Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 30. december 2019 Preizkusno predavanje dr. Draško Holcer

Dr. Draško Holcer bo imel v četrtek, 9. 1. 2020, ob 12.00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Biologija«.

Predavanje z naslovom »Large marine vertebrates and threats they are facing in the Adriatic« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski4, Muzejski 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 30. december 2019 Objavljen je razpis Erasmus+ za študijsko leto 2020/2021

Objavljen je razpis Erasmus+ za študente. Razpis omogoča prijave za študijske izmenjave ali izmenjave z namenom praktičnega usposabljanja v obdobju od 1.6.2020 do 30.9.2021.

Rok za prijavo na izmenjavo je 23.1.2020.

Razpis in druga dokumentacija (priloge, navodila) so dosegljivi na tej povezavi.

Vabljeni k prijavi!

 


sobota, 28. december 2019 Urnik knjižnice TeMeNa med novoletnimi prazniki

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v tednu med 30. 12. in 3. 1. odprta le v ponedeljek, 30. 12. od 10. do 12. ure.

Hvala za razumevanje.


nedelja, 22. december 2019 Urnik knjižnice TeMeNa v torek, 24. 12. 2019

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v torek, 24. 12. 2019, odprta od 10. do 12. ure.

 

Hvala za razumevanje.


sreda, 18. december 2019 BASIS Foundation ponuja štipendije za udeležbo na 8ECM

Z veseljem sporočamo, da BASIS Fundacija za napredek teoretične fizike in matematike ponuja štipendije za udeležbo na 8. evropskem matematičnem kongresu študentom (dodiplomski, magisterij in doktorski) in mladim matematikom iz Ruske federacije.

Fundacija je bila ustanovljena leta 2016 z glavnim ciljem podpore teoretične fizike in matematike v Rusiji. Njihov obsežen program vključuje posamezne donacije za podporo ruskim znanstvenikom na vseh stopnjah kariere in finančno podporo mednarodnemu sodelovanju na znanstvenih področjih, vključno s sodelovanjem raziskovalcev v najboljših programih, konferencah in šolah.

Rok za prijavo je 15. marec 2020. Prijavo je treba oddati preko spletne aplikacije.

Dotacija 8ECM za potovanje lahko krije potne stroške, nastanitev, dnevnice (prehrana, lokalni prevoz itd.), udeležbo na kongresu, konzularne in vizumske pristojbine. Tisti, ki za prijavo za donacijo BASIS potrebujejo povabilno pismo, se lahko obrnejo na organizacijski odbor 8ECM na 8ecm.registration@famnit.upr.si.

Če si želite izvedeti več o razpisu ali prijavi na štipendijo, obiščite https://basis-foundation.ru/general-competitions/math/travel-grants/congress

__________________________________________________________________________________________

Organizatorji 8. evropskega matematičnega kongresa se zahvaljujemo BASIS za njihovo velikodušno podporo!

Gre za odličen način podpore mladih matematikov. Upamo, da bodo organizacije v drugih državah sledile temu primeru in hkrati omogočile najboljšim mladim matematikom, da sodelujejo na 8ECM.


sreda, 18. december 2019 Prof. dr. István Kovács pridobil nov projekt ARRS za sodelovanje z madžarskimi raziskovalci

Z veseljem sporočamo, da je Oddelek za matematiko UP FAMNIT pridobil še en projekt, ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. Na Javnem razpisu za sofinanciranje slovenskega dela skupnih madžarsko slovenskih projektov, kjer madžarski National Research, Development and Innovation Office deluje v vlogi vodilne agencije, je prof. dr. István Kovács uspešno pridobil sredstva za izvajanje projekta z naslovom Geometrije, grafi, grupe in povezave med njimi. Partnerska institucija na Madžarskem je Eötvös Loránd University.

Projekt bo omogočil nadaljevanje in okrepitev dolgoletnega sodelovanja med slovensko raziskovalno skupino, ki deluje pretežno na Univerzi na Primorskem, in madžarskimi raziskovalci z Univerze Eötvös Loránd. V ospredju triletnega raziskovalnega projekta, pri katerem bodo sodelovali tudi doktorski študenti, bo uporaba algebraičnih, geometrijskih in kombinatoričnih metod za probleme o grafih, grupah, konfiguracijah in geometrijah.

Seznam vseh raziskovalnih projektov in programov, ki se izvajajo na UP FAMNIT najdete na tej povezavi.

