Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 2. september 2016 Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 5. septembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Saša Nikolić,
      magistrski študent, RIN FAMNIT
--------------------------------------------------------
NASLOV:
Drupal 8 - Paragraphs in Translation Management Tool
--------------------------------------------------------
POVZETEK:

V zadnjem desetletju smo bili priča bliskovitemu napredku spletnih tehnologij in s tem tudi spletnih strani oz. spletnih aplikacij. Te so danes polne z bogatimi informacijami, ki pa jih je navadno težje upravljati. Da bi poenostavili proces ustvarjanja in upravljanja s podatki na spletnih straneh, je bilo razvitih veliko različnih sistemov za upravljanje vsebin (CMS). Med njimi so najbolj opazni Drupal, Joomla, Magento in Wordpress. Zaradi osebne vključenosti v razvoj Drupala, bom predstavil novo različico tega odprtokodnega sistema, imenovano Drupal 8. Po kratki predstavitvi osnovnih lastnosti, sledi opis novih funkcionalnosti, ki jih Drupal 8 prinaša. Nato bom natančneje predstavil dva modula, h katerim sem sam pripomogel pri razvoju - Paragraphs (za boljše strukturiranje vsebin) ter Translation Management Tool (za lažje prevajanje vsebin). Na koncu bom nakazal tudi smernice in nadaljnji razvoj.

PREDAVATELJ: Aleksandar Tošić,
      magistrski študent, RIN FAMNIT
--------------------------------------------------------
NASLOV:
Modeliranje obratne logistike odpadnega lesa
--------------------------------------------------------
POVZETEK:

Področje modeliranja obratne logistike ponuja veliko študij primera in vrsto posplošitev, vendar so osnovni modeli preveè rigidni. Za uporabo na realnem problemu je potrebno modele prilagoditi. V predstavitvi si bomo ogledali razvoj modela obratne logistike na primeru odpadnega lesa v Sloveniji. Model je razširitev osnovnega "Wearhouse Location" problema v obliki celoštevilskega linearnega programa.