Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 30. junij 2017 Uspešen tudi letošnji Biološki raziskovalni tabor

V četrtek, 29. junija, se je v Izoli zaključil letošnji Biološki raziskovalni tabor v Slovenski Istri, ki sta ga skupaj organizirala Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT in Zveza za tehnično kulturo Slovenije – ZOTKS. 13 srednješolcev iz vse Slovenije je štiri dni odkrivalo raznolikost rastlinstva in živalstva ter njihovo prilagoditev na življenje v Sredozemlju.

Po nedeljskem spoznavnem druženju so udeleženci v ponedeljek podali v Krajinski park Strunjan, kjer so z asist. dr. Petrom Glasnovićem in doc. dr. Živo Fišer Pečnikar odkrivali tipične predstavnike slovenske submediteranske flore. V torek so z doc. dr. Martino Lužnik in asist. Maticem Jančičem spoznali dvoživke, plazilce ter metulje v izolskih Livadah in okolici. Sreda je bila namenjena spoznavanju morske in obmorske favne ob San Simonu, kjer so pod prijetnim soncem in mentorstvom doc. dr. Jureta Jugovica nabirali organizme obrežnega pasu. Terensko delo so redno dopolnjevali s predavanji in laboratorijskim delom v Univerzitetnem kampusu Livade. Tabor so mladi raziskovalci zaključili z izletom v Piran, kjer so obiskali še Muzej školjk in polžev.

  

Udeležence je najbolj navdušilo delo v laboratoriju, kjer so na primer pod mikroskopom gledali prereze stebel, čisto nove izkušnje pa so bile zanje na primer potapljanje in iskanje različnih organizmov, predavanja in lovljenje kuščarjev. »Na taboru je bilo odlično, tako zaradi programa kot tudi dela v super opremljenem kampusu. Kljub temu, da nam je vreme nagajalo, so organizatorji program vsakič spretno prilagodili, tako da smo imeli dovolj časa za raziskovanje in zabavo.« je ob koncu povedal Saš Močnik z Gimnazije Bežigrad, »Najbolj všeč mi je bilo odkrivanje solin in ko smo po dežju lovili metulje…«

  

Ob bogatem programu tabora, za organizacijo katerega je poskrbela dr. Živa Fišer Pečnikar, je bilo seveda dovolj časa tudi za razvedrilo na prostem, skok v morje, sladoled in družabne igre, za kar sta poskrbeli študentka Biodiverzitete Monika Poklukar in študentka Varstva narave Petra Podlesek.

Fotoutrinke iz pestrega dogajanja smo zbrali v fotogaleriji.

Mladim udeležencem želimo še veliko tovrstnih raziskovalnih izkušenj in čim več radovednosti pri odkrivanju narave!