Čestitamo dr. Kovácsu, raziskovalni skupini pa želimo veliko uspešnega dela!


Prof. dr. István Kovács


četrtek, 12. december 2019 Vabilo na predstavitev teme doktorske disertacije Jamolbeka Mattieva

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom:

Clustering class association rules to form a meaningful and accurate classifier (Uporaba razvrščanja v skupine na klasifikacijskih asociacijskih pravilih za tvorbo smiselnih in natančnih klasifikatorjev)

študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Jamolbeka Mattieva.

Predstavitev bo potekala v četrtek, 19. 12. 2019 ob 13.00 v predavalnici FAMNIT-MP3 (Glagoljaška 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


sreda, 11. december 2019 Novost: mednarodni skupni doktorski program Računalništvo in informatika z University of St. Andrews

Z velikim veseljem sporočamo, da je Svet NAKVIS-a podelil akreditacijo za mednarodni študijski program 3. stopnje Računalništvo in informatika (Computer Science), ki se bo izvajal na UP FAMNIT in na Univerzi St. Andrews (University of St. Andrews, School of Computer Science).

Doc. dr. Klen Čopič Pucihar z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMINT razloži, kakšne so posebnosti novega mednarodnega študijskega programa: »Slovenskim študentom bo študijski program odprl vrata na eno najboljših univerz anglosaksonskega sveta, kjer bodo imeli na razpolago vse, kar univerza nudi tamkajšnjim domačim študentom, medtem ko bo tujim študentom program omogočil sodelovanje z mlado perspektivno ustanovo na sončnem koncu sveta. Ob uspešnem končanju študija bo študent pridobil skupni doktorat, ki bo nosil ime obeh univerz, kar strokovnjaki ocenjujejo kot izrazito prednost.«

Gre za štiriletni študij, v sklopu katerega bo moral študent minimalno eno leto preživeti na vsaki od institucij. »Vsak kandidat bo imel minimalno dva mentorja, enega iz Univerze na Primorskem in enega iz Univerze v St. Andrewsu. Oba mentorja pa bosta morala biti izbrana pred začetkom študija,« pojasni doc. dr. Klen Čopič Pucihar.

Na UP FAMNIT smo v preteklosti že gostili profesorje iz Univerze St. Andrews, ki so predavali dele predmetov, prav tako so bili naši profesorji vabljeni k njim. Doc. dr. Matjaž Kljun nadaljuje: »Z raziskovalci Univerze St. Andrews sodelujemo že nekaj let. Z njimi smo na primer prijavili nekaj raziskovalnih projektov in objavili raziskovalne prispevke. Trenutno skupaj izvajamo večjo raziskavo o navidezni resničnosti. Takega sodelovanja se nadejamo tudi v prihodnje. Podoben program pa nameravamo uresničiti tudi za področje matematike.«


(Na fotografiji, od desne proti levi: prof. dr. Aaron Quigley, doc. dr. Matjaž Kljun
in doc. dr. Klen Čopič Pucihar)

»Skupaj s sodelavci na Univerzi v St. Andrewsu se že veselimo skupnega programa, ki bo študentom ponudil odlično priložnost, da med doktorskim študijem doživijo izkušnjo na dveh raznolikih koncih Evrope in tako združijo najboljše z obeh svetov. Študenti se bodo s svojim prihodom k nam pridružili tako lokalni skupnosti študentov kot tudi širšemu škotskemu združenju informatike in računalništva (SICSA). Nadejamo se ustvarjanja novih priložnosti in še močnejših vezi sodelovanja,« je dodal prof. dr. Aaron Quigley, predstojnik Oddelka za interakcijo človek-računalnik, predsednik združenja SICSA in konference CHI 2021.

Hkrati je prišlo tudi do prenove obstoječega doktorskega programa Računalništvo in informatika. Kakšne novosti se obetajo, opiše koordinator doc. dr. Klen Čopič Pucihar: »V študij smo uvedli strukturne spremembe in ga podaljšali na 4 leta. Tako bo študent pridobil dodaten čas, da bo lahko izkoristil čim več priložnosti, ki jih bo združeni program prinesel. Prav tako smo v študijski program vpeljali nekaj novosti pri zunanji izbirnosti, ki kandidatu omogočajo večjo fleksibilnost pri oblikovanju študija.«

K odločitvi za vpis na omenjeni študijski program pa vsekakor spodbuja tudi dejstvo, da so globalne potrebe po kadrih s področja računalništva in informatike vse večje in da problemov z zaposlenostjo diplomantov ni pričakovati.

