gradcu (Avstrija) s področja matematičnih znanosti. Večina njegovih znanstvenih del je s področja diskretne optimizacije, teorije grafov in aplikacij. Zaposlen je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Od leta 2009 je predsednik državne predmetne komisije za splošno maturo za matematiko.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!


sobota, 20. oktober 2018 Zaključena 6. sredozemska konferenca o morskih želvah

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT je uspešno zaključil 6. sredozemsko konferenco o morskih želvah, ki je v sodelovanju z Inštitutom Plavi svet potekala v POreču med 16. in 19. oktobrom.

Konference, katere predsednik je bil izr. prof. dr. Bojan Lazar, se je udeležilo več kot 180 strokovnjakov in raziskovalcev iz sredozemskih in evropskih držav, ki so v okviru 5 tematskih sekcij predstavili 30 ustnih ter 88 posterskih prispevkov. Konferenca je vključevala tudi 6 praktičnih delavnic ter dve plenarni predavanji, ki sta ju izvedla vabljena predavatelja - prof. dr. Larry Crowder (Stanford University) in dr. Caterina Maria Fortuna (Italian National Institute for Environment Protection and Research).

Na konferenci smo predstavili tudi nov oddajnik za sledenje migracijam morskih želv, ki so ga razvili strokovnjaki UP FAMNIT v okviru projekta LIFE Euroturtles. Novo-razviti oddajnik omogoča pozicioniranje želv z uporabo GPS tehnologije ter prenos lokacijskih podatkov po GSM omrežju. Nova metodologija, ki ne zahteva uporabe ARGOS satelitskega sistema, bo znatno zmanjšala stroške raziskav ter naredila telemetrijo morskih želv dostopno širšemu krogu raziskovalcev.

Več o konferenci in programu lahko prebereta na spletni strani https://marine-turtles.eu/ ter FB naslovu: https://www.facebook.com/MedTurtleConf2018.

 

 


sreda, 10. oktober 2018 Vabilo na predavanje prof. dr. Larryja Crowderja (Stanford University), vodilnega svetovnega strokovnjaka na področju morskih varstvenih ved

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na predavanji

»Navigating Our Way to Solutions for Marine Conservation«
in »Dynamic Ocean Management:
A novel approach to interactions between people and oceanic pelagic organisms«

v petek, 12. oktobra 2018, ob 12.00
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predaval bo prof. dr. Larry Crowder z Univerze Stanford (ZDA)

Prof. dr. Larry Crowder je profesor varstvene biologije morja na Morski postaji Hopkins Univerze Stanford (ZDA) in višji znanstveni svetnik na Inštitutu Stanford Woods. Njegove raziskave vključujejo proučevanje plenilskih odnosov v morju in dinamiko morskih prehranjevalnih spletov, populacijsko modeliranje, modeliranje prehranjevalnih spletov ter vpliv ribištva na morske ekosisteme.

Vodil je številne interdisciplinarne raziskovalne projekte in je bil direktor Centra za varstvo morja Univerze Duke ter Centra Ocean Solutions Univerze Stanford. Današnje raziskave Dr. Crowderja se osredotočajo na interdisciplinarne pristope v varstvu oceanov, vključujoč problematiko naključnega ulova v kontekstu klimatskih sprememb, prostorsko ekologijo, ekosistemski pristop varstvu morja ter dinamično prostorsko planiranje in upravljanje z oceani.

Dr. Crowder bo izvedel dve predavanji z naslovom »Navigating Our Way to Solutions for Marine Conservation«
in »Dynamic Ocean Management: A novel approach to interactions between people and oceanic pelagic organisms«. Potekali bosta v Veliki predavalnici 2 (Glagoljška 8, Koper), s pričetkom ob 12.00. Po predavanju bo sledila neformalna razprava, kjer bo prof. dr. Crowder na voljo za razpravo o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti svetovnih oceanov.

Vabimo vas, da se nam pridružite!


sreda, 10. oktober 2018 Študenti s projektom dokazali, da "ljubezen zmore drugače"!

Študenti Univerze na Primorskem so v poletnih mesecih delovali v okviru projekta LUZD–Ljubezen zmore drugače. V sodelovanju z Lunino vilo, inštitutom za zaščito otrok, katere direktorica je Nina Kočar, tudi diplomantka našega programa Biopsihologije, so delovali na področju preprečevanja otroških zlorab. Problematika je še kako pereča, saj je v Sloveniji  glede na strokovne ocene zlorabljen vsak 5. otrok, kar v seštevku pomeni več kot 70.000 otrok, hkrati pa je tako preventivnih in kurativnih dejavnosti na tem področju (še vedno) malo.

V okviru projekta so študentje s pozitivnim sloganom »Ljubezen zmore drugače« spodbujali širšo javnost h globljemu razumevanju in aktivnemu reševanju problematike ter na interaktiven način poskušali ozavestiti tako javnost kot tudi starše (ki so na žalost najpogosteje storilci zlorab otrok), da kot posamezniki in družba zmoremo drugače. Aktivnosti so obsegale snovanje in izvajanje promocijskih aktivnosti medijske kampanje, vodenje kreativnih delavnic za otroke in za matere z izkušnjo nasilja varnih hišah in materinskih domovih v Ljubljani.

Ljubezen zmore drugače je eden od projektov, ki se izvajajo v okviru Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2018 Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

Poteka v sodelovanju z inštitutom za zaščito otrok Lunina vila (https://www.luninavila.si/). V projektu so sodelovali: Andreja Olovec, Alja Jančič, Nel Prevc Koršič, Lara Samojlenko (vse Biopsihologija UP FAMNIT), Jakob Sajovič (Uporabna psihologija UP FAMNIT), Jerica Okorn in Mikela Veren (Psihosocialna pomoč FUDS), Barbara Kokalj (Management, UP FM) ter Živa Kralj (Predšolska vzgoja, UP PEF, pod mentorstvom asist. dr. Simone Gomboc.

