Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 24. februar 2012 Predavanje svetovno znanega strokovnjaka za psihiatrijo na UP FAMNIT

Svetovno znani strokovnjak za psihiatrijo prof. dr. J. John Mann iz Columbia University, ZDA, bo v okviru svojega obiska v Sloveniji od 27.2.2012 do 2.3.2012 med drugim gostoval na UP FAMNIT in UP IAM.

Tako bo v torek, 28.2.2012 ob 13. uri izvedel predavanje za študente Biopsihologije UP FAMNIT. Predavanje z naslovom "What Works for Suicide Prevention and Why" bo potekalo v Veliki predavalnici UP FAMNIT, na Glagoljaški 8 v Kopru.

Prav tako bo imel prof. dr. J. John Mann v sredo, 29.2.2012 ob 17. uri v sejni dvorani Pretorske palače v Kopru predavanje z naslovom "Preprečevanje samomora s pomočjo znanosti: upoštevanje genov in okolja - Suicide Prevention Through Better Science: a consideration of genes and environment ”.
Več o slednjem si lahko preberete tukaj.

Vljudno vabljeni k udeležbi na obeh predavanjih!

 


četrtek, 23. februar 2012 Biološki večeri: Varstvo biodiverzitete v Iranu

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKI VEČER, ki bo v ponedeljek, 27.2.2012, ob 19:00 v Mali predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8.
Tokratno predavanje z naslovom  »Biodiversity conservation in Iran« (Varstvo biodiverzitete v Iranu) bo imel gost iz Irana, dr. Gholamreza Naderi. Predavanje bo v angleškem jeziku.

Predavatelj bo na predavanju povzel naravne značilnosti Irana, s poudarkom na topografiji, klimi in drugih dejavnikih. Nato bo sledil opis zavarovanih območij v državi ter njihovih pomembnih živalskih vrst (predvsem ptic in sesalcev), hkrati pa bo predstavil njihov status po IUCN seznamu ter obrazložil, kako upravljajo z njihovimi populacijami.

O predavatelju: Dr. Gholamreza naderi je doktoriral iz področja ekologije prostoživečih živali. Njegova področja raziskovanja so Ekologija in filogeografija ter ocena habitatov. Trenutno je dr Naderi zaposlen kot predavatelj na naslednjih iranskih univerzah: Islamic Azad University in Tehran University.

 

Vljudno vabljeni!


sreda, 22. februar 2012 Volitve dekana UP FAMNIT v Akademskem zboru: ponedeljek, 5. marec 2012 ob 11:00

Volitve dekana v Akademskem zboru UP FAMNIT bodo izvedene na dan seje Akademskega zbora UP FAMNIT, in sicer v ponedeljek, 5. marca 2012 s pričetkom ob 11. uri. Seja bo potekala v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, 1. nadstropje), volitve pa v sejni sobi UP FAMNIT (Glagoljaška 8, 1. nadstropje).

Program dela doc. dr. Klavdije Kutnar in druga gradiva o volitvah dekana so objavljena na spletni strani fakultete (http://www.famnit.upr.si/sl/volitve-dekana).

 


sreda, 22. februar 2012 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 27. februarja 2012., bo ob 10:00 v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predavala dr.Klavdija Kutnar.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: Cayley snarks
 
Abstract: In this talk I will discuss the well-known conjecture that there are no snarks amongst Cayley graphs. I will present an innovative approach in solving this conjecture combining the theory  of Cayley maps and the existence of independent set of vertices whose complement induces a forest in arc-transitive graphs admitting a group of automorphisms acting regularly on the set of arcs with cyclic vertex stabilizer, together with some partial results obtained thus far.

This is a joint work with Ademir Hujdurovic and Dragan Marusic.

četrtek, 16. februar 2012 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 20. februarja 2012., bo ob 10:00 v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr.Vito Vitrih.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: Pythagorean-hodograph curves
 
Abstract:
Polynomial Pythagorean-hodograph curves (PH curves) have been introduced in 1990 by Farouki and Sakkalis. They are characterized by the property that their parametric speed, i.e., the derivative of the arc length with respect to the curve parameter, is a polynomial function. Polynomial PH curves form an important class of parametric polynomial curves for which the arc length can be computed exactly and their offsets (parallel curves) are rational curves. This makes them very useful in many practical applications, e.g. in CAD/CAM systems, robotics, animation, NC machining, spatial path planning based on rotation-minimizing frames, etc.

ponedeljek, 13. februar 2012 Dober obisk na informativnih dnevih za vpis v dodiplomske programe 2012/13

Informativnih dni v petek, 10. februarja 2012 in soboto, 11. februarja 2012 se je udeležilo skoraj 300 kandidatov za vpis v študijske programe UP FAMNIT. Največ interesa je bilo tudi letos za študijska programa Biopsihologija in Aplikativna kineziologija, v primerjavi s preteklim letom, pa se je povečal tudi interes za vpis v ostale študijske programe fakultete (Matematika, Matematika v ekonomiji in financah, Računalništvo in informatika, Bioinformatika, Biodiverziteta, Sredozemsko kmetijstvo).

