Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

8. Evropski kongres matematike – 8ECM

natisni

    

20–26 junij 2021

Portorož, Slovenia

https://8ecm.si/

 

Matematiki Univerze na Primorskem smo v sodelovanju s predstavniki vseh slovenskih institucij, ki se raziskovalno ukvarjajo z matematiko, drzno kandidirali za organizacijo 8. Evropskega kongresa matematike leta 2020. Svet Evropskega matematičnega združenja, ki se je zbral na 7. Evropskem kongresu matematike v Berlinu, je julija 2016 prepoznal potencial slovenskih kandidatov in nas izbral za organizatorje naslednjega kongresa.

Evropski kongresi matematike potekajo pod okriljem Evropskega matematičnega združenja  - EMS. Za mednarodnim kongresom matematike je to drugo največje srečanje matematikov na svetu, katerega se vsaka štiri leta udeleži preko 1.000 raziskovalcev in doktorskih študentov.

Kongres organizirajo UP FAMNIT v sodelovanju z Inštitutom Andrej Marušič Univerze na Primorskem, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko, Slovensko društvo za diskretno in uporabno matematiko, Institut "Jožef Stefan" ter podjetje Abelium d.o.o.

Gre za velik uspeh slovenske matematike, saj tako pomembnega dogodka na področju matematike Slovenija še ni gostila, dogodek pa je s častnim pokroviteljstvom podprl tudi predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

Kongres je bil načrtovan za leto 2020, vendar je zaradi svetovne pandemije koronavirusne bolezni (COVID – 19), le-ta prestavljen v leto 2021.