Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 11. september 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 16. septembra 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Jasna Lenar

Naslov: Predstavitev superračunalnika Arctur-1

Povzetek:
Superračunalniki so ena od strojnih rešitev, ki se danes uporablja za paralelno procesiranje vedno večjih količin podatkov in vedno zahtevnejših izračunov. Problemi, ki jih izvajamo paralelno, se med seboj razlikujejo. Nekateri so bolj računsko zahtevni, drugi pa so časovno zahtevni zaradi velike količine podatkov. Zato je dobro, da se glede na tip problema, ki ga rešujemo, odločimo kakšno arhitekturo superračunalnika bomo uporabili.
Predstavljene bodo različne arhitekture superračunalnikov. Nekoliko podrobneje bomo opisali superračunalnik Arctur-1. Razmislili bomo še, katere arhitekture so bolj primerne za posamezno vrsto računskih problemov.
Predstavili bomo tudi standardni industrijski test Linpack HPL (High Performance LINPACK), ki se trenutno uporablja za testiranje zmogljivosti in rangiranje na lestvici TOP500 Supercomputer. Razložili bomo, zakaj danes ne zadostuje več za testiranje učinkovitosti in kateri test naj bi ga nadomestil.

Vabljeni!