Več o programu lahko preberete na tej povezavi.


Naši raziskovalci na obisku na Univerzi St. Andrews


torek, 10. december 2019 Iščemo prostovoljce za 8. Evropski kongres matematike!

   

Vabimo vas, da z nami soustvarite največji znanstveni dogodek v Sloveniji in se nam pridružite v tednu polnem dolgih dnevov, smešnih dogodkov in nepozabnih trenutkov!

Prostovoljci so obraz kongresa! Nič se ne zgodi brez vas in uspeh dogodka je odvisen od vašega nasmeha in ponujenih rešitev - vsem, ki pristopijo do vas.

 

Prostovoljcem ponujamo:

  • Nastanitev s polnim penzionom;
  • Brezplačni dostop do predavanj in spremljevalnih dogodkov;
  • Podporo in mentorstvo;
  • Reference in certifikat;
  • Paket dobrodošlice;
  • Številne zgodbice in anekdote, ki se lahko pripetijo le, ko je na istem mestu zbranih 2.000 matematikov.

 

Za nas ste pravi:

  • Ne glede na profil;
  • Če ste iznajdljivi;
  • Če se držite dogovorov;
  • Če govorite angleško, morda celo druge jezike.

 

Za več informacij o delovnih skupinah in rokih za prijavo obiščite spletno stran 8ECM https://8ecm.eu/volunteers in se prijavite še danes!

 


ponedeljek, 9. december 2019 Biološki večer: Ali je res vse v genih in kako s svojim življenjskim stilom vplivamo na potomce

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Ali je res vse v genih in kako s svojim življenjskim stilom vplivamo na potomce«

ki bo v sredo, 11. 12. 2019, ob 19.30,
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predavala bo asist. Tadeja Kuret.

 

O PREDAVANJU:
Dolgo je veljalo, da sta naše življenje in usoda odvisna pretežno od dednih zasnov v naših genih. Znanost je bila o tem prepričana, zato so začeli v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja raziskovalci izpeljevati projekt človeškega genoma. Na presenečenje vseh se je izkazalo, da je večina genoma nekodirajočega, kar pomeni, da samo z DNA zapisom ne moremo pojasniti kompleksnosti človeka in bolezenskih stanj. V resnici je mogoče dednim zasnovam pripisati le 5% rakavih in srčnih obolenj. S prevzemom kontrole nad življenjem in spremembo naših navad lahko dejansko spremenimo aktivnost genov in tako kljubujemo našemu dednemu zapisu. Gre za koncept, poznan pod imenom epigenetika, ki predstavlja spoznanje, da lahko na izražanje genov vplivajo tudi dejavniki okolja, pri tem pa se zapis DNA ne spremeni. Celotnega pomena epigenetike trenutno še ne poznamo, vemo pa, da škodljivi vplivi iz okolja in slabe navade vplivajo na naše zdravje in počutje. Toda, ali s svojim življenjskim stilom lahko vplivamo tudi na zdravje naših še nerojenih potomcev? 
 
O PREDAVATELJICI:
Tadeja Kuret je študentka doktorskega programa Biomedicina, na Univerzi v Ljubljani in mlada raziskovalka v Laboratoriju za imunologijo revmatizma, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Predmet njenih raziskav, ki jih izvaja v okviru nacionalnega programa Sistemske avtoimunske bolezni, so revmatološke avtoimunske bolezni, s poudarkom na vaskulitisih, vnetje in proteini akutne faze, avtoprotitelesa ter razvoj ateroskleroze. V okviru mednarodne izmenjave je leta 2015 aktivno sodelovala na raziskovalnem projektu na področju reproduktivne imunologije na Nizozemskem, v letu 2019 pa na področju funkcionalne genomike v Centru za eksperimentalno revmatologijo Zurich, za kar je pridobila več mednarodnih štipendij. Tadeja je tudi aktivna članica slovenskega združenja za pretočno citometrijo in delovne skupine evropskega združenja mladih za promocijo revmatologije (EMEUNET).

petek, 6. december 2019 Biopsihologi: diplomanti s širokim in raznolikim znanjem

Biopsihologi imajo interdisciplinarno znanje in kompetence za delo ter študij na različnih področjih – tako bi lahko povzeli misli in pričevanja, ki smo jih lahko slišali v četrtek, 4. decembra 2019, ko je na UP FAMNIT potekalo odprto srečanje z naslovom Odprimo vrata (bio)psihologiji: študenti ter diplomanti na stičišču humanistike in naravoslovja. Cilj srečanja, ki sta ga skupaj organizirala Karierni center UP in Oddelek za psihologijo UP FAMNIT, je bil predstavitev dodiplomskega in magistrskega študija Biopsihologija ter magistrskega študija Uporabna psihologija preko (kariernih) zgodb diplomantov in sedanjih študentov.

