Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 31. januar 2018 Dr. Dunja Bandelj sodelovala pri pripravi strateškega dokumenta s prioritetami EU v sredozemskem kmetijstvu

V letu 2017 se je zaključil program ARIMNet2 (Coordination of Agricultural Research in the Mediterranean), ki je deloval v okviru instrumenta ERA-NET, financiranega s strani 7. okvirnega programa EU.
Program ARIMNet2, ki se je aktivno izvajal med leti 2014–2017 in je bil usmerjen v znanstveno koordinacijo članic EU in ostalih držav v Sredozemlju, je nastal zaradi aktualne problematike v sredozemskem kmetijstvu.

Kmetijstvo se namreč sooča s težavami pri upravljanju naravnih virov, s pojavi bolezni pri živalih in rastlinah ter vplivi podnebnih sprememb na produktivnost in trajnost kmetijskega agroekosistema. Osrednji cilj programa je pospeševanje raziskav kmetijstva v Sredozemlju in krepitev sodelovanja med akterji živilskega in kmetijskega sektorja. V okviru programa, v katerega je bilo vključenih 24 partnerskih držav, vključno s Slovenijo, je bil izdelan tudi dokument SRIA (Strateška raziskovalna in inovacijska agenda), ki povzema ključne prioritete EU in sredozemskih držav na področju raziskav, razvoja in inovacij v sredozemskem kmetijstvu.

V pripravo dokumenta je bila kot članica Znanstvenega in strateškega svetovalnega telesa (SSAB) vključena tudi koordinatorica študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT, dr. Dunja Bandelj (pogovor z njo je objavljen tukaj).

Strateška raziskovalna in inovacijska agenda - SRIA je dostopna na spletu, več o projektu pa lahko preberete na tej povezavi.

Čestitke dr. Dunji Bandelj za pomembno sodelovanje!


torek, 30. januar 2018 Informativni dnevi 2018 – Famnit se predstavi!

Vse dijake vabimo na Informativne dneve UP FAMNIT, na katerih vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip študentskega življenja in prednosti naših programov. Za pot v Koper lahko koristite brezplačen avtobusni prevoz, ki ga tudi letos organizira Univerza na Primorskem. Za več informacij in prijavo kliknite tukaj.

Informativni dnevi se bodo začeli z dobrodošlico v petek, 9. 2. 2018, ob 10. uri na Titovem trgu v Kopru, kjer bodo dijake sprejeli predstavniki univerze, Mestne občine Koper, Študentske organizacije Univerze na Primorskem in številni drugi.

Na Glagoljaški 8 v Kopru bodo nato sledile predstavitve dodiplomskih študijskih programov:

  • petek, 9. februarja 2018 ob 11. uri v Veliki predavalnici,
  • petek, 9. februarja 2018 ob 15. uri v Veliki predavalnici,
  • sobota, 10. februarja 2018 ob 10. uri v Veliki predavalnici.

Program:

  • pozdrav dekanje,
  • predstavitev obštudijskih dejavnosti in aktivnosti študentov,
  • predstavitev posameznih študijskih programov na UP FAMNIT.

Želimo vam ponuditi čim več koristnih informacij, da se boste lažje odločili o svoji nadaljnji karierni in študijski poti!

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 29. januar 2018 Dr. Vita Poštuvan finalistka za komunikatorico znanosti SZF

Prejšnji teden so na slavnostni akademiji Zahvalnega dneva Slovenske znanstvene fundacije podelili priznanja za dosežke pri komuniciranju znanosti in o znanosti v preteklem letu. Eden od prejemnikov priznanja prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je izr. prof. dr. Jonatan Vinkler z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ.

Naziv komunikatorica znanosti leta 2017 je prejela dolgoletna novinarka in urednica Dela Silvestra Rogelj Petrič, ki je bila pred 32 leti pobudnica za nastanek priloge Znanost, še danes edine redne tovrstne priloge v dnevnem časopisju. V ožji krog letošnjega izbora se je uvrstila tudi doc. dr. Vita Poštuvan (UP FAMNIT in UP IAM), ki je bila prejemnica prometeja znanosti za leto 2014 in je tokrat prejela listino za finalistko izbora za komunikatorico znanosti leta 2017.

Več o delu dr. Vinklerja in dr. Poštuvan ter o ostalih prejemnikih nagrad lahko preberete na portalu UP BUDI.

