Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 10. december 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 14.12.2009, bosta ob 16. uri v računalniški učilnici (matematika) in predavalnici Pošta (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta

Predavatelj: Vitomir Štruc, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

Naslov: Uporaba Gaborjevih filtrov v sistemih za samodejno razpoznavanje obrazov

Povzetek:
Biometrija je veda, ki proučuje postopke samodejnega razpoznavanja ljudi na podlagi njihovih fizioloških in/ali vedenjskih značilnostih. Pri tem z izrazom (biometrična) značilnost označujemo vsako merljivo človeško karakteristiko, ki jo lahko kvantitativno opišemo bodisi v obliki časovne vrste, slike, ali množice neodvisnih meritev. Primeri teh značilnosti obsegajo prstne odtise, šarenico, dlani, obraz, glas, hoj, način podpisovanja, itd. Navkljub velikemu število človeških značilnosti uporabljenih za namene samodejnega razpoznavanja oseb, pa med najbolj perspektivne biometrične tehnologije spadajo sistemi za samodejno razpoznavanje obrazov. Ti sistemi se odlikujejo pa zmožnosti razpoznavanja na daljavo, neintruzivnem zajemu podatkov in številnih možnostih uporabe v forenziki, sistemih za omejevanje dostopa do prostorov, zgradb in držav, komunikaciji človek-stroj ali pametnih okoljih. V predevanju bomo predstavili kratek pregled obstoječih postopkov, ki se uporabljajo na področju samodejnega razpoznavanja obrazov, s poudarkom na holističnih metodah in metodah, ki temeljijo na uporabi Gaborjevih valčkov. V pregledu bomo izpostavili pomanjkljivosti obstoječih pristopov razpoznavanja in ideje kako jih odpraviti. Predstavili bomo nove metode, ki uporabljajo »ortogonalne« Gaborjeve valčke, fazno informacijo pridobljeno s filtriranjem slike z množico Gaborjevih valčkov in druge. Na koncu bomo na kratko opisali še sistem za samodejno razpoznavanje obrazov, ki temelji na predstavljenih metodah in je na letošnjem tekmovanju v razpoznavanju obrazov zasedel prvo mesto. Predavanje bomo zaključili z napotki za nadaljnje delo.

Računalniška učilnica

Predavatelj: Petra Kercman

Naslov: Uvod v grupne kolobarje - Kolobarji in ideali (nadaljevanje)

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002.
Na tokratnem predavanju bomo nadaljevali z obravnavo poglavja o kolobarjih in idealih.

Vabljeni!