Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 12. januar 2018 Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2017/18

Vabljeni na tretji Famnitov izlet v matematično vesolje z naslovom

»Usklajevanje mnenj s pomočjo matematike«,

ki bo potekalo v sredo, 17. januarja 2018, ob 18.00,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

V okolju brez centralne avtoritete je usklajevanje mnenj težak zalogaj, čeprav je v sodobnem svetu bistvenega pomena za spremembe v politiki, etiki, ekonomiji, v vsakovrstnih odborih, ipd. Isti problem je hkrati pomemben gradnik v različnih decentraliziranih tehnologijah, npr. Blockchain – tj. decentralizirana baza, na kateri stoji večina poznanih kriptovalut.
V omenjenem problemu, tj. problemu bizantinskih generalov, je naš cilj smiselno uskladiti vsa mnenja, četudi smo začeli z močno pluralizirano skupino. Sprehodili se bomo skozi zgodovinski razvoj problema, si ogledali nekaj zanimivih načinov uporabe in se dotaknili intuicije nekaterih ključnih matematičnih idej v ozadju.

O predavatelju:
Matjaž Krnc, v letu 2017 podoktorski raziskovalec na Univerzi Salzburg, je pod mentorstvom profesorja dr. Risteja Škrekovskega doktoriral leta 2015 na Univerzi v Ljubljani. Do sedaj je aktivno sodeloval na številnih raziskovalnih obiskih univerz v tujini (Avstrija, Češka, Francija, Hrvaška, Poljska, Slovaška in Velika Britanija). Ukvarja se z različnimi klasičnimi problemi s področja strukture grafov in z njimi povezanimi problemi iz teorije omrežij in naključnih grafov.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!