Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 29. maj 2017 Študentko Petro Podlesek sprejel veleposlanik ZDA v Sloveniji

Včeraj, v nedeljo 28. maja, je veleposlanik ZDA v Sloveniji, Nj. Eksc. Brent R. Hartley, sprejel štiri slovenske predstavnike, ki so se v preteklih letih udeležili programa ameriškega State Departmenta »International Visitor Leadership (IVLP)«. Med njimi je bila tudi Petra Podlesek, študentka 2. letnika Varstva narave UP FAMNIT, ki se je marca letos udeležila izmenjave kot predstavnica Slovenskega društva za morske sesalce Morigenos. Na sprejemu je bila tudi sodelavka programa Brittany Lynk, ki se že nekaj let srečuje s slovenskimi udeleženci in je nad njimi čisto navdušena. Ti so jo tokrat popeljali širom po Sloveniji, zato je svoj obisk podaljšala od predvidenih dveh dni na en teden.

Na fotografiji: Aleš Kuhar in Petra podlesek (udeleženca programa), sodelavka na programu Brittany Lynk, veleposlanik Brent R. Hartley, Stanka Lavrih in Gregor Trebušak (udeleženca). Vir: FB U.S. Embassy Ljubljana

Naslov letošnjega programa je bil »Our ocean: Young Amabassadors«, na njem pa je sodelovalo 23 mladih iz prav toliko držav. »Skupaj smo spoznavali in si izmenjevali ideje o rešitvah okoljskih problemov, ki so vezani na oceane, podnebne spremembe, onesnaževanje, ribištvo, morska zavarovana območja, varstvo oceanov ter morij,« se svoje izkušnje spominja Petra Podlesek. »Prvi del programa, ki se je odvijal v San Franciscu je bil posvečen predvsem spoznavanju upravljanja in varovanja obal. Izpostavila bi predvsem obisk Centra za morske sesalce na obrobju San Francisca in morskega laboratorija Bodega Bay. V Pensacoli na Floridi smo se posvetili ekološkim raziskavam, ohranjanju in varovanju rib ter drugih divjih živali in prostovoljnim aktivnostim v Mehiškem zalivu. Za konec smo se odpravili v najbolj poslovni del ZDA, Washington DC. Tam je bila tema pogovorov vloga mladih v prihodnosti varovanja oceanov ter prizadevanju zveznih in nevladnih organizacij pri varovanju in zaščiti oceanov. V tem sklopu smo obiskali sedež NOAA (National Oceanic and Atmospheric Association) in zaključili na Department of State.«

Mladi udeleženci so na sestankih s predstavniki različnih organizacij spoznali raznolikost ameriškega življenja in kulture ter se podrobneje seznanili s področjem, ki je tako ali drugače povezano z njihovim strokovnim delom: od kmetijstva, varne hrane in varnostnih vprašanj do programa za mlade morske biologe na temo varovanja oceanov. V ospredju so bili predvsem različni pristopi k reševanju vprašanj v zvezi z obalnimi in morskimi problemi, onesnaževanjem oceanov, podnebnimi vplivi na oceane in morska zaščitena območja, trajnostnim ribolovom ter različnimi strategijami povezovanja in vključevanja lokalnih projektov v regionalno in mednarodno zaščito morij in oceanov.

»Izkušnja je bila zelo poučna, saj smo spoznali ne le ameriški način varovanja narave, temveč tudi pristope do te problematike po celem svetu, saj so vsi udeleženci delili svoje izkušnje: od Argentine, Egipta in Nizozemske do Hondurasa in Mikronezije. Vsi smo se strinjali, da lahko veliko narediš in prispevaš k temu področju tudi če imaš malo morja kot na primer mi v Sloveniji, kjer pa se lahko pohvalimo s številnimi dobrimi praksami!« je poudarila navdušena bodoča magistrica varstva narave Petra Podlesek.

Na fotografiji: udeleženci programa v Department of State. Vir: Brittany Lynk.