Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 19. avgust 2014 Vabilo k akciji »Prekolesarimo svet«

Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora UP IAM, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Združenje OZARA Slovenija, ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora pripravljajo akcijo »Prekolesarimo svet«.

Število življenj, ki jih družba vsako leto izgubi zaradi samomora, presega skupno število smrti v vojnah in število umorov. Po podatkih, ki jih navaja Svetovna zdravstvena organizacija, zaradi samomora vsako leto umre okrog 800 000 ljudi. Prizadevanja, da bi zmanjšali število samomorov sicer potekajo skozi celo leto, od leta 2003 pa se dodatno obeležujejo na 10. september – Svetovni dan preprečevanja samomora. Geslo letošnje obeležitve je »Preprečevanje samomora – ves svet povezan« in odraža, kako pomembne so povezave na različnih nivojih za uspešno preprečevanje samomora, npr. povezanost na področju kliničnih strok (sodelovanje strokovnjakov za uspešno obravnavo ogroženih), povezovanje in sodelovanje med različnimi akterji in resorji (šolstvo, sociala, zdravstvo, znanost), povezanost na nacionalni in mednarodni ravni ter mogoče ključno, povezanost med ljudmi. Slednja je še posebej pomembna za ogrožene posameznike, saj lahko osamljenost poveča tveganje za samomor, nasprotno pa trdne vezi med ljudmi lahko delujejo varovalno.

Prekolesarimo 40 075 kilometrov in povežimo svet

Z namenom zbliževati in povezati ljudi ter hkrati povečevati ozaveščenost o pomembnosti preprečevanja samomora letos v sklopu Svetovnega dneva preprečevanja samomora poteka simbolična aktivnost z naslovom »Prekolesarimo svet«. Pobudnika aktivnosti sta Mednarodna zveza za preprečevanje samomora in Svetovna zdravstvena organizacija. Izziv, ki sta si ga organizaciji zadali, je, da bi v akciji skupno (udeleženci iz celega sveta) prekolesarili 40 075 km, kolikor znaša obseg zemlje (kar simbolizira povezanost celega sveta), in da bi pri tem sodelovali udeleženci iz vseh celin in čim več držav.

V Sloveniji smo se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Slovenskem centru za raziskovanje samomora (UP IAM), Združenju OZARA in Slovenskem združenju za preprečevanje samomora odločili, da se izzivu odzovemo in zato vabimo vse, da se akciji pridružijo.

Sodelovanje je brezplačno, sodelujoči potrebuje le kolo, lahko tudi sobno, kolesari pa lahko doma ali na prostem, v naravi, sam ali v družbi. Aktivnost bo pri nas potekala od 11. avgusta 2014 do 10. septembra 2014, ko uradno obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, smo za udeležence pripravili uradne etikete (lahko se pripnejo na oblačila ali kolo) in potrdilo o sodelovanju, ki ga bodo udeleženci prejeli ob koncu akcije.    

Več o tem, kako pridobiti uradno etiketo za sodelovanje in potrdilo, je na voljo na katerikoli izmed naslednjih spletnih strani (poiščite logotip s kolesom):  www.nijz.si, www.zivziv.si, www.ozara.org, www.posvet.org.

Če imate možnost, lahko informacijo o akciji razširite tudi preko družbenih omrežij, sicer pa lahko k sodelovanju povabite vse svoje znance in bližnje. Pridružite se aktivnosti in bodite del zgodbe o povezanosti pri preprečevanju samomora.

Kontakti za pomoč v stiski:

01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)

116 123 – Zaupna Telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan; klici so brezplačni)

080 12 34 – TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro)