Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

UKREPI - prilagoditve izvajanja pedagoškega procesa 2020/21

natisni
Študente prosimo, da dosledno upoštevajo navodila univerze, fakultete ter splošna navodila in priporočila v zvezi s preprečevanjem širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), objavljena na spletni strani NIJZ (https://www.nijz.si/sl).

Aktualna obvestila

 • OBVESTILO (28.9.2021): OBVESTILO O SAMOTESTIRANJU                                                                    Vse študente, ki PCT pogoj izpolnjujejte s testiranjem obveščamo, da se boste samotestirali v prostorih univerze. Samotestiranje lahko izvedete vsak delovni dan med 7.30 in 19.30 v Konfucijevi učilnici (vhod iz atrija med rektoratom univerze in UP FHŠ). 
  Novi način samotestiranja se prične danes, 28. 9. 2021.
  Več informacij o poteku tesiranj lahko preberete na slednji spletni strani: https://www.upr.si/si/univerza/covid-19-in-up/hitro-antigensko-testiranje-studentov-in-zaposlenih

 • OBVESTILO (6.9.2021 in 7.9.2021): COVID-19 HAG SAMOTESTIRANJE ZA ŠTUDENTE     Objavljamo dopolnjena navodila o samotestiranju za študente, ki so bila posredovana  včeraj, 6. 9. 2021.

  Študente obveščamo, da od ponedeljka, 6. 9. 2021, velja nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. 
  Hitri antigenski Covid-19 testi niso več brezplačni za študente z veljavnim potrdilom o vpisu za tekoče leto in s strani Univerze na Primorskem ni več organiziranih terminov za testiranje.
  PCT pogoj zajema:
  - PREBOLELOST – v obdobju 10-240 dni od začetka simptomov bolezni oziroma od pozitivnega rezultata testa PCR, 
  - CEPLJENOST – izvedeno polno cepljenje in pretečenega dovolj časa po cepljenju, 
  - TESTIRANJE – negativni test HAG ali negativni PCR test, ki ni starejši od števila dni, določenega z veljavnimi predpisi. 
  Za izpolnjevanje pogoja T po novem velja tudi možnost samotestiranja s HAG testi, ki so za študente dostopni v lekarnah. 
  Študenti, ki  ne izpolnjujejo pogoja prebolevnosti, cepljenja ali testiranja, se obvezno testirate s testi HAG za samotestiranje enkrat tedensko v domačem okolju. Teste brezplačno prevzamete v lekarnah na podlagi kartice zdravstvenega zavarovanja in veljavnega potrdila o vpisu. Tuji študenti, ki nimate kartice zdravstvenega zavarovanja,  predložite osebni  dokument in veljavno potrdilo o vpisu za tekoče študijsko leto.
  Prav tako je prišlo do sprememb pri nošenju mask. Sprememba zahteva nošenje mask študentov med predavanji in vajami. Več informacij si lahko preberete na spelni strani Univerze na Primorskem: https://www.upr.si/si/univerza/covid-19-in-up/trenutni-veljavni-ukrepi 
  Študente lepo naprošamo in opozarjamo, da spoštujete PCT pogoje in v primeru pozitivnega HAG testa, kot tudi v primeru bolezenskih znakov, ostanete doma.
 • OBVESTILO (30.8.2021): COVID-19 HAG TESIRANJE ZA ŠTUDENTE                                                      Študente obveščamo, da bo v torek, 31. 8. 2021, ob 11.40 v Konfucijevi učilnici v Kopru organizirano brezplačno testiranje za študente, ki imajo v tem študijskem letu veljavno potrdilo o vpisu.
  V kolikor se želite udeležiti testiranja vas naprošamo, da oddate prijavo na slednji spletni povezavi: https://forms.office.com/r/yNhZDBDMFh
  S seboj prinesite velajvno potrdilo o vpisu, osebno izkaznico in zdravstveno izkaznico.
  Dodatne informacije o testiranju lahko najdete na spletni strani Univerze: https://www.upr.si/si/univerza/covid-19-in-up/hitro-antigensko-testiranje-studentov-in-zaposlenih