Čestitke vsem prejemnikom nagrad in finalistom za pomembno delo, ki ga opravljajo na področju komuniciranja znanosti!


ponedeljek, 29. januar 2018 Veliko zanimanje za UP FAMNIT na 10. Informativi

V petek, 26., in soboto 27. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvila še ena uspešna Informativa – največjega slovenskega sejma izobraževanja in poklicev, ki je letos praznovala tudi svojo 10. izvedbo. Razstavni prostor Univerze na Primorskem je obiskalo veliko število dijakov in njihovih staršev, katerim so študenti Famnita predstavili študijske programe in ostalo dogajanje na naši fakulteti.

Istočasno so okoli stojnic potekale interaktivne delavnice, ki so jih vodili naši študenti in predavatelji, v predavalnici UP pa smo lahko prisluhnili predavanju doc. dr. Kristijana Muska Lešnika, na katerem je predstavil pozitivno psihologijo, ki jo kot prvi v Sloveniji razvijamo v Centru za pozitivno psihologijo UP FAMNIT.

Čestitke vsem študentom in zaposlenim za odlično opravljeno delo, s katerim so tudi letos pritegnili res veliko število potencialnih novih brucev in ostalih radovednežev!

Oglejte si fotogalerijo dogajanja na razstavnem prostoru UP!

 

   


petek, 26. januar 2018 UP Famnit pomaga tajskim institucijam na področju bolezni, ki jih prenašajo vektorji

UP FAMNIT je skupaj z vodilnim partnerjem iz Francije (Universite Pierre et Marie Curie - Paris VI) in univerzami iz Portugalske (Universidade NOVA de Lisboa) in Tajske (Mahidol University, Chulalongkorn University, Kasetsart University) uspešno pridobil projektna sredstva programa Erasmus+ Krepitev zmogljivosti za projekt Life for SEA-ED. V okviru projektov krepitev zmogljivosti evropske institucije pomagajo partnerjem iz drugih delov sveta vzpostaviti študijske programe s posameznih področij.

Cilji projekta Life for SEA-ED so povečati znanje (kaj) in veščine (kako) učiteljev in trenerjev za delo s študenti na partnerskih tajskih univerzah na naslednjih vsebinskih področjih:

  • Uporabna medicinska entomologija,
  • Parazitska in virusna obolenja, ki jih prenašajo različni vektorji, kot so klopi, komarji in peščene muhe,
  • Ekologija in okolje,
  • Epidemiologija,
  • Obdelava in analiza podatkov,
  • GIS.

Jugovzhodna Azija se spopada s pojavljajočimi patogeni, raziskovanje parazitskih in virusnih bolezni, ki jih prenašajo vektorji pa zahteva različna znanja in učinkovito organizacijo. Dolgoročni vpliv projekta pa bo povečanje znanja in veščin strokovnjakov za bolj učinkovito, hitrejše in koordinirano raziskovanje.

Vodja projekta na strani UP FAMNIT je doc. dr. Vladimir Ivović. Prijaviteljem čestitamo za pridobljeni projekti in jim želimo veliko uspehov!

Sicer pa gre za že drugi tovrstni projekt UP FAMNIT. Na področju izobraževanja namreč sodelujemo še z univerzami iz Centralne Azije v okviru projekta ECCUM


četrtek, 25. januar 2018 Matematični dan za več kot sto dijakov Gimnazije Koper

V sredo, 24. januarja, je na UP FAMNIT potekal 10. matematični dan, na katerega smo povabili dijake 3. letnika Gimnazije Koper. Na dogodek se je prijavilo 111 dijakov, ki so se v spremstvu profesoric za nekaj ur prepustili nekoliko drugačnemu, nešolskemu obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dneva je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju, za kar v srednješolskih kurikulih žal pogosto zmanjka časa.

Program je bil zelo bogat, saj so se dijaki lahko udeležili dveh predavanj od osmih. Ponujene vsebine so bile naslednje: Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave (doc. dr. Marko Orel), Matematika skrivnostnih sporočil (doc. dr. Ademir Hujdurović), Ali so fantje bolj nadarjeni za matematiko kot dekleta? (izr. prof. dr. Arjana Brezigar Masten), Matematika v barvah (vloga matematike pri razvoju programov za generiranje slik) (Bogdan Soban), Matematika in finančna pismenost (izr. prof. dr. Mihael Perman), Matematika delovanja spletnih brskalnikov (doc. dr. Rok Požar), Kako sestaviti očem neviden polieder? (asist. dr. Nino Bašić) in Matematične strategije in borzne periperije (asist. mag. Rado Pezdir).

 

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli osem tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, drugič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!

