Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 19. april 2022 Vabljeni na 8. biološki večer z naslovom Strange presences in the Tuscan Archipelago, two study cases on alien (and invasive?) lizard and snake

V sredo, 20. aprila 2022, bo potekalo osmo predavanje iz cikla Famnitovih Bioloških večerov 2021/22. Predavanje z naslovom »Strange presences in the Tuscan Archipelago, two study cases on alien (and invasive?) lizard and snake« bo izvedel dr. Marco Alberto Luca Zuffi.

Dogodek bo potekal preko aplikacije ZOOM ob 19.00, v angleškem jeziku.

                                  

Dr. Marco Alberto Luca Zuffi je diplomiral iz naravoslovja leta 1983 in doktoriral iz evolucijske biologije leta 2007. Od leta 1988 je kustos zoologije in primerjalne anatomije v Prirodoslovnem muzeju, Univerza v Pisi.  Poleg tega je ustanovitelj italijanskega društva herpetologije, članice Evropskega herpetološkega društva. Je strokovnjak za funkcionalno morfologijo, ekologijo in vedenje skvamatov in čeloncev.

Zoogeografski vidiki razširjenosti plazilcev v toskanskem arhipelagu (Severno Tirensko morje) kažejo izjemne zanimivosti za številne herpetološke favne. Opisana je bila nedavna nepričakovana prisotnost Podarcis siculus na otoku Gorgona, vključno z domnevnim celinskim izvorom (genetski podatki) ter porazdelitvijo na tem otoku. Po drugi strani je na otoku Montecristo domnevni endemični gad (Vipera aspis montecristi, zdaj Vipera aspis hugyi) prepoznan kot aktivno uveden v zgodovinskih časih s Sicilije.

       

Celoten program letošnjih bioloških večerov z zoom povezavo je dostopen tukaj.

Posnetek prejšnjega predavanja z naslovom »Juliana - koktajl alpskih in kraških vrst« je dostopen tukaj.