Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

Svetovni kongres Mednarodne zveze za preprečevanje samomora IASP 2023

natisni

2023

Piran, Slovenia

https://www.iasp.info/

 

Raziskovalci Slovenskega centra za raziskovanje samomora, ki deluje v okviru UP Inštituta Andrej Marušič, so s kandidaturo leta 2018 pridobili organizacijo še enega pomembnega znanstvenega srečanja: Svetovni kongres Mednarodne zveze za preprečevanje samomora – IASP.

Kongres poteka vsaki dve leti, leta 2021 se bodo strokovnjaki iz celega sveta s področja suicidologije sestali v Avstraliji, leta 2025 pa na Dunaju.

Organizacija kongresa leta 2023 je izjemen dosežek za Slovenski center za raziskovanje samomora, saj gre za mednarodno potrditev kakovosti večletnega dela hkrati na področju znanstvenega proučevanja samomora in tudi na področju izvajanja različnih izobraževalnih programov in projektov ter intervencij za najširšo javnost.

Vizija centra je namreč zagotoviti visoko kakovostne raziskave za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja, kar bo prispevalo tako k preprečevanju samomorov kot podpori bližnjim ob izgubi zaradi samomora. Več o delovanju centra lahko preberete na www.zivziv.si.

Gostovanje tako pomembnega dogodka je torej pomembno tudi za širšo strokovno javnost, zato sta prijavo podprli tako Ministrstvo za zdravje kot Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS, ob njiju pa še strokovne organizacije, kot so Nacionalni inštitut za javno zdravje, Društvo psihologov Slovenije in Evropska zveza združenj psihologov, ter Občina Piran in Radio Televizija Slovenija, saj predstavlja odgovorno novinarsko poročanje eno od ključnih temeljev preprečevanja samomora.

 

O Mednarodnem združenju za preprečevanje samomora (IASP)

Združenje sta leta 1960 ustanovila avstrijski psihiater in nevrolog Erwin Ringel in ameriški psiholog Norman Farberow, ki veljata za pionirja med proučevalci samomora na svetovni ravni. Danes združuje strokovnjake in prostovoljce iz več kot petdesetih držav, ki se ukvarjajo z izvajanjem raziskav na področju preprečevanja samomorilnega vedenja, uporabo visoko kakovostnih raziskovalnih metod za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja, zagotavljanjem učinkovite intervencije in možnosti zdravljenja tako za preprečevanje samomora kot za podporo bližnjim po samomoru in odpravljanjem stigme, povezane s samomorilnim vedenjem.