Na začetku srečanja je dr. Vesna Jug najprej predstavila specifike vseh treh študijskih programov kot tudi zanimive teme zaključnih del, iz katerih je razvidno, kako raznolika področja pokrivajo vsi tri študijski programi. Biopsihologija je namreč integrativna veda, ki omogoča vpogled v poznavanje biološkega ozadja psiholoških pojavov. Če to znanje s področja nevroznanosti, psihologije in biologije združimo še s psihologijo (v tem primeru na magistrskem študijskem programu Uporabna psihologija), so možnosti zaposlitve res številne. Diplomanti omenjenih programov so danes zaposlenih v različnih organizacijah, centrih, nevladnih organizacijah, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem, z zdravjem starostnikov in v mladinskem sektorju, vedno več pa se zaposlujejo v kadrovskih službah in na področju športa.

Nekaj kariernih zgodb je bilo predstavljenih tudi na srečanju: Tjaša Kunavar je na primer po diplomi iz Biopsihologije izbrala podiplomski študij psihologije in računalništva na Univerzi v Birminghamu in je danes doktorska študentka na Mednarodni podiplomski šoli Inštituta Jožefa Stefana, kjer je tudi zaposlena na Odseku za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko. Hana Skrt je po študiju Biopsihologije izbrala magistrski program Uporabna psihologija, danes pa je zaposlena na Kariernem centru UP, kjer se ukvarja s svetovanjem in izvajanjem različnih delavnic. Isto študijsko, a drugačno poklicno pot pa je ubrala Natalija Žlavs, ki je v času izobraževanja nabrala veliko različnih projektnih izkušenj in je danes zaposlena v mladinskem sektorju.

Pestrost programa in raznolika aplikativnost znanja je bila razvidna tudi v predstavitvi številnih aktivnosti, ki jih študenti izvajajo v obliki projektov in kot prostovoljci ter v okviru delovanja Društva študentov biopsihologije.

Srečanje je obogatilo predavanje prof. dr. Vladimirja Takšića z naslovom Pomen čustvene inteligentnosti v delovnem okolju, sklenilo pa se je s sproščenim a pomembnim mreženjem, saj so študente in diplomante želeli spoznati predstavniki različnih zavodov, društev in organizacij, ki se ukvarjajo z delom in raziskovanjem na področju duševnega zdravja in nevroznanosti kot tudi na področju dela s starostniki, mladimi in otroki.

 

 


sreda, 4. december 2019 Urnik knjižnice TeMeNa v četrtek, 12. 12. 2019

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v četrtek, 12. 12. 2019, odprta od 12. do 16. ure.

 

Hvala za razumevanje.


torek, 3. december 2019 Predsednik ERC, prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon obiskal tudi UP FAMNIT

V petek, 29. novembra, je Univerzo na Primorskem obiskal predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (European Research Council – ERC), akademik prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon. Pomemben obisk je sprejela rektorica prof. dr. Klavdija Kutnar, ki je gostu poleg aktivnosti univerze predstavila tudi dosedanje opravljeno delo in nadaljnje načrte za organizacijo 8. Evropskega kongresa matematike. Med večjimi dosežki v zadnjem obdobju je izpostavila projekt InnoRenew CoE, v katerem so združeni raziskovalci različnih panog, tudi matematike.

Po uradnem obisku na rektoratu smo akademika Bourguignona gostili tudi na UP FAMNIT, kjer je udeležencem predavanja predal priporočila in nasvete za učinkovito prijavljanje na razpise ERC. Poleg številnih možnosti, ki jih ta omogoča izobraževalno-znanstvenim institucijam, je njegov primarni cilj prav spodbujanje raziskav v EU.

Kaj je prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon povedal ob obisku, lahko preberete tukaj.