Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

četrtek, 2. april 2020 Univerzitetni programerski maraton 2020 - poskusno kolo že v petek, 3. aprila

V aprilu se pričenja letošnja sezona Univerzitetnega programerskega maratona - UPM 2020), slovenskega študentskega tekmovanja v programiranju, ki pa je odprto za vse zainteresirane. Pri programiranju je poudarek na algoritmih ter ne na samih programskih jezikih. UPM sestoji iz poskusnega kola, ki bo že v petek, 3. aprila, treh tekmovalnih kol (17. aprila, 7. maja in 1. oktobra) ter finala. Slednje se seli med slovenskimi univerzami in bo letos 12. oktobra v Kopru. Na finalu dobimo državnega prvaka in prvake posameznih univerz.

Na tekmovanju sodelujejo ekipe s po največ tremi študenti, ki rešujejo naloge na enem računalniku. Letos bodo na voljo jeziki C, C++, Pascal, Python 2, Python 3, Java in C#. Naloge zadnjih 10 let UPM tekmovanj so na voljo na https://putka-upm.acm.si/tasks/. V omejenem času (4 do 5 ur, odvisno od nivoja tekmovanja) morajo ekipe rešiti in sprogramirati rešitve čim več nalog. Pravila tekmovanja so takšna, da štejejo samo v celoti rešene naloge in šele nato hitrost reševanja.

Svojo ekipo lahko prijavite na https://putka-upm.acm.si/upm/register_team/. Veseli bomo vseh prijav, tako študentskih kot ne-študentskih. Tudi če se ne potegujete za najvišja mesta, je reševanje problemov v ekipi zabavna in zanimiva izkušnja.

Zaradi pandemije bosta vsaj poskusno in prvo kolo izvedena prek spleta, o izvebi naslednjih kol pa boste obvešeni naknadno. Izredne okoliščine prinesejo tudi nekatere spremembe pravil, in sicer: 

  • člani ekipe niste omejeni na reševanje nalog z enim računalnikom, temveč jih lahko rešujete vzporedno vsak na svojem,
  • med tekmovanjem je še vedno dovoljena komunikacija samo med člani iste ekipe,
  • glede načina komunikacije znotraj ekipe se organizirate sami,
  • dovoljena je uporaba poljubnih virov (tudi spletnih), pri tem pa ne smete uporabljati tuje izvorne kode – vsa oddana koda mora biti vaša.

Ekipe, ki ne bodo spoštovale pravil, bodo diskvalificirane.

Vabljeni k sodelovanju!