 


ponedeljek, 8. oktober 2018 September v znamenju obiskov in sodelovanj

Tedni pred začetkom novega študijskega leta so na UP FAMNIT minili v znamenju sodelovanja tako z že vzpostavljenimi kot tudi novimi partnerstvi. Obiski so se pričeli v začetku septembra, ko so v goste prišli partnerji mednarodnega projekta ECCUM, katerega cilj je podpreti pet univerz iz Uzbekistana in Kazahstana pri vzpostavitvi magistrskega študijskega programa matematičnega inženiringa in vzpostavitvi računalniških centrov.

Na zadnjem projektnem srečanju so se partnerji sestali ravno v Kopru, kjer so profesorji z Univerze v Santiagu de Compostela (Španija) in POLITO (Italija) izvedli usposabljanja s področja uporabne matematike. Petdnevnega programa predavanj in vaj se je udeležilo 26 profesorjev z univerz Urgench State University, UrSU (Uzbekistan), Turin Polytechnic University in Tashkent, TTPU (Uzbekistan), Bukhara Engineering – Technological Institute, BETI (Uzbekistan), A- Baitursynov Kostanay State University, KSU (Kazahstan) in International Information Technology University, IITU (Kazahstan).

 

Usposabljanje je bilo namenjeno poglobitvi znanj s posameznih področij, ki jih bodo profesorji iz centralne Azije nato predajali naprej svojim študentom. Med drugim so se spoprijeli s programi MATLAB®, COMSOL in ANSYS, ter se poglobili v parcialne diferencialne enačbe in njihove numerične rešitve ter iskanje približnih rešitev 1-dimenzionalnih eliptičnih diferencialnih enačb v inferenčni statistiki z metodo končnih elementov.

Matematični inženiring je osnova v vseh vejah inženiringa – od letalskega in elektronskega vse do strojnega in računalniškega. Zamisel za projekt pa izhaja iz želje po večjem sodelovanju med izobraževalnimi ter raziskovalnimi ustanovami in industrijo.

Srečanju v Kopru so sledile dejavnosti na Univerzi v Santiagu de Compostela, katerih so se udeležili tudi raziskovalci in zaposleni fakultete.

V dneh, ko so intenzivno potekale priprave na Orientacijske dneve UP pa se je zbrala še ena skupina mednarodnih raziskovalcev. Od 24. do 28. septembra so se namreč podiplomski študenti in raziskovalci zbrali na delavnici Software Tools for Mathematics, katere namen je bil izboljšati poznavanje računalniških orodij za potrebe raziskovanja.

Namen predavanj in posameznih delavniških aktivnostih je bil spodbuditi povezovanje različnih uveljavljenih rešitev in sodelovanje med skupnostmi znotraj tega raznolikega ekosistema programskih orodij.

Delavnica je bila uradni dogodek Software Carpentry, kot tudi uradni dogodek Sage Days. Software Carpentry že od leta 1998 promovira računalniške spretnosti, ki jih raziskovalci potrebujejo, da bi naredili več v krajšem času in z manj bolečinami. Sage Days so zborovanja ljudi, ki jih zanima orodje SageMath – od novincev pa vse do razvijalcev.


četrtek, 4. oktober 2018 Spoznavno druženje študentov in zaposlenih - Meet up party 2018/19

Študentski svet UP FAMNIT vami na tradicionalno spoznavno druženje FAMNITovih brucev, ostalih študentov in zaposlenih. Srečali se bomo v sredo, 10. oktobra 2018, ob 19:30 v Adria Bowlingu v Ankaranu. Družili in spoznavali se bomo ob bowlingu, biljardu in namiznem nogometu. Študentje bomo zelo veseli tudi naših profesorjev in ostalih zaposlenih, zato upamo, da se nam pridružite v čimvečjem številu!

Organiziran bo tudi avtobusni prevoz iz Kopra. Prvi avtobus nas bo pobral ob 19:00 na Potniškem terminalu, drugi takoj, ko se prvi vrne. Zbor vseh bo ob 19:00! PRIJAVA ZA PREVOZ JE OBVEZNA - obvezno potrdite prijavo še na mailu, ki ga prejmete po prijavi!
https://www.famnit.upr.si/sl/dogodek/spoznavno-druzenje-2018

Vstop je prost, dogodek pa je zaprt za zunanje obiskovalce.
Dogodek na FB: https://www.facebook.com/events/444917155912954/

Vaš Študentski svet UP Famnit!

**********************

Dear UP FAMNIT students and employees!

You are kindly invited to our traditional Meet up party. We will meet on 10th of October at 19:30 in Adria Bowling Ankaran. We are going to play bowling, biljard and table soccer.

We will provide also some busses that will take us there and back. For those who will need it we meet at 19:00 at Potniški terminal. Link for application will be added later. APPLICATION FOR BUS IS OBLIGATORY - you must confirm it by clicking the link you recieve to mail after filling in the form:
https://www.famnit.upr.si/sl/dogodek/spoznavno-druzenje-2018

Entrance is free, but this event is ment just for students and employees of FAMNIT.
FB event: https://www.facebook.com/events/444917155912954/

Can't wait to see you!
Your students council UP Famnit!


sreda, 3. oktober 2018 Vabilo na gostujoči predavanji dr. Andreee Nechifor (Transilvania University of Brasov, Romania)

Oddelek za matematiko UP FAMNIT

vabi na jezikoslovni predavanji

Contextualizing Foreign Language Teaching (ob 9.30, predavalnica FAMNIT-MP4)

English Language Teaching and Computer Science (ob 11.00, predavalnica FAMNIT-MP4),

ki bosta potekali v četrtek, 4. oktobra 2018.

Izvedla ju bo izvedla gostujoča predavateljica dr. Andreea Nechifor

(Transilvania University of Brasov, Romania)

 

O predavanju Contextualizing Foreign Language Teaching - The Cultural Element in Teaching a Foreign Language:

Teaching and learning a foreign language involves not only focusing on the ability to master the four language skills and the grammar structures, as well as a wide range of vocabulary, but also on cultural awareness. Culturacy, or being literate in the cultural elements of the target language, is a new skill that all the participants in this exchange should be aware of.

