Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 23. december 2016 Vse najboljše, Famnit!

V četrtek, 22. decembra 2016, smo v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru praznovali 10-letnico ustanovitve Famnita.

20. decembra 2006 je namreč Državni zbor RS sprejel spremembo Odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem z vpisom nove članice – našega Famnita. Že naslednje leto so bili razpisani prvi študijski programi matematike ter računalništva in informatike na vseh treh stopnjah. Področja delovanja fakultete so se nato hitro razširila z uvedbo novih študijskih programov, tako da danes izvajamo že 8 dodiplomskih, 7 magistrskih in 3 doktorske študijske programe, naši visokošolski učitelj in raziskovalci pa delujejo znotraj petih oddelkov.

Na slovesnosti se je poleg zaposlenih, predstavnikov drugih fakultet in organov Univerze na Primorskem, zbralo tudi lepo število gostov z institucij in organizacij, s katerimi že dolgo sodelujemo. Med njimi bi omenili dr. Stojana Sorčana, generalnega direktorja Direktorata za visoko šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ter akad. prof. dr. Andreja Kranjca, podpredsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

V prvem delu programa so spregovorili dekanja UP FAMNIT, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, predsednik ŠS UP FAMNIT Martin Senič, diplomantka magistrskega programa Biopsihologija Špela Križanec in vodja zadružne proizvodnje Agrarire Koper Patricija Pirnat. V drugem delu pa so začetek, razvoj in želje za prihodnost orisali: rektor UP in prvi dekan Famnita prof. dr. Dragan Marušič, prof. dr. Andrej Brodnik, prof. dr. Tomaž Pisanski, izr. prof. dr. Elena Bužan, izr. prof. dr. Dunja Bandelj in prof. dr. Diego De Leo, DSc.

Na slovesnosti, ki se je zaključila z nastopom Rudija Bučarja, smo predstavili tudi novo publikacijo, ki povzema trenutno delovanje fakultete (na voljo je tudi spletna različica), ogledate pa si lahko tudi videoposnetek, ki v fotografijah na kratko povzema prvih 10 let Famnita ter seveda nekaj fotografij s slovesnosti.

Hvala vsem, ki nas podpirate!


sreda, 21. december 2016 Knjižnica TeMeNa bo od torka, 27. 12. 2016 do ponedeljka, 2. 1. 2017 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta od torka, 27.12.2016 do ponedeljka, 2.1. 2017 zaprta.

Želimo vam lepe praznike in uspešno leto 2017!


petek, 16. december 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 19. decembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PLACE: FAMNIT-1-MP2 at 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

LECTURER: Marko Grobelnik

---------------------------------------------------------------------------------------------------

TITLE: Cross-lingual Global Media Monitoring

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ABSTRACT:
Global media monitoring assumes dealing with large amounts of heterogeneous textual data across many languages in a near real-time. We will present a pipeline of machine learning, text mining, and semantic extraction components representing global social dynamics as an evolving network of interrelated events extracted from media. We will demonstrate the proposed approach on an operational system "Event Registry (http://EventRegistry.org) for (a) collecting media information from over 300,000 news and social media sources, (b) performing linguistic and semantic processing in multiple languages, (c) forming cross-lingual events and event sequences, (d) streaming information about even ts in open data formats, (e) rich visualizations, and (f) complex queries to analyse global social dynamics. Challenges and technical solutions will be discussed.

Vabljeni!


četrtek, 15. december 2016 Univerzo na Primorskem obiskali predstavniki veleposlaništva ZDA v Sloveniji

UP poglablja svojo vpetost v mednarodno okolje za hitrejši razvoj, gospodarsko rast in mednarodno prepoznavnost obalne regije ter Slovenije

Včeraj, v sredo, 14. decembra 2016, so Univerzo na Primorskem obiskali Nj. Eksc. Brent R. Hartley, veleposlanik ZDA v Sloveniji, Stefan H. Reisinger, gospodarski ataše pri Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji, in Mirjana Rabič, svetovalka za gospodarske in trgovske zadeve pri Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji.

Z rektorjem, prof. dr. Draganom Marušičem, širšim vodstvom univerze ter raziskovalci in skupinami, ki so Američani ali intenzivno sodelujejo z Združenimi državami Amerike, so ugotavljali načine za optimizacijo obstoječih in razvoj novih oblik sodelovanja. Posebno pozornost so namenili raziskovalno-razvojno inovacijskim povezavam med akademskimi ustanovami in podjetji z obeh strani Atlantika.

