Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

Ponedeljkov seminar računalništva in informatike - Arhiv

2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

četrtek, 20. september 2012 Seminar MARA

V ponedeljek, 24. avgusta 2012, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Sistem za podporo gasilcem na intervenciji

Povzetek:

Gasilska služba potrebuje za svoje učinkovito delovanje množico različnih informacij. Pomembno je, da so te informacije aktualne ter hitro dostopne in ne zakopane v arhivih gasilske postaje ali javnih služb. V našem produktu smo uredili in združili podatke iz različnih virov kot so PIC (prometno informacijski center), URSZR (urad za zaščito in reševanje RS), MZIP-GU (geodetska uprava), ki jim po potrebi dodamo lokalne vire (MOK,MOL) v težnji po čim bolj informativnem, preglednem in učinkovitem sistemu za podporo med intervencijami. Aplikacija je rezultat projekta SOVZO, ki ga je v okviru programa TP MIR sofinancirala Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA).
Naša aplikacija združuje podatke o cestah, lokacijah gasilskih vozil, hidrantov, cestnih zapor, razmerah v prometu, požarnih načrtih stavb, nevarnih snoveh in številu prebivalcev ter omogoča pregled teh podatkov na interaktivni mapi podprti s prostorskim informacijskim sistemom. Prednost aplikacije je med drugim upoštevanje aktualnih podatkov o zaporah cest, obremenjenosti cest in posebnih omejitev zaradi, na primer, tipa vozila pri navigaciji do kraja intervencije. Centrala spremlja vozila s pomočjo GPS/GPRS modulov vgrajenih na vozilih, ki poleg rednega (vsako sekundo) pošiljanja podatka o lokaciji vozila omogoča tudi komunikacijo med centralo in vozilom (npr. pošiljanje kraja intervencije).
Na seminarju bom predstavil programsko opremo, razvito posebej za učinkovito in natančno vodenje vozil na intervencijskih nalogah. Predstavljeni bodo oprema in protokol za komunikacijo med vozili in centralo, oprema na vozilu, prostorski informacijski sistem na katerem temelji aplikacija, osnove izvedbe navigacije in ključne funkcije aplikacije.

Vabljeni!


petek, 7. september 2012 Seminar MARA

V ponedeljek, 10. septembra 2012, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:0
0

Predavatelji: David Božič, Damir Deželjin, Aleš Kalin in Peter Race

Povzetek:

Podjetje MondoKey (www.mondokey.com) se ukvarja z rešitvami s področja visoke varnosti. Pri razvoju prototipa je sodeloval tudi študent FAMNIT-a. Omenjene rešitve so bile razvite po t.i. ad-hoc principu kot odgovor povpraševanje trga. Zaradi hitrega razvoja ni bilo časa postaviti sodobno strukturo vodenja projektov, kar se je izkazal kot problem pri širitvi tima.

Cilj projektnega seminarja, ki ga bo predstavila skupina štirih študentov, je bil dokumentirati del razvitega sistema ter definirati smernice za integracijo že razvitega sistema s satelitskimi sistemi.

Vabljeni!