O predavanju English Language Teaching and Computer Science - English for Specific Purposes and Corpus Linguistics:

As students of The Faculty of Mathematics and Informatics, learning English for specific purposes is extremely important. But computer science also enables the understanding of computational linguistics and thus, the help that the use of corpus linguistics can provide in mastering specialised vocabulary in a fast and modern manner.

Predavanji bosta potekali v angleškem jeziku.

Vljudno vabljeni!


torek, 2. oktober 2018 12. generacija brucev v prenovljenih prostorih UP FAMNIT

1. oktobra smo na UP FAMNIT sprejeli dvanajsto generacijo brucev, ki so se v študijskem letu 2018/19 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT.

Praznično dogajanje se je pričelo na koprskem Titovem trgu, kjer so se zbrali bruci vseh fakultet Univerze na Primorskem. Tradicionalnega pozdrava bruckam in brucem ob začetku novega študijskega leta se je udeležila pisana množica mladih obrazov, ki so se po dopoldanskem programu ponovno srečali in zabavali še v večernih urah. Dobrodošlico novim obrazom naše univerze so izrekli prorektor UP izr. prof. dr. Boris Kavur, podžupan MOK Peter Bolčič, predsednik Študentskega sveta Univerze na Primorskem Gregor Gulič in predsednik ŠOUP Jure Ciglar, začetek študijskega leta pa so skupaj naznanili vse dekanje in dekani fakultet.

Letos smo na UP FAMNIT priredili dva sprejema – v slovenščini in v angleščini, na obeh pa so študente pozdravili dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar, prodekanja za študijske zadeve, izr. prof. dr. Dunja Bandelj in predsednica študentskega sveta, Taja Pajmon Rak.
Posebna pozornost je bila tudi letos namenjena študentom tutorjem. Ti predstavljajo pomembno oporno točko za vse tiste, ki v času študija potrebujejo nasvet in pomoč pri reševanju vsakodnevnih težav. Ob tej priložnosti so tutorji študenti prejeli certifikate za opravljeno delo v preteklem študijskem letu.

(na fotografiji: tutorji UP FAMNIT)

Za sprejem novih študentov v dveh jezikih smo se odločili zato, ker se delež tujih redno vpisanih študentov na naši fakulteti stalno povečuje. Na vseh treh stopnjah je prvič vpisanih študentov v prvi letnik programa kar 103, kar predstavlja že 45% vseh vpisanih v prve letnike. Vseh študentov na UP FAMNIT bo letos 571, iz tujine pa jih je 191. Na naših programih so trenutno študenti iz Slovenije in iz naslednjih držav: Argentina, Azerbajdžan, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna Gora, Hrvaška, Hrvaška, Italija, Izrael, Kazahstan, Kolumbija, Kosovo, Madžarska, Makedonija, Mehika, Nemčija, Rusija, Srbija, Španija, Šrilanka, Turčija, Uzbekistan in Združene države Amerike.

Dodatnih 15 študentov prihaja na našo fakulteto tudi v okviru različnih programov mobilnosti (Erasmus+, Erasmus Mundus).

Tuji študenti so se s fakulteto in Koprom spoznali še pred začetkom študijskega leta: zanje smo organizirali Orientacijske dneve UP, katerih se je udeležilo kar 165 študentov z vseh fakultet.

Za dodatno praznično dogajanje smo poskrbeli z odprtjem prenovljenih prostorov fakultete na Glagoljaški 8, kjer imamo odslej na voljo več predavalnic in računalniških laboratorijev za bolj kakovostno pedagoško in raziskovalno delo.

Uradne slovesnosti se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, prof. dr. Jernej Pikalo, ki je s slovesnim rezanjem traku skupaj z rektorjem Univerze na Primorskem tudi uradno odprl prenovljene prostore fakultete.


(na fotografiji: dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport RS in prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP)

Vsem želimo umirjen začetek novega življenjskega obdobja in čim več študijskih uspehov!


sobota, 29. september 2018 Potekajo orientacijski dnevi 2018

Prvi študenti že prihajajo na obalo in za tuje študente smo izvedli serijo dogodkov združene v Orientacijske dneve 2018. Na njih sodeluje 165 študentov (od tega jih je dobra tretjina iz UP FAMNIT), ki bodo prvega oktobra začeli svojo študijsko pot na Univerzi na Primorskem.

Tekom orientacijskih dni novi študenti spoznavajo okolje, delovanje univerze, njenih fakultet in drugih organizacij, predvsem Študentsko Organizacijo Univerze na Primorskem. Zvrstile so se raznovrstne predstavitve, ogledi, delavnice in druženja. V sodelovanju z upravno enoto Koper smo uredili dokumentacijo za dovoljenja za začasno prebivanje, tekom programa pa so se študenti spoznali s koordinatorji študijskih programov, raziskovalci in drugim osebjem. Sobota je bila  namenjena spoznavanju slovenščine kot uvod v tečaje, ki se pričenjajo v oktobru. Del programa je bil namenjen tudi temu, da se študenti spoznajo med seboj in s tutorji. Tako je na primer v četrtek zvečer potekala predstavitev kulinaričnih dobrot iz držav od koder prihajajo študenti. 8 avtorjev najboljših fotografij prvega dne pa je imelo priložnost na potopu spoznati tudi podvodni arheološki park v Strunjanu!

  
 
 

Orientacijski dnevi se zaključujejo v ponedeljek, ko se bo program povezal z dogodkom Pozdrav bruckam in brucem 2018, ki se z bogatim programom pričenja ob 9. uri na Titovem trgu.

Vsem želimo prijetno bivanje pri nas!


sreda, 26. september 2018 Do 27. 9. 2018 možna prijava za vpis v dodiplomski in podiplomski študij (zadnji prijavni rok)

Danes se je pričel zadnji prijavni rok za vpis v dodiplomske, magistrske in doktorske študijske programe UP FAMNIT v študijskem letu 2018/2019 (za slovenske državljane in državljane EU ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in državljane izven EU), ki poteka do vključno jutri, četrtka 27. 9. 2018.

Kandidati, ki želijo svojo študijsko pot nadaljevati na UP FAMNIT, so vabljeni k oddaji prijave.

