Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 26. januar 2018 UP Famnit pomaga tajskim institucijam na področju bolezni, ki jih prenašajo vektorji

UP FAMNIT je skupaj z vodilnim partnerjem iz Francije (Universite Pierre et Marie Curie - Paris VI) in univerzami iz Portugalske (Universidade NOVA de Lisboa) in Tajske (Mahidol University, Chulalongkorn University, Kasetsart University) uspešno pridobil projektna sredstva programa Erasmus+ Krepitev zmogljivosti za projekt Life for SEA-ED. V okviru projektov krepitev zmogljivosti evropske institucije pomagajo partnerjem iz drugih delov sveta vzpostaviti študijske programe s posameznih področij.

Cilji projekta Life for SEA-ED so povečati znanje (kaj) in veščine (kako) učiteljev in trenerjev za delo s študenti na partnerskih tajskih univerzah na naslednjih vsebinskih področjih:

  • Uporabna medicinska entomologija,
  • Parazitska in virusna obolenja, ki jih prenašajo različni vektorji, kot so klopi, komarji in peščene muhe,
  • Ekologija in okolje,
  • Epidemiologija,
  • Obdelava in analiza podatkov,
  • GIS.

Jugovzhodna Azija se spopada s pojavljajočimi patogeni, raziskovanje parazitskih in virusnih bolezni, ki jih prenašajo vektorji pa zahteva različna znanja in učinkovito organizacijo. Dolgoročni vpliv projekta pa bo povečanje znanja in veščin strokovnjakov za bolj učinkovito, hitrejše in koordinirano raziskovanje.

Vodja projekta na strani UP FAMNIT je doc. dr. Vladimir Ivović. Prijaviteljem čestitamo za pridobljeni projekti in jim želimo veliko uspehov!

Sicer pa gre za že drugi tovrstni projekt UP FAMNIT. Na področju izobraževanja namreč sodelujemo še z univerzami iz Centralne Azije v okviru projekta ECCUM