Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 25. november 2022 Vabljeni k ogledu 1. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2022/23

Prvo predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov predavanje z naslovom "Restoring nature - from international commitments to local actions"je izvedla Dr. Dagmar Hagen, višja znanstvena raziskovalka na Norveškem inštitutu za raziskovanje narave (NINA). Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM. 

Prvo predavanje se je pričelo s predstavitvijo širšega pogleda na potrebo po obnovi ekosistemov in na to, kako je prenova teh v zadnjih letih vstopila v mednarodno, politično, znanstveno in gospodarsko okolje. Predavateljica je opisala in prikazala povezavo globalnih ciljev z lokalnim načrtovanjem in iskanju pravih rešitev v lokalnem okolju. Na primerih dobrih praks že izvedenih projektov je izpostavila obnove in blaženja posledic, aplicirane v različnih tipih narave. Pri tem je predstavila tudi pomen obnove ekosistema k zmanjšanju izgube naravnega okolja in obnovi degradiranih zemljišč. V sklopu predavanja je seznanila s tem kako vključevati deležnike, sodelovati z lokalnimi izvajalci in integracijo znanstvenega in “tihega” znanja, ki prinaša merljive rezultate za ekologijo, družbo in gospodarstvo. 

          

Naslednji dogodek bo v sredo, 30. novembra 2022, ob 19.00 prek aplikacije ZOOM in v živoAja Bončina (UP FAMNIT) bo izvedla predavanje z naslovom ""EDUFarm projekt: Ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini: vloga pridelovalcev in finančnih mehanizmov".