Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 31. maj 2016 Še en uspeh študentov Famnita na Mednarodni internetni olimpijadi

Študenti Famnita so se 19. maja 2016 izkazali tudi na tretjem krogu Mednarodne internetne olimpijade iz matematike.

Olimpijade se je tokrat udeležilo 5.525 študentov s 183 univerz. V tretji krog je bilo povabljenih 98 študentov, med katerimi so bili tudi Famnitovi študenti Roman Solodukhin, Marko Rajković in Miloš Tomić.

Skupni rezultati olimpijade so sledeči:
15. mesto: Roman Solodukhin
22. mesto: Marko Rajković
87. mesto: Miloš Tomić

Na lestvici matematičnih fakultet pa je rezultat sledeč:
5. mesto: Roman Solodukhin
9. mesto: Marko Rajković
32. mesto: Miloš Tomić

Roman bo prejemnik srebrnega priznanja, Marko pa bronastega priznanja Olimpijade.

Zaradi odlične udeležbe naših študentov je Univerza na Primorskem osvojila naziv "Univerza zmagovalka".

Spomnimo, da je aprila letos Daniel Silađi na Mednarodni internetni olimpijadi osvojil bronasto priznanje iz informatike.

Finalni krog olimpijade bo septembra letos v Izraelu.


ponedeljek, 30. maj 2016 Brošura UP Centra odličnosti InnoRenew CoE

Vabimo vas k branju brošure UP Centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE). V njej so predstavljene vsebine centra, živi laboratorij in različne diseminacijske aktivnosti.

Brošura je objavljena na tej povezavi, več o projektu pa si lahko preberete na spletni strani innorenew.eu.


ponedeljek, 30. maj 2016 Nina Chiarelli nova doktorica znanosti

V ponedeljek, 30. 5. 2016 je Nina Chiarelli zaključila doktorski študij Matematičnih znanosti. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Martina Milaniča je pripravila in uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Novi koncepti in rezultati v teoriji dominacije in prirejanj v grafih.

Novopečeni doktorici znanosti iskreno čestitamo in ji želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!



ponedeljek, 30. maj 2016 Uspešen zaključek dogodka Big Branding 2016: Znamke z roba

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktorat za lesarstvo, je v organizaciji SPIRIT Slovenija in v sodelovanju z Univerzo na Primorskem ter Kreativnim centrom za les  v četrtek, 26. maja 2016, v Mestu oblikovanja v Ljubljani organiziralo dogodek Znamke z roba. Na dogodku so bile predstavljene uspešne prodajne prakse pohištvenih blagovnih znamk iz jugovzhodne Evrope, ki so v zadnjem času uspele prodreti na zahtevne mednarodne trge.

Zgodbe kreiranja blagovnih znamk in uspešnega prodora na zahodne trge so z udeleženci delili Orhan Nikšić, Zanat, BiH;
Salih Teskeredžić, Gazzda, BiH;
 Irena Kilibarda, Dsignedby, Srbija; Szikszai László, sixay furniture, Madžarska;  Renato Kolar, Obrt Kolar / Bluetag design, Hrvaška; Nikola Radeljković, Numen/For use pa je predstavil delovanje podjetja Prostoria, Hrvaška skozi oči oblikovalca.

Predstavniki podjetij iz regije so na predstavitvah izpostavili ključne korake, ki so jih vodili do uspeha. Čeprav so bile poti predstavljenih blagovnih znamk do uspeha različne, so vsi poudarili pomembnost prisotnosti na prestižnih mednarodnih sejmih. Orhan Nikšić je izpostavil, da so znamko Zanat zgradili iz dediščine lokalne identitete s pomočjo dizajna. Salih Teskeredžić, ki je predstavil platformo Gazzda, je poudaril, da so blagovno znamko naredili prepoznavno s pomočjo marketinške strategije ob poudarjanju obrtniško-rokodelskih znanj izhajajočih iz bogate tradicije. Nikola Radeljković je poudaril vodilo podjetja pri razvoju izdelkov, in sicer vključevanje uporabnikov in njihovih potreb v sam razvoj. Irena Kilibarda je poleg trdega dela, gradnje mreže kontaktov izpostavila uporabo družbenih omreži pri doseganju prepoznavnosti blagovne znamke. László Szikszai  pa je posebno težo pri uspešni prodaji v tujini dal distributerjem na ciljnih trgih. Izhajajoč iz bogate družinske tradicije v podjetju Obrt Kolar na Hrvaškem nastaja nova blagovna znamka Bluetag design, in kot je poudaril Renato Kolar, ki je med drugim predstavil tudi njihov nadaljni načrt razvoja, se blagovna znamka že uspešno uveljavlja na trgu.

