Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 24. december 2013 Vabilo na predavanje dr. Davida Modica "Psihologija spletnih prevar"

 

Vljudno vabljeni na predavanje dr. Davida Modica z naslovom Psihologija spletnih prevar , ki bo potekalo v ponedeljek, 13.1.2014 ob 11:30 v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Povzetek predavanja:

Kriminaliteta je zanimiva in specifična tema. Človeštvo je vložilo veliko energije v njeno izvajanje in v preventivo. Na eni strani so tisti manj zanimivi tipi kriminala:  tisti, ki ne zahtevajo kakšne posebne inteligence ali sposobnosti in pri katerih so potencialne žrtve tako rekoč nedolžne. Poznamo pa še druge vrste kriminalitete: tiste, pri katerih mora med potencialno žrtvijo in storilcem potekati komunikacija. Tiste, pri katerih mora storilec improvizirati ali pa natančno načrtovati svoja dejanja. Kriminal belih ovratnikov oz. prevare so taka vrsta kriminalitete.

Spletne prevare so zadnjih nekaj let vroča tema akademikov. Nekateri raziskovalci (npr. Marian Fitzgerald iz Oxforda) trdijo, da lahko pripišemo splošen upad kriminalitete premiku na svetovni splet, kjer je nadzor težji. Pravzaprav je ta trditev logični podaljšek  večine kriminoloških študij, ki so pokayale, da nivoji kriminalitete longitudinalno gledano ostajajo bolj ali manj enaki. M. Fitzgerald iz tega izpelje, da upad izmerjene kriminalitete pomeni porast neizmerjene – torej npr. kiber-kriminalitete.

Če privzamemo, da je v prevarah vloga potencialne žrtve aktivna (ang. victim facilitation ), potem lahko sklepamo, da določeni osebnostni mehanizmi v prevarah igrajo bistveno vlogo. Predavanje predstavi vpliv socialno psiholoških faktorjev na dovzetnost žrtve za spletne prevare. Razvili smo lestvico dovzetnosti za prepričevanje (StP – I), jo testirali, validirali in faktorizirali. Nato smo jo uporabili pri merjenju dovzetnosti za različne tipe spletnih prevar v dveh študijah. V študiji 1 smo merili časovno neomejeno dovzetnost za prevare, v študiji 2 pa smo incidenco omejili na zadnja tri leta. V obeh primerih smo merili dovzetnost v treh stopnjah prevar (t.j. verjetnost, odzivnost in izguba blaginje). V obeh študijah je bilo pomanjkanje samoobvladovanja najbolj pomemben prediktor dovzetnosti.   

O predavatelju:

Dr. David Modic je doktoriral iz ekonomske psihologije na Univerzi v Exetru (VB) na Fakulteti za psihologijo. Zaposlen je na Univerzi v Cambridgeu (Računalniški laboratorij), kjer se med drugim ukvarja z raziskovanjem psihologije spletnih prevar. Več o predavatelju si lahko preberete v priponki .

Vabljeni!