Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 21. september 2012 Vabilo na famnitove izlete v matematično vesolje 2012/13

 

 

FAMNITOVI IZLETI V MATEMATIČNO VESOLJE 2012

 

Spoštovani,

 

četrti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje, v obliki krajših zaključenih celot, prinaša predstavitev zanimivih matematičnih problemov, dela raziskovalcev in uporabe matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

 

Uvodno predavanje cikla, dr. Gašperja Jaklič z naslovom Optimalni vzpon na goro bo potekalo

 

v petek 28. septembra 2012 ob 18h v avli palače Armerija, Titov trg 4, Koper.

Dr. Gašper Jaklič (Inštitut Andrej Marušič Univerze na Primorskem in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani) bo opisal, kako rešimo problem iskanja optimalne poti na vrh gore. Glavni kriterij pri tem je minimalna poraba energije, v pomoč pri reševanju problema pa bo tudi računalnik. Metoda bo preizkušena na realnih podatkih Šmarne gore, dobljeni rezultati pa bodo primerjani z dejanskimi potmi v naravi.

Uvodno predavanje bo spremljala razstava Boštjana Kuzmana Mejniki: oris razvoja teorije grafov v Sloveniji, sledila pa mu bo kratka predstavitev celotnega programa in priložnostna pogostitev. Predavanje bo potekalo v okviru dogodka Noč raziskovalcev 2012, ki ga organizira Inštitut Andrej Marušič Univerze na Primorskem.

 

V letu 2012/2013 bomo predvidoma izvedli 6 predavanj (po dve šolski uri), tri v letu 2012 (september, oktober, november), tri pa v letu 2013 (januar, februar, marec). Natančni termini predavanj bodo objavljeni v prvem tednu oktobra na spletni strani http://izleti.famnit.upr.si/.

 

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na: martin.milanic@upr.si.

 

 

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

 

 

 

doc. dr. Martin Milanič,                                                            doc. dr. Klavdija Kutnar,

koordinator cikla                                                                      dekanja UP FAMNIT