V razpravi so gostje pojasnili, kakšne podpore so jim dale njihove države pri prodoru na tuje trge in katere aktivnosti politike bi jim pomagale za še učinkovitejši nastop v tujini. Strinjali so se, da uspeha ne more zagotoviti podpora države, ampak trdo delo. Hkrati pa so izpostavili, da je dogodek, kakršen je Znamke z roba tisto, kar bi si želeli tudi od politike v njihovih državah. Predvsem pa bi si želeli, da bi politika ustvarila v družbi in predvsem med mladimi zanimanje za delo z lesom.

Dogodka se je udeležilo preko 68 predstavnikov podjetij, obrtnikov, arhitektov in oblikovalskih studiev, ki so dogodek pozdravili in potrdili veliko pomembnost pridobljenih informacij za njihovo delo.

Fotografije: Flare Visuals



petek, 27. maj 2016 Paweł Petecki nov doktor znanosti

V četrtek, 26. 5. 2016, je Paweł Petecki zaključil doktorski študij Matematičnih znanosti. Pod mentorstvom prof. dr. Dragana Stevanovića in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar je pripravil in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Določeni razredi (hiper)grafov in njihove algebraične lastnosti (Some Classes of (Hyper)graphs via Algebraic Properties).

Novopečenemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


petek, 27. maj 2016 Podjetna Primorska 2016: velik uspeh Famnitovih študentov

Trije študenti matematike in študentka biopsihologije so na letošnjem natečaju osvojili prvo in tretje mesto v kategoriji Rektorjeva nagrada. Podjetniške time zdaj čaka realizacija poslovnih idej s podporo Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske (UIP).

Letošnji natečaj za najboljšo poslovno idejo primorske regije »Podjetna Primorska 2016« se je slavnostno zaključil v četrtek, 26. maja, s festINNO – festivalom inovativnosti in podjetništva Univerze na Primorskem.

Za najboljši poslovni model v treh kategorijah se je letos potegovalo rekordnih 40 poslovnih idej, le 15 pa se jih je prebilo v finale. Finalisti so v času trajanja natečaja pridobivali nova znanja na podjetniških delavnicah, svojo poslovno idejo pa nadgrajevali in izpopolnjevali skupaj s svetovalci in mentorji. Strokovna komisija je poslovne ideje in pripravljene poslovne modele ocenjevala na podlagi ocenjevalnih kriterijev, kjer sta največji delež k oceni prispevala kriterija tehnološka in splošna inovativnost ter potencial za rast, vzdržnost in internacionalizacija.

V novi kategoriji Rektorjeva nagrada je prvo mesto prejela skupina SHARK, pod vodstvom Marka Prcaća (UP FAMNIT), drugo skupina Sladki stisk Tamare Zupan (UP FM), tretje pa All You Can Try On Zale Gruden (UP FAMNIT).

Kratek opis idej naših študentov:

SHARK (Marko Prcać, Edin Husić – oba 1. letnik Matematičnih znanosti in Vladan Jovičić – 3. letnik Matematike).
Shark je ime aplikacije, ki bo navtikom omogočala iskanje najbližjega prostega priveza, v primeru, ko se znajdejo na novi lokaciji in ne vedo, kje bi s plovilom prenočili. SHARK omogoča hiter dostop do informaciji, marinam pa nudi tržno podporo za polnjene kapacitet ali doseganje višjih cen ter zmanjšanje preglavic zaradi gneče pri iskanju privezov. Uporabna je tudi za fizične osebe, ki želijo oddajati svoj privez.

All You Can Try On (Zala Gruden, 2. letnik Biopsihologije)
Aplikacija za prijazno nakupovanje oblačil. Pri nakupu pogosto naletimo na težavo pri pomerjanju; v kabino lahko nesemo omejeno število artiklov ali pa nam številka pomerjenega artikla ne ustreza. Težavo rešimo tako, da se v kabine namestijo tablični računalniki z aplikacijo, ki omogoča skeniranje črtne kode artikla. Stranka odtipka želeno velikost oblačila, prodajalka ji izdelek prinese v kabino.

Študentom iskreno čestitamo za odlične podjetniške zamisli in uspeh na natečaju.
Želimo jim še veliko kreativnih idej in uspešnih projektov!


četrtek, 26. maj 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 30. maja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Lambe Čočorovski

NASLOV: TensorFlow - orodje za modeliranje z nevronskimi omrežji

POVZETEK:
V preteklih desetih letih je zaživelo področje strojnega učenja in z njim povezano globoko učenje (ang. "Deep Learning"). To je bilo mogoče z naraščajočimi računskimi sposobnostmi računalnikov in vse večjimi podatkovnimi zbirkami na katerih lahko učimo algoritme. Poleg akademskega zanimanja je v vse večjem trendu uporaba in razvoj globokega učenja tudi v podjetjih kot so IBM, Google, Facebook, itd. Globoke nevronske mreže danes uporabljamo za razpoznavo objektov v slikah, razpoznavo govora, modeliranje jezikov, podjetja ga uporabljajo v oglaševanju, raziskovanju uporabnikovega obnašanja in ponujanju vse boljših uporabniških izkušenj in na vse več drugih področjih.