 • OBVESTILO (27.8.2021): BREZPLAČNO COVID-19 TESTIRANJE ZA ŠTUDENTE                                  Obveščamo vas, da je za študente (s statusom študenta v tekočem študijskem letu 2020/21) urejeno brezplačno testiranje na vseh temu namenjenih točkah v Sloveniji.
  Kot dokazilo, da ste opravičeni do brezplačnega testiranja, velja potrdilo o vpisu, ki je dostopen v vašem ŠIS profilu v rubriki Moji podatki/potrdilo o vpisu.

 • OBVESTILO (23.8.2021): PREVERJANJE IZPOLNJEVANJA PCT POGOJA                                                Študente obveščamo, da bo z jutrišnjim dnem, torek, 24. 8. 2021, na fakulteti potekalo preverjanje izpolnjevanje PCT pogoja (na glavnem vhodu v fakulteto). Zaradi navedenega vse študente, ki bodo prišli na fakulteto, prosimo, da imajo s seboj ustrezno potrdilo (veljavnost potrdil zaenkrat ostaja nespremenjena).

 • OBVESTILO (26.5.2021): PRILAGODITVE POLETNEGA IZPITNEGA OBDOBJA (7.6. - 9.7.)                  Študente obveščamo v zvezi s poletnim izpitnim obdobjem (7. 6. – 9. 7.), da bodo izpiti potekali v skladu z veljavnimi ukrepi Univerze na Primorskem za preprečevanje širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (navodila UP so dostopna na naši spletni strani: https://www.famnit.upr.si/sl/studij/ukrepi). V nadaljevanju povzemamo ključne informacije, o morebitnih naknadnih spremembah pa vas bomo sproti obveščali:            1. Možni načini izvedbe izpitov so “v živo” na fakulteti, “on-line” oz. kombinirana izvedba. Izbira načina izvedbe je odvisna od nosilca predmeta, s svojo odločitvijo pa nosilec seznani študente pri predmetu. Glede na odsotnost nekaterih skupin študentov (zlasti tuji študenti), se lahko izpit izvede “on-line”, v kolikor nosilec presodi, da je takšno preverjanje možno izvesti, glede na vsebine predmeta.                                                     2. Zaposleni in študenti, ki sodelujejo v pedagoškem procesu “v živo”, se tedensko testirajo s hitrim antigenskim testom (HAGT), na katerem morajo biti negativni. Izjeme testiranja so določene v navodilih UP.  3. V prostorih fakultete je ves čas in za vse obvezna uporaba mask. Uporabniki prostorov si redno razkužujejo roke. Med posamezniki je vsaj 1,5 metra razdalje.                                                                                              4. Študenti morajo na dan izpitnega roka na katerega so prijavljeni, obvezno še enkrat preveriti predavalnico in uro izpita, saj lahko pride do naknadni sprememb. O morebitnih naknadnih spremembah poteka izpitnega obdobja, vas bomo pravočasno obvestili.

 • OBVESTILO (30.4.2021): SPREMEMBE UKREPOV                                                                                        Obveščamo vas, da se s ponedeljkom, 3. 5. 2021, sprostijo določeni ukrepi, zato se bo na fakulteti študijski proces lahko ponovno izvajal v »živo« za manjše skupine študentov (do 40 študentov). Način izvedbe je tako lahko v celoti v »živo«, delno v »živo« in delno online ali pa v celoti online.
  Točna navodila o načinu izvedbe boste prejeli od izvajalcev predmetov. Za morebitna vprašanja o načinu izvedbe, se lahko obrnete nanje.

