Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

torek, 7. april 2015 Uspešno izveden 3. Famnitov matematični dan za osmošolce in devetošolce

V petek, 3. aprila 2015, je na Famnitu potekal 3. matematični dan za osnovnošolce, in sicer za učence 8. in 9. razreda osnovne šole. Obiskalo nas je 56 učencev in 6 učiteljev iz šestih osnovnih šol, in sicer: OŠ Ivana Roba (Šempeter pri Gorici), OŠ Sostro (Ljubljana – Dubrunje), OŠ Jožeta Moškriča (Ljubljana), OŠ Ketteja in Murna (Ljubljana), OŠ Rodica (Domžale) in OŠ Šmarje pri Kopru (Koper).

Dogajanje je z uvodnim nagovorom in kratko predstavitvijo Famnita otvorila dekanja izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, osrednji del pa so predstavljale delavnice in predavanja. Na prvem predavanju so mladi matematični navdušenci  spoznali origami in matematični izrek, ki natančno opisuje, kakšne oblike je mogoče sestaviti in kako je origami uporabljen v praktičnih aplikacijah in industriji (prof. dr. Bojan Kuzma). Na predavanju »Čarovnija ali preprosto ... matematika?« so učenci spoznali trike z igralnimi kartami (asist. Nina Chiarelli). Na koncu 3. matematičnega dne pa so spoznali tudi zgodovino kriptografije skozi predstavitve tradicionalnih šifer in trenutno najbolj razširjeno kriptografsko shemo – RSA (izr. prof. dr. Štefko Miklavič).

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013, cilj je popularizacija naravoslovja in zlasti matematike med mladimi. Zanimanje osnovnih šol za Famnitov matematični dan iz leta v leto narašča, tako bomo v letošnjem letu, zaradi velikega števila prijav, organizirali še en matematični dan.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!