S širjenjem skupnosti in vse večjim zanimanjem za globoko učenje, smo dobili veliko orodij za modeliranje. Nedavno je Googlovo orodje za strojno učenje TensorFlow postalo odprtokodno. Uporabljajo ga v svojih produktih, kot so Google Photos, Google Translate, Google Search, razpoznavo govora, itd.

Na seminarju bo predstavljen TensorFlow, njegova zgradba in delovanje. Predstavljene bodo konvolucijske nevronske mreže, njihova uporaba za klasifikacijo slik in implementacija v TensorFlowu. Pri tem bo prikazan praktičen primer uporabe naučenega modela v Android aplikaciji, pri tem pa še način povezave TensorFlowa z Android operacijskim sistemom.

Vabljeni!


torek, 24. maj 2016 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študentke Nine Chiarelli

Nina Chiarelli, študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Novi koncepti in rezultati v teoriji dominacije in prirejanj v grafih, pod mentorstvom izr. prof. dr. Martina Milaniča.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 30.5.2016 ob 12:00 v Mali predavalnici 1 na UP FAMNIT.

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


ponedeljek, 23. maj 2016 Razstava »Instanature« Slavice Isovske na UP FAMNIT

Instanature je nova fotografska razstava avtorice Slavice Isovske, ki si jo lahko ogledate na Glagoljaški 8 (1. nadstropje).

Fotografije, narejene z aplikacijo za pametne telefone Instagram, so postale skoraj enakovredne  tistim, ki nastanejo z najdražjo fotografsko opremo. V galerijah in muzejih so že na voljo razstave Instagramovih fotografij, svoje mesto je ena izmed njih dobila celo na naslovnici New York Timesa.  Kljub globalizaciji aplikacije pa so fotografi in kritiki mnenja, da ta uničuje integriteto kakovostne fotografije.

Več o razstavi Instanature si lahko preberete tukaj.

Slavica Isovska je inženirka fotografije, ki se je do sedaj predstavila z že dvanajstimi samostojnimi in več kot tridesetimi skupinskimi razstavami pri nas in v tujini. Obsežna in odmevna fotoreportaža o Romih v Štuki (Makedonija), ki jo je leta 2013 objavil tudi Amensty International Slovenija, je bila razstavljena tudi v prostorih UP FAMNIT (Glagoljaška 8, 1. nadstropje).


sobota, 21. maj 2016 Aleš Oven naj prostovoljec zaposlen v javni upravi

Slovenska filantropija je včeraj obeležila slovesni dan prostovoljstva, na katerem vsako leto priznanja podeli prostovoljcem, prijaznim občinam ter učencem prostovoljcem – »junakom našega časa«, ki jih je bilo letos največ.

Letos je priznanja podelila tudi zaposlenim v javni upravi, ki poleg svojega dela najdejo čas za prostovoljne aktivnosti. Naziv naj prostovoljec, zaposlen v javni upravi, je prejel Aleš Oven, vodja službe za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje na UP FAMNIT. Aleš je v begunskem valu opravil 110 prostovoljnih ur in obenem organiziral zbiranje pomoči.

V obrazložitvi so zapisali:

Aleš Oven je zaposlen na Univerzi na Primorskem kot vodja službe za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Kot prostovoljec in aktivni član ekipe prve pomoči deluje v okviru Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Koper. Je vodja ekipe in tudi predsednik strokovnega sveta za koordinacijo programov prve pomoči, civilne zaščite in preventivnih programov. Sodeluje na številnih usposabljanjih in preverjanjih usposobljenosti iz prve pomoči. Sodeluje tudi pri organizaciji in izvedbi akcije Skupaj rešujemo življenja, prostovoljne prispevke pa namenijo nakupu novih AED in nameščanju po oddaljenih krajih. Ob lanskem migrantskem valu v Vzhodnem delu Slovenije je pomagal pri oskrbi migrantov in kot prostovoljec sodeloval v sprejemnih centrih kar 12-krat, ob tem je opravil 110 prostovoljskih ur. V septembru je skupaj s sodelavcem Markom Gavriloskim organiziral zbiranje pomoči in jo potem kontinuirano (1x na teden ali na 14 dni) skupaj s kolegi dostavljal beguncem v Silosu v Trstu. Aleš Oven si naziv naj prostovoljec v javn upravi zasluži predvsem zato, ker je pri pomoči sočloveku izkazal veliko mero srčnosti in nesebičnosti, ter z zgledom motiviral druge. Aleš Oven je res dokazal, kar pomeni biti prostovoljec v pravem pomenu besede. Prostovoljstva se napreč ne kupuje in ne prodaja. Gre od srca do srca.

