Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. april 2022 Ste vedeli, da smo v aprilu obeležili svetovni dan zdravja? Raziskovalci UP FAMNIT o pomenu psihofizičnega blagostanja človeka

V luči 7. aprila, ko obeležujemo svetovni dan zdravja, smo na UP FAMNIT v marcu in aprilu gostili in izvajali predavanja, delavnice in projekte s poudarkom na pomenu zdravja.

Uspešen zaključek programa NARA – Na čuječnosti temelječe soočanje z vsakdanjikom (med epidemijo)

V preteklem tednu se je zaključil program NARA – Na čuječnosti temelječe soočanje z vsakdanjikom (med epidemijo).

Program, ki se ga je v preteklih dveh mesecih redno udeleževalo okoli 150 udeležencev, je namenjen najširši publiki in je v spletni obliki prosto dostopen. V program so udeleženci skozi osem enournih srečanj spoznavali osnovne strategije in tehnike čuječnosti, reflektirali lastne vzorce in spodbujali osebnostno rast.

"Izvedba 8-tedenskega programa čuječnosti preko spleta za tako številčno publiko je zelo drugačna od izvedbe programa v živo. Je nekoliko manj poglobljena in od udeležencev zahteva močnejšo motivacijo za vztrajanje. Hkrati pa nas navdušuje dejstvo, da smo na takšen način lahko čuječnost približale tako velikemu številu ljudi, kar v živo ne bi bilo mogoče. Tako velika udeležba kaže na potrebo po tovrstnih programih. Počaščene smo bile, da so udeleženci aktivno komentirali svoja doživljanja in podajali povratne informacije, kar je omogočilo, da smo navkljub razdalji lahko bile v stiku z njimi in začutile povezanost skupine. Izvajalke se že veselimo nadaljnjih izvedb Programa NARA, pa naj bodo v živo ali preko spleta," so povedale izvajalke programa dr. Tina Podlogar, univ. dipl. psih., dr. Nuša Zadravec Šedivy, univ. dipl. psih. in Nina Krohne, MSc (psih.). Njihovo delo je potekalo pod supervizijo izkušene učiteljice čuječnosti, izr. prof. dr. Vite Poštuvan, univ. dipl. psih.

                       

Tina Tinkara Peternelj o vplivu prehrane na psihofizično blagostanje človeka

Dr. Tina Tinkara Peternelj, biokemičarka in biopsihologinja z Oddelka za psihologijo na UP FAMNIT je v svojih gostovanjih na RTVSLO in na Radiu Trst A pozornost posvetila osi mikrobiom-črevesje-možgani in vplivu prehrane na psihofizično blagostanje človeka.

˝Večina smernic za zdravo prehrano je nekako dobra osnova za zdravo mikrobioto in enako velja glede zdrave hrane za možgane. Treba je poudariti, da smo si zelo različni in da že naše individualne predispozicije oziroma trenuten način prehranjevanja, gibanja, dela, stika z okoljem, predstavlja neko izhodišče za učinke mikrobiote v kombinaciji s hrano. Vsekakor se je pametno izogibati procesirani hrani in pretiranem uživanju živalskih izdelkov, torej hrani, ki nam na žalost velikokrat da ravno največ užitka, vsaj kratkoročno,˝ je povedala dr. Peternelj v oddaji Dobro jutro na RTVSLO.

Celotno gostovanje si lahko ogledate tukaj (od 1:14:30 dalje).

                    

Dr. Tina Tinkara Peternelj je o zgornji temi ozaveščala tudi v sklopu Tedna možganov na UP FAMNIT in v pogovorni oddaji na  Radiu Trst A (posnetek pogovora je na voljo tukaj).