Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

Izkušnje študentov UP FAMNIT

natisni

Vsako leto se nekaj UP FAMNIT študentov odloči del svojega študija opraviti v tujini. Čas v tujini omogoča pridobitev novih znanj, izkušenj ter vzpostavitev novih povezav in prijateljstev.

Teodora, dodiplomski študijski program Varstvena biologija

Gostujoča institucija: Marche Polytechnic University, Italija
Obdobje mobilnosti: 1. semester študijskega leta 2021/2022

"Za Erasmus+ izmenjavo sem se primarno odločila, ker sem v tujini želela spoznati potencialne bodoče kolege, sodelavce in profesorje ter pridobiti izkušnjo študija na drugi fakulteti (poleg študija na UP FAMNIT). Za izmenjavo sem izbrala UNIVPM v Anconi predvsem zaradi velikosti fakultete in dobre ponudbe študijskih programov za študente na izmenjavi. Mesto Ancona je sicer poznano tudi po številnih zanimivih dogodkih za Erasmus+ študente. Spoznala sem veliko študentov iz različnih delov Evrope, s podporo Erasmus Student Network (ESN) pa smo obiskali tudi različna mesta v Italiji. Italija je na splošno lepa država v vseh letnih časih (ne samo poleti), Italijani pa zelo prijazni.
Veseli me, da sem si izbrala UNIVPM, ker sem prepričana, da bom pridobila znanje, ki mi bo koristilo pri mojem študiju ter lepe spomine in izkušnje."

Mateja, podiplomski študijski program Podatkovne znanosti

Gostujoča institucija: UiT - the Arctic University of Norway, Norveška
Obdobje mobilnosti: 2. semester študijskega leta 2020/2021

"Erasmus+ izmenjava je bila ena izmed najboljših življenjskih izkušenj, pika. To, da sem imel priložnost šest mesecev živeti na Norveškem skupaj z drugimi študenti iz različnih delov Evrope, je resnično edinstveno. Poleg preživljanja časa v čudovitem študentskem kampusu v Tromsøju, sem imel veliko prostega časa za druge dejavnosti. Videti polarni sij, vožnja s pasjo vprego in let z letalom nad fjordi je le nekaj neverjetnih stvari, ki mi jih je to mesto ponudilo med izmenjavo. Če nebi zaključeval študija, bi se definitivno odločil za še eno Erasmus+ izmenjavo in mislim, da to pove dovolj."

Jovan Vid, dodiplomski študijski program Matematika

Gostujoča institucija: University of Information Science and Technology »Saint Paul the Apostle«, Severna Makedonija
Obdobje mobilnosti: 2. semester študijskega leta 2020/2021

"Ob prihodu v Severno Makedonijo nisem naletel na nobeno večjo težavo. Epidemiološki ukrepi v Severni Makedoniji so bili sicer nekoliko bolj sproščeni od ukrepov v EU (npr. skoraj vse dejavnosti in storitve so delovale, ravno tako ni bil ob prečkanju meje zahtevan negativen test), kljub temu pa je študij potekal na daljavo. V času izmenjave sem prebival v študentskem domu Nikole Kareva v Ohridu.
Kljub trenutni situaciji, sem spoznal veliko novih prijateljev. Veseli me, da sem se odločil za Severno Makedonijo saj je, za razliko od drugih držav, življenje potekalo precej normalno, Ohrid pa je res prelepo mesto (celotno območje okrog jezera je pod zaščito UNESCO).
Izbranih predmetov nebi mogel opredeliti kot težkih, saj mi učenje ne predstavlja nobene težave. Izbrane institucije – University of Information Science and Technology »Saint Paul the Apostle« (UIST) – ne morem uvrstiti med znane univerze, kar pa me osebno ne moti, saj je glede na situacijo kakovost študija na daljavo večinoma povsod na enaki ravni. V kolikor dobim občutek, da premalo znam oz. da me zanima kaj dodatnega, vprašam, prebrskam na spletu, … - tako kot to dela večina študentov."

