Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 27. september 2016 Uspešni tudi 6. Raziskovalni dnevi iz matematike

Štiridnevnega programa se je udeležilo 32 dijakov.

Danes so se na UP FAMNIT zaključili Raziskovalni dnevi iz matematike, ki jih naša fakulteta, v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in UP PEF, organizira že šesto leto zapored. K udeležbi smo povabili dijake iz vse Slovenije, ki so se uspešno uvrstili na Državnem tekmovanju iz matematike in/ali na mednarodnih tekmovanjih (IMO, MEMO, EGMO), s pomočjo matematičnih aktivov primorskih srednjih šol pa smo privabili še nekaj matematičnih navdušencev z Gimnazije Koper, STŠ Koper, Gimnazije Ilirska Bistrica in ŠC Postojna.

Štiridnevnega izobraževalnega programa se je tako udeležilo kar 32 dijakov. Vsak dan so poslušali predavanja izbranih poglavij iz matematike, ki so namenjena pripravam na Mednarodno matematično olimpijado in druga matematična tekmovanja. Predavatelji so bili sodelavci, raziskovalci in študenti UP FAMNIT, večinoma nekdanji udeleženci mednarodnih matematičnih olimpijad, pri organizaciji pa sta pomagali tudi študentki UP PEF Cecilija Vitežnik in Mateja Gladek.

Prve tri dni so udeleženci, v sodelovanju z našimi raziskovalci (Safetom Penjićem, Rokom Požarjem in Ademirjem Hujdurovićem), delali na reševanju bolj zahtevnih matematičnih problemov. Raziskovalnim delavnicam so sledila še predavanja izbranih poglavij iz matematike, ki so namenjena pripravam na Mednarodno matematično olimpijado in druga matematična tekmovanja. Drugi dan so obravnavali neenakosti (predaval je Slobodan Filipovski), tretji dan so reševali naloge s področja geometrije (predaval je Istvan Estelyi), zadnji dan pa je bil namenjen nalogam s področja teorije števil (predavala je Nastja Cepak).

Dijakom se zahvaljujemo za udeležbo na dogodku in jim seveda želimo še veliko uspehov na tekmovanjih!