 • OBVESTILO (20.4.2021): IZJAVA ŠTUDENTA PRED VSTOPOM NA FAKULTETO                       Študente obveščamo, da je pred prvim vstopom na fakulteto potrebno potrditi izjavo, s katero jamčite, da ste zdravi. Izjava je ponujena na osnovni strani v ŠIS-u. V kolikor ste izjavo že potrdili, jo na osnovni strani ne vidite več in je ni potrebno dodatno izpolnjevati ter potrjevati. V kolikor izjave še niste podpisali in se boste udeležili študijskih obveznosti na fakulteti, prosimo, da izjavo v ŠIS-u potrdite. Naj še enkrat opozorimo, da lahko v stavbe univerze vstopajo le zdravi študenti (brez znakov akutne okužbe dihal).

 • OBVESTILO (9.4.2021): SPREMEMBE UKREPOV
  Obveščamo vas, da se s ponedeljkom, 12. 04. 2021, sprostijo določeni ukrepi, zato se bo na fakulteti študijski proces ponovno izvajal kot do 01. 04. 2021 – delno v »živo«, delno pa na daljavo.
  O spremembah in nadaljnjih ukrepih vas bomo sprotno obveščali.

 • OBVESTILO (7.4.2021): PSIHOLOŠKA PODPORA MED PRAZNIKI NE BO DELOVALA
  Obveščamo vas, da skupina za psihološko podporo za študente na UP med prvomajskimi prazniki ne bo delovala, in sicer od 24. 4. 2021 do 2. 5. 2021.
  Študentje in zaposleni v psihološki stiski se lahko na svetovalke obrnete kadar koli pred ali po teh datumih. Pišete jim lahko na elektronski naslov psiholoska.podpora@upr.si ter se s svetovalko dogovorite za individualni pogovor preko aplikacije Zoom. Vse informacije, ki jih boste posredovali, so zaupne narave.

 • OBVESTILO (30.3.2021): NOVI UKREPI - ŠTUDIJSKI PROCES NA DALJAVO
  Obveščamo vas, da bo študijski proces v celoti potekal na daljavo od 1. aprila do vključno 11. aprila 2021. O spremembah in nadaljnjih ukrepih vas bomo sprotno obveščali.

 • OBVESTILO (12.3.2021): OBVEZNO TEDENSKO TESTIRANJE ZA ŠTUDENTE, KI SODELUJEJO V PEDAGOŠKEM PROCESU

  Obveščamo vas, da se na podlagi dopolnjenih Navodil UP za izvajanje dela v prostorih UP v času veljavnih ukrepov proti širjenju bolezni COVID-19, uvaja obvezno tedensko testiranje za študente, ki sodelujejo v pedagoškega procesu (v okviru predmetov, ki se izvajajo na fakulteti in terenskih vaj, ki jih organizira fakulteta).
  Veljavno tedensko potrdilo o negativnem testu je pogoj za udeležbo v pedagoškem procesu in ga je študent dolžen pokazati izvajalcu ob začetku predavanj/vaj.
  Brezplačna testiranja potekajo ob vikendih od 9:00 – 17:00 na dveh lokacijah, in sicer:
  - ob petkih v Ankaranu,
  - ob sobotah in nedeljah na Bonifiki na parkirišču nasproti zdravstvenega doma.
  Za vse, ki so vključeni v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja in za zamejce iz Italije, je testiranje brezplačno. Študenti s seboj prinesejo kartico zdravstvenega zavarovanja (v kolikor jo imajo).
  Brezplačno testiranje se uvaja tudi na meji z Italijo. Več informacij je dostopnih tukaj: https://www.gov.si/novice/2021-03-08-brezplacno-testiranje-pri-vstopu-v-slovenijo-iz-italije/
  Ostali študenti, ki so tuji državljani in niso vključeni v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja, se lahko brezplačno testirajo ob torkih v okviru testiranj, ki jih organizira univerza. Sporočilo pošljejo Referatu najkasneje do petka do 12:00 (referat@famnit.upr.si). Naknadno bodo po e-pošti (na univerzitetni e-naslov) prejeli termin za testiranje.