Prosta mesta so še v vseh dodiplomskih študijskih programih UP FAMNIT, razen na študijskem programu Biopsihologija, in na vseh podiplomskih (magistrskih in doktorskih) študijskih programih UP FAMNIT.

Prijavo je potrebno oddati preko spletnega portala eVŠ in priporočeno poslati po pošti na naslov: UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 24. september 2018 Javni poziv za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada UP

Univerza na Primorskem vabi vse študente UP, da se prijavijo na javni poziv za pridobitev štipendije ter s tem izrazijo svoj interes za vključitev v sklad.

Štipendijski sklad Univerze na Primorskem je namenjen nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov UP, ponudbi teh študentov delodajalcem še v času študijskega procesa in zagotavljanju možnosti za zaposlitev teh študentov takoj, ko zaključijo s študijem.

Rok za oddajo vlog je sreda, 10. oktobra 2018.

Javni poziv je dostopen na spletni strani Kariernega centra UP.

Vabljeni k prijavi!


petek, 21. september 2018 DODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2018/2019

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2018/2019, ki se prične v ponedeljek, 1. oktobra 2018 in zaključi v petek, 18. januarja 2019.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

 • SKUPINE: delitev v skupine PRI VAJAH je predvidena pri nekaterih predmetih dodiplomskih študijskih programov Računalništvo in informatika – izvedba v slovenskem jeziku (1. in 2. letnik), Računalništvo in informatika – izvedba v angleškem jeziku (1. letnik), Biodiverziteta / Varstvena biologjja (1. in 2. letnik) in Biopsihologija (1., 2. in 3. letnik). SEZNAMI študentov po skupinah bodo objavljeni na zgoraj navedeni spletni strani najkasneje v soboto, 29. septembra 2018. V skupine za letnik bodo uvrščeni le študenti, ki so prvič ali ponovno vpisani v letnik. Ostali študenti (pavzerji; študenti, ki opravljajo obveznosti za pretekli letnik; študenti, ki opravljajo diferencialne izpite; študenti, ki jim je bilo odobreno opravljanje predmetov višjega letnika), se za vključitev v skupino za vaje pri predmetu dogovorijo neposredno z nosilcem predmeta oziroma z asistentom pri predmetu;
 • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden jesenskega semestra;
 • SPREMEMBE URNIKA: do petka, 28. septembra 2018 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno ponedeljka, 1. oktobra 2018 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

Študente 3. letnika programa Matematika v ekonomiji in financah posebej obveščamo, da bodo kontaktne ure pri predmetih Finančne vsebine v angleškem jeziku (15 SE) in Makroekonomsko modeliranje ( 15 SE) na urnik umeščene naknadno.

Študente 3. letnika programa Biopsihologija posebej obveščamo, da bodo LV pri predmetu Nevrobiologija gibalne športne aktivnosti I na urnik umeščene naknadno.

V ponedeljek, 1. oktobra 2018 bo potekal sprejem brucev in bruck. Točne informacije glede sprejema in termini sestankov brucev s koordinatorji so objavljene med obvestili na spletni strani fakultete. Za bruce se v ponedeljek, 1. oktobra 2018 predavanja in vaje po urniku ne izvajajo.

Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata na naslovu: https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti.

Referat za študente UP FAMNIT


petek, 21. september 2018 PODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2018/2019

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2018/2019, ki se prične v ponedeljek, 1. oktobra 2018 in zaključi v petek, 18. januarja 2019.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

 • objavljeni urniki veljajo za MAGISTRSKE študijske programe. DOKTORSKI ŠTUDIJ se zaradi majhnega števila študentov izvaja s konzultacijami. Program študija študenta se oblikuje individualno, v dogovoru z mentorjem doktorskega študenta. Doktorski študenti programa Računalništvo in informatika obiskujejo PODIPLOMSKI SEMINAR, ki se izvaja skupaj za študente magistrskih in doktorskih študijskih programov (ponedeljek ob 16. uri), doktorski študenti programa Matematične znanosti pa obiskujejo RAZISKOVALNI MATEMATIČNI SEMINAR (ponedeljek ob 10. uri);
 • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden semestra;
 • SPREMEMBE URNIKA: do petka, 28. septembra 2018 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno ponedeljka, 1. oktobra 2018 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

Študente programa Varstvo narave posebej obveščamo, da bo kontaktne ure za naslednje predmete na urnik umeščene naknadno:

 • Ekologija kopenskih ekosistemov – 1. letnik (5 SV),
 • Biologija in varstvo velikih vretenčarjev – 1.  in 2. letnik (5 LV),
 • Varstvena biologija morja – 2. letnik (5 LV),
 • Ekologija morja – 1. letnik (10 SV in 10 LV).

Termini sestankov koordinatorjev programov s študenti:

 • Matematične znanosti – izvedba v slovenskem jeziku (PMA) in Matematične znanosti – izvedba v angleškem jeziku (PMA-EN): v ponedeljek, 1. oktobra ob 11.00 v Famnit-MP7;
 • Računalništvo in informatika (PRIN): v torek, 2. oktobra ob 17.30 v Famnit-Muzejski3;
 • Varstvo narave (PBI):  v ponedeljek, 1. oktobra ob 12.00 v predavalnici Famnit-MP6;
 • Biopsihologija (PBP): v torek, 3. oktobra ob 11. uri v Famnit-Muzejski1;
 • Matematika s finančnim inženiringom (PMF): v torek, 2. oktobra ob 15.00 v Famnit-MP2;
 • Uporabna psihologija (UPSI): v ponedeljek, 1. oktobra ob 10.00 v Famnit-VP1.

Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata na naslovu: https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti.

