Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 9. april 2024 Matic Bončina, študent UP FAMNIT, na Nacionalnem tekmovanju v podjetniških idejah mladih - POPRI osvojil odlično 3. mesto

Pretekli teden, 4. aprila 2024, je v Novi Gorici potekal finale Nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih - POPRI, kjer se je potegovalo kar 103 nadobudnežev. 

Ekipe so se potegovale za zmago v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta, kar prinaša denarne nagrade in možnost udeležbe na mednarodnih tekmovanjih ter strokovnih ekskurzijah v tujini. Ugledni podjetniki v komisiji pa so odločali, kdo je svojo idejo najbolje razvil v poslovni model in ga tudi najbolj suvereno predstavil. 

   
                                     Matic Bončina, prejemnik nagrade na tekmovanju POPRI

V kategoriji mladi do 29. leta je v finalnem tekmovanju svojo idejo predstavil tudi Matic Bončina, študent 1. letnika programa Računalništva in informatike (UP FAMNT), skupaj z Matejem Aleksov (Univerza v Ljubljani), ki sta vzpostavila spletno storitev Repono in prejela odlično 3. mesto. Mesec prej pa sta na regionalnem tekmovanju osvojila 1. mesto.

Spletna storitev - Repono je namenjena študentom v študentskih domovih ali zasebnih nastanitvah, ki omogoča varno shranjevanje in selitev lastnine med počitnicami ali izven sezone. Njen glavni namen in delovanje pa povzema Matic Bončina, razvijalec aplikacije: "Pri Reponu poskrbimo za vse, od zagotavljanja materiala za pakiranje do varnega in zavarovanega shranjevanja stvari študentov ter prevzema in dostave, vse skupaj pa je omogočeno prek spletne platforme, ki je enostavna za uporabo. To študentom omogoča, da se med izpitnim obdobjem osredotočijo le na študij brez dodatnega stresa zaradi selitve." 

  
   Spletna stran Repono

Prve tri najbolje uvrščene ekipe v kategoriji Mladi do 29. leta bodo lahko koristile tudi podjetniško usposabljanje v tujini preko programa Erasmus, kar omogoča Tehnološki park Ljubljana. 

Gala prireditev s podelitvijo nagrad zmagovalcem je potekala v Kulturnem domu Nova Gorica. Zbrane sta nagovorila minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in župan mestne občine Nova Gorica Samo Turel, ki sta tudi podelila nagrade. 

Enaindvajseta sezona POPRI je bila rekordna, saj se je na tekmovanje prijavilo skoraj trideset odstotkov več mladih kot leto pred tem. 203 ekipe (607 tekmovalcev) iz vse Slovenije in zamejstva so tako ob podpori 137 mentorjev v 98 izobraževalnih ustanovah pripravile poslovne modele za svoje ideje. Več kot 60 izkušenih podjetnikov iz vse države si je vzelo čas, da so preučili podjetniške modele, ki so jih razvili mladi. 

POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javno agencijo, in Slovenskim podjetniškim skladom, ki zagotavlja tudi nagradni sklad tekmovanja. Ostali organizatorji so Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetuMestna občina Nova Gorica ter Občina Šempeter-Vrtojba." 

Iskrene čestitke!