Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 22. september 2016 PONEDELJKOV SEMINAR RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE

V ponedeljek, 26. septembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Nenad Ješić,
      magistrski študent, RIN FAMNIT
---------------------------------------------
NASLOV:
Google Maps in AngularJs direktiva Gmap
---------------------------------------------
POVZETEK:

Ta študija je nastala iz potrebe po razvoju aplikacije na temo "Inteligentni transport - informacije o varnosti izbrane poti iz točke A do točke B". Cilj je torej razvoj aplikacije, ki simulira in predstavlja možen scenarij uporabe inteligentnega sistema v realnem okolju. Orodje, uporabljeno za ta projekt, je  kombinacija Google Maps API-ja in AnagularJS-a. Google Maps API in AnagularJS sta razvojni okolji, ki jih je razvil Google in  predstavljata pravi preboj v svetu razvojnih orodij. V prvem delu seminarja bodo predstavljene osnovne značilnosti razvojnega orodja Google Maps in najpomembnejši razredi tega orodja, ki so potrebni pri realizaciji projekta. Drugi del bo predstavil osnovno arhitekturo AngularJS-a, njegove osnovne komponente in način delovanja.

PREDAVATELJ: Aljoša Špeh,
      magistrski študent, RIN FAMNIT
-------------------------------------------------------------------------------
NASLOV:
Uporaba podatkovnih struktur Bloomovih filtrov na področju digitalne forenzike
-------------------------------------------------------------------------------
POVZETEK:

Seminar pokriva področje uporabe zgoščenih (hash) vrednosti, podatkovnih struktur Bloomovih filtrov in njihovo uporabo v postopkih digitalne forenzike. Referenca za seminar je strokovni članek "Practical Applications of Bloom filters to the NIST RDS and hard drive triage" in ostale sorodni članki, v katerih avtorji raziščejo uporabo Bloomovega filtra pri izvajanju digitalne forenzike. Glavni poudarek je v uporabi pri izključitvi t.i. "known" ali "poznanih" datotek pri preiskavi (to so recimo sistemske datoteke operacijskega sistema, privzete datoteke nameščenih programov, sistemske knjižnice, itd.). Namreč s tehnološkim razvojem in nižjimi stroški tehnologij, so se z leti diskovne kapacitete znatno povečale, kar pri forenzičnih preiskavah pomeni, da se vsakodnevno soočamo s težavami kako kvalitetno pregledati veliko količino podatkov. Ena od postopkovnih rešitev je ta, da v začetni fazi izločimo iz preiskave tiste podatke, ki za samo preiskavo niso pomembni (t.i. "poznane" ali "known" datoteke) in se v fazi preiskave posvetimo le tistim datotekam, ki so za preiskavo pomembne. Opisan bo način, kako izločiti te datoteke in sicer s pomočjo podatkovne strukture Bloomovega filtra in preizkusom članstva datoteke v pred-pripravljeni podatkovni strukturi, katero vzdržuje in redno objavlja NIST (National Institute of Standards and Tecnology - ZDA). Navedena podatkovna struktura vzdržuje zgoščene (hash) vrednosti vseh t.i. znanih datotek.

Vabljeni!