Referat za študente UP FAMNIT

 


petek, 21. september 2018 MAGISTRSKI ŠTUDIJ: Začetek predavanj in sestanki s koordinatorji

Študente obveščamo, da se študijski proces za magistrski študij v študijskem letu 2018/2019 pričel v ponedeljek, 1. oktobra 2018, in sicer:

 • študenti magistrskega študija Matematične znanosti – izvedba v slovenskem jeziku (PMA) in Matematične znanosti – izvedba v angleškem jeziku (PMA-EN) pričnejo s predavanji pri predmetu Kriptografske razpršilne funkcije in veriženje blokov v ponedeljek, 1. oktobra ob 8. uri v Famnit-MP7. Sestanek s koordinatorjem bo potekal v ponedeljek, 1. oktobra ob 11.00 v Famnit-MP7;
 • študenti magistrskega študija Računalništvo in informatika (PRIN) pričnejo s predavanji pri predmetu Izbrana poglavja iz teoretičnih osnov računalništva v torek, 2. oktobra ob 9. uri v Famnit-Muzejski3. Sestanek s koordinatorjem bo potekal v torek, 2. oktobra ob 17.30 v Famnit-Muzejski3;
 • študenti 1. letnika magistrskega študija Varstvo narave (PBI) pričnejo s predavanji pri predmetu Okoljska mikrobiologija v ponedeljek, 1. oktobra ob 9.00 v Famnit-MP6. Uvodni sestanek študentov s koordinatorico bo potekal v ponedeljek, 1. oktobra ob 12.00 v predavalnici Famnit-MP6;
 • študenti 1. letnika magistrskega študija Biopsihologija (PBP) pričnejo s predavanji pri predmetu Interakcija in uporabniška izkušnja v torek, 3. oktobra ob 12.00 v Famnit-MP5. Sestanek s koordinatorico bo potekal v torek, 3. oktobra ob 11. uri v Famnit-Muzejski1;
 • študenti 1. letnika magistrskega študija Matematika s finančnim inženiringom (PMF) pričnejo s predavanji pri predmetu Statistični praktikum v torek, 2. oktobra ob 9.00 v Famnit-Rlab5. Sestanek s koordinatorjem bo potekal v torek, 2. oktobra ob 15.00 v Famnit-MP2;
 • študenti 1. letnika magistrskega študija Uporabna psihologija (UPSI) pričnejo s seminarskimi vajami in seminarji pri predmetu Kadrovska psihologija v ponedeljek, 1. oktobra ob 11.30 v Famnit-MP4. Sestanek s koordinatorico bo potekal v ponedeljek, 1. oktobra ob 10.00 v Famnit-VP1.

Za dodatna pojasnila in informacije smo dosegljivi v Referatu (05/611 75 75, referat@famnit.upr.si).

Želimo vam veliko študijskih uspehov v študijskem letu 2018/2019!

Referat za študente UP FAMNIT


petek, 21. september 2018 SPREJEM BRUCK IN BRUCEV V PONEDELJEK, 1. OKTOBRA

Pozdravljeni, brucke in bruci!

Le nekaj dni nas loči od 1. oktobra, ko se bo pričelo novo študijsko leto 2018/2019.

Da bi prvo študijsko leto kar najbolje pričeli, vas bomo v ponedeljek, 1. oktobra pričakali s sledečim programom:

Sestanki s koordinatorji posameznih programov:

 • Matematika (izvedba v slovenskem jeziku) in Matematika v ekonomiji in financah: 13.00 – 13.45 v predavalnici Famnit-MP6 (Glagoljaška 8, 2. nadstropje),
 • Matematika (izvedba v angleškem jeziku): 13.45 – 14.30 v predavalnici Famnit-MP6 (Glagoljaška 8, 2. nadstropje),
 • Računalništvo in informatika (izvedba v slovenskem jeziku): 13.00 – 14.00 v predavalnici Famnit-VP2 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje),
 • Računalništvo in informatika (izvedba v angleškem jeziku): 13.00 – 14.00 v predavalnici Famnit-VP1 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje),
 • Varstvena biologija: 13.00 – 14.00 v predavalnici Famnit-Muzejski3 (Muzejski 7, pritličje),
 • Bioinformatika (izvedba v slovenskem jeziku): 13.00 – 13.45 v predavalnici Famnit-Muzejski1 (Muzejski 7, pritličje),
 • Bioinformatika (izvedba v angleškem jeziku): 13.45 – 14.30 v predavalnici Famnit-Muzejski1 (Muzejski 7, pritličje),
 • Biopsihologija: 13.00 – 14.00 v predavalnici Tramontana (UP FHŠ, Titov trg 5, pritličje).

Od torka, 2. oktobra dalje potekajo predavanja in vaje v skladu z urnikom (https://www.famnit.upr.si//sl/urniki). Vsa obvestila Referata, ki se nanašajo na spremembe urnika, so objavljena tukaj (https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila). Svetujemo vam, da se naročite na prejemanje obvestil po e-pošti.

Veselimo se srečanja z vami!

Učitelji in sodelavci ter študenti UP FAMNIT

 


ponedeljek, 17. september 2018 Na UP FAMNIT tudi modul Jean Monnet

Z veseljem sporočamo, da je Izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo Evropske komisije (EACEA - European Commission's Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) med več kot 900 prijavami na razpis za modul Jean Monnet Module izbrala predlog programa UP FAMNIT z naslovom »European Union Economic Trends«.

Jean Monnet Module je učni program ali tečaj na področju študij Evropske unije. Cilj modulov je spodbuditi pridobivanje raziskovalnih in pedagoških izkušenj med mladimi raziskovalci, znanstveniki in strokovnjaki na področju vsebin, ki so vezane na EU, spodbujati objavo in razširjanje akademskih raziskav, ustvarjati zanimanje za EU in pospeševati uvajanje evropskega vidika predvsem v študije, ki niso povezane z EU ter podajanje prilagojenih programov o posebnih vprašanjih EU, ki so pomembna v poklicni poti diplomantov.

»European Union Economic Trends« bo tako nov izbirni predmet na UP Famnit, ki bo ponujen študentom matematičnih programov. Vsebine se bodo osredotočale na vrsto ključnih dejavnikov, ki bodo v prihodnjih letih oblikovali rast in moč EU. V zadnjem času je bila namreč odpornost EU izzvana s strani večplastnih kriz: kriza državnega dolga, upravljanje in politični pretresi ter nenazadnje migrantska / begunska kriza in Brexit. Vsi ti ključni trendi v povezavi s predstavljenimi problemi oblikujejo prihodnost EU in njeno družbeno-gospodarsko okolje.

