Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. september 2017 Raziskovalni dnevi iz matematike na UP FAMNIT

V nedeljo, 24. 9. 2017, so se na UP FAMNIT zaključili letošnji Raziskovalni dnevi iz matematike, ki jih naša fakulteta, v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in UP PEF, organizirala že sedmo leto zapored.
K udeležbi smo povabili dijake iz vse Slovenije, ki so dosegli uspešno uvrstitev na Državnem tekmovanju iz matematike in/ali na mednarodnih tekmovanjih (IMO, MEMO, EGMO). S pomočjo matematičnih aktivov primorskih srednjih šol pa smo privabili še nekaj matematičnih navdušencev z Gimnazije Koper, Gimnazije Ilirska Bistrica in Gimnazije Postojna. Štiridnevnega izobraževalnega programa se je tako udeležilo kar 29 dijakov. Predavatelji so bili profesorji, raziskovalci in študenti UP FAMNIT, pri organizaciji pa je pomagal tudi študent UP PEF Matija Jenko.

Prve tri dni so se udeleženci posvetili iskanju rešitev na bolj zahtevne matematične probleme, pri katerih so jim pomagali raziskovalci doc. dr. Jurij Kovič, dr. Nino Bašić in dr. Samir Hodžić. Raziskovalnim delavnicam so sledila še predavanja izbranih poglavij iz matematike, ki so namenjena pripravam na Mednarodno matematično olimpijado in druga matematična tekmovanja. Drugi dan so obravnavali teorijo števil, ki jo je predstavila študentka Nina Klobas, tretji dan pa so reševali naloge s področja geometrije, pri čemer jim je bil v pomoč Borut Umer. Zadnji dan je bil namenjen predvsem nalogam s področja neenakosti, ki jih je z dijaki reševal Kenny Štorgel. Organizacijo dogodka je koordiniral visokošolski učitelj na UP FAMNIT, doc. dr. Ademir Hujdurović.

Dijakom se zahvaljujemo za udeležbo na dogodku in jim seveda želimo še veliko uspehov na vseh prihodnjih matematičnih tekmovanjih!