Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

nedelja, 19. april 2009 Vabilo na 2. dogodek v okviru Kolokvija UP

KOLOKVIJ UNIVERZE NA PRIMORSKEM vabi na znanstveni predavanji in pogovorno srečanje z naslovom

Gensko spremenjeni organizmi, pesticidi, človek in okolje:  Je znanost še zaveznica človeške vrste? Pro et Contra.

Dogodek bo potekal v torek, 21. 4. 2009, med 16. in 18. uro, v sejni sobi Senata UP v univerzitetni palači Armerija, Titov trg 4, Koper.

Uvajanje gensko spremenjenih organizmov se zdi eno pomembnejših dejstev v sodobni prehrambeni industriji. Podobno velja za pesticide. V znanosti pa mnenja in prepričanja o koristi ali škodi, ki se s tem ustvarja za ljudi in za življenjsko okolje, vendarle niso enotna. Na eni strani se poskušajo prepričljivo utemeljiti argumenti o tem, da gre za zelo učinkovite in koristne iznajdbe 20. stoletja. Na drugi strani se na enak način utemeljujejo argumenti, da znanost s tem delom svojega razvoja seže vse do spreminjanja družbene strukture, vrednot in z njimi politike. Tudi do ustvarjanja t.im. »aptamilcev«, ki nimajo svojega jaza in le kopirajo prevladujoče vedenjske vzorce, ko pa njihovo število doseže kritično maso, lahko začnejo padati norme, človekove pravice itd. Je znanost v tem procesu objektivni in odgovorni nadzornik dogajanja ali sredstvo v rokah tistih, ki imajo denar in oblastniški vpliv?

O teh vprašanjih bosta predavala in soočila mnenja dr. Borut Bohanec, predstojnik oddelka za agronomijo in vodja Katedre za genetiko, biotehnologijo in žlahtnjenje rastlin na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, in dr. Gorazd Pretnar, mikrobiolog in ekolog, samostojni raziskovalec in eden neuradnih ombudsmanov okolja.

Predavateljema se bosta v razpravi, ki jo bo vodil predsednik Kolokvija UP dr. Andraž Teršek, pridružili še dr. Dunja Bandelj Mavsar, predstojnica Inštituta za sredozemsko kmetijstvo na UP ZRS in koordinatorica študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT ter dr. Elena Varljen Bužan, namestnica predstojnika Inštituta za biodiverzitetne študije na UP ZRS in koordinatorica študijskega programa Biodiverziteta na UP FAMNIT.

Vabljeni!