Cilj predmeta je študentom zagotoviti pregled nad trenutnimi političnimi, gospodarskimi in regulativnimi trendi, ter nad njihovimi posledicami za gospodarstvo EU in oblikovalce politik EU. Predmet se osredotoča na tradicionalne "gonilne sile rasti", denimo monetarno/fiskalno politiko, kapitalske trge in druge, pa tudi na bolj alternativne vrste rasti: socialno podjetništvo, "moteče tehnologije", fiskalno združevanje, bančna unija, kriptovalute itd.

Nosilka in koordinatorica programa je doc. dr. Ana Grdović Gnip (UP FAMNIT), k izvedbi kakovostnega programa v obdobju treh let, pa bodo pripomogli tudi drugi predavatelji in raziskovalci iz različnih evropskih institucij.


nedelja, 16. september 2018 Pri založbi Cambridge University Press izšla nova izdaja učbenika, katerega soavtor je prof. dr. Vladimir Batagelj

Pri prestižni založbi Cambridge University Press bo v kratkem izšla 3. izdaja odmevne knjige »Exploratory Social Network Analysis with Pajek«, katere soavtor je tudi raziskovalec Univerze na Primorskem in IMFM, slovenski matematik prof. dr. Vladimir Batagelj.

Temeljito predelana in razširjena tretja izdaja izjemno uspešnega učbenika iz leta 2005 je izšla v zbirki Structural Analysis in the Social Sciences in prinaša posodobljeno gradivo za raziskovanje družbenih omrežij s programom Pajek.

Glavni strukturni koncepti in njihove aplikacije v družbenih raziskavah so tokrat predstavljeni v obliki vaj. Glede na to, da je programsko orodje Pajek na voljo skupaj z nabori podatkov, se lahko bralci naučijo analize omrežij preko študije primerov. Bralci bodo pridobljeno znanje, veščine in orodja za analizo družbenih omrežij lahko uporabili tudi na drugih področjih znanosti.

Cambridge University Press je najstarejša založba na svetu. Nastala je leta 1534 v okviru Univerze v Cambridgeu in je danes tudi druga največja mednarodna založba, takoj za Oxford University Press. Od ustanovitve stremi k dopolnjevanju poslanstva univerze preko širjenja znanja in podpiranja izobraževanja, učenja in raziskovanja na najvišji mednarodni ravni odličnosti.


petek, 14. september 2018 Do 19. 9. 2018 možna prijava za vpis v podiplomski študij (drugi prijavni rok)

Danes se je pričel drugi prijavni rok za vpis v magistrske in doktorske študijske programe UP FAMNIT v študijskem letu 2018/2019 (za slovenske državljane in tujce iz EU), ki poteka do vključno srede, 19. 9. 2018.

Kandidati, ki želijo svojo študijsko pot nadaljevati na UP FAMNIT, so vabljeni k oddaji prijave.

Prosta mesta so še v vseh podiplomskih (magistrskih in doktorskih) študijskih programih UP FAMNIT.

Prijavo je potrebno oddati preko spletnega portala eVŠ in priporočeno poslati po pošti na naslov: UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).
 


četrtek, 13. september 2018 Študenti UP v pomoč obolelim za Alzheimerjevo boleznijo

Študenti Univerze na Primorskem so tudi v poletnih mesecih nadaljevali z delom v okviru projekta nePOZAB– Pomoč obolelim za Alzheimerjevo Boleznijo. V sodelovanju z društvom Spominčica–Slovensko združenje za pomoč pri demenci so namreč v različnih centrih in domovih predvsem na Primorskem, Štajerskem in Notranjskem za obolele, njihove svojce, osebje v domovih in širšo javnost priredili vrsto delavnic in predavanj.

Študentke Biopsihologije Klara Lelja, Maja Čeček in Laura Albreht tako opisujejo dragoceno izkušnjo: »V sklopu delavnic predstavljamo Alzheimerjevo bolezen in podamo znanja in tehnike, s katerimi lahko ublažimo njene simptome ali preventivno vplivamo na njen razvoj. Delavnice zajemajo številna področja (krepitev spomina, fototerapija, sedeča joga, likovne delavnice in kuhanje zdrave, črevesni mikrobioti prijazne hrane), z njimi pa želimo pospešiti procese kognicije in motorike ter izboljšati kakovost življenja posameznikov.« Študenti so v ta namen izdelali tudi druga aktualna in zanimiva gradiva, s katerimi promovirajo zdrav in aktiven življenjski slog. »Zasnovali in izdelali smo knjižico z vajami za spomin, knjižico z zdravimi recepti, oblikovali smo tudi posterje in druga informativna gradiva

Omenjeni izdelki so za vse dostopni na spletni strani http://nepozab.famnit.upr.si.

 

»Kot področje zanimanja sva izbrali fizično aktivnost,« razlagata Maja Čeček in Klara Lelja. »pripravili sva delavnice sedeče joge in dihanja, ki so bile prilagojene za starejše in dementne posameznike. Kontaktirali sva domove starejših občanov na Primorskem in se dogovorili za termine izvajanja delavnic. Pred prvo delavnico naj je skrbelo, ali bova delavnico kakovostno izvedli, vendar sva med izvajanjem ta strah izgubili, saj je delo potekalo sproščeno in brez težav. Presenečeni sva bili nad pozitivnim odzivom starostnikov, prav tako pa naju je presenetila njihova zagnanost in motiviranost za sodelovanje. Po mesecu dni izvajanja delavnic sva veseli, da sva vključeni v projekt, saj na tak način pomagava obolelim, ozaveščava javnost o problematiki Alzheimerjeve bolezni ter hkrati nadgrajujeva svoje sposobnosti in znanja.«

V okviru projekta bodo študenti posneli tudi kratek film na temo Alzheimerjeve bolezni. Na 10. konferenci o demenci ASK 2018 pa se bodo dotaknili etičnih dilem na področju Alzheimerjeve bolezni.

