Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 4. april 2012 Zaključno predavanje 3.cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje

Spoštovani!

Tretji cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje v obliki krajših zaključenih celot prinaša predstavitev zanimivih matematičnih problemov, dela raziskovalcev in uporabe matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Zaključno predavanje cikla prof. dr. Tomaža Pisanskega z naslovom Grafi na gotskih stropih bo potekalo

v sredo 11. aprila 2012 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Načrt poznogotske cerkve običajno pokaže zanimiv in zapleten ponavljajoči se vzorec, ki ga oblikujejo stebri in oboki. Matematika se takšnim pojavom približa s teorijo tlakovanj in zemljevidov. Na predavanju bomo spoznali nekaj trikov, ki nam s pomočjo operacij nad zemljevidi pomagajo razumeti zapletena tlakovanja in jih rekonstruirati iz bolj preprostih.

O predavatelju: dr. Tomaž Pisanski velja za očeta slovenske diskretne matematike. Je ustanovni član kluba mladih matematikov Laar Getny, ki si je na prelomu šestdesetih v sedemdeseta leta prizadeval za vpeljavo diskretne matematike s teorijo grafov v visokošolski program pri nas. Študiral je doma in v tujini (Francija, ZDA), predaval pa na dodiplomskih in podiplomskih programih matematike in računalništva na številnih tujih univerzah: Leoben, Videm, Zagreb, ZDA, Kanada, Nova Zelandija. Za svoje delo na področju zgodovine slovenske matematike je prejel red za zasluge. Bil je med ustanovitelji mladinske matematično-fizikalne revije Presek. Je soustanovitelj in glavni urednik prve slovenske matematične znanstvene revije Ars Mathematica Contemporanea. Bil je vd direktorja UP PINT. Za svoje delo pri uveljavljanju Univerze na Primorskem pa je bil imenovan za njenega častnega senatorja.

http://izleti.famnit.upr.si/