Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

nedelja, 15. februar 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 16.2.2009, bosta ob 16. uri v mali predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATICNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Dnevni red:

16:00 -- 17:00

Predavatelj: Bojan Kuzma

Naslov: O pretvorbi permanente v determinanto

Povzetek:
Permanenta ima isto definicijo kot determinanta, le da ne upoštevamo predznaka permutacij in povsod vzamemo +.
Uporablja se v kombinatoriki, zlasti v teoriji grafov. Njena na videz preprostejša definicija je zavajajoča - dejansko je determinanto mnogo lažje izračunati kot permanento. Znano je npr., da je računanje permanente NP-poln problem.
Postavilo se je naravno vprašanje, ali lahko permanento transformiramo v determinanto, tj. ali obstaja preprosta funkcija f, da je per A = det f(A).

Problem bomo osvetili v primeru končnih obsegov.

17:00 -- 18.00

Predavatelj: Matjaž Kljun

A Crosstool Information Usage on Personal Computers — Personal Information Management Practices as a Result of Information Fragmentation

Načini upravljanja zasebnih podatkov na osebnih računalnikih zaradi razdrobljenosti med različnimi orodji

Povzetek:
Information on personal computers is fragmented between several collections (files, emails, web bookmarks, calendars, IM, sticky notes, RSS items ...) which form a unified virtual information environment but are managed seperatly and besides each collection is managed in a different way. With advances in mobile devices, information is furthermore split between several digital appliances (and the real world as well). The main question is how users manage related information from various collections and how this burden can be overcome.

Podatke na osebnih računalnikih upravljamo z različnimi orodji (odjemalec za elektronsko pošto, brskalnik datotek, spletni brskalnik, programi za takojšnje sporočanje, osebni imeniki, ...) a kljub temu ti podatki sestavljajo enoten podatkovni prostor saj so med seboj povezani. Načini upravljanja podatkov se razlikuje od programa do programa. Poleg tega imamo podatke še na različnih prenosnih napravah (in stvarnem svetu). Na seminarju si bomo pogledali, kako se uporabniki spopadamo z razdroblenostjo in kako bi lahko to delo olajšali.