NePOZAB je eden od projektov, ki se izvajajo v okviru Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2018 Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

Poteka v sodelovanju z društvom Spominčica - Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje za pomoč pri demenci. V projektu so sodelovali: Laura Albreht (Biopsihologija UP FAMNIT in Biotehnologija UL BF), Tomaž Babić (Kognitivna znanost UL PEF), Tamara Arh, Eva Benda, Maja Čeček, Klada Lelja, Samanta Knapič, Nika Kuplenk, Larisa Lara Pohorec (vse Biopsihologija UP FAMNIT) Dimitri Bocciai in Lina Habjanič (oba Dietetika UP FVZ), Samanta Knapič (Biopsihologija UP FAMNIT in VIST Fotografija), pod mentorstvom prof. dr. Gorazda Drevenška in prof. dr. Ernesta Ženka. Dogodki v okviru projekta potekajo.


sreda, 12. september 2018 UP FAMNIT zaposli dva sodelavca v IKT službi

UP FAMNIT zaposli dva sodelavca v IKT službi.
Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja.
Delovni mesti se razpisujeta za dolgotrajno sodelovanje s fakulteto.
Pričetek dela po dogovoru.
Za več informacij pišite na: lara.gorela@upr.si.

J017932 VODJA PODROČJA/ENOTE II (Z DO 5 ZAPOSLENIMI) VII/2

Pogoji za opravljanje dela:

 • specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja) ali visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali magistrska izobrazba
 •  aktivno znanje enega svetovnega jezika.

 Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

 • vodstvene in organizacijske sposobnosti,
 • sposobnost timskega dela,
 • znanja za delo z računalnikom,
 • komunikativnost in odgovornost.

 Druga zaželena znanja:

 • znanje za delo z računalnikom (dobro poznavanje LINUX informacijskega sistema,
 • dobro poznavanje LINUX imeniškega okolja (LDAP, SAMBA, RADIUS, KERBEROS, NFS),
 • dobro poznavanje računalniške strojne opreme (nabava, popravila),dobro poznavanje Microsoft  orodij (Office, Windows),
 • izkušnje na IKT področju dela (praviloma 5 let).

 Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

 • vodenje IKT službe na fakulteti,
 • skrb za operativnost in delovanje računalniško-komunikacijskega sistema,
 • svetovanje pri nabavi in nabava računalniške opreme za pedagoško in raziskovalno dejavnost na fakulteti,
 • skrb za strežniško infrastrukturo,
 • pomoč pri uporabi IKT tehnologij strokovnim službam, pedagoškim sodelavcem in raziskovalcem.

 

J017104 SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 (III)

 Pogoji za opravljanje dela:

 • specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja), visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) oziroma magistrska izobrazba s področja računalništva oziroma informacijskih tehnologij oziroma sorodnega področja,
 • znanje angleškega jezika,
 • znanje za delo z računalnikom,
 • izkušnje na IKT področju dela (praviloma 3 leta).

 Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

 • natančnost in zanesljivost,
 • sposobnost timskega dela,
 • samostojnost,
 • komunikativnost.

 Druga zaželena znanja:

 • znanje za delo z računalnikom (dobro poznavanje LINUX informacijskega sistema, dobro poznavanje LINUX imeniškega okolja (LDAP, SAMBA, RADIUS, KERBEROS, NFS),
 • dobro poznavanje računalniške strojne opreme (nabava, popravila),dobro poznavanje Microsoft orodij (Office, Windows).

 Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

 • skrb za operativnost in delovanje računalniško-komunikacijskega sistema,
 • svetovanje pri nabavi in nabava računalniške opreme za pedagoško in raziskovalno dejavnost,
 • skrb za strežniško infrastrukturo,
 • pomoč pri uporabi IKT tehnologij strokovnim službam, pedagoškim sodelavcem in raziskovalcem.

Vsi zainteresirani naj prošnjo z dokazili pošljejo na elektronski naslov: lara.gorela@upr.si.

 


torek, 4. september 2018 Uspešna izvedba tabora Matematika je kul

Prejšnji teden je na UP FAMNIT potekal tradicionalni, letos že 8. poletni tabor »Matematika je kul«. Podobno kot lani je bil tudi tokrat namenjen srednješolcem oziroma osnovnošolcem, ki bodo v kratkem prestopili prag srednje šole, istočasno pa sta potekali izvedbi v slovenščini in v angleščini. Letošnja mednarodna udeležba je bila še bolj pisana.

Petdnevnega izobraževalnega, raziskovalnega in konec koncev tudi družabnega dogajanja med 26. in 31. avgustom 2018 se je tako udeležilo 21 mladih: 7 jih je bilo iz Slovenije, ostali pa so k nam prišli iz Makedonije (6), Francije (2), Slovaške (2), Poljske (2), Madžarske (1) in Srbije (1). Program je bil kot vsako leto raznolik, teme pa nove, saj se tabora nekateri udeležujejo že več let zapored in na njem iščejo vsakič novo znanje.

Na predavanjih so dijaki spoznali delovanje človeških možganov z matematičnega vidika, ukvarjali so se s teorijo kombinatornih iger, optimizacijo in načrtovanjem prevozov v sistemu GoOpti in problem konsenza. Ob raziskovalno-projektnem delu po skupinah so nato odkrivali še praktični svet financ in kriptovalut ter matematike v biologiji. Na delavnicah pa so s pomočjo osvojenega novega znanja pripravili nekaj izdelkov, ki so jih zadnji dan tudi predstavili staršem.

 

Akos s Slovaške je bil prvič v Sloveniji. Čez mesec dni ga čaka začetek študija v Budimpešti, še prej pa si je zaželel preživeti nekaj dni ob morju in v družbi matematikov: »Zelo mi je všeč Koper, predavanja in delavnice so zelo kakovostne, najbolj pa me zanimata optimizacija in teorija iger.« Za Nino iz Pariza pa je bil to drugi tovrstni tabor v letošnjem poletju. Svojo prihodnost vidi v inženirstvu in vesoljski tehnologiji, na taboru pa sta ji bili najbolj zanimivi teorija iger in kriptovalute. »Matematika mi je všeč, ker je natančna,« je prepričana mlada navdušenka nad matematiko in dodaja, da je k uspehu tabora zagotovo pripomoglo tudi prijateljsko vzdušje na fakulteti.