Alešu Ovnu iz srca čestitamo za prejeto nagrado, predvsem pa za dragoceno delo, ki ga opravlja v svojem prostem času! 

(Foto: Arhiv Slovenske filantropije)


petek, 20. maj 2016 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Pawła Peteckega

Paweł Petecki, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Določeni razredi (hiper)grafov in njihove algebraične lastnosti (Some Classes of (Hyper)graphs via Algebraic Properties), pod mentorstvom prof. dr. Dragana Stevanovića in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar.

Zagovor bo potekal v četrtek, 26.5.2016 ob 15:00 v Mali predavalnici 1 na UP FAMNIT.

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


petek, 20. maj 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 23. maja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJA: Jaka Črnivec, SAP Slovenija; Peter Plesničar, Actual IT

NASLOV: ZAKAJ JE LAHKO SAP MOJA PRILOŽNOST?

POVZETEK:
SAP SE je podjetje s 43 letno zgodovino, ki se je iz malega regionalnega podjetja razvil v vrhunsko svetovno korporacijo. Danes je SAP v središču poslovno tehnološke revolucije, saj je na globalnem trgu vodilni ponudnik poslovnih programskih rešitev, prisoten v 130 državah, ima več kot 296.000 strank in zaposluje več kot 75.600 ljudi. Na predavanju boste študenti lahko spoznali zakaj je SAP veliko več kot le ponudnik ERP rešitev ter na katerih področjih se za vas odpirajo zanimivi izzivi in priložnosti, tako v času študija, kot tudi v obdobju iskanja zaposlitve.

Vabljeni!


petek, 20. maj 2016 Študentski svet UP FAMNIT organizira zaključni izlet

Študentski svet UP Famnit organizira zaključni izlet, ki bo to študijsko leto nekoliko drugačen.

Nismo namenjeni daleč, podali se bomo v Vipavsko dolino, kjer bomo degustirali domača vina, piva in jedi! Ob vodenem ogledu pa bomo ustavili svoj pogled tudi na čudovitih naravnih in kulturih znamenitosti te bogate vinorodne pokrajine.
Najprej si bomo ogledali Vipavo, Lanthierjev dvorec in izvire. Sledil bo ogled vipavskega križa, ki sodi med najlepše kulturne spomenike v Sloveniji. Ogled tega mesteca v osrčju Vipavske doline bomo zaključili z ogledom stare samostanske knjižnice in kozarčkom vina iz lokalne kleti. Pot bomo nadeljevali v Ajdovščino. Tukaj bo ogledu rimskega obzidja in dvorane I. slovenske vlade sledil postanek v Faladurju, kjer bo potekala degustacija 3 različnih lokalnih vrst vin ter dveh piv lokalne Pivovarne Pelicon. Degustaciji bo sledila pogostitev s tremi lokalnimi jedmi v obliki 3 stoječih hodov. Nato pa se bomo odpravili še na degustacijo vin v klet Tilia, kjer nas bodo pričakali z 6 vzorci vin in prigrizki.
Izlet se bo dogajal v soboto, 28.5.2016 predvidoma od 8.00 do 18.00. Točna ura odhoda bo sporočena naknadno.

Prijavnina za zaključni izlet znaša 20€ za študente in 30€ za zaposlene. vključuje vstopnine, vodenje, degustacije, hrano in stroške prevoza, skupaj v vrednosti 45€.

Prijave zbiramo na mail: studentski-svet@famnit.upr.si; ob prijavi prosim navedite Ime in Priimek, telefonsko številko in e-mail naslov.
Plačilo prijavnine pa bo možno v dveh terminih in sicer:
- 23.5.2016 od 11h do 14h na Famnitu, Glagoljaška 8 v Kopru (pri printbox-u).
- 24.5.2016 od 14h do 17h na Famnitu, Glagoljaška 8 v Kopru (pri printbox-u).

Za vsa dodatna vprašanja in plačilo prijavnine izven danih terminov smo vam na voljo prek maila.

Skrajni rok za prijavo in plačilo prijavnine je sreda, 25.5.2016.
 

Prijeten pozdrav,
Študentski svet UP FAMNIT


torek, 17. maj 2016 Pričel se je 4. Mednarodni teden Univerze na Primorskem

V ponedeljek, 16. maja 2016 se je pričel Mednarodni teden Univerze na Primorskem – International Week of University of Primorska, ki ga naša univerza organizira že četrto leto zapored. Med 16. in 20. majem 2016 se bo tako zvrstila vrsta dogodkov, na katerih bo sodelovalo 24 strokovnih sodelavcev in profesorjev iz kar 17 partnerskih univerz. Gostje bodo spoznavali univerzo, zaposlene, študente in delovne procese, zanje pa bo organiziran tudi kratek tečaj slovenskega jezika. Udeleženci bodo teden zaključili z organiziranim izletom in ogledom slovenske obale.

