Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 5. april 2019 Preko 100 osnovnošolcev na tradicionalnem Matematičnem dnevu

V petek, 5. aprila 2019, je na Famnitu potekal 13. Famnitov matematični dan. Tradicionalnega spomladanskega dogodka se je tokrat udeležilo rekordnih 111 učencev (in dodatnih 10 spremljevalcev) iz OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Ledina, OŠ Šenčur, OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici in OŠ Ruše, ki so fakulteto napolnili z živahnim spomladanskim vzdušjem.

Mladi matematični navdušenci so se z dr. Karlo Ferjančič najprej seznanili s fraktali, tj. očarljivimi vzorci neskončnih struktur in zapletenosti, ki jih najdemo povsod. Gre za matematične objekte, ki imajo podobno strukturo ne glede na to, kako blizu jih gledamo ali kolikokrat jih povečamo. Nato so poiskali njihovo povezavo z naravo, saj ta razodeva mnogo fraktalnih geometrij, z njimi pa lahko računalniško modeliramo različne oblike okrog nas, npr. gorovja, pokrajine, oblake, ledene rože... in tudi obalo.

S pomočjo dr. Boštjana Freliha pa so udeleženci ugotavljali, kako zelo pomembna je matematika v športu. Že samo štetje in beleženje rezultatov, vodenje lestvic ter raznorazni statistični podatki, ki so prisotni, potrebni in koristni pri različnih športih, govorijo namreč o tem, da je matematika v športu še kako prisotna. Pomembno pa je vedeti, katero vrsto matematike in računanja je potrebno uporabljat.

 

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli devet tovrstnih srečanj za osnovnošolce in dva za srednješolce, na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje ter dojemanje matematike.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!