Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 11. marec 2014 Vabljeni na zadnje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

Pred nami je šesto, zaključno predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2013/14 (http://izleti.famnit.upr.si).

Letošnji cikel predavanj bomo zaključili s predavanjem dr. Klavdije Kutnar (UP IAM in UP FAMNIT) na t. i. "dan π"

v petek 14. marca 2014 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Datum 14. marec je v angleškem zapisu 3.14 in predavanje z naslovom O številu π, bo, datumu primerno, namenjeno matematični konstanti π, ki jo vsi dobro poznamo. Število π prestavlja razmerje med obsegom in premerom kroga in je približno enako 3.14159. Na predavanju se bomo najprej sprehodili skozi večtisočletno zgodovino računanja decimalk števila π in ob tem spoznali starodavne geometrijske metode s približki poligonov, obravnavali računanje števila π s pomočjo neskončnih vrst in osupnili nad številom decimalk števila π, ki jih lahko poračunamo z najsodobnejšimi računalniškimi pristopi. Seznanili se bomo tudi z osnovnimi lastnostmi tega znamenitega števila in si ogledali primere njegove uporabe na različnih področjih znanosti.

Predavanju bo sledila razglasitev rezultatov natečaja Piezija v slovenščini in priložnostna pogostitev.

O predavateljici: Klavdija Kutnar je diplomirala na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in leta 2008 kot prva doktorandka na UP FAMNIT doktorirala pri prof. Marušiču. Že med študijem je svoje rezultate predstavila na številnih mednarodnih konferencah, za svoje izjemno raziskovalno delo in prispevek k uveljavitvi univerze pa je v letu 2007 prejela tudi nagrado Srečka Kosovela za študente Univerze na Primorskem. V zimskem semestru 2008 je kot predavateljica gostovala na Ohio State University (ZDA), leta 2010 pa je prejela nagrado za znanstveno odličnost Univerze na Primorskem. Zaposlena je kot izredna profesorica za matematiko na UP FAMNIT in kot višja znanstvena sodelavka na Inštitutu Andrej Marušič. Marca 2012 je bila izvoljena v dekanjo UP FAMNIT.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si .
Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Martin Milanič,
koordinator cikla
Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
dekanja UP FAMNIT