V sredo, 18. maja 2016 bo od 12.15 do 13.45 v avli palače Armerija (Titov trg 4) potekala osrednja prireditev, »IW-sejem« (Fair – presentation of IW participants’ home universities to the students of the University of Primorska), ko se bodo sodelujoče univerze iz Avstrije, Češke, Finske, Francije, Litve, Poljske, Madžarske, Slovaške, Španije, Velike Britanije, Turčije in celo Združenih držav Amerike, predstavile študentom Univerze na Primorskem in drugi javnosti.

Oglejte si še program 4. Mednarodnega tedna Univerze na Primorskem.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. maj 2016 Študenti matematike na tekmovanju v Barceloni

V soboto, 14. maja, je na Tehniški univerzi v Barceloni potekalo matematično tekmovanje za univerzitetne študente BMC 2016, na katerem se udeleženci vsako leto pomerijo v reševanju petih problemov na področju algebre, analize (realne in kompleksne), kombinatorike, geometrije in teorije števil. Tekmovanja so se udeležili tudi tri Famnitovi študenti, in sicer: Marko Palangetić, Marko Rajković in Roman Solodukhin (vsi 3. letnik Matematike).

Ob zelo hudi mednarodni konkurenci so se naši študenti dobro odrezali. V petih urah reševanja problemov, v katerih so lahko zbrali največ 35 točk, je bil rezultat sledeč: Marko Palangetić 21 točk, Roman Solodukhin 16 točk in Marko Rajković 15 točk.

Vsem iskrene čestitke!


petek, 13. maj 2016 Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 16. maja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Sašo Moškon

NASLOV: KARTIRANJE MORSKEGA DNA

POVZETEK:
Oceani prekrivajo 71 % površja zemlje in o njih vemo bistveno manj kot o kopnem. Podatke naj bi imeli le o 5 % morskega dna, pa še ti se po kakovosti in ločljivosti ne morejo primerjati s satelitskimi podatki o kopnem. Predstavili bomo praktično uporabno metodo akustične klasifikacije morskega dna. Pogledali si bomo celoten postopek, od zajema surovih podatkov do karte tipov morskega dna.
Razvito metodologijo smo aplicirali na problem kartiranja morskih travnikov v slovenskem morju. Učinkovito kartiranje morskih travnikov je zelo aktualen problem, saj direktiva Evropske unije določa ciklično spremljanje razširjenosti morskih travnikov. Podatke hidrografskih meritev smo obdelali po razviti metodologiji in izdelali karto tipov morskega dna za celotno slovensko obalo. Določili smo 36 večjih morskih travnikov in prisotnost vseh potrdili z metodo točkovnega vzorčenja. Z uspešno aplikacijo v realni domeni smo potrdili praktično uporabnost naše metodologije in pokazali, da ima akustična klasifikacija morskega dna s podatki mnogosnopnega sonarja velik potencial pri raziskavah morskega dna.

Vabljeni!


petek, 13. maj 2016 Obiskal nas je diplomant Bioinformatike Miha Šaberl

V petek, 13.5.2016, je UP FAMNIT obiskal diplomant Bioinformatike Miha Šaberl. Na srečanju, ki ga je organiziralo Združenje Alumni Famnit, je Miha predstavil svoje izkušnje na Danskem, kjer živi že tretje leto.
Po zaključku študija na naši fakulteti se je namreč vpisal na podiplomski študij Biologije in biotehnologije na Univerzi v Kopenhagnu, junija letos pa bo zaključil še magisterij iz podjetništva (Business Administration and Bioentrepreneuship) na Copenhagen Business School.

Diplomant Famnita je v prijetnem pogovoru predstavil svojo študijsko pot, izkušnje z delom v laboratoriju in svoje načrte za prihodnost. V okviru študija je opravil tudi prakso v laboratoriju in v biotehnološkem podjetju Novoyzmes A/S, saj je njegov cilj postati manager v farmacevtskem podjetju.

Miha Šaberl je povedal, da je lahko s pridobljenim znanjem na prvostopenjskem študiju uspešno nadaljeval svojo študijsko pot v tujini, bioinformatiko pa vidi kot študij prihodnosti, saj zaradi širine znanj odpira veliko možnosti za delo in razvoj karierne na več različnih področjih.

Našemu diplomantu želimo veliko uspehov na nadaljnji raziskovalni in poklicni poti!


sreda, 11. maj 2016 Vabilo na predavanje prof. dr. El-Ghazalija Talbija

Vabimo vas na predavanje gostujočega profesorja prof. dr. El-Ghazalija Talbija, ki bo v torek, 17.5.2016 ob 16:00 v predavalnici FAMNIT-MP2.
Predavanje bo v angleškem jeziku.