Študente so pozdravili učitelji in študentje fakultete, koordinatorji študijskih programov pa so jim podrobneje predstavili vsebino izbranih študijskih programov in možnosti nadaljnjega študija ter zaposlitve po zaključenem dodiplomskem študiju.

 


ponedeljek, 13. februar 2012 5. predavanje 3. cikla Izleti v matematično vesolje: "Kaj vse lahko narišemo z ravnilom in šestilom?"

Tokratno predavanje doc. dr. Marka Orla z naslovom Kaj vse lahko narišemo z ravnilom in šestilom? bo potekalo

 

v sredo 15. februarja 2012 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Ali lahko le s pomočjo ravnila in šestila narišemo pravilni sedemkotnik? Kako je s pravilnim petkotnikom? Na predavanju si bomo ogledali, katere pravilne večkotnike lahko skonstruiramo le s pomočjo ravnila in šestila. Ugotovili bomo, da je konstrukcija teh likov tesno povezana s posebnimi praštevili, ki so poimenovana po Pierre de Fermatu, znanem matematiku iz 17. stoletja.

 

O predavatelju: dr. Marko Orel je diplomiral leta 2004 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani na smeri teoretična matematika. Na isti fakulteti je doktoriral leta 2009. Raziskovalno se ukvarja s teorijo matrik, zaposlen pa je kot docent za matematiko na UP FAMNIT.

 

Več o ciklu na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si. Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

 

doc. dr. Martin Milanič                                                             doc. dr. Klavdija Kutnar

koordinator cikla                                                                      v. d. dekana UP FAMNIT


četrtek, 9. februar 2012 Velik uspeh matematikov UP IAM in UP FAMNIT

Člani Oddelka za matematiko na UP IAM in UP FAMNIT, doc. dr. Klavdija Kutnar, prof. dr. Aleksander Malnič in prof. dr. Dragan Marušič, so dosegli izjemen uspeh. V soavtorstvu z žal že pokojnim prof. dr. Henryem Gloverjem iz Ohio State University so objavili razpravo »Hamilton cycles in (2, odd, 3) - Cayley graphs« v eni najprestižnejših matematičnih revij »Proceedings of the London Mathematical Society«, ki izhaja že od leta 1865. Razprava predstavlja izjemen uspeh slovenske algebraične teorije grafov v svetu, ter še dodatno utrjuje našo univerzo z Oddelkoma za matematiko na UP IAM in UP FAMNIT kot enega od petih najboljših centrov za algebraično teorijo grafov na svetu.

 

V razpravi se avtorji ukvarjajo s preko 40 let staro in še vedno odprto Lovaszevo domnevo, da vsak po vozliščih tranzitiven graf  premore Hamiltonovo pot (to je pot v grafu, ki vsako vozlišče obišče natanko enkrat), oziroma z njeno »ponarodelo« variacijo, da vsak Cayleyev graf premore Hamiltonov cikel. V razpravi je Lovaszeva domneva za Cayleyeve grafe dokazana za Cayleyeve grafe nad končnimi (2, s, 3) – generiranimi grupami, kjer je s liho naravno število. Rezultat predstavlja pomemben korak na poti k dokončni potrditvi Lovaszeve domneve. Dodatno vrednost rezultatu daje dejstvo, da so bila za rešitev problema uporabljena orodja še ene pomembne veje matematike – topologije. Če skušamo rezultat prevesti, kolikor le je to mogoče, v vsakdanji jezik, potem lahko rečemo. Ker so grafi matematični korelat omrežij, Lovaszeva domneva govori o tem, da so simetrično, homogeno, enakomerno sestavljena omrežja optimalno prehodna, saj jih je možno speti z najmanjšim možnim številom povezav. 

 

Avtorjem razprave iskreno čestitamo ter jim želimo še mnogo objav v revijah, ki sodijo v kakovostni razred  revije »Proceedings of the London Mathematical Society«.


sreda, 1. februar 2012 Nov urnik knjižnice TeMeNa

Uporabnike obveščamo, da bodo od 20. februarja 2012 v knjižnii TeMeNa uradne ure potekale:

  • v ponedeljek, sredo in petek: od 10. do 12. ure ter od 13. do 15. ure
  • v torek in četrtek: od 10. do 12. ure ter od 13. do 17. ure.