 


četrtek, 25. januar 2018 UP FAMNIT na 10. Informativi!

V petek in soboto, 26. in 27. januarja 2018, bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji slovenski sejem izobraževanja, zaposlovanja in štipendiranja, 10. Informativa. Dva tedna pred informativnimidnevi bodo srednje šole, višje strokovne šole in visokošolski zavodi predstavili svoje izobraževalne in študijske programe, oblike izobraževanja, poklice, možnosti za zaposlitev idr.

Univerza na Primorskem bo na Informativi prisotna oba dneva v predavalnici »UP« in na razstavnem prostoru Univerze na Primorskem v hali A s strokovnimi službami in predstavniki vseh šestih fakultet:

UP FAMNIT bodo kot vsako leto zastopali študenti vseh študijskih programov, ki bodo dijakom, njihovim staršem in ostalim obiskovalcem sejma predstavili ne le študij, ampak tudi ostale aktivnosti, ki jih organizira fakulteta in sami študentje. Poskrbeli bomo za interaktiven program na stojnici, na razstavnem prostoru pa bodo potekale tudi aktivnosti in delavnice. Celoten program je objavljen TUKAJ.

V predavalnici »UP« bodo kot rečeno potekala predavanja visokošolskih učiteljev in raziskovalcev UP, med katerimi posebej izpostavljamo predavanje doc. dr. Kristijana Muska Lešnika z naslovom Pozitivna psihologija, ki se bo pričelo ob 14.20.

Več o predavanju:

Kaj je pozitivna psihologija?
Je psihologija, ki poudarja veselje, zadovoljstvo, sproščenost in srečo. Je psihologija, ki išče potenciale posameznika in mu jih pomaga razvijati. Ohranjanje pozitivnih občutij in predvsem veselja za življenje je stalen proces, odvisen od nas samih in nekaterih okoliščin, kot so socialno življenje, zdravje,  izobrazba, vera, finančna sredstva in socialni status. Tudi to, kako gledamo na svojo  preteklost, na trenutke izgube, prizadetosti in zavrnjenosti.
Ali smo optimistični glede prihodnosti? Smo zadovoljni s sedanjostjo?
Na ta vprašanja in še kakšno bomo našli odgovore na predavanju.

Toplo vabljeni!


torek, 16. januar 2018 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije Alejandre Ramos Rivera

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom: Strukturni rezultati o vozliščno in povezavno tranzitivnih grafih (Structural results on vertex- and edge-transitive graphs) študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Alejandre Ramos Rivera.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 22.1.2018 ob 10:00 v predavalnici FAMNIT-POŠTA.

Vljudno vabljeni!


petek, 12. januar 2018 Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2017/18

Vabljeni na tretji Famnitov izlet v matematično vesolje z naslovom

»Usklajevanje mnenj s pomočjo matematike«,

ki bo potekalo v sredo, 17. januarja 2018, ob 18.00,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

V okolju brez centralne avtoritete je usklajevanje mnenj težak zalogaj, čeprav je v sodobnem svetu bistvenega pomena za spremembe v politiki, etiki, ekonomiji, v vsakovrstnih odborih, ipd. Isti problem je hkrati pomemben gradnik v različnih decentraliziranih tehnologijah, npr. Blockchain – tj. decentralizirana baza, na kateri stoji večina poznanih kriptovalut.
V omenjenem problemu, tj. problemu bizantinskih generalov, je naš cilj smiselno uskladiti vsa mnenja, četudi smo začeli z močno pluralizirano skupino. Sprehodili se bomo skozi zgodovinski razvoj problema, si ogledali nekaj zanimivih načinov uporabe in se dotaknili intuicije nekaterih ključnih matematičnih idej v ozadju.

O predavatelju:
Matjaž Krnc, v letu 2017 podoktorski raziskovalec na Univerzi Salzburg, je pod mentorstvom profesorja dr. Risteja Škrekovskega doktoriral leta 2015 na Univerzi v Ljubljani. Do sedaj je aktivno sodeloval na številnih raziskovalnih obiskih univerz v tujini (Avstrija, Češka, Francija, Hrvaška, Poljska, Slovaška in Velika Britanija). Ukvarja se z različnimi klasičnimi problemi s področja strukture grafov in z njimi povezanimi problemi iz teorije omrežij in naključnih grafov.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!


petek, 12. januar 2018 Mednarodni uspeh kviza »Matematični adventni koledar 2017«