Opis predavanja in predavatelja

Title: A unified view of metaheuristics for multi-objective optimization

Abstract: The aim of this talk is to present a unified view of metaheuristic approaches for multi-objective optimization. Following three main issues dealing with fitness assignment, diversity preservation and elitism, a robust and flexible model is introduced. This model is validated by demonstrating how state-of-the-art methods can conveniently fit into it. Then, a modular implementation is proposed and is successfully integrated in a general purpose software framework dedicated to the reusable design of multi-objective metaheuristic optimization techniques such as evolutionary algorithms.

Biography: El-Ghazali Talbi received the Master and Ph.D. degrees in Computer Science from the Institut National Polytechnique de Grenoble in France. He is a full Professor at the University of Lille and the head of DOLPHIN research group from both the Lille's Computer Science laboratory (LIFL, Universit\'e Lille 1, CNRS) and INRIA Lille Nord Europe. His current research interests are in the field of multi-objective optimization, parallel algorithms, metaheuristics, combinatorial optimization, cluster and cloud computing, hybrid and cooperative optimization, and applications to logistics/transportation, bioinformatics and networks. Professor Talbi has to his credit more than 150 international publications including journal papers, book chapters and conferences proceedings.


This invited lecture is part of project that has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 692286.


torek, 10. maj 2016 UP FAMNIT na Zaposlitvenem sejmu v Kopru

Območna služba Koper Zavoda RS za zaposlovanje je danes organizirala Zaposlitveni dan z namenom predstavitve možnosti zaposlovanja, usposabljanja in izobraževanja v lokalnem okolju ter delodajalcev in obetavnih poklicev. V koprski Taverni se je tako dvajset podjetij predstavilo iskalcem zaposlitve, medtem ko je na sedežu zavoda potekalo srečanje z naslovom Zaposlovanje – nove perspektive, na katerega so organizatorji povabili UP FAMNIT. Namen srečanja je bil predvsem ta, da se zainteresirani javnosti predstavi študijske programe Biodiverziteta/Varstvo narave, Bioinformatika, Biopsihologija in Aplikativna kineziologija. Zaposlitveni svetovalci, kadrovske službe in potencialni delodajalci so se seznanili s kompetencami diplomantov omenjenih študijskih programov in izpostavili pomen tovrstnih predstavitev za gospodarstvo in širše okolje nasploh. Prav tako so izrazili željo, da bi tudi v prihodnje tesno sodelovali, saj današnji trg dela potrebuje predvsem iskalce zaposlitev z interdisciplinarnimi znanji.


torek, 10. maj 2016 Srečanje z Miho Šaberlom, diplomantom UP FAMNIT

Vse študente in zaposlene UP FAMNIT vabimo na srečanje z diplomantom Bioinformatike Miho Šaberlom, ki bo v petek, 13. maja, ob 13:00 v predavalnici FAMNIT-VP.

Miha Šaberl je študij Bioinformatike na UP FAMNIT zaključil leta 2013. Podiplomski študij Biologije in biotehnologije je nato nadaljeval na Univerzi v Kopenhagnu, kjer je junija lani zaključil še magisterij iz podjetništva (Business Administration and Bioentrepreneuship) na Copenhagen Business School. V okviru študija je opravil prakso v laboratoriju in v biotehnološkem podjetju Novoyzmes A/S, saj je njegov cilj postati manager v farmacevtskem podjetju.

V času študija je bil tudi aktiven tutor in je sodeloval pri promociji fakultete ter študijskega programa Bioinformatika na srednjih šolah in na informativnih dnevih širom po Sloveniji. Za svojo splošno angažiranost in študijske uspehe je zato leta 2013 prejel pohvalo UP FAMNIT. Ob tem gre izpostaviti še tri pomembne nagrade:

  • 2016 - HØIBERG Prize 2016 za najboljši podjetniški plan (Development of a mobile-application for monitoring of adverse drug side-effects)
  • 2013 – Finalist za najboljši poslovni načrt za projekt: Prehranska dopolnila - Izdelava izdelkov in naravnega rakitovca za zdravstvene namene – natečaj Podjetna Primorska
  • 2012 – Potrdilo odličnosti na natečaju Customer Satisfaction University Award (Banka Koper).