 • OBVESTILO (10.2.2021): Izvedba študijskega procesa v spomladanskem semestru 2020/21

  Študente obveščamo, da bo študijski proces prvi teden spomladanskega semestra (15.2. - 19.2.2021) potekal v celoti na daljavo. Nadaljnji potek je odvisen od epidemioloških razmer v državi, več v pojasnilih v nadaljevanju.
  Pojasnila: Republika Slovenija je, glede na Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, trenutno v rdeči fazi. V prostorih fakultete je zato mogoče izvajati le nujne laboratorijske vaje in individualno delo s študenti.
  Ob upoštevanju epidemioloških podatkov je Slovenija blizu prehoda v oranžno fazo, ko bo omogočeno izvajanje študijskega procesa za manjše skupine študentov (do največ 10 študentov) ter tudi izvedba terenskih vaj (prav tako za manjše skupine – do 10 študentov). Tudi v primeru, da bomo že naslednji teden prešli v oranžno fazo, pa moramo na fakulteti ustrezno organizirati vse procese ter z univerzo in pristojnimi institucijami izvesti testiranja zaposlenih. V izogib zapletom je bilo zato odločeno, da se prvi teden semestra izvede v celoti na daljavo (on-line). Pri tem se bodo laboratorijske vaje, ki so predvidene za izvedbo v Vajalnici (predavalnica Famnit-Muzejski2), skladno z odločitvijo pristojnih oddelkov, do vključno 19. 3. 2021 izvajale na daljavo, od 22. 3. 2021 dalje pa na fakulteti, v kolikor bodo veljavni ukrepi to omogočali.
  Hkrati vas želimo seznaniti, da bo izvedba študijskega procesa kot smo ga izvajali v začetku študijskega leta 2020/21, možna šele takrat, ko bo država v t. i. rumeni fazi. O spremembah in nadaljnjih ukrepih vas bomo sprotno obveščali.

 • OBVESTILO (28.1.2021): COVID-19: Sprememba sklepa rektorice UP
  Študente seznanjamo, da smo na spletni strani fakulteti objavili nov sklep rektorice UP. Navodila UP ostajajo nespremenjena. Zaradi poslabšanja epidemiološke slike v obalnih občinah, od 30.1.2021 ponovno ni dovoljeno izvajanje pedagoškega procesa v prostorih fakultete (s prejšnjim sklepom je bilo omogočeno izvajanje laboratorijskih vaj in individualnega dela s študenti).
  To obvestilo velja do preklica. O spremembah in nadaljnjih ukrepih vas bomo sprotno obveščali.
 • OBVESTILO (22.1.2021): COVID-19: Sprememba Navodil UP

  Študente seznanjamo, da smo na spletni strani fakulteti objavili dopolnjena Navodila UP in sklep rektorice UP. Skladno z navodili bo v prostorih univerze od naslednjega tedna dovoljeno izvajanje laboratorijskih vaj (LV). Na UP FAMNIT nismo prevideli izvedbe manjkajočih LV v času januarskega izpitnega obdobja; le-te se bodo v času 2. semestra, po predhodnem dogovoru s študenti. Vsi izpiti še naprej potekajo na daljavo.
  To obvestilo velja do preklica. O spremembah in nadaljnjih ukrepih vas bomo sprotno obveščali.

 • OBVESTILO (14.1.2021): Prilagoditve zimskega izpitnega obdobja (18. 1. – 14. 2. 2021)

  Obveščamo vas, da so veljavni ukrepi za preprečevanje širjenja COVID-19 podaljšani, zato ostaja fakulteta zaprta do preklica tudi v zimskem izpitnem obdobju. Vsi izpitni roki, ki so razpisani v zimskem izpitnem obdobju bodo potekali izključno online.
  Hkrati pa vas obveščamo, da je pri posameznih predmetih študijskih programov prišlo do sprememb načina ocenjevanja znanja. Na Senatu UP so bile te spremembe že sprejete in veljajo izključno v študijskem letu 2020/21. Do seznama predmetov in spremenjenih načinov ocenjevanja znanja lahko dostopate v vašem ŠIS-u na začetni strani.