Jan iz Slovenije pa je bil na taboru že četrtič. »Program poznam, teme so vsako leto podobne, vendar vsakič nove, drugačne in seveda zanimive.« S pomočjo matematike se je izučil, da lahko velike probleme razdelimo na majhne in to na zelo eleganten način. »Všeč mi je aplikativnost teorije iger in teorije grafov, na primer pri optimizaciji sistema Go Opty.« Dodaja, da je bil na taboru čas dobro porazdeljen in da sebe v prihodnje vidi v tujini, kjer bi rad študiral na področju.

Na taboru pa je bil Luka iz Gornje Radgone prvič. »Na tabor me je opozoril učitelj matematike in zadovoljen sem, da sem se ga udeležil. Družba je bila zelo dobra, všeč mi je, da smo se lahko pogovarjali tudi v angleščini, predvsem pa da smo se matematičnih tem lotili nekoliko drugače. Takšne vsebine bi lahko imeli tudi v šoli!«

Podrobnosti o programu lahko preberete na tej povezavi.

Na taboru so aktivno sodelovali tudi študenti matematičnih programov UP FAMNIT – dijake so spremljali kot asistenti v predavalnici, bili pa so tudi z njimi v popoldanskih in večernih urah. Med njimi je bila tudi Barbara Vesel, študentka magistrskega programa Matematične znanosti, ki se je za študij matematike pri nas odločila ravno po zaslugi pozitivne izkušnje na taboru. »Tu sem se pred leti dokončno odločila za študij matematike. Matematika je res kul, ker je logična in nas spremlja na vsakem koraku. Uporabljamo jo nezavedno čisto vsak dan.« Đorđe Mitrović, študent 1. letnika Matematike, pa ima za sabo veliko matematičnih taborov in delavnic. Zanj je matematika od nekdaj izziv: »Vse ima smisel, vse se prepleta in logično povezuje,« pravi in udeležence tabora opisuje s samimi presežki: »Ves čas spraševali in si želeli še več. Strašno so radovedni in zanima jih čisto vse!«

 

OGLEJ SI FOTOGALERIJO

Osnovni namen in cilj tabora je popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse. UP FAMNIT želi z organizacijo tabora mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Uspeh tabora pa potrjuje tudi dejstvo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let!

 


ponedeljek, 3. september 2018 Študenti UP FAMNIT aktivni pri trajnostnem upravljanju kraškega roba

V drugi polovici avgusta so se študentje UP FAMNIT udeležili raziskovalnega tabora, ki se je odvil v okviru čezmejnega projekta LIKE – Živeti na Kraškem robu. Skupina 17 udeležencev, med katerimi so bili tudi študenti drugih slovenskih fakultet, se je podala na raziskovanje severne Čičarije, ki danes predstavlja območje največje naravne vrednosti v celotni severni Istri.

Opremljeni z metuljnicami, vodnimi mrežami, herbariji in zankami za lovljenje kuščaric so spoznavali rastline, metulje, kačje pastirje, plazilce in dvoživke, ki živijo na čezmejnem območju kraškega roba, ki se razteza čez celotno čezmejno območje Čičarije med Slovenijo in Hrvaško. Izhodišče tabora je bila vas Vodice, prebivali pa so v Znanstveno-izobraževalni center Speleo hiša.

 

»Zaradi velikega demografskega upada se v zadnjih desetletjih na tem območju narava močno spreminja.« razlaga vodja projekta na UP FAMNIT, asist. dr. Peter Glasnović. »Opuščanje tradicionalne rabe pašnikov in travnikov ima namreč za posledico močno zaraščanje, kar seveda vpliva na rastlinstvo in živalstvo. Odsotnost človekovega vpliva torej negativno vpliva na biodiverziteto tega prostora. Istočasno pa imamo tudi primere vse močnejšega pritiska na habitate, ki so do nedavnega veljali za varne pred človekom. Takšen primer so apnenčaste stene, ki so danes zelo priljubljene med plezalci.«

Ravno zmanjšanje pritiska intenzivnih rekreativnih dejavnosti na izredno biotsko pestrost kraškega roba je eden od ciljev čezmejnega projekta. Pri celovitem upravljanju območja želijo skupaj s partnerji uskladiti priljubljene dejavnosti z ukrepi varstva narave, saj so današnje naravne, kulturne in estetske vrednote sad dolgotrajnega prepleta človeškega delovanja in naravnih danosti.

Študenti UP FAMNIT redno sodelujejo pri projektnih aktivnostih projekta LIKE. »V začetku poletja so sodelovali pri postavitvi trajnih površin, na katerih bomo lahko natančno spremljali številčnost in populacijsko strukturo raznolistne mačine na Kraškem robu glede na različne načine upravljanja z njenimi habitati,« je še povedal dr. Glasnović.

 

Kraška travišča predstavljajo v merilu EU eno vrstno najbolj bogatih življenjskih okolij in so zato tudi s stališča varstva narave izjemno pomembna. Ker jih ustvarja in vzdržuje človek, predstavljajo tudi pomembno kulturno dediščino. Opuščanje košnje in paše imata za posledico zaraščanje, kar povzroča fragmentacijo travnikov, krajina pa se postopoma spreminja v gozdno. Izguba življenjskega prostora pomeni resno grožnjo obstoju številnih travniških vrst, med katerimi je tudi raznolistna mačina (Serratula lycopifolia), cvetnica, ki jo vsled redkosti in ogroženosti v Evropi varuje Habitatna direktiva EU.

Projekt financira Program sodelovanja Interreg V–A Slovenija-Hrvaška in bo trajal do leta 2020. Več o njem lahko preberete na tej povezavi, aktivnosti pa lahko sproti spremljate na Facebook strani Like - Living on the Karst Edge.


četrtek, 30. avgust 2018 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije Marka Grguroviča

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Kombinatorična optimizacija in grafi: učinkovitost nekaterih algoritmov v teoriji in praksi (Optimization and Graphs: efficiency of some algorithms in theory and practice) študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Marka Grguroviča.

Predstavitev bo potekala v petek, 31. 8. 2018 ob 9.00 v predavalnici FAMNIT-Muzejski1.

Vljudno vabljeni!