Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

ponedeljek, 7. september 2015 Univerza na Primorskem je gostila 9. srednjeevropsko matematično olimpijado

Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem ter Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem sta gostili letošnjo srednjeevropsko matematično olimpijado (The Middle European Mathematical Olympiad – MEMO), ki je potekala že deveto leto zapored, in sicer od 25. do 31. avgusta 2015.

Matematično olimpijado, ki je letos potekala v Kopru, na Univerzi na Primorskem, je organiziralo Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Poleg Slovenije je sodelovalo še devet držav: Avstrija, Hrvaška, Češka, Nemčija, Madžarska, Litva, Poljska, Slovaška in Švica. Iz vsake države je tekmovalo šest najboljših dijakov, ki so z udeležbo pridobili nove izkušnje v mednarodnih tekmovanjih. Poleg tekmovanj so se dijaki udeležili izletov in spoznali slovenske znamenitosti ter ustvarili nova poznanstva. V slovenski ekipi so bili Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad), David Opalič (I. gimnazija v Celju), David Popović (Gimnazija Bežigrad), Jakob Jurij Snoj (Gimnazija Novo mesto), Timen Stepišnik Perdih (I. gimnazija v Celju) in Domen Vreš (ŠC Ravne na Koroškem). V okviru olimpijade je potekalo tako individualno kot ekipno tekmovanje. Na individualnem tekmovanju sta se najbolje odrezala Mateusz Kobak in Leszek Soldan s Poljske, ki sta dosegla najvišje možno število točk in prejela zlato medaljo. Ekipno so prvo mesto dosegli dijaki s Hrvaške. Izmed naših dijakov je David Popović prejel srebrno medaljo, Jakob Jurij Snoj in Domen Vreš pa bronasto. 

Najboljša posameznika Mateusz Kobak in Leszek Soldan s Poljske, ob njiju rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, ki je podeljeval medalje

 

Najbolje uvrščeni Slovenec, David Popović, ki je prejel srebrno medaljo