Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 26. april 2017 Prof. dr. Tomaž Pisanski o matematiki v radijski oddaji Intelekta

Tema zadnje oddaje Intelekta (25. 4. 2017) je bila matematika. Ta namreč spremlja človeštvo že od zgodnjih začetkov in se je razvila iz preprostega štetja, merjenja in računanja.
Eden prvih dokazov o človekovem razmišljanju o številih je več kot 20 tisoč let stara kost iz Išanga v Kongu, na katero je vrezal črte v vzporednih vrstah. Vse odtlej je bila matematika gonilna sila pri razvoju znanosti, tehnike in drugih dejavnosti. Tudi v digitalni dobi so naša življenja z njo prepletena veliko bolj kot pa se morda zdi na prvi pogled.

V Intelekti so o znanosti, ki je pomembno oblikovala svet s svojimi idejami, ideali in univerzalnostjo, spregovorili matematiki Cedric Villani, Tomaž Pisanski (UP) in Uroš Kuzman.

Oddaji lahko prisluhnete na tej povezavi.

Oddaja Intelekta je na sporedu vsak torek dopoldne na Prvem programu Radia Slovenija. V njej lahko prisluhnemo soočenjem različnih pogledov na aktualne dogodke, ki nas zadevajo in vznemirjajo tako doma kot v svetu. Sogovorniki so ugledni strokovnjaki iz gospodarstva, zanosti, kulture, politike in drugih področij.