Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 5. oktober 2012 Prof. dr. Andrej Brodnik je prejemnik Nagrade Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2012

Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva je na seji, dne 15. junija 2012 odločil, da podeli nagrado Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2012

prof. dr. Andreju Brodniku,

visokošolskemu učitelju in raziskovalcu Univerze na Primorskem.

Slavnostna podelitev nagrad je bila v četrtek, 4. oktobra 2012. Več informacij o podelitvi je dostopnih tukaj.

Prof. Brodniku iskreno čestitamo in mu želimo veliko uspehov pri nadaljnjem pedagoškem in raziskovalnem delu.

V nadaljevanju podajamo še obrazložitev nagrade.

Nagrado RS na področju šolstva se podeljujejo za izjemne dosežke na področju vzgoje in izobraževanja in za življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja. Prejme jo lahko posameznik, skupina, zavod ali druga organizacija, ki deluje na področju šolstva. Nagrade podeljuje Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva, ki ga imenuje Vlada Republike Slovenije na predlog ministra za šolstvo.

UP FAMNIT je predlagala prof. dr. Andreja Brodnika za Nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke v vzgoji in izobraževanju za leto 2012, in sicer zaradi njegovega izjemnega prispevka pri razvoju računalniškega izobraževanja na Univerzi na Primorskem, ter za njegov prispevek k razvoju in popularizaciji računalništva in informatike v osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji.

Na izobraževalnem področju je dr. Brodnik prispeval tako pri razvoju računalništva in informatike kot znanstvene vede na UP kot tudi pri popularizaciji računalništva in informatike med mladimi, kjer v okviru slovenske sekcije Združenja računalništva in informatike skrbi za tekmovanja iz računalništva in informatike za osnovnošolce, srednješolce in študente ter se zavzema za vključitev računalništva in informatike kot znanstvene discipline v slovenske osnovne in srednje šole.

Dr. Brodnik je sodeloval in imel pomembno vlogo pri nastajanju in razvoju Univerze na Primorskem od leta 2002, najprej kot visokošolski učitelj in prodekan na Pedagoški fakulteti, nato v letih 2003-2007 kot prorektor za študijske zadeve na UP in v letih 2007-2010 kot direktor Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede – UP PINT (sedaj Inštitut Andrej Marušič).

Dr. Brodnik je kot prvi prorektor za študijske zadeve na Univerzi to funkcijo prevzel prav v času bolonjske prenove študijskih programov na Univerzi, ko je bilo potrebno za uspešno delovanje Univerze izpeljati ustrezne organizacijske in zakonodajne postopke ter znatno razširiti pedagoško dejavnost Univerze z uvedbo novih študijskih programov in fakultet. Tako je kot prorektor koordiniral postopke akreditacije obstoječih in novih študijskih programov na Univerzi ter znatno prispeval k ustanovitvi Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na UP.

Kljub svojemu strokovnemu delu na ravni UP in vodenju raziskovalnega inštituta UP PINT, je dr. Brodnik ostal izjemen pedagog na področju računalništva in informatike, kar se kaže v najboljših študentskih ocenah njegovega pedagoškega dela in v odličnih dosežkih njegovih diplomantov, ki pod njegovim mentorstvom uspešno zaključijo študij in se zaposlijo v najboljših slovenskih ali tujih podjetjih ali nadaljujejo svojo raziskovalno kariero.