Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 21. januar 2019 Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom

»Digitalne tehnologije — ko prepletanje digitalnega in realnega ustvari novo resničnost«,

ki bo potekalo v sredo, 23. novembra 2018, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo dr. Klen Čopič Pucihar, UP FAMNIT in FIŠ Novo mesto.

 

Živimo v času izredno hitrega razvoja. Vsakdo med nami je soočen z dejstvom, da bo za časa svojega življenja priča tehnološkemu preboju, ki bo pomembno vplival na prihodnost človeštva. Vsem tovrstnim odkritjem je skupno, da je nemogoče predvideti, kako bodo vplivala na gospodarstvo, družbo in posameznika.

V sklopu predavanja bomo pregledali zgodovinski razvoj digitalnih tehnologij, ki so privedle do tovrstnega preboja, in poizkušali sklepati o prihodnjih tovrstnih prebojih v kontekstu sodobnih načinov interakcije človek-računalnik. Podali se bomo v svet mobilnih tehnologij, virtualne in dopolnjene resničnosti, vseprisotnega računalništva, nato pa zaključili s pregledom možganskih vmesnikov, kjer moč misli omogoča komunikacijo s svetom.

Morda prihaja čas, ko bodo govor, pisanja in kretnje postali tako arhaičen način komuniciranja, kot so hieroglifi na piramidah v Gizi?

O predavatelju:
Klen Čopič Pucihar je leta 2014 doktoriral s področja računalništva na Univerzi v Lancastru, Velika Britanija. Trenutno deluje kot eden od predstojnikov Laboratorija za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem, kjer je tudi docent. Ukvarja se z raziskovanjem novih načinov za povečanje človeških sposobnosti z uporabo digitalnih tehnologij. Glavni izziv predstavlja uporabniški vmesnik, ki tvori ozko grlo med človekom in vseprisotno visoko procesorsko zmogljivostjo ter potencialom velikih količin podatkov. S tovrstnim izzivom se spopada prek raziskav, ki zadevajo sisteme dopolnjene in virtualne resničnosti, mobilnega računalništva ter vizualizacije podatkov.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!