Pri tem so kot zgled postavili InnoRenew CoE – Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja, katerega je podrobno predstavil raziskovalec Michael Burnard. V živem laboratoriju tega centra deluje že 62 subjektov iz 20 držav, od tega dve inštituciji iz ZDA.

Foto: Alen Ježovnik


sreda, 14. december 2016 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije - Samir Hodžić

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom: Karakterizacija posplošenih zlomljenih funkcij in nekatere druge kriptografske teme (Characterisation of Generalised Bent Functions and Some Other Topics Related to Cryptography) študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Samirja Hodžića.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 19.12.2016 ob 10:00 v predavalnici FAMNIT-POŠTA.

Vljudno vabljeni!


petek, 9. december 2016 Vabilo k sodelovanju v raziskavi na temo dizajna grajenega okolja in blagostanja ljudi

Raziskovalci na Univerzi na Primorskem potrebujejo prostovoljce za izvedbo raziskave na temo dizajna grajenega okolja in blagostanja ljudi. Prostovoljce prosijo, da se udeležijo dveh srečanj (testiranj) v dveh različnih dnevih - vsako od srečanj bo trajalo 1,5 ure.

Pred samim sodelovanjem bodo prostovoljce seznanili z raziskavo in jih prosili, da podpišejo Izjavo o zavestni in svobodni privolitvi sodelujočih zdravih oseb.

Pomembno je, da se prostovoljci lahko udeležijo obeh srečanj, katerih termini bodo oblikovani glede na razpoložljivost sodelujočih. Prostovoljci bodo med samim srečanjem pretežno sami, z občasnimi interakcijami z raziskovalci. Prostovoljci morajo biti zdrave odrasle osebe, stare med 20 in 60 let in ne smejo biti kadilci. Prisotnost določenih zdravstvenih stanj, bolezni, povezanih s stresom, ter uporaba določenih oblik hormonskih (nadomestnih) terapij ali zdravil lahko pomenijo neprimernost prostovoljcev za udeležbo v raziskavi. Prostovoljci, ki uporabljajo kemično kontracepcijo, bodo naprošeni, da povedo, za kakšno vrsto kontracepcije gre.

Raziskava bo potekala na Univerzitetnem kampusu Livade (Livade 6, Izola). Raziskava je del doktorskega projekta raziskovalca Michaela Burnarda, ki ga izvaja pod mentorstvom izr. prof. dr. Andreje Kutnar.

Če bi v raziskavi želeli sodelovati, kontaktirajte:

  • (v slovenščini ali angleščini) Marka Posavčevića: marko.posavcevic@famnit.upr.si
  • (v angleščini) Michaela Burnarda: michael.burnard@iam.upr.si

Vljudno vabljeni k sodelovanju!


četrtek, 8. december 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 12. decembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PLACE: FAMNIT-1-MP2 at 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

LECTURER: dr. Primož Škraba

---------------------------------------------------------------------------------------------------

TITLE: Minimum Spanning Acycles

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ABSTRACT:
Spanning trees are a fundamental object in graph theory. In this talk, I will introduce spanning acycles, higher dimensional analogues of spanning trees which are defined on simplicial complexes rather than on graphs. These can model higher order relationships (going beyond pairwise relationships which graphs capture). I will discuss various analogues of classical results  for spanning trees, such as Kruskal's and Prim's algorithms as well as mention some stability results. The talk will be self-contained and does not assume any particular background.

Vabljeni!


ponedeljek, 5. december 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v četrtek, 8.12.2016 in v petek, 9.12.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v četrtek, 8.12.2016 in v petek, 9.12.2016 odprta dopoldne od 10:00 do 12:00 in popoldne od 12:30 do 16:00.
 

Zahvaljujemo se za razumevanje.


nedelja, 4. december 2016 Vabljeni na naslednji homeorestični dogodek

Društvo študentov Biopsihologije vabi na naslednji homeorestični dogodek, ki bo v četrtek, 8. decembra, ob 18.00 v Galebovi čitalnici (Kettejeva 1) v Kopru.

Na večeru bo dr. Simona Gomboc predstavila svojo doktorsko disertacijo s področja socialne psihologije z naslovom Onkraj socialne resničnosti: poskusi preseganja paradoksa socialne psihologije na primeru partnerskih odnosov.

