Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 14. marec 2009 Vabilo na predavanje prof. Boštjana M. Zupančiča, 20. 3. ob 17h

Na povabilo UP FAMNIT in UP PINT bo imel v petek, 20. 3. 2009, ob 17. uri, v sejni sobi Univerze na Primorskem (palača Armerija, Titov trg 2, Koper), predavanje profesor dr. Boštjan M. Zupančič, sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice, pravni strokovnjak in filozof, intelektualec in glasbenik, esejist in pesnik. Dogodek ima naslov Stičišča naravoslovja in družboslovja: izzivi interaktivnega razvoja. Predavanju bo sledil strokovni in intelektualni pogovor udeležencev dogodka o človeku, človekovih pravicah (s poudarkom na pravicah do zdravja in zdravega okolja) družbi, institucionalnem okolju, naravi, izzivom sedanjosti, razvojnim pričakovanjem do prihodnosti, univerzitetnem okolju na Primorskem, pa nenazadnje o vzrokih in posledicah vse pogostejših primerov streljanja in morij v šolskih ustanovah in morda še čem. V tem diskurzu se bodo prof. Zupančiču pridružili prof. dr. Dragan Marušič, prof. dr. Andrej Brodnik, prof. dr. Gorazd Pretnar, dr. Andraž Teršek in mag. Andrej Kristan. Vabljeni!


CV: prof. dr. Boštjan M. Zupančič


(*13. maj 1947, Ljubljana), pravnik, esejist, pesnik. Študiral je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani z nagradno štipendijo Borisa Kraigherja in Borisa Kidriča in jo končal s študentsko Prešernovo nagrado (1970), vmes leta 1968 na Univerzi v Cambridgeu, potem pa še na Univerzi v Zagrebu (1970-1971) in Univerzi v Montrealu, École de Criminologie (1971-1972). Nadaljeval je na Harward Law School, kjer je doktoriral leta 1981.

Delal je na Univerzi v Ljubljani (asistent), na Okrožnem sodišču v Ljubljani (pripravnik), bil asistent na Pravni fakulteti v Ljubljani, asistent na New York Law School, na Vrhovnem sodišču Slovenije (pripravnik), visiting profesor na Iowa University, College of Law, visiting profesor na Seton Hall University, Law School, visiting profesor na Fordham University, School of Law, na Athens University & Temple University, profesor na Seton Hall University, Law School, profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, prorektor na Univerzi v Ljubljani, visiting profesor na China University of Law and Public Policy.

V letih 1993-1998 je bil sodnik Ustavnega sodišča Republike Slovenije. V letih 1995-1998 je bil bil član Komiteja Združenih narodov proti torturi, v letih 1997-1998 tudi njegov podpredsednik. Od leta 1998 je sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice. Kot predavatelj je gostoval na številnih univerzah po svetu. Njegova bibliografija, predvsem mednarodna, je obsežna in zavidljiva.

 Prof. Boštjan M. Zupančič