Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 6. julij 2022 Znani so prejemniki Fieldsovih medalj 2022 za izjemne matematične dosežke

Fieldsove medalje, ki jih vsake štiri leta na Mednarodnem matematičnem kongresu (International congress of mathematics – ICM) podelijo znanstvenikom, mlajšim od štirideset let, za izjemne matematične dosežke, so si letos nadeli Maryna Viazovska (EPFL), James Maynard (Univerza v Oxfordu), Hugo Duminil-Copin (Univerza v Ženevi) in June Huh (Univerza Princeton).

Maryna Viazovska je druga ženska prejemnica te prestižne nagrade po Maryam Mirzakhani, ki je medaljo prejela leta 2014. Viazovska je lani prejela tudi nagrado EMS Prize 2020 na 8. Evropskem kongresu matematike (8 ECM), ki ga je prvič v zgodovini gostila Slovenija, in sicer v organizaciji Univerze na Primorskem pod okriljem Evropskega matematičnega združenja (European Mathematical Society – EMS).

Ob prejemu nagrade je v intervjuju z Andreiem Okounkovim in Andreiem Konyaevim spregovorila tudi o vprašanju o tem, ali bodo matematike v prihodnosti zamenjali računalniki: »Še vedno sem mnenja, da je računalnik orodje. To pomeni, da računalnik ne ovira človeka – človek je tisti, ki se z uporabo tega orodja ovira. Če človeku daš žago, lahko hitro poseka drva ali pa si odreže prst. Če si odžaga prst, ni kriva žaga. Enako velja za umetno inteligenco. Po eni strani gotovo omogoča matematiko veliko prednosti in lahko opravi veliko nalog, ki jih sami ne bi mogli. Po drugi strani pa je vrednost matematikov v tem, da lahko razumemo, kaj se dogaja. Umetni inteligenci damo smiselne naloge in razumemo odgovore. Ni tako, da bo računalnik nekako mislil namesto mene. Nekateri ljudje so morda navdušeni nad iluzijo računalniškega razmišljanja, vendar je to le orodje.« Delila je tudi svoje razmišljanje o točki preloma ob prejemu tako imenitne nagrade, ki je do sedaj pripadla 64 matematikom: »Kaj bom počela do konca življenja? Šele začenjam živeti, a sem že dosegla najvišjo točko. Ideja o tem mi sploh ni bila všeč. Potem sem seveda pomislila tudi na to, kako to človeku nalaga veliko odgovornost. Potrebovala sem nekaj dni, da sem vse dojela.«

Tudi James Maynard in Hugo Duminil-Copin sta že prejela EMS nagrado, in sicer leta 2016, na 7. Evropskem kongresu matematike v Berlinu.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!