Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 3. maj 2016 Uspeh Famnitovih študentov na NASA Space Apps Challenge

Od 22. do 24. aprila je v organizaciji UIP Univerzitetnega inkubatorja Primorske prvič potekal odmevni NASA Space Apps Challenge. Kreativne aktivnosti z reševanjem izzivov so potekale v vesoljsko obarvanem Coworkingu na UIP. Število sodelujočih je bilo 20, razdeljenih v štiri ekipe in sicer z udeleženci iz Slovenije, Srbije, BiH, Velike Britanije in Čila. Reševanje izzivov je potekalo pod strokovnim mentorstvom in komisijo, ki jo sestavljajo strokovnjaki, pedagoški delavci in znanstveniki z omenjenih področij. Razvijalci pa so imeli tudi možnost uporabe baz podatkov ter neposreden kontakt s strokovnjaki NASA.

Končni rezultat koprskega dela tekmovanja je:

1. Space4health
2. HourFlight
3. eXoCraft
4. Drone4moon

Prvi dve najboljši rešitvi zastavljenih izzivov bosta napredovali na mednarodno tekmovanje in ocenjevanje in sicer na območju jugovzhodne Evrope in širše. Vse štiri rešitve bodo predlagane še za nadaljnje ocenjevanje v kategoriji openNASA’s Innovation Space, tako da nobena ideja ne bo ostala neopažena.

Drugouvrščeno ekipo HourFlight sestavljajo študenti UP FAMNIT, in sicer: Marko Rajković, Daniel Silađi, Vladan Jovičić. Edin Husić, Marko Prcać, Marko Palangetić.

Študentom čestitamo za odlično opravljeno delo in jim seveda želimo uspešno nadaljevanje tekmovanja!

Kaj je NASA Spase Apps Challenge?

Svetovno največji 48-urni mednarodni razvojni tehnološki maraton – hackathon – za inovativno, kreativno, predvsem pa sodelovalno reševanje globalnih izzivov s področja astronomije na podlagi javno dostopnih podatkov vesoljske agencije NASA, je hkrati potekal v 200 mestih na vseh sedmih celinah.

Namen Space Apps Challenge je sodelovalno oblikovanje in razvoj inovativnih tehnoloških rešitev za interdisciplinarne globalne izzive, izvedba obetavnih prototipov za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji in v vesolju, ne nazadnje pa tudi sestaviti globalno skupnost za sodelovanje in širitev meja vesolja, znanosti ter tehnologije. Komu je Challenge namenjen? Sodelujejo lahko širša zainteresirana javnost, prostovoljci, posamezniki in ekipe, razvijalci, inženirji, tehnologi, oblikovalci, skratka vsi z željo hitrega in pozitivnega učinka na svet.

Space Apps Challenge se lahko pohvali z že 4 uspešnimi sezonami izvedbe in več kot 13.700 udeleženci na vseh kontinentih, v več kot 133 mestih ter že 949 izpeljanimi projekti. Letošnji izzivi za reševanje, ki jih je NASA objavila 23.3., se nanašajo na 6 tematskih področij: – aeronavtika, Zemlja, vesoljska postaja, potovanje na Mars, sončni sistem, tehnologija. Podrobnejše predstavitve posameznih sklopov in konkretnih izzivov in rešitev so dostopne na https://2016.spaceappschallenge.org/challenges.