Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 9. maj 2017 Informativni dan za podiplomski študij na UP FAMNIT: odprta predavanja in predstavitve interdisciplinarnih raziskav

UP FAMNIT vabi na Informativni dan za podiplomski študij 2017/18, ki bo v petek, 12. maja 2017, v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli.

Letošnji informativni dan za podiplomski študij na UP FAMNIT je namenjen tako kandidatom kot širši zainteresirani javnosti, saj bodo na njem predstavljena zanimiva področja interdisciplinarnega raziskovanja in študija. Dogodek bo istočasno priložnost za obisk novega Univerzitetnega kampusa Livade v Izoli, s katerim je Univerza na Primorskem pridobila sodobno opremo za kakovostno raziskovalno delo na področju naravoslovja. Kampus bo svoja vrata odprl ob 15. uri, ko se bodo udeleženci lahko srečali s koordinatorji programov, predavatelji, raziskovalci in študenti, od 16. do 19. ure pa bodo potekala omenjena predavanja.

Dr. Mihael Perman bo najprej orisal tesno povezanost med sodobnimi finančnimi tveganji in matematiko. V vse bolj kompleksnem finančnem svetu postaja namreč upravljanje tveganj osrednja tema, pri čemer učinkovitega upravljanja brez matematičnega modeliranja si ni več mogoče predstavljati. Aplikativnost raziskovanja na področju psihologije, s poudarkom na praktičnemu delu in nabiranju izkušenj študentov preko intervencij v zaporih bo nato osrednja tema predavanja asist. Nuše Zadravec Šedivy.

Kako daleč smo od točke, ko ne bo več mogoče ločiti med resničnim in virtualnim? Na to vprašanje bo odgovarjal dr. Klen Čopič Pucihar, ki skupaj s študenti v Laboratoriju za interakcijo človek–računalnik UP (HICUP) raziskuje in eksperimentira z različnimi prototipi in sistemi za dopolnjeno resničnost.

V času, ko velik del svojega časa preživljamo v zaprtih prostorih, je nujen razmislek o vplivu okolja na naše počutje in zdravje. O tem, kako je tako v službi kot doma potrebno oblikovati primerno okolje iz naravnih in obnovljivih materialov bo spregovorila dr. Andreja Kutnar, pri čemer bo največji poudarek na lesu, ki je dokazano eden od materialov, ki zmanjšuje stres. Stik z naravo in naravnim bo obravnaval tudi asist. Marko Posavčević, ki bo ugotavljal, v kolikšni meri to vpliva na naše zdravje in počutje, kateri psihološki in fiziološki mehanizmi botrujejo tem učinkom in ali je moč pozitivne učinke stika z naravo prenesti v dizajn grajenega okolja.

Na koncu bo dr. Elena Bužan predstavila sodobne pristope k varstveni biologiji, ki danes temeljijo na širokem interdisciplinarnem znanju in poznavanju raznolikosti živih bitij ter medsebojne povezanosti živih organizmov in okolja.

Vljudno vabljeni!

 

PROGRAM INFORMATIVNEGA DNE

Od 15:00 dalje
  • predstavitvene stojnice,
  • srečanja s profesorji in koordinatorji programov,
  • info točka za informacije o prijavi in vpisu.
Ob 16:00 Matematične znanosti / Matematika s finančnim inženiringom:
Upravljanje finančnih tveganj in matematika (izr. prof. dr. Mihael Perman)
Uporabna psihologija:
Raziskovanje in intervencije v zaporih (asist. Nuša Zadravec Šedivy)
Ob 17:00 Računalništvo in informatika:
Ko prepletanje digitalnega in realnega ustvari novo resničnost (doc. dr. Klen Čopič Pucihar)
Trajnostno grajeno okolje:
Les: material zdravega bivalnega okolja (izr. prof. dr. Andreja Kutnar)
Ob 18:00 Biopsihologija:
Biopsihološki vidiki stika z naravo (asist. Marko Posavčević)
Varstvo narave:
Sodobni pristopi k varstveni biologiji (izr. prof. dr. Elena Bužan)

Za več informacij: referat@famnit.upr.si / 05 611 75 75

RAZPIS ZA VPIS v podiplomske študijske programe 2017/18 je objavljen TUKAJ.