Na srečanju bo diplomant predstavil svojo izobraževalno pot na Danskem, delo v podjetju Novoyzmes A/S ter ostale izkušnje v tujini. Dogodek organizira Združenje Alumni UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 9. maj 2016 Konferenca Znamke z roba: predstavitve uspešnih prodajnih praks pohištvenih blagovnih znamk

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo  vabita na dogodek Znamke z roba, ki ga organizirata v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, s Kreativnim centrom za les in ostalimi partnerji.
V okviru dogodka Znamke z roba bomo predstaviti uspešne prodajne prakse pohištvenih blagovnih znamk iz Jugovzhodne Evrope, ki so v zadnjem času uspele prodreti na zahtevne mednarodne trge. 
S predstavniki uspešnih podjetniških zgodb želimo slovenskim podjetjem predstaviti učinkovite procese izgradnje in razvoja lastne blagovne znamke, marketinga in prodajnih pristopov, ki so jim omogočili uspešno konkuriranje v mednarodnem poslovnem okolju. 
Podjetjem želimo približati proces graditve blagovne znamke, kot dinamičen in kontinuiran proces in način učinkovite širitve prodajne vizije med potencialnimi uporabniki, investitorji in partnerji v smeri pravilne komunikacije in dobre zgodbe.
Udeležba je brezplačna. Prijave na www.kcls.si
 
Aktivnost financirana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije – Direktorat za lesarstvo. 

ponedeljek, 9. maj 2016 Vabilo na predstavitev partnerskih univerz iz Evrope in ZDA ("International Week - sejem")

V okviru Mednarodnega tedna Univerze na Primorskem se bo na »IW-sejmu« ('Fair – presentation of IW participants’ home universities to the students of the University of Primorska), predstavilo kar 18 tujih univerz iz Avstrije, Češke, Finske, Francije, Italije, Litve, Poljske, Madžarske, Slovaške, Španije, Velike Britanije in  Združenih držav Amerike.

Če želite pridobiti informacije o možnostih izmenjav ter o študiju v tujini, vabljeni v sredo, 18. maja 2016, od 12:15 do 13:45, v avlo palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru.

Predstavile se bodo naslednje univerze:

1.

ALPEN-ADRIA-UNIVERSITÄT KLAGENFURT

Avstrija

2.

CZECH UNIVERSITY OF LIFE SCIENCES PRAGUE

Češka

3.

JIHOCESKA UNIVERZITA V CESKYCH BUDEJOVICICH, CESKE BUDEJOVICE

Češka

4.

UNIVERZITA HRADEC KRALOVE, HRADEC KRALOVE

Češka

5.

TAMPERE UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

Finska

6.

ECOLE SUPÉRIEURE INTERNATIONALE DE SAVIGNAC

Francija

7.

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI SASSARI, SASSARI

Italija

8.

VILNIAUS KOLEGIJA, VILNIUS

Litva

9.

PECSI TUDOMANYEGYETEM - UNIVERSITY OF PECS, PECS

Madžarska

10.

GORNOSLASKA WYZSZA SZKOLA HANDLOWA IM. WOJCIECHA KORFANTEGO, KATOWICE

Poljska

11.

UNIWERSYTET JAGIELLONSKI, KRAKOW

Poljska

12.

UNIWERSYTET WARSZAWSKI, WARSAW

Poljska

13.

SLOVENSKA TECHNICKA UNIVERZITA V BRATISLAVE, BRATISLAVA

Slovaška

14.

SLOVENSKA ZDRAVOTNICKA UNIVERZITA V BRATISLAVE, BRATISLAVA

Slovaška

15.

UNIVERSIDAD DE CADIZ, CADIZ

Španija

16.

DE MONTFORT UNIVERSTY, LEICESTER

Velika Britanija

17.

INDIANA UNIVERSITY - PURDUE UNIVERSITY INDIANAPOLIS (IUPUI)

Združene države Amerike

18.

MISSISSIPPI STATE UNIVERSITY

Združene države Amerike

Vljudno vabljeni!


petek, 6. maj 2016 Hud nabor nalog na 2. kolu UPM 2016

V četrtek, 5.5.2016, se je v Mariboru, Kopru in Ljubljani odvilo še drugo kolo letošnjega Univerzitetnega programerskega maratona. Sodniška ekipa je za drugo kolo pripravila še posebej hud nabor šestih nalog.

Tekmovalci so se kljub težavnosti zelo resno lotili programiranja rešitev za pripravljene probleme in se po večurnem naporu na koncu, verjetno zaradi spomladanske utrujenosti, uvrstili nekoliko slabše kot v prvem kolu.

Rezultati primorskih ekip so sledeči: skupina PSPACE (Daniel Silađi, Vladan Jovičić, Marko Palangetić) je rešila dve nalogi in zasedla 6. mesto na vseslovenski ravni. Skupina Half-Life 3, ki jo sestavljajo dijaki STŠ Koper je rešila eno nalogo, ostali dve skupini UP FAMNIT pa nista rešili nobene naloge.

Več o tekmovanju in uvrstitvah si lahko preberete tukaj, če pa bi se tudi vi radi preizkusili v programiranju, lahko naloge rešite tudi sami!


sreda, 4. maj 2016 Preizkusno predavanje dr. Živa Fišer Pečnikar

Dr. Živa Fišer Pečnikar bo imela v petek, 20. 5. 2016, ob 11:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Biologija«.

