Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 19. september 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 23. septembra 2013, bosta ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Leon Tavčar

Naslov: Diferancialna evolucija na GPE in CPE

Povzetek:
Moderne grafično procesne enote omogočajo tudi osebnim računalnikom, da obdelujejo velike količine podatkov paralelno. Najzmoglivejši super računalniki vsebujejo na tisoče grafično procesnih enot. V mobilnih napravah se vse bolj uveljavljajo  heterogeni procesorji, ki omogočajo sekvenčno in paralelno računanje v enem čipu. Vse bolj zmogljive grafično procesne enote so vzrok, da se morajo tudi številni algoritmi pisati za paralelno izvajanje, saj le tako postanejo  učinkoviti. Med takšne algoritme sodijo tudi evolucijski algoritmi, ki se obnaša kot naravna evolucija. Diferencialna evolucija je algoritem iz te skupine in je zelo primeren za paralelizacijo; zato nas zanima kakšna je njegova dejanska pohitritev med izvajanjem na centralni in grafično procesni enoti z uporabo CUDA tehnologije.

Predavatelj: Damjan Jurič

Naslov: Napovedni model okuženosti obalnih in priobalnih oljčnikov z oljčno muho

Povzetek:
V okviru projekta SIGMA2 Znanstveno-Raziskovalnega Središča UP so se med leti 2006 in 2012 zbirali podatki o okuženosti obalnih in priobalnih oljčnikov z oljčno muho s ciljem sestaviti napovedni model pojavitve škodljivca. Meteorološke podatke, podatke o pojavitvi različnih razvojnih faz muhe ter podatke o ulovu odraslih muh v posameznem oljčniku je bilo potrebno prečistiti, povprečiti in sinhronizirati, z namenom pridobitve čim bolj reprezentativne slike stanja posameznega oljčnika za posamezno obdobje. Predstavljen bo postopek predobdelave podatkov, različni dobljeni modeli in konči model ter prototip spletne aplikacije, ki uporablja dobljeni model za napoved pojavitve oljčne muhe na podlagi geografske lege in ažurnih meteoroloških podatkov.

Vabljeni!