Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 9. januar 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 12.1.2009, bosta ob 16. uri  v  mali predavalnici  Fakultete za matematiko, naravoslovje in inforamcijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8,  Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATICNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.
Dnevni red:


16:00 -- 17:00

Predavatelj: Andreja Kutnar

Naslov: Zgoščevanje lesa in lepljenje modificiranega lesa

Povzetek:

Na seminarju bo predstavljeno zgoščevanje lesa, in sicer proces viskoelastične toplotne zgostitve (VTC). Predstavljene bodo morfološke lastnosti, gostotni profil, lastnosti površine in mehanske lastnosti VTC lesa. Nadalje bodo predstavljene lepilne lastnosti VTC lesa in prikazana aplikacija VTC lesa v proizvodnji konstrukcijskih kompozitov. Navedni bodo odprti problemi, ki bi lahko postali predmet raziskovanja sodelavcev na UP PINTu. 
 

17:00 -- 18:00


Predavatelj: Kati Rozman

Povzetek:

Magistrska naloga obravnava problem maksimalne klike na neusmerjenih grafih. Klika je podgraf grafa, v katerem so vsa vozlišča med seboj sosednja. Poiskati maksimalno kliko na neusmerjenem grafu, je eden od pomembnih NP-težkih problemov v diskretni matematiki in računalništvu. V nalogi najprej opišemo osnovne pojme iz teorije grafov, ki so potrebni za nadaljnje razumevanje. Posebno poglavje posvetimo problemu barvanja vozlišč grafa, kliki na neusmerjenem grafu in konstrukciji produktnih grafov. Navečji skupni podgraf dveh grafov, ki ju primerjamo, je ekvivalenten maksimalni kliki v produktnem grafu. Sledi opis optimizacijskih problemov in algoritmov, s katerimi se lahko lotimo problema maksimalne klike. V zaključnem poglavju predstavimo MaxClique algoritem, ki poda približno rešitev za problem maksimalne klike na neusmerjenem grafu. Algoritem je prirejen za iskanje podobnosti v strukturah proteinov. Tako smo pristope teorije grafov uporabili za raziskovanje proteinskih struktur in napovedovanje vezavnih mest proteinov.  

Abstract:

This master thesis considers with maximum cliques, complete subgraphs in which all pairs of vertices are adjacent. Finding a maximum clique in an undirected graph is one of the most important NP-hard problems in discrete mathematics and theoretical computer science. First some basics relating to the graph theory are given, which are necessary for the comprehension of this thesis. In the chapter that follows, vertex coloring problem and maximum clique problem of graphs are discussed and also the concepts of product graph construction are given. The product graph has the property that an maximum common subgraph between the graphs being compared is equivalent to a maximum clique in the product graph. Next, optimization problems and algorithms that can be used for solving maximum clique problem are described. In the final chapter, MaxClique algorithm, which gives an approximate solution to the maximum clique problem in an undirected graph, is presented. Algorithm is adapted for finding similarities in protein structures. The principles of graph theory are now being adopted to investigate protein structures and predicting protein binding sites.

Vabljeni!