Predavanje z naslovom »Morfološke in anatomske prilagoditve rastlin na ekstremne življenjske pogoje« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski1, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 3. maj 2016 Uspeh Famnitovih študentov na NASA Space Apps Challenge

Od 22. do 24. aprila je v organizaciji UIP Univerzitetnega inkubatorja Primorske prvič potekal odmevni NASA Space Apps Challenge. Kreativne aktivnosti z reševanjem izzivov so potekale v vesoljsko obarvanem Coworkingu na UIP. Število sodelujočih je bilo 20, razdeljenih v štiri ekipe in sicer z udeleženci iz Slovenije, Srbije, BiH, Velike Britanije in Čila. Reševanje izzivov je potekalo pod strokovnim mentorstvom in komisijo, ki jo sestavljajo strokovnjaki, pedagoški delavci in znanstveniki z omenjenih področij. Razvijalci pa so imeli tudi možnost uporabe baz podatkov ter neposreden kontakt s strokovnjaki NASA.

Končni rezultat koprskega dela tekmovanja je:

1. Space4health
2. HourFlight
3. eXoCraft
4. Drone4moon

Prvi dve najboljši rešitvi zastavljenih izzivov bosta napredovali na mednarodno tekmovanje in ocenjevanje in sicer na območju jugovzhodne Evrope in širše. Vse štiri rešitve bodo predlagane še za nadaljnje ocenjevanje v kategoriji openNASA’s Innovation Space, tako da nobena ideja ne bo ostala neopažena.

Drugouvrščeno ekipo HourFlight sestavljajo študenti UP FAMNIT, in sicer: Marko Rajković, Daniel Silađi, Vladan Jovičić. Edin Husić, Marko Prcać, Marko Palangetić.

Študentom čestitamo za odlično opravljeno delo in jim seveda želimo uspešno nadaljevanje tekmovanja!

Kaj je NASA Spase Apps Challenge?

Svetovno največji 48-urni mednarodni razvojni tehnološki maraton – hackathon – za inovativno, kreativno, predvsem pa sodelovalno reševanje globalnih izzivov s področja astronomije na podlagi javno dostopnih podatkov vesoljske agencije NASA, je hkrati potekal v 200 mestih na vseh sedmih celinah.

Namen Space Apps Challenge je sodelovalno oblikovanje in razvoj inovativnih tehnoloških rešitev za interdisciplinarne globalne izzive, izvedba obetavnih prototipov za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji in v vesolju, ne nazadnje pa tudi sestaviti globalno skupnost za sodelovanje in širitev meja vesolja, znanosti ter tehnologije. Komu je Challenge namenjen? Sodelujejo lahko širša zainteresirana javnost, prostovoljci, posamezniki in ekipe, razvijalci, inženirji, tehnologi, oblikovalci, skratka vsi z željo hitrega in pozitivnega učinka na svet.

Space Apps Challenge se lahko pohvali z že 4 uspešnimi sezonami izvedbe in več kot 13.700 udeleženci na vseh kontinentih, v več kot 133 mestih ter že 949 izpeljanimi projekti. Letošnji izzivi za reševanje, ki jih je NASA objavila 23.3., se nanašajo na 6 tematskih področij: – aeronavtika, Zemlja, vesoljska postaja, potovanje na Mars, sončni sistem, tehnologija. Podrobnejše predstavitve posameznih sklopov in konkretnih izzivov in rešitev so dostopne na https://2016.spaceappschallenge.org/challenges.


torek, 3. maj 2016 Tradicionalni Famnitov zaključni piknik in Paintball turnir

Spoštovani,

študentski svet UP FAMNIT ob zaključku študijskega leta organizira že tradicionalno zaključno druženje vseh študentov in zaposlenih UP FAMNIT, ki bo potekalo

v torek, 10. maja 2016, ob 16. uri
v Hrvatinih na paintball poligonu.

Organiziran bo tudi prevoz ob 15:30 iz potniškega terminala v Kopru.

Prijavite se lahko najkasneje do ponedeljka, 9. maja 2016 do 12. ure, preko naslednje povezave.

V kolikor se boste na piknik odpravili sami in ne poznate poti, lahko to preverite na tej povezavi.

Pomembno: po izpolnitvi obrazca je potrebno prijavo potrditi tudi preko elektronske pošte, ki bo poslana takoj po izpolnitvi obrazca. V nasprotnem primeru prijava ne bo zavedena.

Tako kot vsako leto bo poskrbljeno tudi za hrano in pijačo. Priporočljiva športna oprema in sredstvo proti komarjem. S seboj lahko prinesete tudi žoge in razne družabne igre.

Upamo, da se vidimo v čim večjem številu.

 

Prijeten pozdrav,

ŠS UP FAMNIT