Decembra se je odvila tretja izvedba Matematičnega adventnega koledarja, na katerem so se v reševanju matematičnih nalog pomerili tako osnovnošolci kot srednješolci.
Pomembna novost novost tokratnega kviza je bila vzporedna izvedba v angleškem jeziku, s katerim je Oddelek za matematiko UP FAMNIT želel povabiti k sodelovanju tudi mlade tekmovalce iz tujine. Odločitev je bila nedvomno prava, saj se je na kviz prijavilo rekordnih 440 tekmovalcev. Največ (350) jih je bilo iz Slovenije, ostali pa so bili iz iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Češke, Gruzije, Italije, Makedonije, Romunije, Rusije, Slovaške in Švice.
S praktičnimi nalogami iz vsakdanjega življenja so se udeleženci spoprijeli od 1. do 20. decembra 2017, za vsako nalogo pa so imeli na voljo le en dan.

Prejemniki nagrad so:

  • tekmovalci iz Slovenije:
    • 8. in 9. razred osnovne šole: Niko Horvat, Vid Kavčič, Matija Likar;
    • 1. in 2. letnik srednje šole: Marija Klemenčič, Lovro Drofenik, Maša Toplak;
    • 3. in 4. letnik srednje šole: Ana Meta Dolinar, Andraž Maier, Rok Kuk;
  • tekmovalci iz tujine:
    • 8. in 9. razred osnovne šole: Jasna Ilieva (Makedonija), Jacopo Paoli (Italija), Andrej Petroski (Makedonija);
    • 1. in 2. letnik srednje šole: Ivan Ivanovski (Makedonija), Tamar Korkotashvili (Gruzija), Teimurazi Toloraia (Gruzija);
    • 3. in 4. letnik srednje šole: Baqar Gamezardashvili, Dimitri Korkotashvili, Saba Lepsveridze (vsi Gruzija).

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje.
Upamo, da bo med njimi tudi veliko takih, ki se bodo odločili za študij matematike!


četrtek, 11. januar 2018 Objavljen Erasmus+ razpis za študijsko leto 2018/19

Objavljen je Erasmus+ razpis za izmenjave študentov v programskih državah. Razpis omogoča prijave za študijske izmenjave in izmenjave z namenom praktičnega usposabljanja v tujini v obdobju od 1.6.2018 do 30.9.2019.

Rok za prijavo na izmenjavo je 25.1.2018.

Razpis in vsa potrebna dokumentacija (priloge, navodila) so dosegljivi na povezavi: Razpis ERASMUS+.

Za dodatne informacije, pojasnila in pomoč z izpolnjevanjem prijavnice je na voljo mednarodna pisarna UP FAMNIT (e-mail: international@famnit.upr.si).

Vabljeni k prijavi!


torek, 9. januar 2018 Volitve v Študentski svet UP FAMNIT 2017/18

Objavljen je razpis za volitve v Študentski svet UP FAMNIT za študijsko leto 2017/18!

Oddaja kandidature:
Študenti lahko oddajo kandidaturo od 5. januarja, do vključno 11. januarja 2018. Kandidatura mora biti poslana po priporočeni pošti na spodnji naslov ali vložena osebno v dekanat UP FAMNIT (v primeru osebne vložitve prejme kandidat potrdilo dekanata UP FAMNIT):
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
Študentski svet UP FAMNIT
Glagoljaška 8
6000 Koper

Poleg naslova mora biti na vidnem mestu kuverte napisano tudi »Volitve v ŠS UP FAMNIT – NE ODPIRAJ«.

Izvedba volitev:
Volitve bodo potekale v sredo, 17. januarja 2018 od 9. do 17. ure v prostorih UP FAMNIT na Glagoljaški 8 (E-točka za študente), Koper.

Volitve v Študentski svet UP FAMNIT se izvedejo v skladu s Statutom Univerze na Primorskem in Pravilnikom o načinu volitev predstavnikov študentskih svetov članic UP in imenovanju predstavnikov študentov v organe ter komisije in delovna telesa članic UP.

  • RAZPIS VOLITEV V ŠTUDENTSKI SVET UP FAMNIT 2017/18 (razpis)
  • Sklep o imenovanju volilne komisije za izvedbo volitev v Študentski svet UP FAMNIT (sklep)
  • Sklep o imenovanju volilnega odbora za izvedbo volitev v Študentski svet UP FAMNIT (sklep)
  • Kandidatura za Študentski svet UP FAMNIT (obrazec)

Več o delovanju Študentskega sveta UP FAMNIT lahko preberete na tej povezavi.