Vladimir, dodiplomski študijski program Matematika

Gostujoča institucija: Eötvös Loránd University, Madžarska
Obdobje mobilnosti: 2. semester študijskega leta 2020/2021

"V Budimpešto sem prispel v začetku februarja, teden dni pred začetkom predavanj. Na začetku sem se soočil z nekaj administrativnimi težavami, vendar so bili koordinatorji v tujini v veliko pomoč in smo težave razrešili v zelo kratkem času.
Na začetku semestra so bili ukrepi proti COVID-19 precej strogi (npr. odprte so bile le lekarne in trgovine z živili) in tako je ostalo tudi v naslednjih nekaj tednih. Po drugi strani pa so ravno zaradi pandemije bile turistične točke lažje dostopne, prav tako je zaradi tega bilo enostavnejše najti stanovanje na odlični lokaciji po dostopni ceni. Znotraj države ni bilo omejitve gibanja, zato smo med vikendi obiskovali manjše kraje v bližini, v času spomladanskih počitnic pa načrtovali daljše izlete.
Predavanja bodo potekala na daljavo najbrž cel semester. Všeč mi je, da je večina predavanj zelo interaktivnih, profesorji namreč uporabljajo različne strategije za vzdrževanje zanimanja med študenti. Predavanja so v primerjavi s predavanji na FAMNIT krajša (običajno po 90 minut) in mislim, da je to dober način za ohranjanje koncentracije študentov na visokem nivoju, zlasti v času, ko se soočamo s spletno obliko študija.
Čeprav je glede na trenutno situacijo veliko težje spoznati sošolce in ostale, ker je večina družabnih dogodkov prepovedanih, smo trije FAMNIT študenti že pred prihodom na Erasmus+ izmenjavo poznali nekaj redno vpisanih študentov. Tako smo v zelo kratkem času vseeno uspeli spoznati nekaj res prijetnih oseb in pričakujem, da jih bomo še več do konca semestra."

Đorđe, magistrski študijski program Podatkovne znanosti

Gostujoča institucija: University of Coimbra, Portugalska
Obdobje mobilnosti: 2. semester študijskega leta 2020/2021

"Za University of Coimbra sem se odločil, ker je na področju podatkovnih znanosti in inženiringa ena izmed zelo uglednih univerz. Izbral sem predmete, ki mi omogočajo izboljšanje mojega znanja in spretnosti na tem področju. Spoznal sem tudi veliko študentov iz celotne Evrope. Kljub trenutnim razmeram, nam to ne preprečuje, da bi se imeli lepo skupaj in doživeli nekaj novega."

Teodora, dodiplomski študijski program Biopsihologija

Gostujoča institucija: Sigmund Freud University, Avstrija
Obdobje mobilnosti: 1. semester študijskega leta 2020/2021

"Erasmus+ izmenjava mi je omogočila, da razširim pogled na svoje študijsko področje in odkrijem nova področja, ki me zanimajo ter spodbudila k nenehnemu delu na sebi in iskanju znanja. Na gostujoči instituciji me je še posebej razveselilo veliko število praktičnih ur, odprt pristop predavateljev k vsaki obravnavani temi, novo področje dela od tistega, ki ga poznam na našem oddelku, predvsem pa spoznanje zelo predanih in proaktivnih študentov, ki so v meni prebudili željo, da tudi sama postanem taka v prihodnje in delam na temu. Menim, da je ta izkušnja velikega pomena za mojo akademsko in karierno pot.
Vezano na družbeno-kulturni vidik bi rada poudarila, da je bila moja izkušnja delno edinstvena glede na trenutne razmere povezane s korona virusom. Kljub temu sem imela priložnost izstopiti iz svoje cone udobja ter izkusiti in odkriti novo kulturo, miselnost ter dnevno dinamiko funkcioniranja.
Če povzamem svojo izkušnjo, kljub trenutnim razmeram (COVID-19), ne tako običajni Erasmus+ izkušnji in ob upoštevanju vseh pozitivnih vidikov in slabih plati, bi svojo izmenjavo opisala kot »drago lekcijo za življenje, znanje in modrost, za katero pa sem, na srečo, plačala zelo nizko ceno (v nematerialni obliki)«, pa tudi eno izmed mojih najboljših življenjskih odločitev."