 • OBVESTILO (29.12.2020): Podaljšanje veljavnosti ukrepov 

  Obveščamo vas, da bodo ukrepi za preprečevanje širjenja COVID-19 v veljavi še vse do torka, 12.1.2021. Fakulteta bo v tem času zaprta za vse študente, študijski proces pa se bo odvijal na daljavo.
  O spremembah in nadaljnjih ukrepih vas bomo sprotno obveščali.

 • OBVESTILO (18.11.2020):  Ukrepi ostajajo v veljavi vsaj do novega leta

  Obveščamo vas, da se glede na predstavljeno trenutno stanje, trende obolelosti in širjenja COVID-19 ter posledično pričakovano postopno sproščanje ukrepov, študijski proces v prostorih univerz ne bo odvijal vsaj do novega leta. Kjer je mogoče, se študijske vsebine tudi v prihodnje odvijajo na daljavo, medtem ko bomo obvezne praktične vsebine, ki jih ni mogoče izvesti na daljavo, izvajali v letu 2021.
  Želimo si, da bi se lahko vsaj določene vsebine začele ponovno odvijati v naših prostorih čimprej, je pa to odvisno od širjenja bolezni v prihodnjih tednih. O izvedbi študijskega procesa po 4.1.2021 vas bomo obvestili v decembru. 

Sklepi rektorice UP in navodila UP

Sklepi Senata UP in Senata UP FAMNIT o prilagoditvah pedagoškega procesa

 • Senat UP je obravnaval prilagoditve pogojev za napredovanje v višji letnik za študijsko leto 2020/21. Prilagoditve se nanašajo na študijske programe, ki imajo trenutno določeno, da mora študent za napredovanje v višji letnik zbrati vsaj 48 KT, in sicer se je obvezno število kreditnih točk znižalo na vsaj 42 KT. Za študijske programe v katerih je določeno, da mora študent za napredovanje v višji letnik zbrati vsaj 42 KT pa ostane določba nespremenjena (sprejeto dne 23.12.2020).

 • Senat UP je sprejel spremembo Študijskega koledarja UP 2020/21: za posamezne predmete študijskih programov se SV, LV in TV, ki jih zaradi Covid-19 ni bilo mogoče v celoti izvesti v jesenskem semestru, lahko izvede oz. nadomesti v času zimskega izpitnega obdobja (18.1.-12.2.2021) ali v času spomladanskega semestra (15.2.- 4.6.2021).

Psihološka pomoč: ponovno je zaživela psihološka podpora za študente in zaposlene

 • V zadnjih tednih smo se ponovno znašli v nepredvidljivi situaciji. V večji meri smo odrezani od normalnega življenja in lahko se počutimo prestrašene, žalostne, zmedene, jezne, brezvoljne, pod stresom, osamljene … Lahko imamo tudi občutek, da nimamo nadzora. Gre za odziv, ki je v teh okoliščinah popolnoma razumljiv.

  Za vse študente in zaposlene UP, ki ste se zaradi nastale situacije znašli v stiski in bi se želeli pogovoriti z našimi strokovnjaki psihologi, smo ponovno psihološko podporo, in sicer lahko psihologinje kontaktirate preko e-pošte psiholoska.podpora@upr.si in se nato dogovorite za termin za pogovor preko ZOOM-a.

  Več informacij, vključno z razporedom strokovnjakinj, dodatnimi številkami in napovedanimi predavanj je objavljenih na strani: https://www.upr.si/si/univerza/covid-19-in-up/psiholoska-podpora#.

ARHIV: Študijsko leto 2019/20