Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 2. maj 2017 Uspešno izpeljali 2017 Gjakova Mathematics Competition

V četrtek, 27. aprila, se je 43 dijakov z različnih srednjih šol iz mesta Gjakovë (Kosovo) udeležilo prve izvedbe matematičnega tekmovanja Gjakovë Mathematics competition. Pobudo za organizacijo tekmovanja so podali študenti 1. letnika Matematike na UP FAMNIT Eda Kaja, Lisi Qarkaxhija in Arbër Avdullahu, Občina Gjakovë in Univerza na Primorskem pa sta zamisel takoj podpril.

Svoje znanje v matematiki je v centru AAB College preverilo 15 dijakov zadnjih in 28 dijakov predzanjih razredov srednjih šol. Ti so na koncu komentirali, da so bile naloge zahtevne, vendar primerne za navdušence nad matematiko in za tiste, ki so se želeli preizkusiti z vajami na univerzitetni ravni.

Eden od ciljev tekmovanja je spodbuditi dijake k študiju matematike ter ponuditi najboljšim možnost, da izberejo tovrsten študij. Univerza na Primorskem bo namreč dvema najboljšima tekmovalcema ponudila štipendijo za študij na UP FAMNIT, ostali pa bodo povabljeni na tradicionalni poletni tabor Matematika je kul, ki bo letos potekal med 20. in 25. avgustom v Kopru.

Razglasitev uradnih rezultatov in podelitev nagrad bo 10. maja 2017.

2017 Gjakova Mathematics Competition so pozorno spremljali tudi lokalni mediji, kar potrjuje pomen tovrstnih mednarodnih sodelovanj med Univerzo na Primorskem in mesti, iz katerih prihajajo naši študenti.

Ob že omenjenim študentim se UP FAMNIT zahvaljuje vsem, ki so pomagali pri prvi izvedbi tega tekmovanja. Posebej zaslužni so bili:
Mimoza Kusari-Lila, županja Občine Gjakovë,
Diana Qarkaxhija, direktorica Direktorata za izobraževanje Občine Gjakovë,
Dardan Bakija, z Direktorata za izobraževanje Občine Gjakovë,
Jusuf Qarkaxhija, Visar Qarkaxhija in Rifat Haxhija, iz AAB College Gjakovë.

Zahvala gre tudi številnim učiteljem iz različnih srednjih šol, ki so pomagali pri promociji tekmovanja.

Na koncu pa seveda čestitke vsem udeležencem!