Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 20. september 2013 Vabljeni na prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

  

1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2013/14

Spoštovani,

začenjamo z novim, že petim ciklom poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje ( http://izleti.famnit.upr.si/ ). V obliki krajših zaključenih celot so predstavljeni zanimivi matematični problemi, delo raziskovalcev in uporaba matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Na uvodnem predavanju z naslovom Kratek izlet v kriptografijo , ki bo potekalo

v petek, 27. septembra 2013 ob 18h
v Armeriji Univerze na Primorskem (Titov trg 4, Koper)

bo dr. Štefko Miklavič (Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) predaval o kriptografiji , vedi, ki se ukvarja s tehnikami prikrivanja komunikacij pred nepooblaščenimi osebami, kakor tudi s študijem šifriranih komunikacij z namenom razbrati te komunikacije.

Če je bila v preteklosti uporaba kriptografskih metod skoraj v celoti v domeni državnih oblasti in vojske, se dandanes preko elektronskega bančništva in spletnih nakupov z njo srečujemo prav vsi.

                 

Vir: wikipedia.org Vir: engineersgarage.com

V predavanju se bomo sprehodili skozi zgodovino kriptografskih metod in postopkov, od njihovih začetkov pa do dandanašnjih dni. Pojasnili bomo vlogo matematike v kriptografiji ter se preizkusili v »razbijanju« nekaterih enostavnih šifer.

Predavanje bo potekalo sočasno z vseevropskim dogodkom Noč raziskovalcev 2013 .

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si . Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

 

Doc. dr. Martin Milanič,                                                   Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
koordinator cikla       dekanja UP FAMNIT