Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 12. maj 2017 Uspešen zaključek matematičnega tekmovanja v Gjakovi (Kosovo)

V sredo, 10. maja, se je v Gjakovi na Kosovu odvil sklepni del matematičnega tekmovanja, ki so ga v celoti organizirali trije študenti prvega letnika Matematike na UP FAMNIT.

Dogodek se je začel z izjemno toplim sprejemom na Gimnaziji Hajdar Dushi, kjer so bili prisotni tudi predstavniki lokalnih oblasti ter seveda dijaki, ki so se 27. aprila udeležili prvega tovrstnega tekmovanja v mestu.

Vsem udeležencem, ne glede na njihovo uvrstitev, je najprej čestitala županja mesta Mimoza Kusari-Lila, ki je mlade pozvala k študiju naravoslovja, saj lahko na tak način omogočijo sebi in družbi boljšo prihodnost. Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, je njeno misel nadaljeval in poudaril, da so matematika, računalništvo in naravoslovje na sploh področja prihodnosti, saj je tovrstno znanje nujno glede na tehnološki razvoj sodobne družbe. Njegovo sporočilo je bilo, naj se mladi potrudijo in vztrajno delajo, saj bodo na tak način veliko dosegli.

Glavne nagrade tekmovanja so prejeli:
- Zlata medalja (kategorija 12. razred): Visar Buza,
- Srebrna medalja (kategorija 12. razred): Blert Beqa,
- Zlata medalja (kategorija 11. razred): Endrit Beqa.

Vsi trije dijaki so bili povabljeni na Famintov poletni tabor Matematika je kul, prva dva uvrščena v kategoriji starejših tekmovalcev pa sta prejela enoletno štipendijo za študij matematike na Univerzi na Primorskem.

  

Pred dogodkom sta se rektor UP in dekanja UP FAMNIT, dr. Klavdija Kutnar, srečala z županjo občine Gjakova in direktorico Direktorata za izobraževanje Občine Gjakova Diano Qarkaxhija – obe sta zamisel o organizaciji tekmovanja podprli od samega začetka in se angažirali za njegovo izvedbo. Spomnimo, da so pobudo za organizacijo tekmovanja podali študenti 1. letnika Matematike na UP FAMNIT Eda Kaja, Lisi Qarkaxhija in Arbër Avdullahu, ki so v sodelovanju z Oddelkom za matematiko poskrbeli tako za pripravo vprašanj kot za izpeljavo dogodka.

Čestitke vsem udeležencem in seveda prejemnikom nagrad!