Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 1. april 2020 Uspešno srednješolsko tekmovanje ACM v znanju računalnšitva in informatike … na daljavo

V soboto, 28. marca 2020, je 184 dijakov in dijakinj iz 24 slovenskih srednjih šol pomerilo svoje znanje na tradicionalnem, letos že 15. srednješolskem tekmovanju ACM v znanju računalništva in informatike. Zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa so udeleženci tokrat tekmovali od doma: naloge so bile dostopne vsem istočasno na tekmovalnih sistemih, organizatorji pa so bili tekmovalcem ves čas na voljo za morebitna vprašanja.

Tekmovanje je potekalo v štirih panogah, in sicer v znanju računalništva (v treh težavnostnih skupinah), v off-line nalogi, v izdelavi spletnih aplikacij in v izobraževalnih videoposnetkih. Največ tekmovalcev je bilo v prvi panogi (109), aplikacije je izdelovali 16 dijakov, off-line naloge se je lotilo 5 tekmovalcev, 28 video izobraževalnih posnetkov pa so podpisali tekmovalci iz osnovnih in srednjih šol ter fakultet. 

Tekmovanje je namenjeno dijakinjam in dijakom, ki jih zanimajo programiranje in algoritmi ter bi se radi pomerili v reševanju nalog s tega področja. Poudarek ni toliko na tehničnih podrobnostih in samem kodiranju, pač pa na razmišljanju o algoritmu, ki reši posamezen problem. Tekmovanje vključuje tudi posebno disciplino programiranja spletnih aplikacij.

Rezultati letošnje izvedbe tekmovanja so dostopni na tej povezavi.

Pri organizaciji tekmovanja sta bila aktivna tudi prof. dr. Andrej Brodnik in doc. dr. Nino Bašić, šlo pa je za sodelovanje med Inštitutom Jožef Stefan, UL FRI, UM FERI, UP FAMNIT in IEEE Slovenija. Sponzor je bilo podjetje Quintelligence, Inteligentno upravljanje z znanjem, d.o.o.

Čestitke mladim računalničarjem za uspešno sodelovanje!