Leila, dodiplomski študijski program Biopsihologija

Gostujoča institucija: Istanbul Gelisim University, Turčija
Obdobje mobilnosti: 1. semester študijskega leta 2018/2019

"Zimski semester preživljam v Turčiji, kjer sem študentka na Istanbul Gelişim University. Ob prihodu sem bila najbolj presenečena nad kulturno razliko, a je s časom šok izginil. Spoznala sem veliko čudovitih ljudi, Turki so neverjetno odprt in topel narod. Tudi profesorji so me sprejeli odprtih rok in mi bili pripravljeni kadarkoli pomagati. Najbolj me je navdušil stil predavanj profesorice psihoterapije Hatice Güneş, ki je v učne ure vsakotedensko vključila primere iz svoje prakse in nam tako snov predala na drugačen, bolj dojemljiv način. Posledično prav zaradi nje razmišljam o podiplomskem študiju psihoterapije. Erazmus izmenjavo bi priporočila vsem tistim, ki si želijo razširiti svojo cono udobja, skleniti nova prijateljstva in obogatiti svoj repertoar izkušenj."

Vid, dodiplomski študijski program Biodiverziteta (Varstvena biologija)

Gostujoča institucija: Universidad del Pais Vasco, Španija
Obdobje mobilnosti: 1. semester študijskega leta 2018/2019

"Septembra sem odšel v Bilbao, na Fakulteto za znanost in tehnologijo Univerze v Baskiji. Vsi predmeti, ki jih obiskujem, so v angleščini. Najbolj sta me navdušila predmeta Vretenčarji in Ekologija, ker poleg predavanj izvrstnih profesorjev, ponujata tudi zanimive terenske in laboratorijske vaje. Univerzitetni kampus je ogromen in ponuja številne obštudijske dejavnosti (npr. poceni tečaji potapljanja, surfanja...).
Ob prihodu mi je pri iskanju namestitve, urnikih in prevajanju pomagal moj »study buddy« Beñat, ki je bil lani na izmenjavi pri nas na Famnitu.
Študentje so prijetni in odprti za druženje, vendar pa pričakujte vsaj učenje naročanja piva v baskovščini, ker konec koncev nismo v Španiji. ¡Agur!"

Marjanca, magistrski študijski program Varstvo narave

Gostujoča institucija: University of Coimbra, Portugalska
Obdobje mobilnosti: 1. semester študijskega leta 2018/2019

"Trenutno zaključujem študijsko izmenjavo na Univerzi v Coimbri. Na podiplomskem študiju Ekologije sem pridobila znanje na novih področjih, kot je etnobotanika ter vedenjska ekologija in dobila nove vpoglede v naravovarstvo.
Spoznala sem izjemne ljudi, s katerimi si delimo ljubezen do narave, nore ideje in zagon za delo. Spoznavanje drugačnih kultur in novih ljudi je zagotovo eden najpomembnejših dejavnikov v osebnem razvoju. Seveda pa se vedno nadje čas tudi za kakšen spontan izlet, surfanje ali preprosto zabavno druženje. Skratka, nepozabna izkušnja!"

Nina, magistrski študijski program Matematične znanosti

Gostujoča institucija: Eötvös Loránd University, Madžarska
Obdobje mobilnosti: 1. semester študijskega leta 2018/2019

"Za izbiro te univerze sem se odločila, ker je tu študij matematike zelo priznan in nad izbiro sem navdušena, saj odkrivam nova področja, o katerih prej nisem vedela veliko. Najbolj pa sem bila presenečena nad prijaznim in osebnim odnosom profesorjev do študentov. Izmenjavo bi priporočila, ker poleg pridobljenega znanja omogoča tudi stik z novimi ljudmi in njihovo kulturo."

V spodnjem videu boste našli tudi predstavitve in zgodbe izmenjav Famnitovih študentov ter nekaj dodatnih informacij, ki vam bodo pomagale pri načrtovanju vaše izmenjave.