Vljudno vabljeni!

 


petek, 2. december 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 5. decembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Lecturer: Wolfgang Hürst

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Title:
Multimodal virtual and augmented reality interaction experiences

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Abstract:
Common virtual and augmented reality systems predominantly address ourvisual and auditory senses. Yet, our “real” reality provides us with a much richer experience stimulating also, for example, our olfactory and  gustatory senses (smell and taste). The somatic sense (touch) plays a particular important role in our life. For example, it is sometimes considered even more relevant for survival than vision and sound.
In our research, we are therefore addressing how touch and tactile sensations can be used in virtual and augmented reality systems to either create more natural and realistic experiences or to extend existing ones by providing additional functionality via tactile senses. In this presentation, we will start with a short overview of tactile sensation and perception. We discuss different options where we see a potential for better, richer, or enhanced VR and AR experiences. Examples from our previous work on tactile VR will be shown, and our current and future plans for beneficial integration of touch in AR will be discussed.

Presenter info:
Wolfgang Hürst is an assistant professor at the Department of Information and Computing Sciences and a lecturer in the "Game and Media Technology" program at Utrecht University, The Netherlands. His research  interests include virtual & augmented reality, mobile computing, and  human-computer interaction, mostly with a focus on gaming and media  interaction. Hürst has a PhD in computer science from the University of  Freiburg, Germany, and a master in computer science from the University  of Karlsruhe (TH), Germany. From January 1996 till March 1997 he was a  visiting researcher at the Language Technologies Institute at Carnegie  Mellon University in Pittsburgh, PA, USA. From March 2005 till October  2007 he worked as a teaching and research associate at the Faculty for  Applied Sciences at the University of Freiburg, Germany. He is a member  of IEEE Computer Society, ACM, ACM SIGMM, ACM SIGGRAPH, ACM EuroMM, and  GI (Germany). He currently serves on the Associate Editor board of IEEE  Transactions on Multimedia and is a member of the editorial board of  Journal of Multimedia (Academy Publisher). Hürst co-chaired and served  as TPC/PC member for various conferences, including local area chair for  mobile computing at IEEE ICME 2014, IEEE ISM 2014, and ACM MM 2012,  program co-chair of MMM 2014, and co-chair of 3AMIGAS 2009. His research  has been published in various articles at high ranked scientific  publications, including best or outstanding paper awards at SIGMAP 2006,  ICCE 2004, ED-Media ’99, and winner of best design presentation at M&C 2007.

Vabljeni!


petek, 2. december 2016 Predsednik ERC akademik Jean-Pierre Bourguignon: "Ambicij in potencialov vaši mladi univerzi ne manjka!"

V četrtek, 1. decembra, je Univerzo na Primorskem obiskal ugledni akademik in predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC – European Research Council) prof. dr. Jean-Pierr Bourguignon. Srečanje je potekalo v soorganizaciji s Slovenskim gospodarskim in raziskovalnim združenjem v Bruslju (SBRA – Slovenian Busines and Research Association).
Gost se je najprej udeležil sestanka organizacijskega odbora 8. Evropskega matematičnega kongresa (Portorož, 2020), sledil je sprejem pri rektorju UP, prof. dr. Draganu Marušiču, nato pa je izvedel predavanje z naslovom »MODERN GEOMETRY, FROM LOCAL TO GLOBAL, FROM SMOOTH TO ROUGH, FROM STATIC TO DYNAMIC«.
Celotno predavanje, katerega se je udeležilo veliko število tako študentov kot tudi profesorjev in raziskovalcev naše fakultete, si lahko ogledate na tej spletni povezavi.

Pred odhodom je dr. Bourguignon na srečanju z mediji poudaril, da občuduje razvoj dinamičnega tima raziskovalcev naše univerze, ki so v zadnjem času še posebej uspešni.V njih vidi ambiciozen kader, ki je s pridobitvijo tako organizacije Evropskega kongresa matematikov leta 2020 in financiranja projekta InnoRenew v okviru instrumenta Teaming v sklopu programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020, dokazal svoj potencial in vzpostavil pomembna sodelovanja z različnimi, tudi gospodarskimi institucijami.

Več o včerajšnjem dogodku na spletnem portalu UP BUDI.

(Na fotografijah: sestanek organizacijskega odbora 8ECM, sprejem pri rektorju, predavanje. Avtor: Alen Ježovnik)