Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

četrtek, 30. maj 2019 Vabljeni na ogled dokumentarnega filma “The Undamaged”

Društvo varstvenih biologov BIODIVA vas vabi v sredo, 5. junija 2019, ob 20.00 v Center mladih Koper na ogled dokumentarnega filma “The Undamaged”.

Pridite in pustite, da vas ustvarjalci dokumentarnega filma popeljejo na izjemno zgodbo lokalnih aktivistov, ki bijejo boj za ohranjanje rek, hkrati pa pokažejo skrivnostni svet rečnih dolin Balkana. Projekciji bo sledil pogovor s članico ekipe, kjer boste izvedeli več o gibanju BRD in njegovih akcijah.

KRATEK OPIS

Balkan River Defence (BRD) je gibanje za zaščito zadnjih prostotekočih rek v Evropi. Balkanski polotok velja za eno najbolj divjih regij v Evropi, a na žalost Balkanu grozi na tisoče nepotrebnih jezov, ki bi omejili tok tem prvinskim rekam ter povzročili nepopravljivo škodo okolju in mnogim redkim še živečim vrstam.

Vsako leto se zato zbere ekipa ljubiteljev divje narave, ki pod imenom Balkan Rivers Tour (BRT) mesec dni s svojimi akcijami izpostavlja problematiko 3.000 na novo predlaganih jezov. S kajaki zaustavljajo nelegalna gradbišča in s kamerami kažejo svetu te prelepe in nedostopne kanjone. Platforma BRD je priložnost, da širšo javnost izobrazijo in podučijo, kako zelo umazana je hidroenergija.

Vstop je prost.